Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 14. úno 2017 22:38 #316302

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Regino, co se týče Dietera Müllera, tak pokud jsem kdysi zjišťovala, Delbardovo licencované jméno růže je Sœur Emmanuelle ®. Odrůda je pojmenována po sestře Emmanuelle, jeptišce známé pro její charitativní činnost. :unsure:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela, bradhal

O původu jmen růží 14. úno 2017 23:39 #316303

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Quen...vytáhnu zas Svět růží...je tam i ta jeptiška...dám z překladače

www.welt-der-rosen.de/duftrosen/rosen_di.htm
A co se týče té první růže. Pokud mluvíte o stejné, podle obrázků bych řekla, že snad ano, tak se prostě spletl. Jinde, a zase, nemám ji, píší, že je choulostivá na déšť. Prakticky zničí její krásu. Z toho by vyplývalo, že listky jsou skutečně křehké. Takže by s nimi mohl vánek pohybovat. A pak by se chovala skutečně jako růžový signalizátor větru. :) Až něco vypozoruješ, určitě se poděl.

Tak jsem se spletla i já. Není z překladače. Tak dám takhle.
Dieter Müller , delamo, Dieter Müller, Sestra Emmanuelle ®, Soeur Emma Nülle, Delbard (FR) 2005 keř růže růžová pupeny velmi voňavé koření, robustní, odolné vůči chorobám. Dobrá kombinace s kari rostlin (Helichrysum italicum, Syn. Helichrysum angustifolium)!
Gourmet Rose: 1992-2008 byl Dieter Müller (07.28.1948) jako 3-hvězdičkový kuchař v Schloss Lerbach aktivní v Bergisch Gladbach, v růžové zahradě věnovaný něj Rose byl pokřtěn vážně - fotoreportáž o křtu růže. Byl to první německý kuchař čest (poté, co rakouská Eckart Witzigmann a Ital-narozený Heinz Winkler) s cílem získat věnoval růži. Citace: "Host je měřítkem všech věcí". Knižní tipy:
Tajemství z mého tříhvězdičkovém kuchyně Dumont 2004. Za jeho 2000 poprvé vyšla kuchařka on byl první německý kuchařku "Prix la Mazille International".
Dieter Müller kuchařka Bassermann 2007. Z tohoto kuchařce se mu dostalo nejvyššího ocenění GAD (Gurmánská akademie Německo), "Golden Pen". Pro Syn Sestra Emmanuelle :. Belgický-francouzská jeptiška (narozený Marie-Madeleine Cinquin, 1908-2008) věnoval, s názvem "Matka z odpadkových lidí Káhiry", protože žili po celá léta s odpadky dětmi společně v chudinských čtvrtích Káhiry. V roce Růže byla oceněna Grand Knight belgického Řádu koruny.
možnost dodání Rose Dieter Müller Rose přímo

Ještě, v originálu textu je odkaz na reportáž o křtu. Hezké pokoukání.
Poslední úprava: 15. úno 2017 00:26 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JUDY, babkaela, bradhal

O původu jmen růží 15. úno 2017 00:34 #316304

• Regina
  • Platinum Boarder
A už snad naposledy. I hádanka je vyřešena. Není to větrník ale kompas

Růže Des 4 otvory ® ", DELroufra, Delbard (FR) 2005 Hybrid Tea, purpurový malinová vůně
Přeložený Rose ze čtyř větrů; Windrose nebo růžice kompasu představuje grafické znázornění orientace v souřadnicovém systému (kompas). Uvnitř pevnosti Fortaleza de Sagres, národní památkou Portugalska, jedno v roce 1928 vystaven, slavný kamenný kruh má průměr 43, který m as Windrose ( Rosa dos Ventos je interpretován).
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, JUDY, babkaela, bradhal, LucieT

O původu jmen růží 15. úno 2017 06:16 #316305

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Regino, dobrá práce. :up :) Budeš oceněna řádem Hercula Poirota. :laugh:

Ještě bych chtěla dodat k těm třem kuchařům, že Delbard byl zřejmě gurmán (ostatně jako většina Francouzů) a věnoval růže i zmíněným Eckartu Witzigmannovi a Heinzu Winklerovi.
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/eckart-witzigmann/
www.rosebook.ru/roses/tea-hybrid/hommage-a-barbara/
poznámka - růže Heinz Winkler je někdy uváděná jako Hommage a Barbara.
Pierre Gagnaire je další Delbardův kuchař
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/pierre-gagnaire/
a další - Harald Wohlfahrt
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/harald-wohlfahrt/

Delbardových kuchařů bude asi ještě víc. Kuchařských růží je celá kolekce. Podobně jako kolekce růží malířů.
Poslední úprava: 15. úno 2017 07:09 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, babkaela, Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 06:50 #316306

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dietermller.jpg

dietermller2.jpg

Dieter Müller - krásná a hodně vonící vůní starých růží - já předtím , dříve než to tady napadlo Quendery -dávala její i dalších -,,životopis''na Week . tam jsem ale narazila na jméno německého fotbalisty. což asi není a bude to ten Reginy kuchař .
Poslední úprava: 15. úno 2017 07:21 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 07:11 #316307

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Eden Rose - Piere de Ronsard / Meilland
PierredeRonsard1620.jpg

Pierre de Ronsard je považován za jednoho z největších francouzských básníku, svou generací byl nazýván princem básníků. Nejznámější básník renesanční skupiny Plejáda, potomek staré šlechtické rodiny. Částečná hluchota mu znemožnila vojenskou kariéru. Autor formálně dokonalé milostné poezie. Psal pro dvůr epigramy, ódy, hymny a elegie.
Život[editovat | editovat zdroj]
Od mládí pracoval v královských službách, ale jeho slibná kariéra diplomata byla přerušena nevyléčitelnou částečnou ztrátou sluchu. Proto se rozhodl dále studovat a psát verše. Jeho tvorba byla velmi oblíbená, dokonce ho značně oceňoval i král Karel IX., který mu poskytl místnost ve svém paláci a propůjčil opatství. Vše se ovšem změnilo s nástupem Jindřicha III:, který mu již tolik nakloněný nebyl. Po ztrátě literárních přátel i obecenstva se unavený a nemocný Ronsard začal stranit společnosti a svůj čas věnoval přípravě soukromého vydání svých děl. Zemřel roku 1585 v převorství Saint-Cosme u

DSCN9108.jpg
Poslední úprava: 15. úno 2017 07:12 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 15. úno 2017 07:32 #316308

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Pěkné příspěvky, líbí se mi to.
Jenom doplním obrázky k předchozímu - Dieter Muller a Sestra Emanuela.

DieterMuellerPortrait.jpg

emmanuelle-24-copie.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Marta, JUDY, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 15. úno 2017 08:05 #316310

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kdysi kdesi jsem četla, že jméno Austinovy růže Molineux má nějakou spojitost s fotbalem. Je to tak, Molineux je anglický fotbalový stadion, vybudovaný v r. 1958 pro 37 tisíc fanoušků. Dnešní kapacita stadionu je 70 tisíc míst, vstupné je 500 L.
Zajímavé. Asi by mě nenapadlo spojovat růži s fotbalem, ale milovníci tohoto sportu by měli zřejmě jiný názor. :laugh:
www.expressandstar.com/sport/wolverhampt...eux-could-have-been/

Molineux (Austin 1994)
Molineux1.jpg
Poslední úprava: 15. úno 2017 08:10 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 08:21 #316312

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Bathsheba - novinka 2016 D. Austin - těším se, až bude dostupná u nás. Máte ji už někdo objednanou či dokonce už zasazenou? Foto zatím jen z internetu - ale ta bude asi přesně můj šálek kávy :)
Batšeba (hebrejsky בת שבע Bat-ševac), též Betsabé či Bat-šúa, je biblická postava, manželka Chetejce Urijáše, později manželka krále Davida. Podle vyprávění byla svedena králem Davidem, aby s ním spala. Když pak čekala dítě, král David poslal jejího manžela Uriáše na smrt, aby ji získal pro sebe. Na zásah proroka Nátana však byl usvědčen a potrestán. Dítě zemřelo, avšak druhým synem, kterého Batšeba Davidovi porodila, byl budoucí král Šalamoun, o jehož nástupnictví se spolu s prorokem Nátanem zasloužila.
Batšeba se jako matka Šalamouna dostala i do rodokmenu Ježíše Krista, kde je jednou ze čtyř žen, které jsou tam zmiňovány (Batšeba však není jmenována, je označena jen jako „žena Uriášova“). Dalšími ženami jsou Támar, Rachab a Rút. Jsou význačné tím, že buď nepatřily do izraelského lidu (Rachab, Rút) nebo byly poskvrněny smilstvem (Rachab, Támar, Batšeba).

Úryvek z Davidova hříchu - Biblické příběhy od Ivana Olbrachta:
"Jednou k večeru, když se procházel po paláci /král David/, uzřel na ploché střeše sousedního domu ženu, která se mu velmi zalíbila, a chtěl ji mít za manželku. Neboť byla vzezření velmi krásného jako růže sáronská a jako jabloň mezi dřívím lesním. Její oči mezi kadeřemi byly jako holubičí a vlasy její jak stáda koz na hoře Galádu. Její zuby se podobaly bílým ovcím, když vycházejí z koupaliště, a její rty provázku z hedvábí červeného, dvakrát barveného.
Král poslal do jejího domu služebníky, aby se na ni vyptali, a ti navrátivše se, řekli: „Jest to Betsabé, dcera Eliamova, manželka Uriáše Hetejského.“ Byl pak Uriáš jedním z hejtmanů vojska královského a bojoval s Joábem u Rabby.
Ale Davida to nezastrašilo, nýbrž pozval Betsabé do paláce, a když se s ní seznámil, zalíbila se mu ještě více a ještě silněji toužil mít ji za manželku.
Napsal tedy Joábovi, vůdci svého vojska před Rabbou: „Postavte Uriáše proti bojovní­kům nejsilnějším a odstupte pak od něho, aby zemřel.“ "

200px-Jan_Massys_-_David_and_Bathsheba.jpg

Bathsheba640x400.jpg

Bathsheba.jpg

Jinak je to tu mooooc hezké čtení, díky všem.
Poslední úprava: 15. úno 2017 08:43 od JUDY.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Marta, bradhal, Regina, LucieT

O původu jmen růží 15. úno 2017 08:42 #316313

• Regina
  • Platinum Boarder
Evo, vzhledem k výši vstupného, které platí za vstup, si růži určitě zaslouží. K Francouzům mi jde spíš kuchyně než sport. Takže zcela chápu tu kuchařskou kolekci. K malířským růžím. Ty některé mám. Jeden docela pěkný exemplář. Zas bez cedulky a pořádně nevím které. Pokud exemplář zima nezdecimuje, dodám s vlastní fotkou.Detektivní prací bylo najít ty stránky. Tam už je toho skutečně hodně. Zajímalo by mě, jak dlouho fungují, jak tam sbírají informace atd. Je to skutečně německá důkladnost.

Bradhal. Klobouk dolů za ty rodokmeny. V různých rodinných vztazích a názvech, jsem poněkud nechápavější. Otazky typu, kdo je bratr mého strýce jsou vražedné. :laugh: Stále se u té růže nemůžu rozhodnout, a asi už to nic nepodloží, zda je to chlap anebo žena. Základní je asi důvod, proč ten výpěstek vlastně prodal. Svým způsobem je každý pěstitel pyšný na to, co se mu povede. Pak samozřejmě, když nemám možnost to nějak více rozšiřovat, tak hledám, kdo mi k tomu pomůže. Další otázkou je, jak ješitný byl ten kupující. Pokud hodně a chtěl to vydávat za své dílo, pak by to spíše bylo po ženě. Je celkem logické pojmenovat růži po ženě, spíš než po muži. Najmě, pokud se chci vydávat za šlechtitele. Pojmenování po jiném šlechtiteli je také možné, skládání holdu ale to mi tam až tak nesedí. Myslím si, že kdyby to byl hold, tak by to nějak ten kupující více zdůvodnil a něco by se našlo.Zase na druhou stranu mohl být skutečný šlechtitel také ješitný a chtěl, aby nesla růže jeho jméno. Ale kdo, ví. Je to půl napůl. Možná, kdyby byly dohledatelné výpisy z účtu, by se dalo více usoudit podle ceny, která byla zaplacena. Kdyby se porovnalo s cenami tehdy obvyklými.
Poslední úprava: 15. úno 2017 08:49 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa