Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 17. úno 2017 00:38 #316391

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, upoutala mě zmínka o kompletním přesazování a hnojení rosaria. Stejně jako tebe předtím. Už někde v minulosti psala Dreska, že u Austina asi stále také sázejí nové růže. Že při návštěvě viděla jen samé poměrně mladé rostliny. Upozornila mě na to Kaja, srovnání nějakých dvou fotek a rychlosti, jak růže rostou.

Bradhal, Pichard je už pravděpodobně druhý, co prodal své dílo. Stejně jako Luise Odier. A tady je mužské jméno. Že by nakonec Luise byla Luis? :) Taky je objednán, tak doufám...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

O původu jmen růží 17. úno 2017 06:29 #316394

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Johann Gregor Mendel (nar. 1822 v Hynčicích na Moravě) se stal světově uznávaným průkopníkem v oboru genetiky.
Vystudoval Folosofickou fakultu University v Olomouci a absolvoval učitelské zkoušky z přírodopisu a fyziky na universitě ve Vídni.
V r. 1843 vstoupil do augustiniánského kláštera sv. Tomáše v Brně, kde se stal později opatem. A zde na klášterní zahradě začal se svými pokusy, kdy na rostlinách hrachu sledoval dědičnost vybraných vlastností. Výsledky pak formuloval v pravidlech, která jsou známa jako Mendelovy zákony dědičnosti.
cs.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel

Johann Gregor Mendel, nebo Gregor Mendel (J. Urban 1989)

J.G.Mendel2.jpg

J.G.Mendel3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 17. úno 2017 06:55 #316395

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Quendery, rozhodně jsem svou poznámkou nemyslela, abys pojednala ještě Kordesovu Alohu. Omlouvám se. :)
Taky se zabývám jen růžemi, které mám, kvůli fotkám.
Kdysi jsem ji měla, ale pravidelně silně namrzala, stála za starou bačkoru, takže jsem ji zlikvidovala.

Fotky z r. 2012 nabízím jako příspěvek k příspěvku Quendery.

Aloha (Kordes 1999)

Aloha3.jpg

Aloha1.jpg
Poslední úprava: 17. úno 2017 07:34 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina

O původu jmen růží 17. úno 2017 08:39 #316401

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evo,neomlouvej se, v pohodě......vždyť to byla správná faktická připomínka :) Tvůj Mendel je nádherný....mám nováčka, tak vím na co se těšit :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O původu jmen růží 17. úno 2017 09:34 #316405

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Port Sunlight D.Austin

Port Sunlight byl postaven firmou Lever Brothers, která potřebovala ubytovat své pracovníky mydlárny (nyní součást Unilever ); Práce byly zahájeny v roce 1888. Název je odvozen od nejoblíbenější značky Lever Brothers - čistícího prostředku - Sunlight .
Port Sunlight je památkově chráněný objekt , a byla vyhlášena Chráněná oblast v roce 1978. [3] Port Sunlight byl neformálně navržen pro světového kulturního dědictví (WHS) status [4] , aby byl chráněn před vývojem a byl zachován jedinečný charakter pro budoucí generace;

portsunlight.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 17. úno 2017 09:51 #316409

• Kaja
  • Platinum Boarder
Ghislaine de Feligonde

ghislainedefeligonde.jpg

Jméno 'Ghislaine de Féligonde "pěstitel byl Turbat Jean Claude Nicolas Forestier [1] (* 1861 ✝ 1930) navrhl jméno po slavném francouzském zahradním architektovi, který získal mimo jiné údržbu a design Jardin de Bagatelle, Paris . Forestier byl zřejmě přítel Féligonde, on později navrhl zahradu u zámku de Chantemesle v Logron, Eure-et-Loir. Ghislaine (* 1914 ✝ 1994) byl starý dva roky, kdy byla pojmenována růže. můžeme ještě najít tři velké "Ghislaine de Féligonde" v Chantemesle. není pochyb o tom, že jsou mezi prvními, které byly vysazeny.
----
Pak je tu druhá historie názvu, který by neměl mít nic společného s růží: mělo by být pojmenování Ghislaine Pelissier de Féligonde - která se na začátku první světové války v noci mezi bitevní linií odvážila, aby zachránila
těžce zraněného manžela
Der Name Ghislaine de Féligonde wurde dem Züchter Turbat von Jean Claude Nicolas Forestier (1861-1930) vorgeschlagen, einem bekannten französischen Landschaftsarchitekten, der sich u.a. um den Erhalt und die Gestaltung des Jardin de Bagatelle, Paris verdient gemacht hat. Forestier war offenbar ein Freund der Féligonde, denen er etwas später ihren Garten am Château de Chantemesle in Logron, Eure-et-Loir gestaltete. Ghislaine (1914-1994) war zwei Jahre alt, als die Rose ihren Namen erhielt. Man findet heute noch drei große Stöcke von 'Ghislaine de Féligonde' in Chantemesle, ohne Zweifel gehören sie zu den Ersten, die jemals gepflanzt wurden.
Es gibt noch eine zweite Namensgeschichte, die allerdings nichts mit der Rose zu tun haben soll: Sie soll nach Ghislaine Pélissier de Féligonde benannt sein, die sich zu Beginn des Ersten Weltkrieges couragiert des Nachts zwischen die Kampflinien wagte, um ihren schwerverletzten Ehemann zu retten.
Poslední úprava: 17. úno 2017 12:42 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 17. úno 2017 10:08 #316411

• Kaja
  • Platinum Boarder
Heidi Klum - Evers /Tantau /

heidiklum2.jpg

1895780-img-heidi-klum-dum-bydleni.jpg

Německá modelka Heidi Klum
Poslední úprava: 17. úno 2017 10:08 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 17. úno 2017 10:42 #316412

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Pokud používáte překladače, můžete prosím uvádět i odkaz na původní zdroj? Ty překladače to totiž neuvěřitelně przní a ani to pak nedává smysl, nebo se do textu díky strojovému překladu dostanou chyby. Tohle je zářnej příklad toho, že z překladu není jasný, jestli byl Ghislaine architekt nebo nějaká jeho dvouletá příbuzná nebo kdo vlastně. Zajímal by mě originální text, dohledáš ho Kájo prosím?

Kaja napsal:
Ghislaine de Feligonde

Jméno 'Ghislaine de Féligonde "pěstitel byl Turbat Jean Claude Nicolas Forestier [1] (* 1861 ✝ 1930) navrhl jméno po slavném francouzském zahradním architektovi, který získal mimo jiné údržbu a design Jardin de Bagatelle, Paris . Forestier byl zřejmě přítel Féligonde, on později navrhl zahradu u zámku de Chantemesle v Logron, Eure-et-Loir. Ghislaine (* 1914 ✝ 1994) byl starý dva roky, kdy byla pojmenována růže. můžeme ještě najít tři velké "Ghislaine de Féligonde" v Chantemesle. není pochyb o tom, že jsou mezi prvními, které byly vysazeny.
----
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, babkaela

O původu jmen růží 17. úno 2017 10:46 #316413

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Ghislaine byla malá holka, ani architekt, ani manželka zachraňující manžela na bitevním poli. Je to o pár stránek zpátky, hledala jsem její původ docela dlouho.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery

O původu jmen růží 17. úno 2017 10:53 #316415

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
bradhal napsal:
Ghislaine byla malá holka, ani architekt, ani manželka zachraňující manžela na bitevním poli. Je to o pár stránek zpátky, hledala jsem její původ docela dlouho.

Ano, to jsem četla. Proto se ptám na původní text té Kájiny překladačové citace. V původním znění to možná je přesně to, co jsi psala. Ale takhle přeložené to zní, jako by Ghislaine byl nějaký zahradní architekt s ženským jménem.

"pěstitel byl Turbat Jean Claude Nicolas Forestier [1] (* 1861 ✝ 1930) navrhl jméno po slavném francouzském zahradním architektovi, který získal mimo jiné údržbu a design Jardin de Bagatelle, Paris."

Proto bych se na překladače vybodla a radši citovala původní text s tím, že si ho tu přeložíme pořádně, je nás tu dost, kdo umíme anglicky nebo německy a snad se najdou i nějací frančtináři.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery
Moderátoři: Eva L., Květa