Květa napsal:
Na okraj - dobírka z ciziny je ( asi ? ) dost problematická. Máte někdo nějaké zkušenosti ? Ptž. nejsme členy eurozony. Neuvědomuji si, že by někde byla jako možnost platby možná. Jediným případem co si vybavuji, byla jedinkrát dodávka - a to ze Slovenska. Tenkrát zarazil požadovaný směnný kurs ( byl tuším kolem 25Kč/E, platila jsem 28Kč/E.).
Ano, jedinkrát jsem platila při dobírce objednávky z Bierkreeku, samotnou mě to překvapilo. Dodávalo to UPS a dalo se platit dobírkou buď v eurech nebo v korunách (kurz byl relativně slušnej). Mě zase překvapila ta faktura se 14 dnní splatností, ze strany prodejce docela riziko, zvlášť u nových zákazníků.
Umím si takovou monstr akci představit na trochu jiný způsob, kdy by rostliny objednával místní prodejce, který si přesně tahle negativa uvědomuje a riziko přijímá. Reklamace si vyřídí sám a objednávky zájemců bere do jisté míry jako nezávazné, v případě, že zájemce si to rozmyslí a později zruší objednávku, nabídne růže jinde. Je ale jasné, že v takovém režimu si k ceně růže něco přirazí, protože riziko a svůj čas a práci by zohlednit měl, nikdo není charita. Velcí prodejci ale tohle nenabízejí, je to pruda, spousta starostí a malý zisk, fajnšmekrů je málo.