Ve stručnosti - co k tomu vím:
Cíleně se růže šlechtí ze semenáčů řízeně opylených. Tzn. vytipuje se matka a otec (kvůli nějakým svým vlastnostem), květ se opylí, semena se vysejí, pozorují, selektují. Z mnoha set a tisíc vysetých se nakonec (po více letech) vybere několik zajímavých, které mohou být uvedeny na trh.
Další možností, jak se dojde k novým odrůdám, jsou sporty - pupenové mutace. Na keři nějaké odrůdy se najednou objeví větev s jinými vlastnostmi (plnokvětá, opakující kvetení, vyhánějící dlouhé výhony, jinak barevná). Tyhle mutace se asi nejlépe podchytnou ve školkách, kde se očkuje veliké množství podnoží (deseti- až statisíce), takže při prohlídce řádků je vyšší pravděpodobnost, že se takový poklad objeví.
U některých nestabilních sportů dochází ke zpětnému zvrhávání. Růže, které jsou uváděné na trh to nedělávají (jsou odzkoušené - byl by to pak pěkný maglajs), nebo bývá u známých odrůd tato vlastnost popsána. Takže např. o Winchester Kathedral se ví, že se občas rozvzpomene na maminku a hodí v květu růžový lístek.
Sport jsem si moc nedovedla představit, než se mi na polyantce Salmonea objevila ostře růžová větev. (Koukala jsem teď na HMF, fotka uvedená u Salmoney vypadá právě jako můj sport. Chtěla jsem se kouknout na její rodiče - kolonka je prázdná).
Variantu, že by se růže šlechtily jako odrůdy tak, že by se použila celá škála semenáčů s trochu odlišnými vlastnostmi a dostala jeden název, neznám.