Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 01. srp 2017 18:07 #320248

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Moje babička se stěhovala do nového domu v roce 1952. Krátce potom začala jezdit na Floru a do Věžek a dovezla si kolem 15 čajových růží, pamatuju si je kvetoucí ve dvou řadách v předzahrádce už od dětství. Jak jí ubývaly síly, ubývalo i péče a keře postupně odcházely. Posledních pár let ty poslední tři "udržuje" můj otec, jakože je po zimě neodborně částečně ostříhá a tak jednou za rok okope od nejhoršího plevele. Hnojivo nula, postřik nula, zálivka nula, celodenní slunko. Přesto tam ty dva keře Queen Elizabeth stále jsou, jeden jen v půlmetrovém pásku zeminy v dlažbě, štíhlé, natahující se do víc jak dvou metrů, kvetou celé léto, rok za rokem.
Díky tomuto fóru jsem se naučila mít víc oko na růže, víc je vnímám, víc si jich tak podvědomě všímám a těch starých pěkných keřů QE je v zahrádkách k vidění ještě pořád dost. Doufám, že moje nařízkovaná vydrží taky 50 let.
Pro úplnost doplním, že třetí stále žijící keř zatím neznám jméno, je víc oranžová, dávala jsem ji loni do určování neznámých růží, letošní foto kvetoucí nemám. Za určení budu vděčná.
krasneruze.cz/index.php/forum/8-re-ostat...-ii?start=100#312785
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 01. srp 2017 22:51 #320252

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Vím, že dlouhé zimní večery ještě nejsou, ale horko, že je lépe přečkat někde v chládku a u kafe projít nový katalog Weeksroses na rok 2018 www.weeksroses.com/WR18_Catalog_html5/WR18_Catalog_html5.html .
Následující uživatel poděkoval: alenak

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2017 10:09 #321304

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tom Carruth je údajně nejúspěšnější americký šlechtitel růží.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=7.5956
www.mercurynews.com/2014/01/14/rose-expe...ms-legendary-garden/

Většina jeho kultivarů má mnoho předností - krásu květů, vůni, zdraví, mnohdy i neobvyklé barvy.
Můžu potvrdit. Všech šest Carruthových růží, které pěstuji, splňují moji představu pěkné a bezproblémové růže.

Cinco de Mayo (Celebration Time) má spíš nižší keřík (60cm), květy hnědooranžové, zvlněné, vůně slabá, listy zdravé.
CincodeMayo.jpg

Crazy for You (Forth of July, Hanabi) je popínavka s poněkud neuspořádaným růstem, bezproblémová, zdravá a mrazuodolná
CrazyforYou3.jpg

Blue Eden (Wild Blue Yonder) je z mých carruthovek asi nejhezčí. Moc se mi líbí stavba květů i jejich barva.
Se zdravím nemá problémy, příjemně voní.
BlueEden2.jpg

Hot Chocolate (Hot Cocoa, Nubya) je další moje láska. Pilně kvete celé léto, moc nevoní, ale je zdravá, na déšť nereaguje
HotChocolate2.jpg

Julia Child (Absolutely Fabulous, Jiřina Bohdalová), jedna z nejhezčích žlutých, spolehlivě zdravá. Nevoní.
JuliaChild1.jpg

Neptune - psala jsem o ní letos v srpnu. To jen abych se neopakovala www.krasneruze.cz/index.php/forum/search...eptune&childforums=1
Neptune.jpg

Určitě má někdo z vás i další Carruthovy růže. Budu ráda za vaše zkušenosti. :)
Poslední úprava: 10. pro 2017 10:18 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Láďa, alenak, Marta, babkaela, rok.zaruka, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2017 10:47 #321305

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
krásné - já mám asi jenom Blue Eden - a ta mi nějak chřadne.uvidím příští rok , co s ní bude.?? :tak ještě Ebb Tide- ale taky bídná
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=6.5956 je tam seznam jeho výpěstků -
Poslední úprava: 10. pro 2017 11:25 od Kaja.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2017 17:41 #321306

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
já mám z jara Cinco a Hot chocolate...jako prvoročky klobouk dolů, narostly pěkně, užasné obě, Cinco je taková rozverná, Hot je elegantní kráska....Cinco mi trochu dost chytla k podzimu čs,ale tlačila se na ni kapradina, hot naprosto bezproblémová....už se těším na příští rok až zesílí:-)
kouknu co dál nabízí a co se dá sehnat!

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 10. pro 2017 21:14 #321307

• babkaela
  • Gold Boarder
Roku, nějaké Carruthovy růže měl v podzimní nabídce Starkl (bohužel, neuvádí jméno šlechtitele, je nutno dohledat).
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 08:25 #321308

• Kaja
  • Platinum Boarder
nevím co dalšího , ale Jiřina Bohdalová prodávaná u Starkla je Carruthova růže .
tak jsem zjišťovala , co má ještě Starkl od Carrutha . jsem překvapena :ohmy:

Outa the Blue
Orientalia
Lady Perfume
Perfume Kisses
Poslední úprava: 11. pro 2017 08:38 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: babkaela, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 10:02 #321309

• babkaela
  • Gold Boarder
Loni na jaře měl Starkl tuším i Ebb Tide, Tady jsou Carruthy i s obrázky www.lerosedinicolacavina.it/tag-prodotto/carruth , nejsou všechny. Pro Česko asi bere Starkl odjinud a tam mohou být jiná jména - třeba The Feminine Touch je pro nás Perfume Kisses.
Ovšem, já jako nerůžař, bych se nebála i Bédardových růží weeksroses.mobi/hyb_Bedard.html , v podstatě stejná provenience, některé růže mají jako šlechtitelé zapsány spolu.
Poslední úprava: 11. pro 2017 10:06 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 11:42 #321310

• Kaja
  • Platinum Boarder
Elo díky - Bédard asi bude v Česku hůř sehnatelný- pokud tady někdo neprodává jeho růže . Starkl má od Caruttha asi licenci. jsou to američané .

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 12:26 #321312

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Od Bédarda mě zaujala Pink Home Run www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.61233.2&tab=36
Moderátoři: Eva L., Květa