Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 12:34 #295091

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já se přes veškeré články přikláním k názoru Mišpul :whistle: ;) :woohoo: má recht
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Kirsten, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 19:42 #295100

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3938
Na dnešek jsem si naplánovala řez růží, ale místo zušlechťování jsem se přistihla jak očima rentgenuju každý stonek na růžích. Jindy by mě to ani nenapadlo... Tím nechci ani v nejmenším zlehčovat onemocnění růží, každý chceme mít rostlinky co nejlepší, ale také se přikláním k názoru Mišpul a Káji. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 20:23 #295101

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ajko dopadla jsem podobně. Myslím, že nemůžeme klesat na mysli a házet flintu do žita. Vzpomínala jsem na růže u našich v předzahrádce. Na jaře vždycky pruty hrály všemi barvami, když jsem je stříhala. V létě mívaly kolikrát fest rez i č. skvrnitost. Léta je nikdo nestříkal, s tím jsem začala až já. Přesto žily a kvetly léta. Nakonec je máma vykopala, protože se jí přestaly líbit.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Kirsten, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 20:26 #295102

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Můžu se ještě zeptat, jestli se může projevit č. skvrnitost i na stoncích růže? Všude jsem našla fotky jen listů. Napadlo mě to, jestli ta moje uvnitř zhnědlá AmberSun není poškozená spíš tou č.s., s kterou jsem ji koupila a pak případně zimou. Narašila krásně, tak uvidíme.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 20:35 #295103

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genoveso, může a často i bývá ( viz např. nedávné fotky od Marty Z.). Ale těchhle černých fleků na stoncích může být víc druhů....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 21:25 #295104

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Tak já přidám tu svou hitparádu fleků taky. Přiznám se, že to až tak nehrotím, když jsem před pár dny (jo, sakra pozdě) stříkala mědí broskvoň, tak přebytky šly na růže, odtud tedy šedivé cákance na fotkách. Jinak na zimu téměř nepřikrývám a přihnojuji málo (skleróza). Půdu mám těžkou, hodně jílovitou a kamenitou, při sázení většinou přidávám trochu kompostu.

A jdem na obrázky:

Windflower.
Jsou to ty "správný" fleky? Ještě není zakrácená, je po podzimním přesazení, takže půjde na krátko. Kolem ní byl mulč z borovice.
P1090443_s.jpg

Mrs. John Laing.
Dostala jsem ji od Květy s radou, ať se připravím na hydru. Hydru jsem zpacifikovala tou nejhorší půdou, co tu mám, dál pomohly kámošky srny a výsledek se dostavil. Zakrnělej mrňous. Pár zelených výhonků a co tam mezi nima ten červenej? Nevypadal nemocně, spíš jako růže, které prostě mají červené výhonky. na podnož to taky nevypadá, ale můžu zkontrolovat, odkud jede. Mráz? Co s ním? Normálně vesele pučí.
P1090453_S.jpg

Wedgewood rose.
Ta teda nevypadá dvakrát zdravě, jako jedna z mála byla celou zimu "přikrytá". Obrostla jí taková ta plevelná tráva, co dělá velký drny, takže růži celou zachumlala. nechala jsem jí, ale možná by bylo lepší ji odplevelit na podzim a nechat ji napospas mrazu. Červené je na ní docela dost.
P1090455_s.jpg

Zéphirine Drouhin.
Tady si nejsem jistá, jestli to je vůbec choroba. Tečky jsou tak drobné, že bych je normálně přehlídla, Je to choroba? Nebo ne?
P1090466_S.jpg

Jinak ale mám pocit, že červený tečky jinde nemám vůbec nebo jen na pár výhonech, kde to spraví jarní střih. Výše uvedené kusy byly všechny v zimě nějak "kopčené" - ať už travními stvoly nebo byl kolem mulč. Takže možná se vyplatí na těžších půdách buď na zimu vůbec nezakrývat a nechat je dýchat, případně zakrývat jen na holomrazy. Zároveň možná pomohlo i to, že jsem většinu růží nepřihnojovala, takže se nepřecpaly dusíkem a nevyhnaly masu zelené hmoty, která by nestihla vyzrát a byla náchylnější k infekcím. Těžko říct, ale moc bych si s tím hlavu nelámala. Co se mi nebude zdát, ostříhám, co má uhynout, to uhyne a bude místo pro něco nového... odolného. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 21:29 #295105

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jana V. napsal:
V časopise Školkařství ( speciál časopisu Zahradnictví) je článek o výsledcích biopreparátu Polyversum, což je " ......biologický fungicidní přípravek na bázi mykoparazitického mikroorganismu Pythium oligandrum, která napadá řadu mikroskopických původců chorob rostlin......, např. Pythium spp.,, Sclerotinia spp, Verticilium spp., Alternaria spp., Fusarium spp. a Bortrytis cinerea..."
"Tento organismus má několik mechanismů účinku:
( přivezli mi štěrk, v přestávkách se mi povedlo spálit ty ostříhané růže).
-1. mykoparazitismus, kdy za pomoci hydrolytických enzymů rozkládá stélky fytopatogenů ( pro vlastní výživu)
- 2.dochází k indukci rezistence, protože sekundární metabolity mikroorganismu stimulují tvorbu morfologických a biochemickcýh bariér v pletivech rostlin a tím působí proti napadení chorobami
-3. sekundární metabolity mikroorgamisnu pdoporují tvorbu růstových fytohormonů a rím způsobují růstovou stimulaci..."

Následuje popis pokusu v lesní a okrasné školce od r. 1996. Ze závěrů vyplývá, že na semenáčky to mělo lepší účinnost než ošetření Dithanem M45.

Pro úplnost je třeba uvést, že článek je podepsán zaměstnancem firmy, která přípravek vyrábí. Zas na druhou stranu jde o +- odborný časopis....

Jano, díky za doplnění. Spálila jsi ostříhané větve nebo růže?

Budete někdo to Polyversum zkoušet?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 21:32 #295106

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Varouchu, přesně takovéhle minitečky jsem dnes našel na Vierge Folle a James Galway.
Myslím si za sebe, že to je to vono.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 21:40 #295107

• Genovesa
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:
Jana V. napsal:
V časopise Školkařství ( speciál časopisu Zahradnictví) je článek o výsledcích biopreparátu Polyversum, což je " ......biologický fungicidní přípravek na bázi mykoparazitického mikroorganismu Pythium oligandrum, která napadá řadu mikroskopických původců chorob rostlin......, např. Pythium spp.,, Sclerotinia spp, Verticilium spp., Alternaria spp., Fusarium spp. a Bortrytis cinerea..."
"Tento organismus má několik mechanismů účinku:
( přivezli mi štěrk, v přestávkách se mi povedlo spálit ty ostříhané růže).
-1. mykoparazitismus, kdy za pomoci hydrolytických enzymů rozkládá stélky fytopatogenů ( pro vlastní výživu)
- 2.dochází k indukci rezistence, protože sekundární metabolity mikroorganismu stimulují tvorbu morfologických a biochemickcýh bariér v pletivech rostlin a tím působí proti napadení chorobami
-3. sekundární metabolity mikroorgamisnu pdoporují tvorbu růstových fytohormonů a rím způsobují růstovou stimulaci..."

Následuje popis pokusu v lesní a okrasné školce od r. 1996. Ze závěrů vyplývá, že na semenáčky to mělo lepší účinnost než ošetření Dithanem M45.

Pro úplnost je třeba uvést, že článek je podepsán zaměstnancem firmy, která přípravek vyrábí. Zas na druhou stranu jde o +- odborný časopis....

Jano, díky za doplnění. Spálila jsi ostříhané větve nebo růže?

Budete někdo to Polyversum zkoušet?
Polyversum mám tuším doma. Tož proč ne, je to ekologický přípravek.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 24. bře 2015 21:50 #295109

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Geno, skvěle. Tak pak, prosím, poreferuj, jestlipa to zabralo. Díky.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa