Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže ve smíšených záhonech

Růže ve smíšených záhonech 11. led 2017 23:23 #315084

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, lilie mám buď v květináčích nebo nafurt v zemi. Nevyndavám.
Ty canny plánuju, že dám do větších květináčů ( 5-10l),a až zežloutne lupení od cibulovin, tak je rozestavím mezi ty růže. Ony jim během léta prorostou kořeny do hlíny, ale stejně budou pořád potřebovat nějakou zálivku, budu je muset dát tam, kam mi dosáhne hadice. Napodzim je prostě urvu a zimovat budu jen obsah květináčů.
Pokud vyjde místo na jiřimy ( to pochybuju), udělala bych to asi stejně.
Canny v ostatních záhonech nebyl až takový problém, ale operovat mezi růžema je nepříjemné nejen kvůli kořenům :unsure: .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: bradhal, Regina

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 11:25 #315099

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Jani, to nemyslíš vážne s tou hadicou, že nie? A ja osobne Ele červenú lobodu závidím. Niekoľkokrát som sa pokúšala o výsev, dokonca aj zo semien objednaných z Nemecka - a nič. Okrem toho, že je úžasne dekoratívna je aj výborne použiteľná v kuchyni a u nás sa traduje, že odháňa krty.
Následující uživatel poděkoval: babkaela, Regina

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 11:33 #315102

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Marto, u nás se taky říká, že odhání hraboše a krtky, teď semínka nemám, ale na podzim ti pošlu kolik budeš chtít, jen se připomeň a písni potom adresu. Nevysévám cíleně, vždycky když před zimou likviduji rostliny, vyklepu semena na záhon a víc se nestarám.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 11:44 #315104

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, to myslím vážně ;) . Canny a jiřiny v nádobách jsou hrozně hladové a žíznivé. V horkých dnech potřebují denní zálivku. Trochu doufám, že až si protostou kořeny do hlíny, nebude to tolik třeba, pod květináčem by se mělo držet vlhko. Jsme tu hrozně suchý kraj, v létě bývá hlína běžně rozpukaná od sucha. Ostatně myslím, že i ty růže to přivítají, když se jim trošku přilepší ;) .

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 20:21 #315124

• babkaela
  • Gold Boarder
Jano, ještě mne napadla taková docela zvrhlá myšlenka ... co takhle do okrajů záhonů, než se rozrostou do letní podoby všechny ty heuchery, coleusy, iresine, trávy a nevím co ještě, napíchat sazenice nějakých červenolistých (ony ve skutečnosti jsou spíš bordo) salátů www.google.cz/search?q=%C4%8Dervenolist%...rc=0td1573ZZtZ9PM%3A ... vypadalo by to zajímavě, vitamíny z vlastní zahrady nejsou nikdy k zahození a vyplní jarní meziprostor.
Poslední úprava: 12. led 2017 21:50 od babkaela.

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 20:47 #315127

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Elo, není to špatná myšlenka, viděla jsem v Kladně ve veřejné výsadbě krásný záhon z fialových kadeřávků a zelí ;) . Ale on ten záhon není úplně nový. Ještě předloni tam trůnila 40 letá thůje a zhruba stejně stará borovice. Okraje záhonů jsou už roky osázené a právě díky těm heucherám, dlužichám a kuklíkům na kraji mě vlastně napadla ta myšlenka, dát tam tyhle růže. Nechala jsem vykácet ty funerálie a růže přišly na jejich místo.

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 21:57 #315131

• babkaela
  • Gold Boarder
Hmmm, tak to se nevejde .... Nová myšlenka to zas tak úplně není, v klášterních zahradách mívali také smíšené záhony se zeleninou, bylinkami, okrasnými rostlinami ... U mne to je spíš nechuť vyházet nebo přesazovat přesemeněné letničky v záhonech se zeleninou.
Jo a úplně super je bordoová bazalka, tu mívám každý rok (tu musím ale předpěstovat, nepřeseje se).

Růže ve smíšených záhonech 12. led 2017 22:59 #315133

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Tak to tu pročítám.....pěkná trvalka s bordó listy je červenolistý zběhovec " Mahagony".....mám ho na jednom záhonu mezi růžemi jako živý mulč :P No je to dost plevel, ale likvidace snadná...vyškubneš nepotřebný a je hotovo. Mám někde fotku, ale teď jí nemůžu najít. Taky mi napadl Pryšec mandloňový....má hezky bordó stonek a i listy šmrnclý tou barvou.....

DSC05901.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, alenak, babkaela, Regina

Růže ve smíšených záhonech 13. led 2017 09:34 #315148

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Eli, máš skutečně velice neotřelé nápady. A v případě vysemenění super. Já zas objevila v jedné nabídce nízké pivoňky. Píší do 55 až 65 cm. Po domluvě objednáme. Cena není závratná. A vyzkouším, jestli se to nebude s nějakými růžemi prát. Protože je uvádějí jako hrnkové, poponosím, posleduju a zjistím s čím se skutečně setkávají v reálu. Po zasazení už by to byl relativně bezpracné taky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Růže ve smíšených záhonech 13. led 2017 09:41 #315149

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Já mám pivoňky také mezi růžemi, ale spíše jako takový ostrůvek 1,5 x 2 m, vmáčknutý mezi růže. Mně se to líbí, je to taková změna ve složení. Jsou tam pivoňky v různých odstínech růžové
Moderátoři: Eva L., Květa