Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 23. úno 2017 07:21 #316606

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Já jsem to brala tak, že tu růži "nedostala" proto, že by byla abatyše, ale že byla Montravelová. Jakože někdo chtěl potěšit někoho v její rodině, tak pojmenoval růži po slečně. To, že z ní pak byla jeptiška je pro tu růži vedlejší.
Pořád to byla jediná Anna-Marie, jakože obě jména takto uvedené. Žádná Marie-Amélie nebo Amélie-Philippa a podobně. Navíc to pořadí jmen mi přijde důležité, protože v tom rodokmenu se u vícero lidí (sourozenců) křestní jména opakují, ale jsou psaná v různém pořadí a tím se ty osoby od sebe odliší.
Ta prvně uváděná byla v době uvedení růže již po smrti, i ten její významný manžel zemřel už v roce 1909. Taky těch významných Montravelů bylo dost, nebyl výjimka ani jediný vikomt. Nevím, jak jsem psala, prohledávala jsem kde co, ale někoho bližšího podobou jména, nějaké potvrzení toho, co je na něěmeckých stránkách nebo nějaký odkaz, kde by byla zmínka o růži, jsem nenašla.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, JUDY, babkaela, Regina

O původu jmen růží 23. úno 2017 08:30 #316608

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal, Mišpule, třeba zůstane tajemstvím.I to se může stát. Nevěnovala jsem se tomu dlouho. Jen, že o ní psala taky Luša. Tak jsem koukla. Čas teď běží rychleji. Možná ještě přes rodiny pěstitelů. Ale o těch toho bývá k nalezení někdy dost málo.Staré růže jsou prostě oříšek. Ale hlavně, aby rostla. :)
Následující uživatel poděkoval: mišpule, babkaela

O původu jmen růží 23. úno 2017 09:53 #316611

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Bradhal, teda máš velký obdiv, smekám klobouk!! :ohmy:

O původu jmen růží 23. úno 2017 17:22 #316627

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Původně jsem si myslela, že jméno růže Eifelzauber má něco společného s Gustavem Eiffelem, konstruktérem Eiffelovy věže. A že z jména nějakým nedopatřením jedno "f" vypadlo. ;)
Je to ale všechno jinak. Nedávno v TV dokumentu o Ardenách byla krátká zmínka o sousedícím pohoří Eifel. Tak jsem zpozorněla a trklo mě, že to asi bude ten správný Eifel a ne Eiffel.
Takže - Eifel je západoněmecká vrchovina zasahující částečně až do Belgie, s nejvyšší horou Hohe Acht, vysokou 747m. Zároveň je to národní park o rozloze 110 čtv.km s chráněnou flórou a faunou. Krajina je opravdu krásná. Proto je asi přirozené, že se mluví o Eifelzauber = kouzlo Eifelu, nebo čarovný Eifel ... A je to také název místní restaurace.
www.nationalpark-eifel.de/go/eifel/english.html

Eifelzauber (Kordes 2008)

Eifelzauber3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 23. úno 2017 17:54 #316632

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evi, dík, taky si mě vyvedla z omylu.....měla jsem jí taky spojenou s tím Eiffelem...je to moje oblíbená..za 40,- Kč od p. Havla ;)

DSC01948.jpg
Poslední úprava: 23. úno 2017 17:59 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 23. úno 2017 17:59 #316633

• quendery
  • Platinum Boarder
TALAS / Györy 2005/ - Talas je první písemná zmínka o obci, je z roku 1598, později Tallós a nyní Tomašíkovo. Matka šlechtitele odtamtud pochází a sám šlechtitel chodil do školy v této obci. www.tomasikovo.sk/pamatihodnosti-obce/

DSC07963.jpg

DSC07419.jpg
Poslední úprava: 23. úno 2017 18:00 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 23. úno 2017 18:04 #316634

• quendery
  • Platinum Boarder
SURIDAHEL / Györy 2005/ - Suridahel je jméno obce Dunajské Stredy z roku 1250.

DSC03849.jpg

DSC07099.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 24. úno 2017 14:44 #316705

• quendery
  • Platinum Boarder
Jak jsem psala před chvíli v PEL-MELU o Baccaře, tak mi napadlo se na ni kouknout a ejhle ..... Baccará, Baccarat, Jacgueline / Meilland 1954/ . Dnes se už moc nepěstuje, známější a dostupnější je dnes Black Baccara - tmavě rudá sametovka helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.35457 - tu nemám.
Baccarat / Baccara - je karetní hazardní hra. V Evropě je známa již od konce 15. století, kdy se za vlády Karla VIII. dostala z Itálie do Francie. Do Nevady přišla již v moderní podobě a upravena pro americký styl. V dnešní době existuje ve třech podobách. Punto Banco, Chemin de Fer a Baccarat Banque (nebo také deux tableaux). Jedná se o hru s velmi malou výhodou kasina (House Edge).
Další info zde cs.wikipedia.org/wiki/Baccarat

DSC08163.jpg

DSC01716.jpg

DSC02053.jpg
Poslední úprava: 24. úno 2017 14:49 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, alenak, Marta, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 24. úno 2017 19:02 #316710

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Po A. Lindgren se pokusím představit další spisovatelku dětských knih Mary Pope Osborn (nar. 1949). Je to americká autorka dětských dobrodružných příběhů. Byly vydány pod souhrnným názvem Magický domeček a obsahuje tituly jako Dobrodružství mezi piráty, Dobrodružství na Měsíci, Dobrodružství v době ledové, Dobrodružství v říši pyramid .... Knížky byly přeloženy do 30 jazyků, prodáno 100milionů výtisku. Popularitou dokonce zastínily i Harryho Pottera. Odborníky jsou také vysoce ceněny za historickou a geografickou správnost obsahu, že mají pro děti i vzdělávací význam.
www.google.cz/imgres?imgurl=https://pbs....tbnw=186&vet=1&w=400

Mary Pope (Kordes 1993)

MaryPope2.jpg

MaryPope32.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, mišpule, Láďa, alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 25. úno 2017 09:57 #316726

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Ještě se vrátím k diskusi o Carruthově Ebb Tide. Zřejmě je pěstitel skutečně ovlivněn filmovou tvorbou. Kaja dal ana Week fotku jiné krásné růže. Jedním z rodičů je Ebb Tide a jméno je opět podle filmu. Twilight Zone. Růže je to krásná. www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.65778&tab=36

en.wikipedia.org/wiki/The_Twilight_Zone
Moderátoři: Eva L., Květa