Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 20:02 #316639

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Děkuji všem za rady. Tu Ostravu zkusím. Myslíte, že Big Purple stačí vysadit jednu. Není úzká jako třeba Queen of Sweden? Už ten dotaz vkládám potřetí... Pokaždé mi to spadne :-)

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 20:11 #316640

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Abychom se zase vrátily k tématu tohohle šuplíčku.....jak jsem probírala fotky, přišla jsem na růži Evening Star / Warriner 1974 / - krásná stará čajovka, trochu je náchylnější za ČS, ale kvete nepřetržitě až do podzimu.

DSC02491.jpg

DSC02466.jpg

DSC04856.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Luša, Marta, babkaela, Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 20:17 #316641

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Queen Elizabeth / Lammerts 1954/ - nádherná růžová floribunda, která dřív nesměla chybět na žádné zahradě. :whistle:

DSC04789.jpg

DSC06822.jpg

DSC04869_2017-02-23.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Luša, Marta, JUDY, babkaela, bradhal, Regina

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 20:41 #316646

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Viki napsal:
Děkuji všem za rady. Tu Ostravu zkusím. Myslíte, že Big Purple stačí vysadit jednu. Není úzká jako třeba Queen of Sweden? Už ten dotaz vkládám potřetí... Pokaždé mi to spadne :-)
helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5968&tab=1
Viki,nemám ji(má tuším EvaL),ale je to čajovka,takže dle HMF výška slušná,šířka 60 cm(?).Asi ti neudělá keřisko.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 21:40 #316658

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Quen, Queen Elizabeth byly moje první růže od Starkla na chalupě. Snad první rok, co tu začínal. Vůbec ještě neprodával kontejnerované. Měl zabalené v igelitu. Byl z nich růžový pruh před barákem. Jsou vděčné. Ale některé už fakt přestárly, hodně je poničila jedna krutá zima. Postupně je vyndavám a řeším trochu jinak. Prokombinovala jsem je hortenziemi. Paniculaty. Ještě tam s tím nejsem hotová. Ale pár těch nejlepších tam chci nechat. Už aspoň z nějaké nostalgie.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 21:54 #316660

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Viki, vítej :) , už jsi určitě zaregistrovala, že růže jsou velmi nakažlivé :P , austinky obzvlášť B) . Těším se na fotky tvých nováčků a tvoje zkušenosti s nimi.

Prosím, jetě si přečti pravidla tohoto fóra : krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/284631-pravidla-fora
a postupně se prosím snaž trefovat s dotazy do správných diskusí. Neber to prosím jako nějakou buzeraci, pokud se hned ze začátku nebudeš trefovat správně, nikdo ti hlavu neurthne, ale je to pak prehlednější ( což sama jistě za čas oceníš, až si budeš dohledávat potřebné informace ).
Následující uživatel poděkoval: quendery, Viki

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 23. úno 2017 22:03 #316663

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, já bych to ještě třeba trochu usnadnila. Když nevím kam, tak do kavárny.
Poslední úprava: 23. úno 2017 22:04 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., quendery, mišpule, JUDY, Viki

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 24. úno 2017 07:08 #316681

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Viki - Big Purple je celkem užší , ale ne zase moc..záleží jak ji zpočátku budeš stříhat aby se rozvětvila . jinak je dost vysoká . u mně až 160 cm .- někdy i více. hlavně ke konci sezony. nemá hustý keř - je to taky tea hybrid - takže čajovka. mám ji na zahradě asi ve třech místech . nádherně voní

bigpurple.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Evka, alenak, Luša, Marta, JUDY, bradhal, Regina, Viki

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 01. srp 2017 16:13 #320246

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
quendery napsal:
Queen Elizabeth / Lammerts 1954/ - nádherná růžová floribunda, která dřív nesměla chybět na žádné zahradě. :whistle:

Quendery, navazuji na tvůj příspěvek s chválou Queen Elizabeth.
Mám pocit, že je trochu opomíjená, protože už letitá, nicméně stále uznávaná jako světová růže.
Dnes cestou pro šnytlík do polívky jsem si jí nějak víc všimla, asi proto, že teď jako jedna z mála vytrvale kvete bez ohledu na rozmary počasí. A i jinak neprovokuje žádnými problémy. Tak jsem se se šnytlíkem v ruce zamyslela nad ní i nad sebou - člověk se často pachtí za novinkami a někdy zapomíná na poklady, které má před očima (pro fotku jsem musela sáhnout až do r. 2012 - 2013 :blush: ).

QueenElizabeth.jpg

QeenElizabeth1.jpg

QueenElizabethRose.jpg

QueenElizabethRose1.jpg
Poslední úprava: 01. srp 2017 16:14 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, quendery, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, Viki, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 01. srp 2017 17:00 #320247

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Earth Song ( G. J. Buck, 1975) je zajímavá tím, že je mimořádně mrazuodolná (4. z.). Nekvete průběžně, jako např. Queen Elizabeth, ale druhá vlna květů začíná asi po měsíční přestávce.
Když budu dál srovnávat s Q. E., tak barva květů je o tón tmavší, se zdravím a celkovou vitalitou jsou na tom stejně, tedy velmi dobře. Tvarem květu se od sebe liší - Q. E. má miskovitý, E. S. klasický čajohybridní s vysokým středem. Za normálních podmínek (ne v současných vedrech) jsou květy obou růží poměrně vytrvalé, vadnou až po asi 5 dnech. Obě příjemně voní.

EarthSong2.jpg

EarthSong3.jpg

EarthSong1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, quendery, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, Viki, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa