Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 25. bře 2015 00:40 #295113

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Dnes při dalším odzimování zahrady,už mám přes půlku-jsem si všimla jedné věci,protože-na jednom záhonu mám dva asi šestileté J.G.Mengely,Burgund,B.Brittena(skladbě růží se nedivte,protože už jsou tam dlouho a tehdy jsem neřešila-hodí se nehodí se)a Burgund šel úplně k zemi-ale raší ze země,Mengely musely o půlku a Britten je zdravej-a teď(co jsem všude četla-že lepší zakrývat co nejpozději,odkrývat co nejdřív),tak zrovna tento záhon je hodně chladnej a bála jsem se aby nenamrzl(Britten),tak byl nakopčenej,v textilce a ještě jedlový větve-odkrytej dnes a pohoda.Mengely nikdy nenamrzaly,tak byly na volno.A toto se mě stalo u skoro všech růží,co byly tak poctivě zabalený-ty nemají nic.Asi to bude jak psala Květa hlavně kolísáním teplot-den-noc,hodně slunce a v noci mráz.Ty odkrytý jsou narašený fest,že mají už i malý lístečky.Vdyť kolikrát je to rozdíl za 24hod.i 20 stupňů,tak jak se s tím asi mají vypořádat.U historickejch nevím,ty teď nestříhám,ale zdají se dobrý.Ještě nemám všechno,tak jsem zvědavá,jestli se mě tato doměnka potvrdí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 25. bře 2015 06:28 #295115

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ališi, a nemůže to být hlavně tím, že je ten záhon chladnej? Protože u mě jsou nejvíc narašený právě růže na nejslunešnějším záhonku ( tedy taky jak která, budou zřejmě rozdíly i dle sorty).
Zrovna v tomhle záhonku jsem měla založené růže, navíc pro jistotu proti přehřívání přehozené bílou textilkou a zdají se mi narašené ze všech nejvíc...

Honzo, zatím jsem pálila jen ty ostříhané větve, ale já ty napadení vzala až u země, takže pokud se rozhodnu vykopat, budou to už prakticky jen ohlodky.

Varouchu, taky jsem u některých váhala, jestli ta "načervenalost" nemůže být pro daný druh vlastně normální. U některých růží mám fleky různobarevné ( ostříháno do zdravého dřeva a vyčkávám).

Na těch tvých fotkách u prvních dvou nevidím ostře, ale u W. Rose je to jasně ono, u Z.D. si myslím taky, že to asi bude ono, jen u W.R. je to v pokročilejším stadiu ( a je na ní i vidět, jak je celkově taková nedomrlá).

Já to mám na Pat A. řadu let ( páč jsem nevěděla, o co jde). Vždycky normálně kvetla, i opakovala, ale současně byla na svůj věk furt jakási opožděná, prostě mnohem menší, než bych od ní po tolika letech čekala :huh: .

Pokud se mi Polyversum povede sehnat, ráda bych vyzkoušela. Je to pro mě pořád nejpřijatelnější druh postřiku ( ikdyž tomu Kuprikolu se zřejmě nevyhnu :( ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Ališi, Iveta, Marijka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 25. bře 2015 08:23 #295120

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Dámy růžové zkušené,

moc děkuji za uklidnění. Už jsem opravdu propadala panice, protože to zamoření je velmi silné. Kam se podívám, tam je. S výjimkou většiny historických, kanadských a botanických.

Včera jsem ale vzala hodně radikálně Edenku a Alohu, ty to měly už hodně rozjeté, srdce krvácelo, ale prasklé léze byly na prutech už nad zemí. Edenka měla už jeden prut nevyživený, bez mízy, ten byl jasný.

Drobné červené tečky měly po celé délce výhonů i Rose Cushion na stejném záhonu, půlku jsem jich vzala až k zemi, půlku střihnu normálním jarním řezem a uvidí se.

Z toho Polyversa mám smíšené pocity - působí to na mne až moc zázračně (taková Bierhanzlova mast, na lysinu past!), ale zároveň bych tomu ráda věřila, protože by to mohlo být rozhodně k přírodě vstřícnější, než ta chemie, kterou se to tady chystám prolejvat. Nicméně letošní požár budu hasit těmi drastičtějšími osvědčenými prostředky na bázi mědi a síry a snad příští rok bych zkusila to Polyversum.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 25. bře 2015 08:37 #295121

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kirsten, neboj, ona Edenka hezky obrazí. Měla jsem jí roky na blbém místě ( na ledovém průvanu z pole) a každoročně zmrzala až k zemi. V zimě 2011/12 jsem jí vykopala a měla jen kůlovitý pahýl a z něj pučel jeden podzemní výhon ( nad očkováním). V tomhle stavu jsem jí přesadila ke zdi a už druhý rok byla úžasná a loni už obrovská ;) ( ano byly mírné zimy, proto je tak obrovská, ale i tak to svědčí o její vitalitě ;) ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 25. bře 2015 09:05 #295123

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
U Austina se pry snazi vyhybat poskozeni kůry, při okopávání, procházení kolem růží, no - s dětmi běhajícími po zahradě s míčem se tomu nevyhnu, taky se někdy prodírám houštinou v záhonu...dále řežou postižené větve pod místem výskytu, i kdyby to mělobýt až k zemi....
Zda se jim spála nějak rozšîřila v poslední době, se nezmínili, snad kvůli komerčním okolnostem, nevím.

Polyversum je zde www.chytra-houba.eu/15,Polyversum-Biogarden-5g.html, používá se dokonce i u lidí na afty apod...ale hubí i některé z mykorhitickych hub na kořenech, tak já trochu váhám, zrovna jsem začala přesazovaným a sázeným dávat Symbivit...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Kirsten, Ališi, Jarka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. bře 2015 14:36 #295145

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dnes jsem se pustila do stříhání a musím konstatovat , že zdravotní stav růží není dobrý . jak nebyla nijak tuhá zima - u nás nejvíc bylo -10st a to jen pár dnů , sníh byl dost hodně a dost dlouho - tak je hodně poškození , prasklin a suchých výhonů .třeba Augustu Louisu jsem musela obrat dost hodně - taky Chippendale byla jakási proschlá . tak to nechápu . no teprve jsem začala - uvidím dál .
Poslední úprava: 26. bře 2015 14:40 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. bře 2015 20:55 #295160

• Iveta
  • Platinum Boarder
Kajo, jak dopadly další? Dostala jsi se už k popínavkám na tvé pergole?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. bře 2015 09:07 #295181

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tam jsem ještě skoro okem nemrskla .. popínavky nestříhám - jen co je suché . no něco tam asi bude, protože M.S Tarouca je krásný rambler , ale je tam na průvanu. takže každý rok něco uschne .mám ji ještě u té unimobuňky . hezky ladí s New Dawn .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. bře 2015 23:23 #295206

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Kájo, máš pravdu že růže přes mírnou zimu jsou slabší, taky stříhám do zdravého dřeva, vlastně už mám ostříháno,nahnojeno a teď už jen pršet ;) , nejlépe u mě přezimovala bez jediného flíčku Herkules, Rotilie- ta je vůbec strašně zdravá a listí až do prosince a Arabie i Camelot. Ono je lepší raději zkrátit více, pak se snaží a vyrážejí nové očka a pruty, teda podle mě, dělám to už leta, taky když některá špatně obráží tak ji p
roleju Lignohumátem. Ten používám na všechno, namáčím v něm mečíky, česnek,prolejvám orchideje.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kirsten, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. bře 2015 19:38 #295359

• Iveta
  • Platinum Boarder
Před 10dny ostříhaná Rapsody Blue má znovu fialový flek ze spály, na 10cm ohlodku v místě řezu, nezdá se mi, źe bych to přehlídla, tč mě to praštilo do očí....ohlodek obětován spálovému bohu, snad vyslyšel, další prohlídka ostatních růží dopadla dobře. Jak psala Květa, že je houba aktivní do 15st, tak se chystám kontrolovat i během dubna....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa