Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 14. úno 2017 08:46 #316248

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, taky mě potěšilo, když jsem na to narazila. Jsou tam i nositelé Nobelovek. Moc jsem to ještě nestudovala. To bych tu seděla do rána.
A nezapomněli ani na skladatele. To je zase takhle.
www.welt-der-rosen.de/duftrosen/rosen_ben.htm#benjamin_britten

Mají to podle abecedy.

Louise Odier , Mme de Stella, Margottin (FR) 1851 Bourbon Rose, starý keř růže, zářivě červená růže krásně tvarované, hustě naplněné velkokvětých květy, které se podobají svým kulatým tvarem kamélie, velmi silná, sladká vůně. Téměř neustále vzkvétá, vrchol na podzim. Růst převislé, světle zelená, matná zeleň, 1,50m. Dělá šípků šperky, mladé výhonky načervenalé páteře, toleruje částečný stín. Dobrý střih Rose, Rose začátečníkům, vhodné pro banku kultury, Rose Kitchen. Válka v 1883 Schneider`s žebříčku nejlepších růží uvedených.
Manželka nebo dcera kolegy zahradníka, James Odier od Bellevue poblíž Paříže zasvěcen. Francouz má 1840 Tea Rose "gigantický" vyvedl (jeho jediný Rose). Proto je možné, že i on se množil The Rose sama o sobě práva, ale prodával Margottin.

A ta hledaná Louise Odier. Je z překladače.

LouiseOdier1.jpg
Poslední úprava: 14. úno 2017 09:49 od Eva L..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., mišpule, alenak, Marta, JUDY, babkaela

O původu jmen růží 14. úno 2017 09:05 #316250

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Áááá, tak to jsem přehlídla. Asi by mě nenapadlo hledat skladatele mezi "duftrosen". A navíc B. Britten nijak moc nevoní, tedy pokud vůbec. :cheer:
Díky za upozornění. :) Musím důkladněji prostudovat.

O původu jmen růží 14. úno 2017 09:11 #316251

• Regina
  • Platinum Boarder
Ale šuplíček bych tímhle neukočila. Byla by to škoda. Jsou o těch lidech třeba knihy, jiné informace. Než ty běžně dostupné. Máte fotky růžových exemplářů. Ať mozky nezahálí.... :) Nějaké myšlenkové asociace.

O původu jmen růží 14. úno 2017 09:13 #316252

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, to je studování na dlouho. :laugh: Já se v tom taky teprve začínám trochu orientovat.

O původu jmen růží 14. úno 2017 09:37 #316255

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Regino, neboj, šuplíček ještě tak honem neukončíme. :laugh:

Chtěla jsem se zeptat - dovolíš, abych k L. Odier vlepila do tvého příspěvku fotku ? Honza by měl sice mnohem krásnější, ale aspoň něco.

O původu jmen růží 14. úno 2017 09:43 #316256

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, jen ji tam vlep. Je to krásná růže, jak to tam popisují. A dokonce ji díky Dresle i mám. Taky jsem tu o ni hodně četla. Hlavně, aby mi rostla.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O původu jmen růží 14. úno 2017 11:33 #316271

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Regino díky - dobrý odkaz na abecední seznam - kdysi jsem to měla , ale pak jsem odkaz ztratila . to mám prohlížení na nejmíň týden :P
Poslední úprava: 14. úno 2017 11:35 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Regina

O původu jmen růží 14. úno 2017 12:02 #316272

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Kdyby tu byl tleskací panďulák,tak ho sem vysázím celou řádku :laugh:
Šuplíček se možná přes sezónu potlumí,ale s příchodem podzimního šera a plískanic určitě zase ožije a zpříjemní čekání na jaro.Aspoň nebudeme jenom nadávat a fňukat v Kavárně :P
Následující uživatel poděkoval: Regina

O původu jmen růží 14. úno 2017 12:13 #316273

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Hm, s tou Louise Odier bych si nebyla úplně jistá. Protože jak jsem na podzim procházela ty francouzské genealogie a to celkem intenzivně, tak tam nikde James přímo ženu nebo dceru Lousie neměl zapsanou. Jako aby tam někde bylo napsané James a k tomu žena Louise nebo dcera Louise, jak to bylo v případě jiných jmen, že byly uvedené namželky i rodným jménem a děti podle pořadí narození. Pokud tam Louise byl, tak mi moc neseděly data. Zkusím to někde vylovit, kde byl celý ten rod Odier.

O původu jmen růží 14. úno 2017 12:36 #316274

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Taky něco přidám.
Jak vznikla "Souvenir de la Malmaisson"
Císařovna Josefina, zavržená choť Napoleona, měla na svém zámku Malmaisson velkou sbírku tehdy známých růží. Když roku 1814 byl Napoleon poražen a zbaven trůnu, navštívil Josefinu v Malmaissonu car Alexandr. Josefina ho přijala v salonu plném nejkrásnějších růží a car byl velmi okouzlen. Slíbil jí jménem spojených mocnářů ochranu a vyplnění jejího přání. Když car ze zámku odcházel, vzala Josefina jednu růži a jako znamení díků ji podala se slovy "Un souvenir de la Malmaisson". A tato slova přežila v jedné z nejkrásnějších růží na památku císařovny Josefiny... :)
souvenir-de-la-malmaison.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, mišpule, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina
Moderátoři: Eva L., Květa