grr, se vždycky tím elaborátem tááák vyšťavím ..
- ten předešlý příspěvek jsem psala zejména kvůli tomu, že opravdu letos je napadení Brand Canker silné, jako upozornění k opatrnosti, k zvýšené pozornosti a k předcházení možných následků. Páč desinfekce nůžek je to nejjednodušší, co člověk může udělat..
Nejdříve si trochu zaprotestuji:
- mšice bych nepodezírala, leda by byla hodně časné či extrémně podzimní. ( teplota šíření )
- to spíš už otvory po pilatce by mohly být místem vstupu houby
- odstřižení jsem se dočetla cca 2 cm pod místem infekce
- podzimní zakracování, obírání listů, jakékoliv zasahování mechanické do keře by mělo být špatné ( místo infekce )
Nedomnívám se, že je možné zahradu od této houby uchránit. Mám ji např. na čerstvě zasazených růžích, nově nakoupených ( tzn. ze školky ).
Jen se s ní člověk musí naučit žít, stejně jako žijeme s ČS. Dávat pozor, rozhodnout se, zda výhon ušetřím či nikoliv.
Zárověň si nemyslím, že je to devastující záležitost. Opravdu jsem díky této houbě přišla o pouhou jednu růži. ( dostal ji Bouquet Parfait, byl na zastíněném místě, namrzal. Pak přišla houba, nádor se mu udělal na bázi keře, díky nekrotické tkání nebyl schopen obrazit.)
Mám ji 4 roky na Cubaně. Hodně. Psala jsem, každoročně si na ni při střihu dávám pozor, desinfikuji. Vystříhám totálně uschlé klacky, oberu ji zároveň se zemí. Normálně obrazí, kvete.
Čili při normálně rostoucí růži, s běžným obnovováním výhonů, kdy se cca tříleté klacky beztak z keře odstraňují, nevidím důvod k odstranění růže.
( = podle mého pozorování nekrotizující tkáň se projevuje po více než 2 letech stáří výhonu. Nevylučuji, že tomu může být jinak, ale zatím se nic takového nestalo ).
Nekrotická tkáň se mi udělala na Ballerině ( to je bujná růže, dostatek nových výhonů, výhony jsem odstranila, nahradí si je ).
Léze jsem měla loni na Hyde Hall, odstranila jsem pod místem napadení. Snažila jsem se střihem ovlivnit tvorbu nových výhonů. Udělal, jsou čisté. Na dvou starších výhonech mám léze znovu, vyšmikla jsem.
Zmíněnou Cubanou mám podsazenou GdF. Čisťoučká, bez jediné skvrnky. Růže zasazené vedle Cubany jsou též bez příznaků.
Pokud to přesypu, pak bych možné největší nebezpečí viděla u :
- růží, které neochotně tvoří nové výhony. Slabé.
- popínavek - ptž. tam, než se vypěstuje dostatečně dlouhý nový výhon...

- růží na kmínku ( místo očkování )
Po normální zimě napadení nebývá tak silné.
Stejnak si příroda udělá cochcárnu - loni v předjaří jsem vyšilovala z toho, kolik bude houbových onemocnění, které díky mírné zimě přezimovaly. Nakonec jsem stříkala nejméně za uplynulé roky díky tomu že u nás nepršelo, houbové patogeny se nešířily. Zase jsem měla růže streslé suchem ( mj. minimálně nových výhonů ). No a nacházející sezóna ukáže co si přenesly do té letošní...