Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kavárna u Krásné růže II

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 11:41 #320847

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Dito:
mně pomáhá když si udělám vizuál který ladím nějakou dobu v počítači než se mi to v hlavě usadí a jsem spokojená a pak podle něj rozmisťuju rostliny v zahradě ... a podle terénu a ostatních kytek dělám ještě drobné korekce než se to zasází ...
jinak bych to nedávala ... něco chce sucho něco vlhko ale dobře propustnou půdu jiná vlhko ale ne mokro atd grrr

myslím že tvoje kombinace bude elegantní tak se toho neboj :-)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 12:23 #320849

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
s tím kontryhelem - nechápu . je to plevelná rostlina.. a máte to ten zahradní???já ho teď koncem léta vyrývala rycíma vidlema. strašně se rozrostl . mám ho na více místech .
jinak hlavně dbejte , aby vysoké byly vzadu a nízké vepředu . to byla u mně největší chyba. v mých začátcích jsem ani nevěděla jak bude třeba která angličanka vysoká .a už vůbec mně nenapadlo , že některá může být i popínavá . třeba Leander nebo velký keř James Galway. ten je vepředu a za ním nízká Munstead Wood barvy by mi tolik nevadily.

jamesgalway.jpg

leander1.jpg
Poslední úprava: 30. říj 2017 12:35 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, babkaela, luci, bradhal, Dita

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 12:37 #320850

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Dito, taky jich mám asi 70. Něco byl trochu nákup z nadšení, jéé, ta je nádherná (oranžová mě přitahuje u všech rostlin), něco jsem koupila jako náhradu za vyprodanou, že bude podobná (a není), něco jsem koupila jako panebože, oni tu mají tuto růži, tak slušnou sazenici za tak slušnou cenu, to tu nemůžu nechat, nehodí se mi, ale to někomu udám (to se mi občas daří), něco mám jako pošlete mi tři kusy, když už platím takové poštovné (toho už se snažím vyvarovat). Pak jsem ale nakoupila růže i "promyšleně", v kombinaci do trojsponu třeba. Jenomže z kombinace některá nedošla nebo zdechla. A v potřebě to nahradit se objednaly další růže. A mezitím se překopala zahrada kvůli něčemu a původní místo na kombinaci zmizelo. Nebo se mi ta kombinace přestala líbit.

Je to boj, ale nějak to dopadne. Většinou prokrastinuju s výsadbou všeho tak dlouho, až už není zbytí a musím s tím rýčem na zahradu jít. To zasadím první kus, k němu přidám další a tak postupuju a naráz to jde.

(Nutno podotknout, že u nás v domácnosti žijí tři Japonci - Ono + Seto + Samo, manžel se domnívá, že nemáme víc než 40 růží, takže i když je jinak skvělý, moc se nehlásím k tomu, že jsem si objednala další růže. Onosetosamo tu tak jaksi objevilo...sevejde.)
Následující uživatel poděkoval: luci, Dita

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 12:43 #320851

• luci
  • Platinum Boarder
nápodobně taky mám hydru jako Kaja ... trochu mi vadí ostříhávání oschlých květů když jsem je měla na ploše 2x2m ty stonky jsou tuhé a dlouhé grr .. pak samozřejmě osychá i pár listů takže když provedu střih mám pak díru v záhonu .. on pak znova kultivovaně obrazí ale je s tím práce :-)

těch druhů je víc poznáš to podle listů
nízká conjucta má vykrojenější listy, erythropoda může mít načervenalý stonek a zubatější list a mollis thriller má šedozelené listy to je ta hydra :-) chvíli trvá než se chytne a pak je z toho metrový keř grrrr
Následující uživatel poděkoval: Kaja, bradhal

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 12:51 #320852

• Kaja
  • Platinum Boarder
to jsem ani nevěděla , že je tolik druhů .. :blink:

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 12:56 #320853

• luci
  • Platinum Boarder
tyhle kombinace jsou má srdcovka :-)

alchemilla_salvia01.jpg

alchemilla_mollis_geranium_magnificum_01.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, Marta, babkaela, bradhal, LucieT, Dita

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 14:13 #320855

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Prokrastinace je taky mým stálým nevítaným hostem :laugh: Vždycky se musím dostat do časového presu a pak to lítá a jedu jak fretka (přitom si vždycky nadávám, že jsem to nezačala dělat dřív ;) ) Podařilo se mi sladit jednu část záhonu do tří základních barev - žlutá, oranžová a krémová. Potřebovala bych to ještě sjednotit řadou středně vysokých až vyšších růžových keřů jedné sorty (ne popínavky), 3 až 5 ks nejlépe žlutých nebo oranžových. Moc se mně líbí třeba Postillion. Budou na výhni. Co poradíte, prosím?

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 18:14 #320859

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Prosím o radu - pokud je tu nějaké téma na sázení, tak se omlouvám, ale asi jsem jej přehlédla...

Dnes mi přišly objednané růže, ale tři z nich bohužel teď nemohu zasadit na místo, kde by pak měly být - manžel tam má nějaký stavební materiál a zatím s ním nechce hýbat.

Co teď - dát je do země někde jinde a na jaře přesadit? Nebo zkusit do květináče? Co je lepší?

Jedná se o Granny od Poulsena a Luise Odier

Moc děkuji za radu.

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 19:04 #320860

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Ninkwen, mám vyzkoušeno pouze do země, do květináče nee, do polostínu udělat díru, porovnat, zaházet, zalít, víc nic - přikryla jsem ještě chvojím, zjara opatrně vyndat, zastřihnout kořeny i vršek a zasadit. Vždy mě takto přežily všechny růžičky co nešly na podzim zasadit na místo, dělám to tak i s trvalkama ;) , ale ono by to šlo i do květináče a ten zahrabat do země,taktéž do polostínu a na jaře zasadit...
- obdivuju kontryhel u Káji i Lukáše, u mě bohužel taky nejde, stále stejný letitý keřík, nepřirůstající, chce asi více vody, u nás je sucho, nemá dobré podmínky pro růst :(
Poslední úprava: 30. říj 2017 19:23 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ninkwen, Dita

Kavárna u Krásné růže II 30. říj 2017 19:36 #320862

• Kaja
  • Platinum Boarder
jj- v nedalekém zahradnictví to tak dělají ve velkém . mají hlubší brázdu a v ní svazky růží k prodeji . vždycky deset ve svazcích vedle sebe a zahrnuto zeminou. trčí jen asi 2-3 cm a štítky se jmény. tak to mají do jara . jestli ještě v zimě přikrývají nevím. ale asi stačí .
Následující uživatel poděkoval: Ninkwen
Moderátoři: Eva L., Květa