Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 26. úno 2017 13:46 #316757

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Regino,
1. vyhledej si - The Twilight Saga = filmy, hit, upíři vs. The Twilight Zone = seriál, značka, dlouhotrvající hit z 60. – 90. let, + 1 film jen seriál doplňuje.

2. Neustálé omílání Ebb Tide + The Wire mne už nebaví. Tady i na Weeku. Dvakrát jsem ti napsala, že VELMI pochybuji, že růže má s touto epizodou cokoliv společného. Jak kdybych hrách...
tak ti to holt zdůvodním, no... a to jen proto, že růži Ebb Tide mám ráda a spojování s The Wire mi příjde unapetitlich.

Růže = královna květin
Pojmenování růže = má zvýšit prodej = vhodnost !

Ebb Tide :
vyšlechtěn : 2001
uveden na trh v USA : 2006

seriál The Wire :
- vysílán : 2.6.2002 – 9.3.2008
- 5 řad, 60 epizod. ( !!!! )
- Ebb Tide – 1.epizoda 2. řady, vysílána 1.6.2003.
- 2. řada je věnována pašování drog, kontrabandu, mafii v přístavu Baltimore, epizoda samotná - nalezení 13 mrtvých v přepravním kontejneru.
- Seriál vysílala HBO / tzn. placená !!! kabelová !!! televize / , po ukončení vysílání ( to už růže byla dávno na trhu ) byl syndikován, na běžných televizích mohl běžet po 22.hod., i tak někt. scény rozmazávané, vypípáván zvuk.
- konkurenci ve stejném vysílacím slotu mu dělaly Zoufalé manželky ( hit ), koukal na ně kde/kdo, a The Shield ( dtto tématika - policejní, masověji sledován ).
- za dobu vysílání získal ( pouhé ) dvě nominace na Emmy, neproměnil je
- oceňován byl kritiky, po ukončení vysílání daleko intenzivněji, říká se o něm, že předběhl ve vysílání svou dobu.
- pro HBO typické nevyhýbání se sexu, krvi a spol.
- seriál velmi drsný. Jazykově – argot + drsné výrazivo ( mně osobně nevadí 4 x ve větě zafuckovat, ale tohle je moc, nedala jsem ) viz. ukázka dialogu z epizody Ebb Tide, takhle se mluví často :
Zasranej Jimmy.
Vyjebává s náma jen tak z prdele.

Musím toho zkurvysyna ocenit
za takovou vynalézavost.

- Hulibrk.
- Zmrd.

Podle 1/60 TOHOTO pojmenovat růži ?

… prostě Odliv, jev.

3. Tahle diskuse mne baví/-la, člověk se zde může dočíst dost zajímavých věcí. ( čímž přispěvatelům souhrnně děkuji ). Nehodlám se v tom dál patlat, na jakékoliv další poznámky nebudu reagovat.
Poslední úprava: 26. úno 2017 13:57 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Soňa, Luša, Regina

O původu jmen růží 26. úno 2017 14:44 #316758

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Květo, nechápu rozčilení. Jednu Carruthovu růži jsem koupila jako novinku.Vůbec jsem nevěděla od koho je. Nákup byl malým ironickým dárkem mému manželovi. Voňavé polibky. Libuje si totiž v česneku, který já nesnáším.Časem se vypátralo od koho vůbec je. Pak dala Eli katalog. Jsou tam krásné růže. A jak jsem měla možnost se dočíst, dost s nimi firma válcuje produkci třeba francouzskou v USA, protože jsou dost odolné.Za jeho působení firma nesmírně zvýšila prodej růží. Nebo to tak aspoň psali. Nemám přehled o obratech firmy. Protože tu nemám zrovna extra podmínky a je tu dost sucho. žádná sláva pro anglické růže, ráda bych si třeba nějaké pořídila. Kaja nějaké nahledala, co by se mi třeba mohly líbit. Co si myslel pěstitel, to nevím. Jestli zrovna u Delbardů milují Amnesty International to taky nevím.Nebo jestli je někdo od nich milovníkem malířství, že užívají jména malířů a celkem jednoho období. Utrillo, Cezanne, Pissarro.Monet. Tam není ale spojnicí impresionismus. Cezanne a Utrillo nejsou impresionisté čistého ražení. Ale když pátrám jak se něco jmenuje, jistě je tam nějaký marketingový tahák, tak prostě respektuju vysvětlení, které firma při křtu dá a pak ho někdo jiný používá. Šuplík je o původu jmen růží. Klidně může být další. Jak si já osobně vysvětluju název růže. Jaké mám asociace, co mi připomíná.A proč se mi oficiální název a jeho zdůvodnění nelíbí.
Poslední úprava: 26. úno 2017 14:57 od Regina.

O původu jmen růží 26. úno 2017 14:53 #316759

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
A ještě jedna poznámka. Asi mnoha lidem není v USA a i jinde jedno, že už se drogy prodávají i na dětských hřištích. Tak mě to zase tak nepřekvapuje, že by pro někoho byla problematika závažná. Carruth není stařec nad hrobem. Aby vysedával a snil třeba o odlivu.
A pokud tě zlobí vysvětlení na Světě růží, vůbec nechápu, když začala debata a citace odtamtud, žes nenapsala, tohle a tohle vysvětluje název takhle.Já s ním nesouhlasím. Sama jsi dodala informace, kdo to tvoří. A ptala jsem se, jak k informacím přicházejí. Je tam dost velké penzum. Odkaz na autorku není můj. Já už nehledala.
Myslím, že bych tímhle také debatu ukončila.
Říká se, že přání je otcem myšlenky. Ale není dobré myšlenku přizpůsobovat přání a ignorovat šedivou realitu.

O původu jmen růží 26. úno 2017 15:05 #316760

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já děkuji za vyčerpávající informace. nikdy jsem tu kravinu neviděla a o rúži Twilight Zone jsem napsala čí je kříženec. tak nechápu celé pojednání o pitomých filmech .a domněnky o různých pojmenováních - i když třeba mylné- se tady diskutují . protože jsem nechtěla dávat fotku převzatou z FB.dala jsem ji a psala jsem o tom na Weeku .
Poslední úprava: 26. úno 2017 18:36 od Kaja.

O původu jmen růží 26. úno 2017 16:23 #316761

• Květa
  • Moderator
Kájo, ad Twilight Zone - ano, ano, četla jsem tvůj příspěvek na W. Toto bylo z mé strany pouhé upozornění, že se jedná ( především ) o seriál nikoliv filmy. Tzn. možná záměna s Twilight Saga.

Boscobel - kdo by pod tímto názvem hledal jednu z nejmenších obcí Velké Británie, že ?
Prý podle sčítání z roku 2001 měla 12 obyvatel, říká Wiki.
Jedná se o pozemek Boscobel domu, v jehož katastru se nachází The Royal Oak - Královský dub, v jehož kmeni se po prohrané bitvě u Worcesteru skrýval král Karel II.
www.english-heritage.org.uk/visit/places...e-and-the-royal-oak/

Původní dub byl prý rozebrán na "suvenýry", k vidění byl jeho potomek. I ten byl již poničen bouří v roce 2010, v kmeni vznikly nebezpečné trhliny. Vysazovány stromy nové. Prodávají se certifikované sazenice z jeho žaludů.
en.wikipedia.org/wiki/Royal_Oak

- svátek v GB, nosí se žaludy, větvičky.

DSCN2681.jpg
Poslední úprava: 26. úno 2017 16:26 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, alenak, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 26. úno 2017 21:04 #316767

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Květo díky, konečně jsi mi osvětlila vznik svátku, který je popisovaný v jednom díle Vražd v Midsomeru :lol:

Přidávám zase jednu györovku - Amáde László / Györy 2006/ - Pojmenovaná po barokním básniku (1703-1764),který se narodil v Gabčikovu . Narodil se 26. července 1704 jako syn Antona Amadé a jeho manželky Rozálie Šimončič-Horváthové. Měl dvě sestry Vavrinci a Pavlu Marii. Byl příslušníkem šlechtické rodiny s predikátem z Vrakuně s titulem baron. Další pro zájemce zde cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Amad%C3%A9 . :)

Je to krásná menší růžička, kvete nepřetržitě celou sezónu.

DSC09809.jpg

DSC05155.jpg

DSC09810.jpg
Poslední úprava: 26. úno 2017 21:07 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Luša, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 26. úno 2017 21:42 #316770

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
A ještě jedna...... BEYS / Györy 2004/ - pokryvná růže, hlavní kvetení léto, drobně prokvétá ještě jednou na podzim.
Jméno růže je první vzpomínané jméno Gabčikova , usedlost Beys je uváděna již v roce 1102. Další zde https://sk.wikipedia.org/wiki/Gab%C4%8D%C3%ADkovo_(okres_Dunajsk%C3%A1_Streda) :whistle:

DSC02401.jpg

DSC01833.jpg
Poslední úprava: 26. úno 2017 22:10 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Luša, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 27. úno 2017 00:03 #316771

• Květa
  • Moderator
V podstatě se pořád hrabu v A ( B) ), to jsem zvědavá kam dojdu.

Belgické šlechtění, růže prodávaná pod dvojím jménem, dle země, kde je kupována.

mám ji vedenou pod prodejním jménem z Francie.

André Brichet

jj, žijeme v 21. století. Manželka slavnější manžela. Helga Brichet je bývalá presidentka Světové federace růžařských klubů ( správný název v čj nevím ) angl. World Federation of Rose Societies. Pochází z Jihoafrické republiky, narodila se v Kapském městě. Nyní žijí s manželem v Itálii, Umbrii, mají růžovou zahradu v které pěstují cca 600 kultivarů ( především ) historických růží.
www.trippando.it/santa-maria-in-portella/
www.google.cz/search?q=giardino+helga+br...JJoKHQ49DvkQ_AUICCgB
Fotku manžela jsem nerozklíčovala. Její v odkazu.
www.google.cz/search?q=giardino+helga+br...imgrc=pPAcDLmbrnGuFM:

v Belgii se tato růže prodává pod názvem Imca Marina. Jedná se o nizozemskou zpěvačku.
nl.wikipedia.org/wiki/Imca_Marina

P.S. - to stojí za puštění.... B)

DSCN1589.jpg
Poslední úprava: 27. úno 2017 00:12 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Luša, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 27. úno 2017 00:10 #316772

• Květa
  • Moderator
V souvislosti s Imca Marina je zmiňován developerský projekt Blauwestad.
Další jméno růže.

Jedná se o obytnou zónu v Nizozemsku postavenou kolem uměle vytvořeného jezera. Zájem nebyl tak vysoký, jak se předpokládalo a tak v r. 2010 projekt byl zastaven.

nl.wikipedia.org/wiki/Blauwestad_(project)
translate.google.com/translate?hl=cs&sl=...Blauwestad_(project)

DSCN1885.jpg

Blauwestad vlevo. Asi ji mám někde lépe vyfocenou, hledat nebudu... :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Luša, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 27. úno 2017 06:11 #316773

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Aby Květa nemusela hledat. :)

Blauwestad (Interplant 2007)

BlauweStad.jpg
Následující uživatel poděkoval: quendery, Luša, Marta, babkaela, bradhal, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa