Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže ve smíšených záhonech

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 00:12 #296082

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Takhle nám vloni posekali před domem takový pěkný bochánek rožce. Ačkoliv je můj chlap upozornil, že ho mají nechat- jó, jasně :angry: ale u toho rožce to tak nevadí, vyraší znova.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 08:55 #296087

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Jojo, to znam, vloni mi remeslnici pri oprave strechy zahradniho domku nahazeli vsechnu sut na veliky kvetouci ker hortenzie. Hned jsme to odstranili, na jare vse olamane ostrihali, ale stejne se Limelight nechce vzchopit. Par pupenu vidim, ale nechce se jim rasit (ostatni hort. uz vesele rostou).Nevim, jestli to vubec prezije. Skoro mam pocit, ze to ti chlapi udelali schvalne, kdyz vsude okolo bylo mista dost. :angry:

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 11:19 #296092

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
V jedné ulici na sídlišti jsou podél celého bloku nasázené růže.Kdysi se o to nájemníci starali,bylo to u každého vchodu trochu jiný záhon-asi přebytky z chalup, hezké to bylo.Před pár lety "péči" převzal ÚMO.Včera jsem tudy šla a málem omdlela.Rugozy,galiky,čajovky,už obrovské sadové,suché i živé výhony,vše jeden zástřih tak do půli stehen,jak byl "makáč" líný se ohnout a vzal to plotostřižnou :angry:

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 12:23 #296094

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
no jo - ignoranti .. taky jim nikdo neřekne co a jak - dozor žádný . .
dívala jsem se dnes na záhon s konvalinkama . raší .. ale budu tam muset vytrhat trsy trávy co tam narostly a metrové suché po chryzantémách . mladá paní včera vyplela záhon za plotem , co má vysypaný bílým štěrkem a ostatní nechala .
taky mně pobavila jedna chatařka nad námi .. slíbila jsem ji na podzim odkopnout chryzantémy a dnes si pro ně byla . mám na záhonu rozmnožené pomněnky , že je pak vytrhám ,aby se mi nevysemenily .. ta dotyčná už má asi 50 let a ptala se -. co je to modré ?? chápete to?
Poslední úprava: 12. led 2017 07:37 od Kaja.

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 13:29 #296096

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Kajo,takových lidí je tolik,že mě to šokuje....
Přidám svou příhodu-mám před domem rozkvetlou stellatu-paní z vedlejší ulice se mě přišla zeptat,co to je,nevěřila mi,že to je magnólie,takovou nezná a nikdy neviděla ...

Růže ve smíšených záhonech 22. dub 2015 19:40 #296100

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
:woohoo: no jo - asi ani nechodili do školy. nevím , ale my jako děcka znali všechny základní kytky z louky . nedivila bych se třeba pupkovec - podobný pomněnce květem - ale přesto jiný ..
DSCN8663.jpg

DSCN8615_2015-04-22.jpg
Poslední úprava: 22. dub 2015 20:02 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Evka, J.A.P.N, Lukáš, Iveta, Jikra, Ajka, alenak

Růže ve smíšených záhonech 03. čec 2015 20:52 #298624

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Nový záhon, moc se mi líbí. Snažila jsem se ladit do bílé, vínovo-fialové a žluté.
DSC04104.jpg

DSC04114_2015-07-03.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Kamcule1, Jikra, Ajka, alenak, Luša, ibiska

Růže ve smíšených záhonech 11. led 2017 21:18 #315073

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Pro Jana V www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...-kombinace?start=730
Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.

Nechci učit orly létat ani kosy tahat žížaly, jsou tu povolanější. V případku, že se sem tenhle příspěvek nehodí, prosím pěkně některého z moderátorů ať přesune jinam, třeba do pryč.
Nemyslím, že neznáš, ale třeba zrovna na mysl nepřišlo ...
co takhle tam zapíchnout pár cibulek allium sphaerocephalon - nemají sice bordo listy, ale květy, potkávají se s růžemi, líbily by se mi právě pro rozdílnost tvaru.
DSC00261.jpg

Za nimi v pozadí jsou listy letničky, zahradní lebedy, vyroste veliká, převeliká, pokud se ovšem nepřesazuje z místa, kde roste od semínka, přesévá se, k podzimku mívá listy menší, vyroste jen zjara, později záhon nezaplevelí.
S6308663.jpg

Škoda, že mají mít jen bordo listy, ona i celosia deep purple by se možná, snad, pro tvůj plán asi ne, vyjímala dobře
S6308826.jpg

Taky mne ještě napadla nějaká boro africká kopřiva - coleus www.google.com/search?site=&tbm=isch&sou....2.4.365.jpynYhG3uKE nebo iresine www.google.cz/search?site=&tbm=isch&sour...Q#tbm=isch&q=iresine . Obojí jsem viděla v parkové výsadbě v kterémsi špitále, v záhonu mají daleko větší listy než v truhlíku, květy je u obou lepší vyštípnou v zárodku, obojí velice ochotně koření a s iresine mám dobrou zkušenost uchování na podzim odstřihnutých řízků a ve sklenici s vodou uchovaných v chladnější místnosti (u nás ložnice) na parapetu.
Poslední úprava: 11. led 2017 21:25 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Regina

Růže ve smíšených záhonech 11. led 2017 22:49 #315079

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Elo, vidíš, tyhle česneky mě nenapadly. Někomu se po zahradě nekontrolovatelně semení a u mě vždycky ( netuším proč :unsure: ) vymizejí. Mám tam mezi růžemi teď hromadu jarních cibulovin a plánuju tam dát i Allium Mount Everest, až budu mít dost vlastních výpěstků.
Jestli na to zjara vzpomenu, zkusím jich zas pár koupit, nejsou drahé ;) . Třeba tentokrát vydržejí.
Ten coleus mám v záloze do okrajů záhonu, pokud ještě bude místo. Ty růže jsou dost vzrůstné. Ještě tam chci přesadit persicarii Red Dragon ( tedy, pokud přežije třetí zimu). Ona má takové zvláštní lupení, sama nevím, jestli to bude to pravé, ale zkusím to. Je to dost velká hydra, ta se tam neztratí. Tu bordovou "lebedu" neznám :P , ale nejsem si úplně jistá, jestli bych si na ní zvykla :whistle: .
On už i tak je ten záhonek nacpaný k prasknutí, budu ráda, když se povede tam někam vmáčknout ty canny, které bych tam chtěla kvůli těm velkým listům :P .
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Růže ve smíšených záhonech 11. led 2017 22:58 #315080

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jak se vám v těchto smíšených záhonech ošetřují rostliny, co potřebují přezimovat mimo? Třeba ty kany (dosny) se na zimu musí vyrýt. Nenarušuje to třeba kořeny růží, když se mezitím ryje? TeĎ nemyslím pletí, ale vyrývání větších rostlin, lilie taky třeba...
Moderátoři: Eva L., Květa