Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hnojení růží

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 16:58 #287114

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
evai napsal:
A s NPK-mate nekdo zkusenost?

EvoI, za totáče dlouho nebylo dostupné ( pro malospotřebitele ) jiné komplexní hnojivo než NPK. Ještě pamatuju to nadšení, kdy přišel do prodeje Cererit, téměř totožné hnojovo jako NPK, ale obohacené stopovými prvky. V půdě jich byl dost nedostatek.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: evai

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 18:16 #287118

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
( asi bych měla být ráda, že mi to nedošlo ....)

K tématu :
Mě přijde, že se po banánových slupkách nic moc neděje, ale známý, který podědil zahradu i s růžemi ( staré čajovky) a staral se o ně pouze nasypáním cereritu zjara, po slupkách změnu vidí. Holt ty jeho chudinky jsou vděčné za jakékoliv organické přilepšení.

Květo, Evo, doufám, že se s námi podělíte o ten hnojící program :) ( prosím, prosím)
Poslední úprava: 27. bře 2013 18:17 od Jana V.. Důvod: překlep

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 18:40 #287119

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Také se přimlouvám, pokaždé když tu blikne nový příspěvek, už jsem nedočkavá, jak se hnojí na severu :up
Mám totiž dilema. Co jsem tak pročítala teorii o mykorhize (moc se mi líbí), vyčetla jsem, že anorganická hnojiva tyto houby ničí.
Byla jsem zvyklá dávat na tající sníh Cererit, následně různé granule pro růže, hnojím na list. Loni jsem ještě z jara těm omrzlinám přidávala cvrččí, hodně dusíku. Při výsadbě kompost.
V loni jsem koupila zjara Hnojivo pro růže s mycorhizou, obešla s ním celou zahradu, na podzim ho přidávala při výsadbě. Na zimu jsem měla KONEČNĚ hodně kompostu s koňským hnojem, s ním jsem kopčila všechny růže. A co včíl? Bude stačit, když ten kompost rozhrabu, přidám cvrčky a Cererit vynechám? Následně pak hnojivo na list?

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 18:53 #287120

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Je mi moc líto, že nejsem očekávaný příspěvek ze Severu...

Mišpul, jen chci připodotknout, že banány sice nemusí žížalám chutnat,
ale bez nich (jejich výkalů) by se živiny neměly v půdě kde tvořit, vázat, být...
Tudíž je, myslím, podstatné, aby v půdě končilo to, co žížalám a jinému makroedafonu šmakuje.
Banánové slupky semi jeví lepší usušené a namleté, popř. čerstvé vylouhované.
By to nějaký studentík mohl zkoumat v rámci školní práce, bylo by to zajímavé velmi.

Já Cererit nepoužívám. Jen granulovaný hnůj (zahrabávám při výsadbě nebo dám hrst do konve s vodou a louhuji).
A Hycol na list. Loni bylo krásně vidět na naší kukuřici, jak moc silný efekt Hycol má, když mi v půlce pole došel...
Pečlivě zahrabávám každý plevel, který nemá kořínek (pampeliškové listy, žabinec, posečenou trávu...) a spadané listí.
Zůrodňuji jaxe dá.
Poslední úprava: 27. bře 2013 18:56 od HonzaPM.

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:10 #287122

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vlaďka napsal:
V loni jsem koupila zjara Hnojivo pro růže s mycorhizou

Vlaďko, hledala jsem něco takového u Chládka, ale ačkoliv mají hnojiv celý velký regál, tak jsem nenašla. Prozradíš mi prosím název/značku, příp. zdroj? Že by někde měli originál od Austina asi nelze předpokládat, nebo jste ho někdo někde viděli?

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:19 #287123

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, znám jen toto (ale není s houbami).

Jeden čas jej dávali k objednávce zdarma. Dá se s nimi mluvit.
Jezdí přímo k Austinovi, takže (kdybychom se spojili) by možná mohli houby dovézt.
PS: mají Cariad :)

anglickeruze.cz/content/hnojivo-pro-angl...vid-austin-rose-food
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:37 #287124

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Vladko. vloni na jare jsem rozhrabala-zahrabala konsky hnuj, kterym byly ruze zakryty pres zimu, prihodila cvrcky a pozdeji strikla Hycol na list.Vynechala jsem Cererit a "uroda" byla slaba.Zarekla jsem se, ze uz jen na cvrcky spolehat nebudu.Taky ten hnuj pres zimu asi dost vyvanul.

Honzo, s tim zabincem me sokujes, je to snad jediny plevel (plus brslice), ktery necham uschnout a palim na ohnisti.Mozna, kdybych docilila vysokych teplot v kompostu, dala bych ho tam.Jinak ma neuveritelnou schopnost klicit.

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:52 #287125

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evoi, opravdu? Zapravenou hmotu zakryju zeminou a s gustem zamulčuji (kůra, štěpka, tráva).
Nic neprorůstá. Ovšem když zaúřaduje kosák a mulč rozmístí, může nastat žabincová exploze.
Nicméně žabinec je ukazatelem vysokého obsahu dusíku v půdě. Takže to je vlastně dobře, ne? :)

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:56 #287127

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
Rozmýšľala som tiež nad tým, že si objednám Hycol,všade som o ňom čítala veľa chvály, len je ich viac, ktorý používate, Hycol Z?

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 19:58 #287128

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Taky kompostuju všechen plevel co u nás roste.Jen svlačec,pěťour a pcháč jdou do popelnice.Jo a ještě pryskyřník plazivý.
Moderátoři: Eva L., Květa