Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 14. úno 2017 12:43 #316276

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
Sir James Galway
resources-sjgblackfront2-1080x815.jpg

101_5756.jpg

101_4164.jpg

Austinova růže James Galway pojmenovaná po severoirském flétnistovy
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, quendery, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina a tento uživatel má 1 dalších poděkování

O původu jmen růží 14. úno 2017 13:25 #316279

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal, zalov ale je tu ještě jeden háček. :laugh: Různí levobočkové. Nedávno se vynořilo u prezidenta Masaryka, tam rodina zakázala další genové bádání.Líp se k tomu postavil člen britské královské rodiny a z jeho DNA se podařilo prokázat že tenhle pán cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Jefferson, měl pět nemanželských dětí s černou otrokyní. :)Byla mimochodem moc hezká. Tak třeba, když ten pěstitel nemohl jméno nějaké dcery uctít jinak, tak takhle. Ale to se už nedopátráme. Nebo to mohla být milenka?
bradhal napsal:
Hm, s tou Louise Odier bych si nebyla úplně jistá. Protože jak jsem na podzim procházela ty francouzské genealogie a to celkem intenzivně, tak tam nikde James přímo ženu nebo dceru Lousie neměl zapsanou. Jako aby tam někde bylo napsané James a k tomu žena Louise nebo dcera Louise, jak to bylo v případě jiných jmen, že byly uvedené namželky i rodným jménem a děti podle pořadí narození. Pokud tam Louise byl, tak mi moc neseděly data. Zkusím to někde vylovit, kde byl celý ten rod Odier.
Poslední úprava: 14. úno 2017 13:26 od Regina.

O původu jmen růží 14. úno 2017 13:36 #316280

• Regina
  • Platinum Boarder
A ještě k císařovně Josefíně. Je to jen taková perlička. Obrázků je hodně. Těžko vybrat. Ale když jí psal Napoleon, že ji navštíví, návrat z bitevních polí, tak ji žádal, aby se nemyla. :) Každý to má zkrátka jinak. :laugh:

A ještě, když jsme u vůní. Dám i sem od babkaela. parfumerka.wordpress.com/2014/08/22/kolik-vuni-ma-ruze/
Ale zase vnímání vůní bývá dost subjektivní.
Poslední úprava: 14. úno 2017 13:51 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

O původu jmen růží 14. úno 2017 13:42 #316281

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Když jsem si probírala jména austinek, tak u většiny těch, co mám, bylo celkem jasno komu, nebo čemu je růže věnována. Zato u Crocus Rose mi jasno nebylo. Žádná osobnost, nebo angl. zahrada, nebo člen Austinovy rodiny ... a spojovat s šafránem mi přišlo nepravděpodobné. Tak jsem se mrkla do Welt der Rosen (díky Regino) a hned jasno bylo.
Austin růži věnoval charitativní společnosti Crocus - Trust s tím, že 5 procent z výtěžku prodeje růže půjde na účet této společnosti, na pomoc nemocným s rakovinou. Tak to je opravdu užitečná růžička. :up :kiss:

Crocus Rose (Austin 2000)

CrocusRose2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., quendery, Kamcule1, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 14. úno 2017 14:05 #316282

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mám ještě jednu charitativní růži, kterou jsem dostala jako dárek od paní, která pracuje v charitativní instituci v Německu. Vyprávěla mi, že tato růže je výlučně určená (snad i přímo Meillandem) jako dar pro oceněné pracovníky charity, za jejich zásluhy. Nevím, jak to na pracovišti zdůvodnila, že veze růži do Česka pro osobu nemající s charitou nic společného. :laugh:

Caritas (Meilland 2010)

Caritas7.jpg

Caritas3.jpg
Následující uživatel poděkoval: mišpule, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina

O původu jmen růží 14. úno 2017 14:19 #316283

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Přidám jednu moc hezkou,zdravou a odolnou růži - Domaine de St Jean de Beauregard / Delbard 2005/. Vypadá to, že jí věnoval jedné malé francouzské obci nedaleko Paříže. V zámecké zahradě se dvakrát do roka konají festivaly květin...vždy na jaře a na podzim. www.domsaintjeanbeauregard.com/les-fetes...-jean-de-beauregard/

DSC00696.jpg

DSC07951.jpg

DSC07858.jpg

Tahle růže je nejhezčí, když se stmívá.....to její barva je neskutečná a doslova září na záhonu.
Poslední úprava: 14. úno 2017 14:22 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 14. úno 2017 14:37 #316284

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Dám sem teď trochu hádanku.....Delbard další svoji růži nazval Le Rose des 4 vents / snad se to dá přeložit jako větrná růžice - čtyři větry-čtyři směry/....nenapadá někoho něco lepšího, prosím :blush:

DSC08261.jpg

DSC08208.jpg

DSC06932.jpg

Je to krásná temně rudá sametovka se zvláštní vůní.
Poslední úprava: 14. úno 2017 14:43 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, babkaela, Regina

O původu jmen růží 14. úno 2017 14:44 #316285

• Regina
  • Platinum Boarder
Quen...co třeba větrník....ta poslední fotka připomíná složitější větrník
Následující uživatel poděkoval: quendery

O původu jmen růží 14. úno 2017 14:59 #316286

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hele,vy mi dáváte :laugh: !Málem jsem připálila špenát.Že to kruciš pachatelku tohohle vlákna nenapadlo dřív ;) Já se k pořádnému pročtení dostanu až tak v listopadu :sick:

O původu jmen růží 14. úno 2017 15:44 #316287

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Zase něco k té Louise Odier.
V různých francouzských a švýcarských genealogiích na mě vypadlo v podstatě to samé, akorát pokaždé jinak graficky zpracované, ale bez doplňujících informací.
Jedna Louise by mohla být Louise Vieusseux, 1781-1846, manželka Jacquese (James) Odiera. Problém je, že v této rodině se křestní jména neustále kombinují a opakují.
Druhá je Claire Louise Odier, 1833-1874, dcera Jacquese (James) Antoina a Wilhelminy Sillem. Právě této v jednom rodokmenu někdo přidal fotku růže LO. Možná je tedy ona ta pravá.
www.geni.com/people/Claire-Louise-Odier/6000000024253588300

Rodina Odier byla významná, její zakladatel Antoine Odier byl politik a bankéř, možná ne moc oblíbený, ale určitě významný. Dá se najít hodně jeho podobizen a soch, také je jeho rodokmen k nalezení na vícero stránkách. Jamesů je tam několik, ale vždy ve spojení bankéř. Tady celý strom velmi přehledně. www.genea-bdf.org/BasesDonnees/genealogies/odier.htm
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, mišpule, JUDY, babkaela, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa