Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Fotografie růží na HMF

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 03:00 #247

• Honza Plzeň
Evo, už jsem tě našel :)
Poslední úprava: 15. úno 2011 13:54 od HonzaPM.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 06:02 #250

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, prohlížela jsem si tvou záplavu fotek na HMF. Paráda !:)
Poslední úprava: 15. úno 2011 13:56 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 06:42 #252

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Ve stručnosti - co k tomu vím:
Cíleně se růže šlechtí ze semenáčů řízeně opylených. Tzn. vytipuje se matka a otec (kvůli nějakým svým vlastnostem), květ se opylí, semena se vysejí, pozorují, selektují. Z mnoha set a tisíc vysetých se nakonec (po více letech) vybere několik zajímavých, které mohou být uvedeny na trh.

Další možností, jak se dojde k novým odrůdám, jsou sporty - pupenové mutace. Na keři nějaké odrůdy se najednou objeví větev s jinými vlastnostmi (plnokvětá, opakující kvetení, vyhánějící dlouhé výhony, jinak barevná). Tyhle mutace se asi nejlépe podchytnou ve školkách, kde se očkuje veliké množství podnoží (deseti- až statisíce), takže při prohlídce řádků je vyšší pravděpodobnost, že se takový poklad objeví.
U některých nestabilních sportů dochází ke zpětnému zvrhávání. Růže, které jsou uváděné na trh to nedělávají (jsou odzkoušené - byl by to pak pěkný maglajs), nebo bývá u známých odrůd tato vlastnost popsána. Takže např. o Winchester Kathedral se ví, že se občas rozvzpomene na maminku a hodí v květu růžový lístek.
Sport jsem si moc nedovedla představit, než se mi na polyantce Salmonea objevila ostře růžová větev. (Koukala jsem teď na HMF, fotka uvedená u Salmoney vypadá právě jako můj sport. Chtěla jsem se kouknout na její rodiče - kolonka je prázdná).

Variantu, že by se růže šlechtily jako odrůdy tak, že by se použila celá škála semenáčů s trochu odlišnými vlastnostmi a dostala jeden název, neznám.

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 14:14 #253

• Eva L.
  • Moderator
Děkuji za vysvětlení pojmů ze šlechtitelské praxe. Je mi teď jasné, že svou hypotézou o liniích ze semenáčů jsem šlápla vedle. Takovou variabilitu u jedné odrůdy by žádný šlechtitel nepřipustil.
V souvislosti s tvým vysvětlením, že sport = pupenová mutace, vzpomínám na jednu zajímavost - byla prý někdy před lety uvedena na trh jednou kvetoucí New Dawn. Vznikla náhodně právě odebráním oček z výhonů, které měly tuto odlišnou vlastnost. Možná, že v některých školkách ta selekce neprobíhá dost pečlivě, neexistuje žádná výstupní kontrola a právě v případě N.D. se to mohlo stát. Tím jsem chtěla jen říct, že při tom množství školek jen třeba v Evropě může dojít k podobným případům. Co já vím, kde ta moje M.H. z barevné krabice vznikla ? Takto prodávané růže nemají žádný certifikát pravosti odrůdy, na krabici není uvedený původ, někdy (např. u růží z Polska) ani název odrůdy. Není pravděpodobné, že se touto cestou můžou šířit odrůdy s nějakými netypickými znaky ? Když si prohlížím fotky na HMF, tak někdy žasnu, kolik "tváří" může mít jedna a ta samá růže.

Re:Fotografie růží na HMF 29. led 2009 14:54 #254

• dresla
  • Moderator
Na problémy s New Dawn si pamatuju. Netušíš, kde to bylo uveřejněné? Podle mě se to týkalo ČR a českých školek, téměř jistě jsem o tom četla v čestině. Ti, co si koupili N.D. si stěžovali, že jim neopakuje. Závěr byl takový, že jsou očka odebíraná z rychle rostlých výhonů loňských očkovanců (školky nemívají matečnice, překlápějí odrůdy z roku na rok) a to je důvod, proč nekvetou. Jaká teorie může tuhle domněnku podporovat, nevím. Sport by byl možný, ale rozšířila by se problematická N.D. tak dalece, že by remcalo tolik lidí? Při očkování ve školkách se v řádcích vybírají vhodné výhony z celého řádku odrůdy. Pokud by zmutovala jedna větev, znamenalo by to třeba 4-5 oček poslaných do příštího roku atd. Že by se tím natolik zamořil trh? Nevím.
Teorie o neuvědomělé expedici sportu je možná, ale mnohem pravděpodobnější bude záměna. Smilovala jsem se v červnu nad třemi bělokvětými baumaxovkami, dvě vykvetly růžově. A nebudou to sporty.
Jasno bude v červnu.:)

Re:Fotografie růží na HMF 30. led 2009 01:49 #259

• Eva L.
  • Moderator
O tom problému s N.D. jsem četla v Encyklopedii růží od Nico Vermeulena. To by znamenalo, že neopakující N.D. se objevila i v cizině. Jinou možností je, že je to dodatek V. Větvičky, který dělal pravděpodobně recenzi knihy ( podle tiráže odborně spolupracoval) a vycházel z tuzemských informací. O příčině (očka z rychle rostoucích výhonů) se tam mluví poněkud opatrně - že to tvrdí jeden pěstitel.....
Nechci polemizovat, ani na to nemám dostatečný odborný fundament, ale myslím si, že genetická výbava rostliny je za normálních podmínek ve všech buňkách shodná, tedy i v těch rychle rostoucích výhonech. Jedině v případě změny ve stavbě DNA se to projeví i změnou nějakého vnějšího znaku. Třeba i ta větší intenzita růstu výhonů je následek takové změny v jejich buňkách (mutace ?) a možná nějak souvisí i se změnou frekvence kvetení. Nevím. Je to zase jen moje teorie.

Je známo, jaké vlivy podporují vznik mutací u růží ? Jeden můj bývalý kolega zoolog kdysi v rámci dizertační práce zkoumal mutace u čolků. Oplozená vajíčka vystavoval vlivu různých faktorů, mimo jiné i zvýšenému UV záření - vzpomínám si, že právě zde měl pozitivní výsledky. No jo, ale růže nejsou čolci, že ?

Re:Fotografie růží na HMF 30. led 2009 15:50 #270

• dresla
  • Moderator
Evo, asi jsem to popletla, tu knihu mám, tak jsem o N.D. musela číst tam. Taky mi není jasné, jakými teoriemi by tuhle domněnku podepřeli.

K fotkám na HMF: u prapodivných f. se často vyskytuje, že se jeden nebo více členů domnívá, že to není odpovídající fotka.
Poslední úprava: 15. úno 2011 14:06 od HonzaPM.

Re:Fotografie růží na HMF 17. kvě 2011 07:41 #253877

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Prosím, funguje vám HMF? Mě od rána nejde...

Re:Fotografie růží na HMF 17. kvě 2011 08:12 #253879

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Funguje

Re:Fotografie růží na HMF 17. kvě 2011 08:22 #253880

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Magdo, díky. Asi jsi to prošťouchla, už mi to taky jde. :)
Moderátoři: Eva L., Květa