Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hnojení růží

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 20:06 #287130

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo, verim, ze po takovym namulcovani nic neprorusta, ale mam podezreni, ze zabinec v ty hromade pekne drime a vyklici pak i po par letech.Dekuju, nechci tenhle indikator dusiku v zahrade videt.Mizerne se pleje s tou nitkou protivnou, ktera vede k hustym korinkum a vetsinou se pretrhne.Travu do kompostu skoro nemam (sekam "rozprasovaci" sekackou), stepku ani kuru taky ne.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Hnojení růží 27. bře 2013 20:42 #287131

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo, hnojivo pro růže s mykorhizou bylo od Neudorfu.
Mulčuji travou i naštěpkovaným zahradním odpadem, plevel mi stejně prorůstá :sick:

Re: Hnojení růží 28. bře 2013 07:55 #287140

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mám pocit, že jsem zmínkou o krmícím programu vzbudila u vás očekávání nějakých speciálních životabudičů , nebo zvláštních procedúr. Tak to není. Jde o normální a běžně dostupná hnojiva. Spíš se jedná o správné načasování jejich použití.
Především se musím zmínit o kompostu. Toho spotřebuji opravdu hodně, protože jím růže nakopčuji. Na jaře při řezu ho rozhrnu spolu s Cereritem a zakopu okolo keříků.
V době, kdy začínaji růže rašit dostanou dávku organického hnojiva. Moje rodina dostala už před časem výborný nápad a dávají mi krabice organominerálního hnojiva a pytle granulovaného hnoje k narozeninám, taky k vánocům. Jásám. :laugh: Kde jsou ty časy, kdy jsem vyrážela za město s pytlem na kravince. Bohužel chov krav se omezuje, takže zdroj vyschnul.
Další fáze nastává v květnu, kdy už se na výhonech rozvíjí lístky a je čas na první preventivní postřik fungicidem. Do postřiku a pak i do těch následných přidávám střídavě Hycol Z a Hycol NPK. Funguje zároveň jako smáčedlo.
Po 1. kvetení a letním řezu dostanou krasavice další dávku organického ( n. organominerálního ) hnojiva. Do postřiku proti č.s. a padlí znovu Hycol.
Od srpna už nastává půst. Maximálně by se dal použít Kristalon podzim na list, ale to jsem zatím nezkoušela, musím zjistit správné ředění. Ta 1 odměrka na 10l vody se mi zdá na list moc vysoká koncentrace, mám strach z popálení. Samozřejmě, že by se Kristalon dal použít v zálivce, ale běhat s konví po zahradě se mi opravdu, ale opravdu nechce.
No a to je v podstatě vše, o žádné speciální postupy se nejedná, jen to chce vzpomenout si s přihnojením v pravou chvíli. ;)
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, Martin, mišpule, Evka, Kirsten, J.A.P.N

Re: Hnojení růží 28. bře 2013 11:05 #287144

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evo, děkuji :) za návod.
Je pravda, že "hnojící program" znělo podobně tajemně jako "návod na Záhorské růže" , který se hlavní hrdinka filmu pro pamětníky Eva tropí hlouposti, rozhodla ukrást pro svou tetu Pa :laugh: . Vždycky jsem si říkala, co to asi tak může být za návod a v čem může spočívat.

A vida, spočívá ve spoustě fyzické dřiny ( rozvoz kompostu), námahy a péče :) . Můžete ho mít, ale bez práce se efekt nedostaví ...

Zkusím zařadit do běžné péče o zahradu. Plošné mulčování kompostem jsem zkoušela, ale kupodivu na to špatně reagovaly denivky ( nechtěly moc kvést, asi se krček dostal moc hluboko). Ve smíšené výsadbě to budou komplikovat různé nároky jednotlivých rostlin, ale není to neproveditelné ;) .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka

Re: Hnojení růží 11. úno 2014 22:09 #287436

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
V minulé sezoně jsem u nás v květince chtěl pořídit Kristalon Plod a Květ,
ale neměli ho. Nechtělo semi čekat, než by seto objednalo atd., a v regálu
jsem zahlédl Kristalon Jahody. Když jsem si přečetl poměrové zastoupení prvků,
docela semi poměr zalíbil - nemnoho N, zvýšeně K, dostatek P.
Řekl jsem si, že by se tenhle styl hnojení mohl růžím, řekněme od srpna, líbit.
Takže jsem po zahradě roznosil celé to 500L balení. Výsledky samozřejmě zhodnotit
nejdou, jednak si už nepamatuji, které růže přesně to dostaly, druhak bude zima,
snad?, mírná.
Máte někdo podobnou zkušenost? Co na to říkaly vaše růže?
Není Kristalon Podzim jen převlečené jahodové vydání? :)

Re: Hnojení růží 12. úno 2014 00:34 #287442

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, přece nemohu kladně odpovědět i když by se nabízelo :laugh:

.. třeba se liší zastoupenými mikroprvky.

( vystačím si s Start/ Plod/ kyselé, Podzimní nepoužívám )
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Hnojení růží 12. úno 2014 04:56 #287444

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já mám podzimní hnojivo už dva roky,ve vhodné době na něho bohužel zapomenu,no a pak až si vzpomenu se mi už zdá pozdě,takže zase nic. :whistle:
No a i kdyby byl kristalon jahody stejný jako podzim,myslím si,že krabička s názvem podzim je pro spotřebitelé výhodná.Je to pohodlné a přehledné v tom množství různých hnojiv,prostě jen sáhnu po krabičce s názvem,který odpovídá momentální potřebě druhu k použití,alespoň pro mně. :)
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Hnojení růží 12. úno 2014 16:08 #287467

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Symbivit - jak jste s ním spokojeni? Pozorujete nějak více jeho účinky - hlavně "výrazně sníženou potřeba zálivky a hnojení", případně další? Při podzimním sázení jsem ho hlavně kvůli tomu hodně spotřebovala, u nás je vody nedostatek a po téhle nezimě beze sněhu a po mizerném množství srážek vůbec bych uvítala, kdyby to nebyl jen reklamní trik.

Účinek SYMBIVITu:

1. zlepšení výživy, růstu a zdravotního stavu rostlin
  2. lepší tvorba květů a plodů, větší výnos
  3. výrazně snížená potřeba zálivky a hnojení
  4. zvýšení odolnosti rostlin vůči stresu (sucho, přesazení, aj.)
  5. vhodné i pro použití rostlin pěstovaných ve svahu (vliv na zpevnění půdy)
(citace ze stránek výrobce - www.symbiom.cz/symbivit)

Jinak jsem se v této souvislosti pousmála při čtení Honzova příspěvku Kristalon Jahody x Kristalon Podzim, protože obdobný problém jsem řešila se Symbivitem, když mi došlo balení "prostého" Symbivitu (kde jsou uvedeny i růže) a u nás měli jen Symbivit na muškáty. Protože jsem byla celá nadšená z toho množství růží, co jsme sázeli, a nechtěla jsem nic riskovat, napsala jsem přímo výrobci, jaký je rozdíl mezi oběma přípravky. Odpověď - "Na růže můžete použít i Symbivit muškát. Jeho složení se odlišuje od standardního Symbivitu jen navýšeným procentem hnojivových složek." Bohužel už asi přesně nedám, kam jsme sypali muškátový Symbivit, takže nebudu mít srovnání, jak je to s těmi navýšenými hnojivovými složkami. :)
Kirsten
Poslední úprava: 12. úno 2014 16:10 od Kirsten.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Hnojení růží 14. úno 2014 10:26 #287501

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Na Symbivit jsem koukala už vloni v létě. Včera jsem to nevydržela a v místním zahradnictví si ho objednala (měli malé balení) a i na rajčata - na to jsem zvědavější víc, přeci jen ta plíseň je decimuje a růže mám celkem zdravé.
Ještě zkusím k nově zasazeným ovocnáčům i těm postarším.
Snad to k něčemu bude. A když tak, je to přírodní a mám z toho dobrý pocit.

Dáme sem pak srovnání. Tys ho dávala na dno výsadbové jámy, viď? Jsi ve výhodě :) .

Hnojení růží 14. úno 2014 13:33 #287504

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Miško, sypali jsme jím přímo kořeny růží, tak to píšou v návodu. Včera jsem našla nějakou krátkou zprávu VÚ Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictvío k ověřování účinku Symbivitu a Ectovitu:

HODNOCENÍ PRODUKČNÍCH CHARAKTERISTIK TOPOLŮ A VRB
V POLNÍM POKUSU S APLIKACÍ MYKORHIZNÍHO PREPARÁTU
EVALUATION OF POPLAR AND WILLOW YIELD CHARACTERISTICS
WITH MYCORHIZA INOCULATION IN FIELD EXPERIMENT
Jan Weger1
, Miroslav Vosátka2
, Jaroslav Bubeník1
1
Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i., Květnové nám. 391, 252 43 Průhonice, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,
2
Botanický ústav AV ČR, v. v. i., Zámek 1, 252 43 Průhonice
Abstrakt
Na orných půdách je přirozená kolonizace ektomykorhizními (ECM) houbami často oslabena z důvodu absence hostitelských
rostlin na daném místě v minulosti. Inokulace substrátů vybranými ECM nebo arbuskulárně mykorhizními (AM) houbami
může urychlit růst rostlin a zlepšit zdravotní stav plantáží. Pro potřeby ověření vlivu přídavku AM a ECM hub (Symbivit®,
Ectovit®,

1 : 1) na růst topolů a vrb k energetickému využití jsme založili pokus na dvou stanovištích pracoviště VÚKOZ, v. v. i.,
Průhonice-Michovka, lišících se příhodností k založení plantáže. Do pokusu na orné půdě byly zařazeny 3 klony vrby (odrůda
Tordis, S-195, S-218) a 2 klony topolu (J-105, P-466). Porost byl sklizen po třech letech růstu v lednu 2011. S výjimkou
odrůdy Tordis ukazují výsledky na pozitivní, avšak statisticky neprůkazný vliv mykorhizního preparátu na výnos, který byl
u  mykorhizovaných variant o  2–15 % vyšší oproti variantám nemykorhizovaným. Podstatně více však schopnost vytvářet
rostlinnou hmotu ovlivnila lokalita výsadby.

(ZDROJ: www.vukoz.cz/acta/dokumenty/acta_103/Acta-103_abstrakty.pdf)

A tak si myslím, že je-li spokojený zahrádkář, jsou spokojené i rostliny (růže). Asi trochu placebo efekt - já mám pocit, že jsem tím i dalšími kroky udělala pro růže to nejlepší, a když za nimi teď chodím, hladím je očima s tímhle vědomím a to by bylo, aby se to v dobrém neprojevilo :-)) Pro jarní sázení růží tady mám ještě půlpytlíku Symbivitu. :-)
Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa