Oluschko, občas přezimovávám kontejnerové růže v nevytápěném skleníku. Když byly mrazy, hodila jsem přes ně bílou textilku, protože byly narašené ( konec února). Ale mrazy tu nebývají nijak velké. Maximum bylo -18°C v tu blbou zimu a to jsem je ve skleníku neměla, takže nemůžu říct, kolik by toho snesly. Jen na upřesnění. Skleník je víc jak z půlky zapuštěn pod zem a květníky byly zahrabány v záhonku v substrátu. Cihlové zdi fungují nejen jako izolace, ale i akumulace. V klasickém skleníku ze stavebnice by to asi taky bylo jiný.
Kamčule, já okolo růží neryju, ani mě to nikdy nenapadlo dělat prostě proto, že si nedovedu představit, že bych nepoškodila kořeny, případně sousední rostliny. Mám dost tuhou, ale ne jílovitou půdu. Bývá napodzim totálně nasáklá a mazlavá. Myslím, že by stačilo zlehka okopat motyčkou a pak třeba rycími vidlemi zlehka provzdušnit i do hloubky - to jsem viděla dělat v Gardenerds World, ale dělali to myslím najaře, protože v Anglii mívají mokré zimy, tak aby se ta uhňácaná hlína po zimě provzdušnila.
V našich podmínkách ( u mě tak do 10cm minimálně) je půda po zimě hezky načechraná od mrazu, takže myslím, že je provzdušněná dost. V tom jílu bych to asi těmi rycími vidlemi udělala, aby se ke kořenům dostalo víc vzduchu.
Pokud jde o kopčení, kopčila jsem už kdečím, od obyčejné hlíny, odleželého hnoje, odleželého kompostu ( pokud není nijak "cítit", je dost odleželý) až po rašelinu - to bylo nouzové řešení, když jsem jeden rok nějak nestíhala, pak najednou hlásili silné mrazy a já neměla čím to nakopčit. Koupila jsem 2 pytle rašeliny a sypala z pytle rovnou na růže. Všechny tyto způsoby byly pro nakopčení dostačující. Kopčení hnojem bylo samozřejmě nejlepší, protože jsem to na jaře jen rozhrnula a bylo nahnojeno

.
Edit: pro letošní zimu mám na nakopčení nachystán hodně odleželý ( prakticky úplně sypký) hnůj v pytlích. Část hnoje se mi do pytlů nevešla, takže už mám pár růží nakopčených, ale je na to ještě brzy. Zbytek růží budu kopčit až začnou první mrazíky. Už i proto, že mráz tu nakopčenou hlínu hezky udržuje v těch nasypaných kupičkách