Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O původu jmen růží

O původu jmen růží 15. úno 2017 08:45 #316314

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Regino, jsi fakt Holmes......ten kompas mi nenapadl :woohoo:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

O původu jmen růží 15. úno 2017 08:52 #316315

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Regino, v druhém odstavci textu asi mluvíš o Louise Odier a stále uvažuješ, jestli žena nebo muž ?
V tomto má jednoznačně pravdu Mišpule. Louis = muž, Louise = žena. Je to jasné jako facka. :cheer:
Poslední úprava: 15. úno 2017 08:57 od Eva L..

O původu jmen růží 15. úno 2017 09:06 #316316

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Evo, když to e mohlo někde nějak vypadnout. Ale určitě by se mi víc líbila žena.

Quen..když se teď podíváš na svou fotku, tu druhou a člověk to ví, tak jsou tam jako čtyři růžky nebo jak to nazvat, ružice kompasu....A jsem fakt zvědavá až změříš rychlost větru a teplotu a začneš pozorovat.Jako ten obdivovatel.Ne druhou ale třetí. Jsou tam tři, tak ta poslední.

Judy, jsem přesvědčena, že tu růži budeš mít, jen jak to bude možné.Má inspirativní jméno. Určitě by ti neměla jednou uniknou Šehrazade, byla tu zmiňována také, já viděla fotku od Kaaj. Výpěstek Japonce.Jednak je fakt hezká. A ten příběh....Nádhera.
Poslední úprava: 15. úno 2017 09:10 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: JUDY

O původu jmen růží 15. úno 2017 09:32 #316317

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Muž - žena ...Tak a v tomhle mě štve třeba i název růže Mme Issac Pereire -Madame I.P. - bourbonka, uvedena ve Francii r. 1881. Našla jsem, že růže je pojmenována podle manželky francouzského bankéře. Chápu tedy název jako paní Izáka Pereireho..madam se asi nejmenovala Izák ;) . Dělají nám v tom pěknej binec :whistle: .
Bratři Pereireové / to sice vypadá česky, ale divně :) / byli prominentní finančníci 19. století v Paříži, byli soupeři Rothschildů. Stejně jako Rothschildové, byli Židé.
Émile (03.12.1800 - 05.01.1875) a jeho bratr Isaac (25 listopadu 1806 - 12. července 1880) - /Isaac na fotce ten silnější prošedivělý/ založili obchodní konglomerát , který zahrnoval vytvoření banky Crédit Mobilier. Ta se stala silným finančním úřad pro velké projekty ve Francii, v Evropě a ve světě obecně. Jejich banka měla velké investice v řadě různých odvětví - do transatlantických parníků, železnice, městských plynových osvětlení , novin, Pařížského veřejného tranzitního systému...
Freres_pereire.jpg

Isaac se oženil 2x - 1830 s Rachel Fonseca (1810-1837) - zemřela v 27 letech. Jeho druhou manželkou se stala v roce 1840 Fanny Rebecca (1825-1910), které bylo tehdy jen 15 - měli spolu čtyři děti. A s portrétem této ženy je právě spojována růže Mme. Isaac Pereire.

lossy-page1-450px-Madame_isaac_pereire.tiff.jpg

Vlastní fotku nemám. Růži mám objednanou pro letošní jaro pro Vámi opakovaně "opěvovanou" vůni, tak kdo ji prosím máte, dejte fotku :) .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Marta, babkaela, Regina, LucieT

O původu jmen růží 15. úno 2017 09:48 #316318

• JUDY
  • Platinum Boarder
Regi, za prvé poklona za Tvou detektivní práci - ten kompas se Ti poved. Za druhé - ta Batsheba má nejen hezké jméno, ale HLAVNĚ - ty barvy... ááách. Chtěla jsem se podívat, co mi to nabízíš za krasavici :P - ale tu Šeherezádu mi google nenašel - jak se to správně píše? Zkoušela jsem to několika způsoby a ani ťuk... :) .
Následující uživatel poděkoval: Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 09:50 #316319

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
the-history-girls.blogspot.cz/2013/02/th...roses-by-louisa.html
Toto jsem četla na podzim, právě tam se mi zalíbilo, že se tomu taky někdo věnoval a dohledal si informace.
Je to o Madame Pereire.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JUDY, babkaela, Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 09:59 #316320

• JUDY
  • Platinum Boarder
Bradhal díky, z Tvého článku... patří to k Fanny / madamme Pereire/... his brother Émile's eldest daughter, his neice Fanny, then aged 16. Jéééžiš, to je zase prekérka - já jsem tomu z toho francouzského překladu úplně nerozuměla, tak jsem to tam ani nedávala... Takže si vzal bratrovu nejstarší dceru - svoji neteř? No potěš koště :woohoo: :woohoo: :woohoo: , tam to muselo vypadat :whistle:. Tady se člověk dozví věci... :).
Poslední úprava: 15. úno 2017 10:00 od JUDY.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, babkaela, Regina

O původu jmen růží 15. úno 2017 10:10 #316321

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Judy... :laugh: Řekni Káje. Fotka je na Weeku, je jako pivoňka. Tak dva měsíce zpátky nejdýl. Je tam i ten Japonec. Psala Kaja, že docela frajer.Já už musím padat budovat. Kaja ji určitě najde rychleji.
A ta neteř fakt voní moc hezky.
Poslední úprava: 15. úno 2017 10:12 od Regina.

O původu jmen růží 15. úno 2017 10:24 #316322

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Mám pocit, že "Šeherezádu" má Květa www.krasneruze.cz/index.php/forum/search...rezade&childforums=1
Poslední úprava: 15. úno 2017 11:36 od babkaela.

O původu jmen růží 15. úno 2017 11:20 #316323

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Paní Pereirová byla opravdu krásná, ta růže je po ní a navíc úžasně voní :whistle:

DSC02357.jpg

DSC03865.jpg

DSC07272.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lukáš, alenak, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa