Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Fotografie růží na HMF

Re:Fotografie růží na HMF 26. led 2009 04:52 #230

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Evo, k M.Hilling:
Neznám ji naživo, mám ji objednanou ve Skaličanech na jaro. Ale měla by to být růžová Nevada.
Odkud ji máš?
mrkni sem
images.google.cz/images?ndsp=21&um=1&hl=...hilling&start=0&sa=N
Mhilling.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Fotografie růží na HMF 26. led 2009 06:03 #231

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Prohlídla jsem si všechny obrázky a začínám mít dojem, že velikost i tvar květu je dost variabilní (že by různé klony ?). Někde jsou květy jednoduché, jinde poloplnokvěté např. na www.roses.dk (neumím překopírovat fotku sem) jako má ta moje. Asi budeme muset počkat do léta a pak nafotím detaily. Prozatím bych se ještě nevzdávala myšlenky, že je to přece jen M.H. Koupila jsem ji asi před 8 lety ještě do bývalé zahrady a před 3 roky přesadila do nynější. Mám ji z OBI - chcípáček v barevné krabici

Re:Fotografie růží na HMF 26. led 2009 06:16 #232

• Eva L.
  • Moderator
Našla jsem ještě jinou fotku, květy jsou tu zřetelnější.
M.jpg

Re:Fotografie růží na HMF 27. led 2009 01:55 #235

• dresla
  • Moderator
Evo, ten odkaz je báječný, jsou tam růže, které jsem nemohla nikde sehnat!
M.H. mrkni i na listy , to je dobré vodítko.

Re:Fotografie růží na HMF 27. led 2009 03:47 #236

• Honza Plzeň
Evo, ahoj. Taky te na HMF nemůžu najít, při hledání Varny tam jsi. To je divné. A když jsem tě přidal do přátel, tak se jediná nezobrazuješ... I když, mě teď HMF blbne, co se přihlašování týče. Vyhodí mě to, pak zase nahodí... Uvidíme :-)

Re:Fotografie růží na HMF 27. led 2009 05:46 #237

• Eva L.
  • Moderator
Ahoj Honzo, no jo, je to tak. Ještě nějaký den počkám (taky mi HMF zlobí) a pak se zeptám, kam mě zašantročili.

Dreslo, prostudovat listy je dobrý nápad, jenomže si nejsem jistá tím, jak přesně vypadají a loňské, které visí na keři, asi budou k ničemu.
Protože jsi mi svými pochybnostmi o identitě mojí M.H. nasadila brouka do hlavy, podnikla jsem malý exkurz do její genetiky (na HMF jsou uvedeni předci ). M.H. jako sport Nevady je kříženec červené R.moyesii (květ jednoduchý) a růžového čajohybridu La Giralda s květem pravděpodobně plným, nebo poloplným (na HMF není specifikováno), jednoduchý nepředpokládám vzhledem k tomu, že rodiče La Giraldy měli květ plný (Frau K. Druschki) a poloplný (Madame E. Herriot). Z toho usuzuji, že M.H. má ve své genetické výbavě předpoklady jak pro květ jednoduchý, tak i více nebo méně plný. Podobná variabilita se může týkat i barvy - od světle růžové až po karmínovou. Habitus keře je shodný s Nevadou, listy prozkoumám později. Tak co ty na to ?
Poslední úprava: 15. úno 2011 13:53 od HonzaPM.

Re:Fotografie růží na HMF 27. led 2009 15:37 #241

• dresla
  • Moderator
Připadalo mi, že by měla mít světle zelené, rýhované, zoubkované, měkké, drobné listy. Ale na některých fotkách je takové nemá, někde se blíží plnokvětosti, fakt nevím, neznám ji naživo. Nechám se překvapit:) .

K té teorii, že by byla tak moc variabilní (květy jednoduché - plné), to podle mě není možné. Mohl by se objevit něčím odlišný sport, jen je mi divné, že by si ho nikdo nevšiml a nepopsal ho.
Odlišnost by byla možná v případě semenáče. To je ale málo efektivní způsob množení růží. Leda, že by někde někdo vypěstoval semenáč, ten pak množil normálně. Ale to jsou zahrádkářské metody, tak to SNAD:silly: v případě dodavatelů OBI nefunguje.

Re:Fotografie růží na HMF 28. led 2009 10:03 #243

• Eva L.
  • Moderator
Omlouvám se, že unavuji svým pseudoproblémem s M.H. Tak ještě naposledy. Dreslo, jak popisuješ listy, tak to si pamatuji, že jsou jiné. Větší, tm. zelené, tužší. Možná, že je to i vidět na fotce. Jak u Nevady, tak i u M.H. se uvádí počet korunních plátků 8 - 16 a to by odpovídalo. Jsou měkké a při dokvétání visí přes střed květu a to možná vyvolává dojem plnokvětosti (na fotce).
Ve svém pokusu o vysvětlení variability jsem vyšla z jakési svojí hypotézy, že z původních semenáčů mohly vzniknout 2, 3,....x linií, které se pak dál reprodukovaly vegetativně. Zřejmě je to úvaha zcestná, fuguje to jinak. V létě, až pokvete i ta tvoje, budu chytřejší. Možná.

Na HMF už jsem i v seznamu členů. Fotku M.H jsem odtud raději stáhla. Moje původní jistota je nahlodaná.

Re:Fotografie růží na HMF 28. led 2009 10:35 #244

• dresla
  • Moderator
Evo, reagovala jsem na listy, protože na fotce vypadají opravdu jinak. Na druhou stranu mám jen představu, ne zkušenost. Ani Nevadu nemám, tu jsem ale aspoň viděla v Sobotce. Ty květy jsou takové "plandavé". Takže sama jsem zvědavá.Jak ti kvete? Jednou, nebo opakuje?
Mám na jaro objednanou i Nevadu i M.H., tak jen aby zakvetly.
To vysvětlení variability má jeden háček. M.H. není semenáč, je to sport. Tzn. , že na pravověrné :) Nevadě se najednou objevila jedna větev, kvetoucí růžově. Z té odebrali očka, rozmnožili ji a nazvali M.H.

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 02:16 #246

• Eva L.
  • Moderator
M.H. (pokud je to ona) opakuje kvetení. První vlna je bohatá, odkvetlá květenství odstříhám. Koncem léta je květů trošku míň. Přikládám podzimní fotku z loňského října. Je tam dobře vidět i ta "plandavost", kterou jsi viděla u Nevady.
V pojmech "sport, klon, mutace" mám zatím zmatek. Musím si doplnit vzdělání.
M-65f9a09959475a5817ed4d0617c41d56.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa