Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 09:38 #295077

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
V časopise Školkařství ( speciál časopisu Zahradnictví) je článek o výsledcích biopreparátu Polyversum, což je " ......biologický fungicidní přípravek na bázi mykoparazitického mikroorganismu Pythium oligandrum, která napadá řadu mikroskopických původců chorob rostlin......, např. Pythium spp.,, Sclerotinia spp, Verticilium spp., Alternaria spp., Fusarium spp. a Bortrytis cinerea..."
"Tento organismus má několik mechanismů účinku:
( přivezli mi štěrk, v přestávkách se mi povedlo spálit ty ostříhané růže).
-1. mykoparazitismus, kdy za pomoci hydrolytických enzymů rozkládá stélky fytopatogenů ( pro vlastní výživu)
- 2.dochází k indukci rezistence, protože sekundární metabolity mikroorganismu stimulují tvorbu morfologických a biochemickcýh bariér v pletivech rostlin a tím působí proti napadení chorobami
-3. sekundární metabolity mikroorgamisnu pdoporují tvorbu růstových fytohormonů a rím způsobují růstovou stimulaci..."

Následuje popis pokusu v lesní a okrasné školce od r. 1996. Ze závěrů vyplývá, že na semenáčky to mělo lepší účinnost než ošetření Dithanem M45.

Pro úplnost je třeba uvést, že článek je podepsán zaměstnancem firmy, která přípravek vyrábí. Zas na druhou stranu jde o +- odborný časopis....
Poslední úprava: 24. bře 2015 14:01 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Kirsten, Iveta, Jarka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 10:00 #295078

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Našla jsem citaci o spále v americké literatuře z roku 1927 ipm.illinois.edu/diseases/rpds/626.pdf.
asi se bude týkat i historických či posthistorických odrůd...
Napsala jsem dotaz Austinovcům, jak jsou na tom se spálou tam.
já si myslím, že to není ani tak chybou pěstitelů, ale spíše tím počasím, kdy prostě dobře přezimují nejen růže, ale i choroby. Nezbývá nám než se přizpůsobit a při řezu třeba dezinfikovat nůžky a udržovat spálu trochu pod kontrolou. Počítat s ní.

Cenné na Láďových zkušenostech je pro mě to, že i přes dlouholeté potíže se spálou růže stále pěstuje a žádná louka se nekoná ;)
Poslední úprava: 24. bře 2015 10:03 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 11:11 #295083

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Máš recht, Iveto, je skvělé, že Láďa vytrval a napsal nám tu o tom.
Přinejhorším si po čase koupíme růže nové a nové a školkaři budou tak pořád "mít co žrát",
řečeno ústy babičky Šebkové z Pelíšků. :lol:

Je fakt, že já růže nikdy na zimu nekopčil a na 96% plácku mám zeminu propustnou a vysychavou,
žádný hutný jíl. Tj. podmínky pro houbu až tak nesplňuji.
Ale začal jsem celkem vydatně přihnojovat (granul. hnůj a Kristalon v letní zálivce)
a je třeba říci, že to má vliv hlavně na padlí - a možná i na ty flekaté výhony.
Méně je více.
Jen jsem smutný z Vítacího záhonu - na něj přes vysoký dům nejde od září slunce,
což může mít do další budoucnosti vliv na stav růží tam.

Boj s korovou spálou jsem prozatím zahájil (krom vyhození Cariad) tím,
že jsem si koupil dvoje nové nůžky. Asi abych měl co střídat, a taky co desinfikovat. :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ališi, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 11:39 #295084

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Pořád nad tím vším přemýšlím a rozhodla jsem se,že se z toho nepo...Budu pečovat jako dosud,polepším se s hygienou a postřiky proti houbám(někde jsem měla návod na bordeauxskou jíchu,možná zkusím)děda stříkal vinohrad sírou a skalicí,taky možná zkusím.A nebudu přehnojovat.
A když něco chcípne,tak holt chcípne,bude místo na jiné.
S padlím a skvrnitostí taky bojujeme pořád,některý rok je líp,jindy hůř a jak je vidět,tahle nemoc taky není žádná novinka.
Za sebe končím s panikou a jedu dál,močálem temným,kolem bílých skal ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Kirsten, Iveta, Jikra, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 11:53 #295085

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
já zase zkusím krom těch měďnatých i systémové fungicidy. Zkoušela jsem dnes kousek ustřihnout z té fialové ASL a uvnitř větviček hnědé středy nejsou. Tak ji ještě sjedu tím systémovým Horizonem a mám tu i nějaký starý prošlý postřik Dithane. to už se asi nic nezkazí. a uvidím
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 11:58 #295086

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
grr, se vždycky tím elaborátem tááák vyšťavím ..

- ten předešlý příspěvek jsem psala zejména kvůli tomu, že opravdu letos je napadení Brand Canker silné, jako upozornění k opatrnosti, k zvýšené pozornosti a k předcházení možných následků. Páč desinfekce nůžek je to nejjednodušší, co člověk může udělat..

Nejdříve si trochu zaprotestuji:
- mšice bych nepodezírala, leda by byla hodně časné či extrémně podzimní. ( teplota šíření )
- to spíš už otvory po pilatce by mohly být místem vstupu houby
- odstřižení jsem se dočetla cca 2 cm pod místem infekce
- podzimní zakracování, obírání listů, jakékoliv zasahování mechanické do keře by mělo být špatné ( místo infekce )

Nedomnívám se, že je možné zahradu od této houby uchránit. Mám ji např. na čerstvě zasazených růžích, nově nakoupených ( tzn. ze školky ).
Jen se s ní člověk musí naučit žít, stejně jako žijeme s ČS. Dávat pozor, rozhodnout se, zda výhon ušetřím či nikoliv.
Zárověň si nemyslím, že je to devastující záležitost. Opravdu jsem díky této houbě přišla o pouhou jednu růži. ( dostal ji Bouquet Parfait, byl na zastíněném místě, namrzal. Pak přišla houba, nádor se mu udělal na bázi keře, díky nekrotické tkání nebyl schopen obrazit.)
Mám ji 4 roky na Cubaně. Hodně. Psala jsem, každoročně si na ni při střihu dávám pozor, desinfikuji. Vystříhám totálně uschlé klacky, oberu ji zároveň se zemí. Normálně obrazí, kvete.

Čili při normálně rostoucí růži, s běžným obnovováním výhonů, kdy se cca tříleté klacky beztak z keře odstraňují, nevidím důvod k odstranění růže.
( = podle mého pozorování nekrotizující tkáň se projevuje po více než 2 letech stáří výhonu. Nevylučuji, že tomu může být jinak, ale zatím se nic takového nestalo ).
Nekrotická tkáň se mi udělala na Ballerině ( to je bujná růže, dostatek nových výhonů, výhony jsem odstranila, nahradí si je ).
Léze jsem měla loni na Hyde Hall, odstranila jsem pod místem napadení. Snažila jsem se střihem ovlivnit tvorbu nových výhonů. Udělal, jsou čisté. Na dvou starších výhonech mám léze znovu, vyšmikla jsem.

Zmíněnou Cubanou mám podsazenou GdF. Čisťoučká, bez jediné skvrnky. Růže zasazené vedle Cubany jsou též bez příznaků.

Pokud to přesypu, pak bych možné největší nebezpečí viděla u :
- růží, které neochotně tvoří nové výhony. Slabé.
- popínavek - ptž. tam, než se vypěstuje dostatečně dlouhý nový výhon... :(
- růží na kmínku ( místo očkování )

Po normální zimě napadení nebývá tak silné.
Stejnak si příroda udělá cochcárnu - loni v předjaří jsem vyšilovala z toho, kolik bude houbových onemocnění, které díky mírné zimě přezimovaly. Nakonec jsem stříkala nejméně za uplynulé roky díky tomu že u nás nepršelo, houbové patogeny se nešířily. Zase jsem měla růže streslé suchem ( mj. minimálně nových výhonů ). No a nacházející sezóna ukáže co si přenesly do té letošní...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, helena, mišpule, Evka, Kirsten, Ališi, Iveta, Genovesa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 12:15 #295087

• Květa
  • Moderator
ještě pro možné pobavení..

jak jsem lezla po netu, narazila jsem na tuto stránku.
forum.ge/?showtopic=34514248&st=120&

nejprve mne zarazil ten podivně rozsypaný (nejaponský ) čaj. Google sdělil, že jsem v Gruzii.

Pak tedy i to, jak přispěvatel v jedné větě se zmiňuje o (možné) léčbě ATB i BIO.:
překlad googl, snad storumitelné:
Někteří autoři se domnívají, se slabým porážkou kmenové růže léčených onkologických pacientů výhonky: čistý (zaškrábnutím) léze zahradní nůž nebo skalpel, dát je tetracyklin oční mast nebo pasta z česneku, uložit jitrocel list (nebo šťovík) a opravit omítky. Nástroj by měl být dezinfikovány s alkoholem (vodka) nebo tlusté roztokem manganistanu draselného (manganistanu draselného). Nicméně, takové zacházení je odůvodněno pouze v případě, že růže Bush zasažený pouze jeden nebo dva výhonky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Ališi, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 12:29 #295088

• Květa
  • Moderator
poslední :

Martiných flekách bych se spíše domnívala, že je to příznak ČS na stoncích. Ale jako vždy, fotka mate.
Každopádně, jde-li, odšmikla bych.

- hnědé středy - mívám je také. Domnívám se, že jde o částečné mrazové poškození. I přes nemrazy letošní zimu si to vysvětluji tím střídáním nočních podnulových teplot a poměrně vysokých denních. V klaccích je míza, leckteré růže mám již ve fázi rozvíjejících se lístků - a mrazíky v noci jsou stále. Ale je to je úvaha.

Co takto vypadající výhon udělá je ve hvězdách.
Většina normálně roste a kvete. Jiné kvetou, ale mají slabší růst. Poslední možností je, že později v sezóně klacku může dojít ( zavadne ).
Přistupuji k nim selektivně, někt. ( nevadí-li to tvaru keře ) odšmikávám, jiné ponechávám - a uvidí se.
Dostřihnout mohu vždy.

Pochopila-li jsem dobře, na f. je nově sázená růže, tam bych s odšmiknutím neváhala ( předpoklad = alespoň se rozvětví u báze keře, základ hezkého tvaru ).
Ony ty kontejnerované ( příp. výprodejové ) růže mohou být nepéčí v hyper/super pěkně streslé a i toto může být následek.
Se zvetí..
Poslední úprava: 24. bře 2015 13:49 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten, Ališi, Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 12:30 #295089

• Květa
  • Moderator
Omlouvám se, překlepy tentokráte neopravuji, již se mi to nechce po sobě číst.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 12:31 #295090

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Květo, dívala jsem se, proč ten podzimní střih- ten podzimní ořez se prý doporučuje proto, aby dlouhé větve svými trny při zimních větrech neporanily větve druhé....tak to je mazec, tvuj protest se mi zda na miste: řez= dalsi vstupni brana infekce. Ale kdyz si vzpomenu na dlouhe plapolajici pryty Elfe a jak byla fialova....asi individualni uvaha u te ktere postizene ruze....nebo vyvazat....
Střih :udaje o cm pod mistem infekce se tedy hodně liší v literatuře

Ty moje kminkovane se zdaji ciste....korunky byly v jutovych pytlech, se senem, jestli je uchranila tma? Sucho? Pravdou je, ze spalu nemely ani loni...
Adj gruzinsk recept, krome atb a bio chybi jeste ožeh plamenem :lol:
Poslední úprava: 24. bře 2015 12:36 od Iveta.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa