Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže ve smíšených záhonech

Re:Růže ve smíšených záhonech 04. kvě 2009 21:34 #416

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Smrdutky jsou zrovna docela monstra.
K šaterům: loni jsem vysévala z koupených semen, jde to, ale prvním rokem jsou to děsné nítě, takže jsem si jich dost zase při okopávání odpravila. Lepší se mi zdá koupit zjara v těch jarních balíčcích kořeny. Letos jsem u Chládka kupovala balení 10ti za 165 Kč (kdysi jsem viděla něco podobného v Baumaxu, teď už ale všechny zahraniční dodávky většinou nahrazuje nezajímavý Nohel). Letos jsem vybrala růžové plnokvěté. Kořeny byly tak zvláštně rostlé a náhodou jsem se zanedlouho poté dočetla, že se plnokvěté roubují na obyčejný.
Zajímavě vypadá v záhonu i obyčejná statice. Nestříhám ji na suchou vazbu, nechávám ji mezi růžemi celou sezónu.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Růže ve smíšených záhonech 24. bře 2010 07:24 #4521

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
co třeba na pozadí k plotu dát i thalictrum hewitts dobble?
049-5272033da10fb2a7193009d800dc42c7.JPG

Re:Růže ve smíšených záhonech 05. led 2015 14:00 #293382

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
EviL, přesunu se s tím povídáním sem. Hledala jsem trochu na netu a našla hromadu stránkék o tom, jak se mezi sebou snášejí různé druhy zeleniny i o tom, jak některé kytky ( hl. afrikány a bylinky) mohou příznivě půspbit na růst zeleniny : www.google.cz/search?q=companion+plantin...nts%252F%3B476%3B421

O vztazích mezi květinami jsem nenašla skoro nic, zajímavé jsou snad tyto stránky
: northcoastgardening.com/2009/04/dr-leda-...re-companion-plants/
: www.rose-gardening-made-easy.com/compani...nting-for-roses.html
ale víceméně je to o vhodných doprovodných květinách k růžím

Re:Růže ve smíšených záhonech 05. led 2015 15:12 #293384

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jani, dík za přesunutí diskuse i za odkazy.
Ano, máš pravdu, že články o vzájemné snášenlivosti rostlin se týkají převážně zeleniny. Zřejmě okrasné rostliny nejsou příliš ve středu zájmu.
V knížce od autorů Havlů, Jaša, Klimeš : Růže královna květin, se píše v části Únava půdy, že je to dosud nevyřešený problém ( knížka je vydaná v r. 1977 a jak se zdá, tak v tom není úplně jasno do dneška). Dále se praví, že : " mnozí odborníci se shodují v názoru, že tato tzv. únava půdy je vyvolávána parazitními houbami a baktériemi, jež vnikají do kořenů v místech poraněných háďátky. ... Někdy se také soudí, že kořeny růží vylučují nějaké toxiny, jim samým neškodné, které však poškozují následné růžové rostliny a brzdí jejich vývoj. ...Musíme-li nezbytně hned sázet růže po růžích, vybereme pečlivě všechnu zem nejméně do hloubky 60cm i do šířky a nahradíme ji čerstvou, humusem bohatou zeminou, ve které dosud růže nerostly."

A ještě k ptačímu zobu. Podobně jako akát, je to jedovatá rostlina (snad kromě plodů) obsahující alkaloid ligustrin, který je vylučován do půdy. Jestli je pro okolní rostliny toxický jsem nenašla, na rozdíl od akátu, kde je zničující vliv toxinů prokázán. Ale i kdyby ten ligustrin nevadil, tak úplně stačí, že Ligustrum má bohatý kořenový systém, mělce pod povrchem a sahající 1 - 1,5m od báze keře. Jsem zjistila po 6 letech existence živého plotu. To nemůže žádná rostlina přežít.
S doprovodnými květinami k růžím si holt musíme poradit sami a všímat si, které jo a které ne. Ty doporučené můžou dobře fungovat, ale taky ne. Např. už bych si nikdy nedala mezi růže afrikány. Barevně působí jako pěst mezi oči a ještě k tomu jsou magnetem pro slimáky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Růže ve smíšených záhonech 05. led 2015 15:43 #293385

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
taky se mi nelíbí afrikány - v růžích ani jinde .. vadí mi ten jejich odér.taky si myslím , že ani levandule, šalvěj, perovskia neodrazuje škůdce .aspoň jsem nepozorovala .
pokud jde o tu únavu půdy .. zajímavé , že přesazení do stejné by vadilo , ale třeba růže několik let na stejném místě nevadí . to bude asi fakt , že má každá nějakou odlišnou látku v těch kořenech. a druhé růži zřejmě vadí.

Růže ve smíšených záhonech 10. led 2015 13:15 #293448

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tady cca v 8. minutě říká, že rododendrony jsou jedovaté. Na povrchu listů je jakási látka, která při dešti skapává z listů po obvodu keře a v půdě pak zabraňuje růstu jiných (konkurenčních) rostlin - velmi volný překlad
:

Škoda, že to nefunguje na tu vrbinu sehnutou, která mi proběhla pod ronďákem a letos v létě ho vesele přerostla :S .
Poslední úprava: 10. led 2015 13:17 od Jana V..

Růže ve smíšených záhonech 10. led 2015 18:27 #293454

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jana V. napsal:
Tady cca v 8. minutě říká, že rododendrony jsou jedovaté. Na povrchu listů je jakási látka, která při dešti skapává z listů po obvodu keře a v půdě pak zabraňuje růstu jiných (konkurenčních) rostlin - velmi volný překlad
Škoda, že to nefunguje na tu vrbinu sehnutou, která mi proběhla pod ronďákem a letos v létě ho vesele přerostla :S .

Jani, nejen na vrbinu, ale nefunguje to ani na řadu jiných rostlin.
Nic podobného jsem nepozorovala a že mám rododendronů poměrně dost. Je jasné, že mezi nimi neporostou rostliny náročné na světlo a vápnomilné. Ale např. kapradiny si velice libují, stejně tak žluťuchy, orientální čemeřice, kopytníky, škornice, čechravy, udatny, hosty, ostřice, kandíky. Všechny jmenované rostliny mám vedle rododendronů, dokonce i pod nimi a jsou v perfektním stavu. Je pravda, že rododendron je jedovatý, ale nemá to vliv na jeho okolí. Naštěstí. :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Růže ve smíšených záhonech 22. led 2015 10:15 #293623

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN1766_2015-01-22.jpg

DSCN1614_2015-01-22.jpg

mám smíšené záhon y- je tam narváno nevím kolik růží , šalvěj , perovskia , ostrožky , nevěstin závoj, levandule zvonky --- a nevím co ještě .
Poslední úprava: 22. led 2015 10:15 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Evka, Jarka

Růže ve smíšených záhonech 22. led 2015 11:16 #293624

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Ach Kájo, mně se ty tvoje záhony tak strašně líbí, já bych taky chtěla něco takového vybudovat. Prozraď mi, jak to děláš, že působí tak úžasně harmonicky? Přitom já v nich nevidím takovou tu trochu umělou plánovitost a úzkostnou snahu, aby všechno přesně k sobě ladilo a pasovalo. Nebo se pletu? Sedíš nad papírem s pravítkem a kružítkem nebo vzniká ta nádhera spíš podle citu?
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Růže ve smíšených záhonech 22. led 2015 11:46 #293626

• Kaja
  • Platinum Boarder
žádný papír - nic . nasadila jsem kdysi k plotu pár vyšších historických - pak jsem dokupovala růže a sadila před ně . potom mně napadlo udělat z toho půlkruh a loni jsem ho ohraničila, aby se líp sekala tráva .. taky jsem tam předloni dala černou textilku - ale zas tak dobrý nápad to nebyl . na ni nejdříve kůru a pak jsem zjistila , že je lepší štěpka . kůra se rozpadá a odnese ji vítr . - jinak hadr občas vyleze a musím přihrnovat . taky kolem růží roste z díry plevel . ovšem jinak by ho asi bylo mnohem víc a v tak hustě osázeném záhonu by se špatně plelo .
na dlouhém záhonu u plotu je dobrý přístup po celé délce a není tam nic takového jako hadr .
výběr taky žádný .. náhodně sazeno a přirýváno do šířky . naposled teď na podzim . pak mám záhon podél chodníku a ještě i jinde . angličanky jsou v takových obrytých kolečkách ve skupině .
Poslední úprava: 22. led 2015 15:02 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Jarka
Moderátoři: Eva L., Květa