Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Meilland - růže dle šlechtitelů

Meilland - růže dle šlechtitelů 27. pro 2017 19:34 #321452

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
Aleno, děkuji za velmi zajímavé informace i krásné fotky. Taky jsem uvažoval o Jazz Festival a opět mne zarazilo, že ji Meill.-Rich. po lonské sezoně letos stáhl z prodeje. Ty informace o tom, že u nás není zájem pěstovat M. růže máš od Flory Olomouc, která prodej měla zastřešovat? Chtěl jsem napsat té paní mail, proč se na Floře v létě i na podzim Meillandovky neprodávaly. Byla by to škoda.
Něco málo z mých Meillandovek:
Princesse de Monaco je krásná velkokvětá růže, která je ale citlivá na déšt. Věděl jsem to a zasadil ji do částečného srážkového stínu. Příliš to nepomohlo.

Dvě velkokvěté novinky, které jsem moc chtěl.
Jubilee Papa Meilland je prý vylepšená Papa Meilland, kterou jsem pěstoval kdysi při svých začátcích. Byla to nádherná fialově červená růže s fantastickou vůní. Ovšem náchylná na nemoci a poměrně málo kvetla. V poslední době se znovu objevuje v prodeji. Po roce: Jubilee PM se zdá krásná (trochu jiná barva), zdravá, odolní deěti, nepálí se, voní.

Mademoiselle Meilland obdržela dvě vítězství v trialech na jihu Evropy. Zdravá, voní, hodně kvete, z barvy jsem trochu na rozpacích, čekal jsem sytější. Doufám, že se příště vybarví.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Lukáš, alenak, Dita

Meilland - růže dle šlechtitelů 27. pro 2017 19:40 #321453

• Láďa
  • Gold Boarder
Omlouvám se, nezobrazily se fotky.
Princesse de Monaco

IMG_1621.jpg

Jubilee Papa Meilland

IMG_1582.jpg

Mademoiselle Meilland

IMG_1585.jpg

IMG_1610.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, Lukáš, alenak, Luša, Marta, Dita

Meilland - růže dle šlechtitelů 28. pro 2017 21:10 #321456

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Láďo, máš SZ
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Meilland - růže dle šlechtitelů 29. pro 2017 20:08 #321460

• Láďa
  • Gold Boarder
Ještě dvě spolehlivě kvetoucí, zdravé.

IMG_0795.jpg

Pink Panther (Aachener Dom), starší, dva tony růžové

IMG_1471.jpg

Charlene de Monaco (Duftjuwel), novější
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Lukáš, alenak, Marta, rok.zaruka, Viki, Malajkaa

Meilland - růže dle šlechtitelů 30. pro 2017 12:46 #321462

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mám ráda Meillandovy růže. Po zkušenostech s nimi si troufnu tvrdit, že většina z těch, které mám, můžu s čistým svědomím řadit ke špičce. Ať jsou to ty s jednoduchými květy (např. série Pretty), nebo s květy plnými. Samozřejmě, že v tom obrovském množství kultivarů, které Meillandova firma vytvořila, jsou pravděpodobně i nevydařené, ale ty mě, naštěstí, minuly. Tedy ne úplně - v minulosti mě některé zklamaly, ale bylo jich málo. Např. Honoré de Balzac a Pierre Arditi (věčně slepené květy od deště), Caritas odešla na silné poškození korovou spálou, Traviata byla velice citlivá na čer. skvrnitost.

Z těch, které nezklamaly a můžu jen chválit:

Charleston (Jean Cocteau)
Charleston_2017-12-30.jpg

Charleston1.jpg

Tchaikovski
Tchaikowski1.jpg

Tchaikowski_2017-12-30.jpg

Johann Strauss
JohannStrauss.jpg

JohannStrauss1.jpg

A myslím, že všem důvěrně známý Leonardo da Vinci - růže nezmar
LeonardodaVinci.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, LucieT, Viki, Dita

Meilland - růže dle šlechtitelů 30. pro 2017 15:26 #321464

• Eva L.
  • Moderator
Zbývají ještě dvě, které stojí za zmínku. Obě mají půvabné zvlněné květy a patří k těm vydařeným a bezproblémovým.

Tequila

Tequila3.jpg

Tequila5.jpg

Marie Curie

MarieCurie3.jpg

MarieCurie2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Lukáš, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, LucieT, Viki a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Meilland - růže dle šlechtitelů 30. pro 2017 21:13 #321468

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Eva, Láďa, moc krásné "Meillandky", už jsem uvažovala nad Marie Curie, ta na fotkách mě dostává :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa

Meilland - růže dle šlechtitelů 30. pro 2017 23:14 #321469

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
já zas echla na Charleston a Tchaikovski :-D
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Meilland - růže dle šlechtitelů 03. led 2018 08:16 #321507

• Eva L.
  • Moderator
Mám dotaz a zároveň prosbu - máte někdo z vás Clair Matin ? A pokud ano, můžete mi, prosím, prozradit své zkušenosti ?
Díky.

Meilland - růže dle šlechtitelů 03. led 2018 08:49 #321508

• Janoštíková
Ráda bych reagovala na povzdech ohledně Flóry Olomouc.

Růže bohužel v létě a na podzim na Flóře nebylo možné prodávat, protože z důvodů extrémně horkého léta ve Francii nám Meilland Richardier nebyl schopen růže dodat. Na příští sezónu prodej růží s jistotou chystáme na For Garden v Praze, na jarní Flóře a v ZC Brabec v Brně, ostatní je v jednání a uvidíme, jak se podaří.

Ohledně pěstování meillandovek v našich podmínkách je to složitější. Za stávajících podmínek, kdy je problém francouzské růže vůbec dostat do prodeje v ČR (někteří prodejci je u nás nabízejí bez prodejních práv, tedy nelegálně), jednoduše Meilland nemá zrovna velkou motivaci nabízet do ČR licenci k pěstování. Jak jsem psala již v kterémsi předchozím příspěvku, je to běh na dlouhou trať.

Jsem potěšena, že francouzské růže se těší vaší přízni. Budu se těšit na setkání s vámi v následující sezóně v některém z prodejních míst a věřím, že vám růže Meilland udělají radost i v nové sezóně 2018.
Moderátoři: Eva L., Květa