Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 20. úno 2017 21:19 #316533

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Tak tady je snad úplně jasno. :) Exemlpář růže jak kdyby měl plavat po Mississippy. :up
www.modellode.cz/Lode.html :)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

O původu jmen růží 21. úno 2017 00:35 #316537

• Regina
  • Platinum Boarder
Květo, ještě se vrátím k tvému podrobnému rozboru názvu jedné růže.
vezměme si růži Vierge Folle ( Delbard )
V překladu to znamená pošetilá ( bláznivá ) panna ( dáma ).

uměleckých děl na výběr hafo :

- film
www.cinema-francais.fr/les_films/films_l.../la_vierge_folle.htm

- divadelní hra
gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b9013195b

- báseň Arthura Rimbauda
cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Rimbaud

- socha
www.bananeatelier.be/charline/?p=16

- sochy
www.crdp-strasbourg.fr/main2/albums/stat...ale/index.php?img=17

vybírám si ty poslední, ač to, že by pojmenování růže mělo s nimi cokoliv společného, je nejméně pravděpodobné.

Jedná se o podobenství z bible, pošetilé a moudré panny.
granosalis.cz/modules.php?name=News&file=print&sid=10573

Zamýšlela jsem se nad všemi variantami. A dospěla jsem k tomu, že s téměř stoprocentní pravděpodobností to bude podle Artura Rimbauda.Nejen proto, že o tom hovoří Svět růží, kde bych předpokládala že pracují s nějakými fakty z křtů, vyjádření atd.
Delbard poměrně dost inklinuje k jménům velmi obecně známým.
www.rosesalesonline.com.au/categories/delbard-roses.html
Nejsou to takové zvláštnosti v mnoha případech jako seriál.

Jméno růže je totožné s částí díla Sezona v pekle a týká se vztahu dvou mužů.Rimbaud a Verlaina.Jejich vztah byl velmi bouřlivý.
en.wikipedia.org/wiki/A_Season_in_Hell zdroj

Konkrétní pasáž kopie
Delirium 1: The Foolish Virgin – The Infernal Spouse ("Délires I: Vierge folle – L'Époux infernal") – the most linear in its narrative, this section consists of the story of a man (Verlaine), enslaved to his "infernal bridegroom" (Rimbaud) who deceived him and lured his love with false promises. He treats quite transparently his relation with Verlaine.
Ale samozřejmě tu vždycky zbývá to jedno procento a vím, že nic nevím.
Následující uživatel poděkoval: babkaela, bradhal

O původu jmen růží 21. úno 2017 07:46 #316539

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Gospel jako hudební žánr má původ na začátku 20. století v černošských kostelech USA a je založen výhradně na vokální interpretaci. Texty sborových písní jsou náboženské (křesťanské) povahy.
V prvopočátku vznikaly první gospely zejména na jihu USA, kdy se černošští otroci scházeli ke společným modlitbám.
Později se gospel vyvíjel dvojím směrem - černošským a bělošským :

Gospel (Tantau 1997)

Gospel42.jpg

Gospel5.jpg
Poslední úprava: 21. úno 2017 07:57 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, alenak, Marta, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 21. úno 2017 09:58 #316548

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, krásná nostalgická růže. Bez důkazů bych se já přiklonila k variantě kostelní. Je tam přece jen víc nostalgie.Navíc červená je barva krve a otroci ji někdy nemálo cedili.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O původu jmen růží 22. úno 2017 07:45 #316568

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ascot je menší město ve VB, které je známé především jako jedno z nejvýznamnějších dostihových závodišť. Bylo založeno v r. 1711 pro závody plnokrevníků.
Každý dostih je významnou událostí, které se pravidelně zúčastňuje britská královská rodina. Myslím, že je to hlavně obrovské šou, jak je vidět na fotkách.
www.google.cz/search?q=ascot&biw=1600&bi...ziBKAQ_AUIBigB&dpr=1
Pro závodníky jsou dostihy velmi atraktivní, odměny za výhry se pohybují ve statisících liber.

Ascot ve mně vyvolává představu kouzelné scény z filmu My Fair Lady s neodolatelnou Audrey Hepburn
www.google.cz/search?q=ascot&biw=1600&bi...n+my+fair+lady+ascot

Ascot (Ch. Evers, Tantau, 2007)

Ascot.jpg

Ascot3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Marta, Adam88, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 22. úno 2017 09:10 #316570

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, já mám asociace k prostředí tři. Bud ta elegance, jak píšeš, pak Dick Francis a potom film Podraz.Pardubice už tak atraktivní nejsou.
A ještě mě na obrázcích, mimo jiné,upoutala část k vázání kravat pro dostihové prostředí. :up
Poslední úprava: 22. úno 2017 09:33 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O původu jmen růží 22. úno 2017 22:04 #316599

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Tradescant (Austin, VB, před 1992)
Jedno jméno i příjmení, ale dvakrát. John Tradescant starší a mladší. John starší narozen asi 1570, pracoval jako hlavní zahradník v Salisbury v Hatfield house, cestoval do Holandska pro ovocné stromky, do arktického Ruska, na výpravu proti pirátům do Alžírska...a všude na svých cestách sbíral semena, cibule, rostliny, kuriozity. Dovezl do Anglie jako první lilie, sbíral vzorky od amerických kolonistů. Založil zahradu u Salisbury House v Londýně, St. Augustine´s Abbey, pracoval pro vévodu Buckinghama, po jeho smrti se staral o královské zahrady, vinice a chov bource morušového (!). Jeho sbírky daly vzniknout muzeu pro veřejnost Museum Tradescantianum.
anglicky na wiki: en.wikipedia.org/wiki/John_Tradescant_the_elder
česky na botany o obou: botany.cz/cs/tradescant/
johnstar.jpg

John Tradescant mladší se narodil 4. 8. 1608 v Kentu, zemřel 22. 4. 1662. Studoval v Canterbury, měl stejné zájmy jako otec, převzal po něm funkci vrchního zahradníka krále Karla I., vytvořil další zahrady v Anglii. Získával vzorky rostlin, navštívil Virginii, do Evropy přivezl magnólie, liliovník tulipánokvětý, tisovec dvouřadý, floxy, astry. Sbírky jeho i otcovy jsou dnes součástí Asmolean Museum v Oxfordu.
anglicky na wiki: en.wikipedia.org/wiki/John_Tradescant_the_Younger
česky na botany o obou: botany.cz/cs/tradescant/
johnmlad.jpg

U obou je dobré si pomocí translatoru přečíst údaje na wiki, po zadání jejich jmen na google lze jednoduše najít obrázky jimi založených zahrad. Foto růže není moje, mám teprve novou sazenici.

tradescant.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, mišpule, alenak, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 22. úno 2017 23:08 #316600

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jak bylo hledání jména Tradescant jednoduché, tak bylo další jméno, Anna-Marie de Montravel setsakramentsky těžké a ještě s nejistým výsledkem. 13.2. Mišpule psala, že odpoledne po chvilkách sjela snad celý rod Tardy de Montravel. Marií Ann a Ann Marií tam pár je, ale taky to chce čas. To mě navnadilo, protože bude od čeho se odpíchnout, hurá. Chyba lávky. Marie a Anny se tam vyskytují, ale nikde na mě jednoznačně nevyskočila ta jedna Anna-Marie. Všechny jména v tomto velmi starém a velmi, velmi rozvětveném rodě mají aspoň 4 křestní. U šesti potomků jednoho otce se 5x vyskytuje jméno Marie a 3 z těch s Marií ve jméně jsou muži...za trest. Po pár dnech prolézání všech možných a nemožných dostupných rodokmenů jsem začala propadat trudomyslnosti.
Zkusila jsem to jinak a došla k prvnímu výsledku - německá rosewiki ( roses.shoutwiki.com/wiki/Anne-Marie_de_Montravel ) nabízí jako PRAVDĚPODOBNOU kmotru Marie-Amélie Vétillard du Ribert (*1835), manželku Antoine-Jean-Louis de Tardy, vicomta de Montravel (o něm: fr.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Montravel ). Což o to, vážená dáma to určitě byla, její muž byl významný, šlechtic, historik, genealog, ale není to Marie-Anna černé na bílém, natož Anna-Marie a taky ta data, no nevím.
Hledala jsem dál a našla kandidátku číslo dva, pro mě teda tu správnou Annu-Marii. Na této stránce františkánských misionářů Marie ( www.fmm.org/pls/fmm/v3_s2ew_consultazion...pagina?id_pagina=337) je jméno Anna-Marie de Montravel uvedeno jako civilní jméno 6. Matky představené tohoto řádu, Marie de Sainte Agnès. Řád měl v roce 2013 6314 sester 79 národností v 75 zemích, i na Slovensku, vede několik škol a vzdělávacích zařízení. Ve stručném životopise abatyše jsou krátce popsány významné body jejího života. Bohužel tam není vůbec žádný další údaj, jak ji propojit s někým v oné velké rodině Montravel. Místem narození je 1894 Bouira v Alžírsku (franc.kolonie). Tam působil jako ředitel "obchodní kanceláře" (directeur du comptoir d´escompte de Bouira) nějaký Henry de Montravel, což by snad mohl být její otec, ale ani toho nemůžu najít v rodinném rodokmenu. Je tam verze jména Henri, ale nemůžu se dostat nikam dál. Věnuji se tomu už několik večerů (nocí) a končím. Abatyše se mi k té růži hodí, tak už si ji tak v hlavě nechám. Vaše názory uvítám. Pokud někdo potvrdí nebo vyvrátí a najde tu správnou Annu-Marii, budu ráda, já už v tom pokračovat nehodlám. Těším se, až mi pokvete na zahrádce.

agnesanna.jpg

anne-marie-de-montravel-3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, alenak, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 23. úno 2017 01:08 #316603

• Regina
  • Platinum Boarder
Bradhal. Odvedla jsi heroický výkon. Ale s tou jeptiškou si nejsem tak jistá.
Moc mi tam nejdou data.
Kopíruju z odkazu
24 October 1894 – birth in Bouira (Algeria)
- 15 April 1916 – entry to the novitiate of the Châtelets
- 4 September 1918 – temporary vows in Rome
- 6 September 1921 – perpetual vows in Sacco (Italy)
- 31 January 1922 – departure for China
- 1926 – nomination as vicar provincial
- 1928 – nomination as general visitress
- 1930 – nomination as provincial of Province of N. Dame des Victoires
- 16 February 1932 – election as assistant general; later,
private secretary of the superior general
- 1941-1945 – delegate general to Portugal (1940-41), the United States (1941-1945)
- 3 May 1960 – election as superior general
- 28 January 1972 – death in Grottaferrata - Rome

Narodila se v roce 1894.

Teď zkopíruju z HMF

White, near white or white blend Polyantha.
Registration name: Anne-Marie de Montravel
Exhibition name: Anne-Maria Montravel, Anne-Marie de Montravel
Bred by Joseph Rambaux (France, 1879). Bred by Veuve, Widow Rambaux (France, 1879).
Introduced in Australia by Hazlewood Bros. Pty. Ltd. in before 1921 as 'Anna-Maria de Montravel'.

To byla ještě hodně mladá, těch zásluh tak moc nenabrala.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

O původu jmen růží 23. úno 2017 04:14 #316604

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
:) Taky jsem Anně M.de M.věnovala spostu času,protože je úžasnáa došla k závěru jako Bradhal a pak i tvému Regino.Tak jsem bádání dložila na podzim.Teď už na to nebude čas.Bude to oříšek ;)
Poslední úprava: 23. úno 2017 04:16 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Regina
Moderátoři: Eva L., Květa