Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Zimování růží

Zimování růží 18. srp 2011 09:32 #266562

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
JitkaU2 napsal:
Rheo, skleník asi zase bude. Bojím se bojím. I když Jevgeni tu dávala z Ruska odkaz, jak tam chrání růže a přezimují jim dobře. Příští rok ho chci už dát na místo a pak to budu muset na zimu taky zabezpečit. Letos mám tesovací zkoušku - udělala jsem si z něho řízek pod sklenici a asi se chytil, tak uvidím, jestli ten přežije....

Jitko, v žádném případě tě nechci přesvědčovat, jen bych řekla svůj názor na věc. Myslím si, že bys mohla růži bez obav zasadit do země a čím dřív, tím líp, aby do zimy stačila dobře zakořenit. Proti případnému omrznutí bych ji důkladně nakopčila. Čajohybridy se stejně na jaře řežou hluboko na cca 3 očka a ta budou nakopčením chráněná. Pokud máš možnost ji zasadit někam na chráněné místo (hlavně od severozápadu), tak se o ni nemusíš bát. Přečetla jsem si její hodnocení na rosebooku a tam udávají 6. zónu, dokonce v komentářích se k ní vyjadřují dvě pěstitelky, které žijí ve 4. zóně a nestěžují si.
www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/paul-ricard/

V popisu se také uvádí, že je to růže náročná na dobrou výživu a narůstá až do 1m. Mám pocit, že by ti trvale v hrnci moc neprosperovala.
Znovu opakuji, že ti svůj názor nevnucuji, jen dávám k úvaze. :)
Poslední úprava: 19. srp 2011 08:00 od amazonka01.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Meilland (FR) - Romantické růže 18. srp 2011 13:40 #266613

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jitko, naprosto souhlasím s Evou.

pokud mohu dodat ( rozvést ) její argumenty - pak
- i přes ( po Amazonce ) nejvyšší mrazy sedmičkové růže mám normálně zasazené, přikopčuji je, přežívají, rostou kvetou. Za ty poslední tři kruté zimy mi nepřežila jediná růže ( Ruffles ). Jsem schopná zazimovat/přezimovat i kytky zóny 8 ( musí ale být zatažené v zemi ) či takovou choulostivku jako je cistus. A to je stálezelený keřík !

- sázela jsem růži, kt. v kontejneru - běžné velikosti - přezimovala ... chudák neví, kde je a co se s ní děje. Hodně stresovaná, neroste.
Poslední úprava: 18. srp 2011 13:41 od Květa.

Re: Meilland (FR) - Romantické růže 18. srp 2011 13:43 #266615

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Sice to není k tématu (nejde o Meilandovky), ale moje 3 "sedmičkové" růže omrzly úplně stejně jako ty "šestkové", ba některé pětky. Prostě k zemi :), obrazily bez problémů, bude stačit trochu důkladnější nakopčení ;)

Re: Meilland (FR) - Romantické růže 18. srp 2011 14:44 #266620

• Daniela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 1083
Když jsme u toho: Po nakopčení ještě přikrýváte chvojím a a v jaké nadm. výšce? Dík za info.

Re: Meilland (FR) - Romantické růže 18. srp 2011 14:55 #266621

• amazonka01
  • Administrator
Pak to celé asi šoupnu někam vhodněji :), ale zatím sem.

Růže chvojím nezakrývám, trvalky a hortenzie ano. Růže jsem kopčila hlínou asi 10cm, letos použiju piliny a kopeček udělám větší. Uvidíme.
Jinak ona nadm. výška mnoho neznamená, teď jsem 350m nm, a pro rostliny je tu daleko hůř, než když jsem bydlela na Vysočině v 650m nm. Není tu mnoho sněhu (a rostlinky jsou tedy bez ochrany), a díky mrazové kotlině jsou tu i teploty nižší, než na Vysočině.
Následující uživatel poděkoval: Daniela

Re: Meilland (FR) - Romantické růže 18. srp 2011 16:33 #266628

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dík za následné přesunutí.
Zatím tedy taky sem.

Chvojí nepoužívám vůbec. Ale zimování není dogma, každý je zvyklý/ osvědčilo se mu něco jiného.
Od Amazonky jsem vzdálena cca 8 km, nadm. výška pouhých 229 m. Mráz v zimě ovšem -24.

Růže ( většinu ) nekopčím. Pouze ty o kt. si myslím, že budou náchylnější k mrazu. Nemám čajohybridy. Vycházím z HMF a Rusů, snažím se řídit i barvou ( např. oranžády náchylnější ). V podstatě jsem "vypustila" popínavky.
Většina růží mi přežívá k hranici sněhu, jiné omrznou k zemi. Mám je tedy nižší než ostatní, ale stačí to. V podstatě nestříhám o moc níž než bych šmikala v subtropech...
Časem jim snad pruty vyzrají ( třeba Ghislaine dF - rok od roku ji mám vyšší. Po zasazení první kvetení bylo v 50 cm, loni už v metru, letos 1,2 m. V druhém je pak vysoká. Holt žebřík nepotřebuje... )
Následující uživatel poděkoval: Daniela

Re: Zimování růží 19. srp 2011 07:46 #266713

• Dagi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 206
amazonka01 napsal:
to je tvá fotogalerie? :woohoo: málem mi oči vypadly.:blink:

Re: Zimování růží 19. srp 2011 07:58 #266716

• amazonka01
  • Administrator
Nee, to je přípravný příspěvek, aby se dala založit diskuze :D, musím ho smazat :blush:

Re: Zimování růží 19. srp 2011 08:01 #266717

• Dagi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 206
Nééé, nic nemaž. Určitě se tam chodí kochat a seznamovat víc lidiček...:up

Re: Zimování růží 19. srp 2011 08:06 #266718

• amazonka01
  • Administrator
To jsme si nerozuměly, já myslela ten *** příspěvek, ten jsem smazala :)
Galerii mazat nehodlám (fakt je moje :)), naopak jí musím zaktualizovat - konečně mám rychlejší připojení.
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa