Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Zimování růží

Re: Zimování růží 19. srp 2011 11:33 #266743

• Dagi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 206
amazonka01 napsal:
To jsme si nerozuměly, já myslela ten *** příspěvek, ten jsem smazala :)
Galerii mazat nehodlám (fakt je moje :)), naopak jí musím zaktualizovat - konečně mám rychlejší připojení.
:woohoo:
Tedááá, máš snad růžový sad....... neskutečné a to já bych jiich chtěla jen pár.. sem přestanu chodit. :laugh: :whistle:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zimování růží 06. zář 2012 16:17 #283264

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Poslední úprava: 06. zář 2012 16:18 od Evka.

Re: Zimování růží 06. zář 2012 17:32 #283267

• Oluschka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 135
Zimujete někdo růže v květináči? Jak? Na jakém místě? Jaké mají podmínky atd.?

Re: Zimování růží 10. lis 2014 07:42 #292788

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Nováčkovská prosba o radu. Letos se mi počet růží rapidně zvýšil. Z loňských 2 jech mám najednou 9 (no nesmějte se, no). Chtěla jsem se zeptat na postup podzimní přípravy. Loňská zima byla mírná, nic se mým 2 růžím nestalo, měla jsem je přihrnuté mulčem na růže.
Načetla jsem, že růže zryjete, pak nakopčíte.
Rytí ,dost se toho bojím, mám tuhou jílovitou půdu, bojím se o kořeny, abych je nepoškodila. Jak ryjete? Hned u řůže nabo třeba cca 30cm okolo?
A čím vším je možné nakopčit, můžu použít kompost, nespálí to růži, nebo pyliny, štěpku...
Se střihem nepočítám, nechám to na jaro, až uvidím, co namrzlo a pak stejně střihnu hodně, přecijen jsou růže nové, ať se hezky větví a udělají pěkný keř?
Budu ráda za každou radu, chtěla bych udělat růžičkám dobře amít takové krásky jako vy.
Děkuji.

Zimování růží 10. lis 2014 09:11 #292789

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Oluschko , nevím jestli někdo zdejší zimuje růže v květníku - ale na Week .cz je má v nádobách v zimě Quendery . ta by ti poradila .

Kamčule já můžu napsat jenom jak to dělám já - -- angličanky jsou na Dělání - . ostatní taky obryju - letos se snažím . ale není to každý rok . s tím rytím jílovité a těžké půdy opravdu pozor .. zrovna jsem na takových místech a stalo se mi , že na rýči byly kořínky . tak raději těch 25 od kmínku a ne moc hluboko . mám ještě v plánu tu těžkou porytou půdu zasypat mulčem na růže . letos je taková zemina v marketech v prodeji . slibuju si od toho vylehčení záhonu .už je dovezena . mám takový záhon u plotu . taky jsem dneska sypla k růžím síran draselný . tak kde teprva ryju - zároveň zarývám - obracím zem. ---- chvilku ryju , chvilku sedím .. pomalu , letos počasí přeje ..
Poslední úprava: 10. lis 2014 09:23 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1

Zimování růží 10. lis 2014 10:17 #292790

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Oluschko, občas přezimovávám kontejnerové růže v nevytápěném skleníku. Když byly mrazy, hodila jsem přes ně bílou textilku, protože byly narašené ( konec února). Ale mrazy tu nebývají nijak velké. Maximum bylo -18°C v tu blbou zimu a to jsem je ve skleníku neměla, takže nemůžu říct, kolik by toho snesly. Jen na upřesnění. Skleník je víc jak z půlky zapuštěn pod zem a květníky byly zahrabány v záhonku v substrátu. Cihlové zdi fungují nejen jako izolace, ale i akumulace. V klasickém skleníku ze stavebnice by to asi taky bylo jiný.

Kamčule, já okolo růží neryju, ani mě to nikdy nenapadlo dělat prostě proto, že si nedovedu představit, že bych nepoškodila kořeny, případně sousední rostliny. Mám dost tuhou, ale ne jílovitou půdu. Bývá napodzim totálně nasáklá a mazlavá. Myslím, že by stačilo zlehka okopat motyčkou a pak třeba rycími vidlemi zlehka provzdušnit i do hloubky - to jsem viděla dělat v Gardenerds World, ale dělali to myslím najaře, protože v Anglii mívají mokré zimy, tak aby se ta uhňácaná hlína po zimě provzdušnila.
V našich podmínkách ( u mě tak do 10cm minimálně) je půda po zimě hezky načechraná od mrazu, takže myslím, že je provzdušněná dost. V tom jílu bych to asi těmi rycími vidlemi udělala, aby se ke kořenům dostalo víc vzduchu.

Pokud jde o kopčení, kopčila jsem už kdečím, od obyčejné hlíny, odleželého hnoje, odleželého kompostu ( pokud není nijak "cítit", je dost odleželý) až po rašelinu - to bylo nouzové řešení, když jsem jeden rok nějak nestíhala, pak najednou hlásili silné mrazy a já neměla čím to nakopčit. Koupila jsem 2 pytle rašeliny a sypala z pytle rovnou na růže. Všechny tyto způsoby byly pro nakopčení dostačující. Kopčení hnojem bylo samozřejmě nejlepší, protože jsem to na jaře jen rozhrnula a bylo nahnojeno ;) .

Edit: pro letošní zimu mám na nakopčení nachystán hodně odleželý ( prakticky úplně sypký) hnůj v pytlích. Část hnoje se mi do pytlů nevešla, takže už mám pár růží nakopčených, ale je na to ještě brzy. Zbytek růží budu kopčit až začnou první mrazíky. Už i proto, že mráz tu nakopčenou hlínu hezky udržuje v těch nasypaných kupičkách ;)
Poslední úprava: 10. lis 2014 10:24 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kamcule1

Zimování růží 11. lis 2014 19:31 #292809

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
já zimuju růže tak,že nakopčím kompostem všechny, na jaře ho rozhrnu okolo-možno i do misek,líp se zalívají a voda jde přímo k té které růži.Velkokvěté zasypu listím ale nemusí být a obalím textilkou.Ostatní podle množství smrkových větví pak podle odolnosti zakreju,ale až přijdou mrazíky.Protože máme velký ořech,přihrnuju pod větve listí
zazimovno2.jpg

Zimování růží 11. lis 2014 21:07 #292811

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Ališi,to je vzorná zahrada,krása :) .

Já růže zimuju každou kbelíkem kompostu a když mám,tak na choulostivky dám chvojí.Je to raz dva.Čekám vždy až po prvních mrazech,zatím jsem vždy stíhala :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ališi

Zimování růží 12. lis 2014 18:27 #292814

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já momentálně kompost nemám . je přiryto navršeno a přisypáno spešl mulčem na růže .. sice ten mulč nic moc , ale svoji roli splní .je to takového něco nahrubo nadrceného. ani nevím co .. včera jsem 100l vysypala jako nic . a to jen na angličanky . musím už teď - přes tři sta růži bych nahonem nestihla .
Ališi , moc hezky to chystáš na zimu .
Poslední úprava: 12. lis 2014 18:29 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ališi

Zimování růží 12. lis 2014 20:53 #292817

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Já raději zakrývám,protože jsme u řeky,v zimě ledový vichry a růže jsou mladé,ale jsem kantáre-celou zahradu jsem zimovala deset odpolední :unsure:
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa