Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 14. úno 2017 17:22 #316288

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mišpulko, neplač, :laugh: určitě si najdeš občas chvilku a zvládneš to.

Sama jsem tedy překvapená, jak téma zaujalo, už jsme na 8. stránce. Quendery, měla jsi geniální nápad. :up
Poslední úprava: 14. úno 2017 17:23 od Eva L..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

O původu jmen růží 14. úno 2017 19:10 #316289

• Eva L.
  • Moderator
Quendery, tvou hádanku vzdávám. :unsure: Myslím si, že některá jména vznikají třeba tak, že šlechtitel tím vyjádří svůj osobní dojem z růže - připadá mu jako ...
Podobných názvů je vícero, jen namátkou třeba Aquarell, Sommerwind, Sommerabend, celá Meillandova skupina Pretty - Pretty Sunrise, Pretty Kiss, So Pretty atd., Hot Chocolate, Sunny Sky ... a mohla bych ještě pokračovat. Všichni známe růže se jmény, která mají jakýsi emocionální podtext. Tak je tak berme a nechme při tom působit vlastní fantasii.
Teď to asi vypadá, že se chci z té hádanky nějak vykecat. :laugh: Ale opravdu to tak myslím, jak jsem napsala.

Ještě jsem chtěla říct, že ta tvoje růže se složitým francouzským jménem Domaine de ... je překrásná. Zvlněné květy jsou přesně moje gusto. :kiss:
Poslední úprava: 14. úno 2017 19:19 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Regina

O původu jmen růží 14. úno 2017 19:39 #316290

• Eva L.
  • Moderator
A ještě díky vám, které usilovně pátráte po historii jména Louise Odier. Tušila jsem, že to nebude jen tak. Je to tvrdý ořech, že ? Budu ráda, když vytrváte do zdárného konce. Už kvůli Květě - ona ví proč. :laugh: :P

O původu jmen růží 14. úno 2017 20:00 #316292

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evo, díky, jsem ráda, že se nápad ujal. S tou hádankou to byla spíš legrace, je mi jasné, že ty názvy, jak píšeš, opravdu nejdou ani při nejlepší vůli vystopovat....prostě jakási "šlechtitelova licence" a vzniknou " ze šlechtitelovy vytrysklé fantazie " :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O původu jmen růží 14. úno 2017 20:18 #316294

• quendery
  • Platinum Boarder
Conrad Ferdinand Meyer / rugosa, Müller 1929, DE/ - Conrad Ferdinand Meyer byl švýcarský spisovatel a básník. Tvořil zejména historické novely, romány a lyriku. Narodil se 11. října 1825 a zemřel 28. listopadu 1898.

14447.jpg

DSC04049.jpg

DSC04119.jpg

Je to jediná pnoucí rugosa / má dorůst až 250 cm/- jsem na ní zvědavá, mám jí od loňska - a náááádherně voní. :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, alenak, Marta, JUDY, bradhal

O původu jmen růží 14. úno 2017 21:14 #316296

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Kaja napsal:
hm- tak ten Rothschild to fakt bude . celou dobu jsem při růži měla představu mužského . při hledání mi ale naskočila ta Nika . data se fakt neshodují . kniha o té baronesse ale bude taky zajímavá .

K tomu Baroness Rothschildovi jsem našla, že vznikl v roce 1868 a synonynum je 'Baronne Adolphe de Rothschild' a je sportem 'Souvenir de la Reine d'Angleterre'. Teda né že by mi to nějak pomohlo. :laugh: Ale jen tak pro zajímavost.

Tohle téma je skvělé!
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, mišpule, JUDY

O původu jmen růží 14. úno 2017 21:24 #316297

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Smolím příspěvek a zas-stránka je nedostupná-2x!! :angry:
Ještě k Louise Odier-párkrát tu byly dohady ženská x chlap.Trvám na tom,že je pojmenována po ženě,protože Louise je ženský tvar jména Louis(Ludvík)-Louis de Funés :) ,Louis XIV. a jeho milenka Louise de La Valliere,vévodkyně orleánská -Louise-Marie Adelaide, Duchesse d'Orleans atd
A ještě odkaz na umění portrétistky(taky Louisy :) )
www.umenisveta.cz/elisabeth-louise-vigee-lebrun/
Poslední úprava: 14. úno 2017 21:43 od mišpule.

O původu jmen růží 14. úno 2017 21:40 #316298

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Quen, já tu růži nemám a nemohu ji tudíž pozorovat. Nicméně dám odkaz, kde se majitel rozplývá nad tím, že v měnící se teplotě a při vzniku vánku, signalizují okvětní lístky sebemenší pohyb větru. Takže zřejmě budou jemné a pohyblivé, že je na nich vidět i nepatrný vánek.Proto ten název.
odeflorales51.blogspot.cz/2015/06/le-ros...ose-des-4-vents.html
quendery napsal:
Evo, díky, jsem ráda, že se nápad ujal. S tou hádankou to byla spíš legrace, je mi jasné, že ty názvy, jak píšeš, opravdu nejdou ani při nejlepší vůli vystopovat....prostě jakási "šlechtitelova licence" a vzniknou " ze šlechtitelovy vytrysklé fantazie " :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery

O původu jmen růží 14. úno 2017 21:52 #316299

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, já bych to spíše řekla tak, nazrál čas se o těhle věcech bavit. V nějaké souvislosti jsme tu s Honzou rezebírali Roalda Dahla, jeho lásky a a tvorbu. Na Weeku v růžích bylo tohle téma otevřeno několikrát.S Kajou jsme spekulovaly špatně o Dietru Mullerovi. Měly jsme ho za fotbalistu ale byl to kuchař. :laugh: Prostě nazrál čas podívat se na růže i jinak.Eva L. napsal:
Mišpulko, neplač, :laugh: určitě si najdeš občas chvilku a zvládneš to.

Sama jsem tedy překvapená, jak téma zaujalo, už jsme na 8. stránce. Quendery, měla jsi geniální nápad. :up

O původu jmen růží 14. úno 2017 22:19 #316301

• quendery
  • Platinum Boarder
Regino......hmmm......je zajímavé, že uvádí Meillanda jako šlechtitele......na HMF i na rosebook je Delbard. Mám jí také originál od Delbarda....schovávám si cedulky :P Až mi v létě pokvete, zkusím pozorovat tu "signalizaci" :lol:

DSC04065_2017-02-14.jpg
Poslední úprava: 14. úno 2017 22:34 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Marta
Moderátoři: Eva L., Květa