Tak já přidám tu svou hitparádu fleků taky. Přiznám se, že to až tak nehrotím, když jsem před pár dny (jo, sakra pozdě) stříkala mědí broskvoň, tak přebytky šly na růže, odtud tedy šedivé cákance na fotkách. Jinak na zimu téměř nepřikrývám a přihnojuji málo (skleróza). Půdu mám těžkou, hodně jílovitou a kamenitou, při sázení většinou přidávám trochu kompostu.
A jdem na obrázky:
Windflower.
Jsou to ty "správný" fleky? Ještě není zakrácená, je po podzimním přesazení, takže půjde na krátko. Kolem ní byl mulč z borovice.
Mrs. John Laing.
Dostala jsem ji od Květy s radou, ať se připravím na hydru. Hydru jsem zpacifikovala tou nejhorší půdou, co tu mám, dál pomohly kámošky srny a výsledek se dostavil. Zakrnělej mrňous. Pár zelených výhonků a co tam mezi nima ten červenej? Nevypadal nemocně, spíš jako růže, které prostě mají červené výhonky. na podnož to taky nevypadá, ale můžu zkontrolovat, odkud jede. Mráz? Co s ním? Normálně vesele pučí.
Wedgewood rose.
Ta teda nevypadá dvakrát zdravě, jako jedna z mála byla celou zimu "přikrytá". Obrostla jí taková ta plevelná tráva, co dělá velký drny, takže růži celou zachumlala. nechala jsem jí, ale možná by bylo lepší ji odplevelit na podzim a nechat ji napospas mrazu. Červené je na ní docela dost.
Zéphirine Drouhin.
Tady si nejsem jistá, jestli to je vůbec choroba. Tečky jsou tak drobné, že bych je normálně přehlídla, Je to choroba? Nebo ne?
Jinak ale mám pocit, že červený tečky jinde nemám vůbec nebo jen na pár výhonech, kde to spraví jarní střih. Výše uvedené kusy byly všechny v zimě nějak "kopčené" - ať už travními stvoly nebo byl kolem mulč. Takže možná se vyplatí na těžších půdách buď na zimu vůbec nezakrývat a nechat je dýchat, případně zakrývat jen na holomrazy. Zároveň možná pomohlo i to, že jsem většinu růží nepřihnojovala, takže se nepřecpaly dusíkem a nevyhnaly masu zelené hmoty, která by nestihla vyzrát a byla náchylnější k infekcím. Těžko říct, ale moc bych si s tím hlavu nelámala. Co se mi nebude zdát, ostříhám, co má uhynout, to uhyne a bude místo pro něco nového... odolného.