Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 10. čen 2012 19:52 #280018

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Ona to totiž původně měla být Austinova ´Sister Elizabeth´(originál kontejner). No nevadí, je pěkná. Hezky roste a vypadá, že bude i zdravá. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 10. čen 2012 21:58 #280030

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
helena napsal:
Mám tu po podzimním přesazení a nevlídné zimě tři Austinky-nerosty. Zatímco Darcey Bussell a Falstaff už se asi i díky vydatnějším dešťům rozběhly, tak James Galway je stále stejný. Teď vím, že je na špatném místě - příliš úpal, vysychavá půda.

Prosím o radu: ponechat na místě, přistiňovat, zkusit pohnojit Hycolem nebo raději urychleně vyrýt a přesadit? Díky.

Heleno, a odkud jsi James Galway předtím přesazovala na plné slunce? Z nějakého polostinného místa?
Jinak mne předtím napadlo to samé, jako Janu H - vysychavé půdy (u jižních zdí) mulčovat, mulčovat a zase mulčovat.
Už nemohu najít odkaz, kde jsem psal, že z nových austinek (podzim 2009) mi James Galway rostla nejpomaleji a nejdéle jí trvalo usazení,
ale asi to bude všeobecná počáteční vlastnost této sorty. Psal jsem tam, že jsou to přesně Zákony zahrady, neb jsem J.G. zasadil
taky k jižní zdi a očekával jsem, že to bude olbřímí keřiško, které bude ozdobou zdi, záhonu (Svatební) i zahrady.
Jak vidno, taky mám James G. u jižní zdi - pravda, východní slunce tam přes sousedovu dílnu nesvítí a západní přes střechy
okolních domů už taky ne, ale jižní zeď to přece jenom je. Takže zkušenost s polostínem i jižní zdí mám i nemám. :)
Myslím, že v druhé části sezony budeš sama mile překvapena, jak (pěkně) se James Galway vyvrbí.

Moje sazenice vypadala to této drsné zimě (bez ochrany) na umření, raději jsem kolem ní ani nechodil, nedoufal.
Ale hleď, už má dobře metr a pojede dál a bude si žádat trojnožku či treláž. Obojí už mám v záloze nachystáno.
(PS: někde jsi psala, že ti tyčky z lísek koření, rostou - dá se tomu zabránit buď tím, že se použíjí staré, uschlé pruty
(neztrácejí pružnost a pevnost anebo při použití čerstvých větví se mohou zapíchnout do země obráceně, vzhůru nohama)

James Galway 8/6/2012
ajamesgalway862012.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 10. čen 2012 22:09 #280031

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, díky mnohokrát za fotku ´Mistress Quickly´ - vypadá úžasně.

Kirsten, s těmi posuny je to vážně zajímavé. Přikládám nejvyvinutější větev Munstead Wood,
tahle aspoň začíná ukazovat barvu, ostatní těžká půlnoc. :)

Munstead Wood 8/6/2012
amunsteadwood862012.jpg

Evko, jsem rád, že ti Noble Antony padla do noty. Padla ti i do nosu? Co na její vůni říkáš?
Potěšilo mne, že i přes pozdní přesazení (blíž k nosu) přezimovala dobře, i když výhony byly zpočátku nepěkně hnědé (ale živé),
podobné mimikry umí i Lady Emma Hamilton nebo William Shakespeare 2000.

Kombinaci Brother Cadfael + Noble Antony + Spirit of Freedom moc nefandím, Spirit mi tam moc nepasuje.
Víc by semi Spirit líbila např. s The Alnwick Rose a namísto Spirit bych k BC a NA přidal Young Lycidas.
Ale to je jen mé (momentální) vidění.
Ostatně Young Lycidas bych nacpal fšude, kde je to jen trošku možné. Je to famozní růže.
Jediný její květ voněl včera v pozdním (chladném) večeru na dva metry daleko kolem sebe...
Jevgenijko - díky, že jsi mne do ní před časem svou chválou přesvědčila.

Young Lycidas, voňavá a odolná (i dešti) krása, 8/6/2012 (s rudolistým kakostem ´Elizabeth Ann´, Arboles)
ayounglycidas862012.jpg

ayounglycidas8620121.jpg
Poslední úprava: 10. čen 2012 22:32 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Jevgenija, helena, mišpule, Evka, Mandalenka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 16:26 #280037

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,Noble Antony měla prozatím jen jeden květ,voní krásně já takovým vůním říkám "typicky růžová",prostě tak si představuji vůni růži.
Děkuji za návrhy ke kombinaci.V zemi mám Spirit Freedom vedle Gartentraume,pak pokračuje po volném metru Mayflower na ní hned navazuje Shkespeare 2000,Mary Rose a Young Lycidas(ještě nerozkvetl,chtěla jsem dva,ale byl jen jeden,letos musím doobjednat)
Noble Antony a Brother Cadfael jsou přes chodníček za Spirit F.,v květináčích,protože jsem je chtěla mít hned na očích,když výjdu ze dveří a nikde nebylo místo.Jsou tam prozatím na pozorování,N.Antony se mi k Spirit celkem líbí a uvidím až vykvete B.Cadfael i Gartentraume,ta pupenem prozatím se Spirit ladí.Pokud mají Spirit,Gartentraume i Cadfael problém s deštěm,tak bych musela nakonec stejně asi všechny přemístit a na jejich místo dát ty dešti odolávající.Letos vlastně uvidím barvy austinek v reálu a nejen z obrázku,o některých už vím,že jsem nevybrala dobře-jedna už je nachystaná k odchodu a u druhé jsem na vážkách.
Poslední úprava: 11. čen 2012 16:28 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 16:56 #280044

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Právě jsem sem odeslala příspěvek s několika fotkami, nahrávání ukázalo 100% a pak mne to přehouplo na vítací stránku, chjo. Je tady nějaký limit? Zahltila jsem to fotkami?
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 17:14 #280045

• Kirsten
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:

Kirsten, s těmi posuny je to vážně zajímavé. Přikládám nejvyvinutější větev Munstead Wood,
tahle aspoň začíná ukazovat barvu, ostatní těžká půlnoc. :)

Moje Munstead Wood má po těch několikadenních vydatných deštích květy zmáčené jak Maková panenka sukénku, takže to u nás vypadá jak na mokrém bále. Nevím, jestli nemám nějak pomoci nějakou podpěrou, určitě květům neprospívá ten přímý kontakt se zemí. Těším se, až bude aspoň jeden den bez deště, abych mohla stříknout druhou dávku proti padlým a ten Vitakomplex, když zatím nemám Hycol.

Dovolím si malou MW tapetáž a předem se omlouvám, ještě neumím selektovat fotky, které budou i pro ostatní zajímavé, a jsem i přes nepřízeň počasí z MW nadšená.

Poupata MV v očekávání po prvních deštíčcích:

Kvten20121094.jpg

DSC00618.JPG

DSC00621.JPG

DSC00624.JPG

Přítel nebo nepřítel?

DSC00625.JPG
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Jevgenija, helena, mišpule, Evka, Mandalenka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 18:14 #280048

• Kirsten
  • Platinum Boarder
pokračování

Na chvilku se vyjasnila obloha a ve vedrech zvládla MW aspoň trochu oschnout....

DSC00727.JPG

.... ale některé květy už zůstaly na zemi.

DSC00738.JPG

A zase mokro....

DSC00922.JPG

I přesto krásně voní a drží se....

DSC00926.JPG

DSC00929.JPG
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Aglaé, helena, Martin, mišpule, Evka, Mandalenka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 18:21 #280049

• Kirsten
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:

Ostatně Young Lycidas bych nacpal fšude, kde je to jen trošku možné. Je to famozní růže.
Jediný její květ voněl včera v pozdním (chladném) večeru na dva metry daleko kolem sebe...
Jevgenijko - díky, že jsi mne do ní před časem svou chválou přesvědčila.

Young Lycidas, voňavá a odolná (i dešti) krása, 8/6/2012 (s rudolistým kakostem ´Elizabeth Ann´, Arboles)

Young Lycidas je nádherná, stála jsem i nad ní teď v Praze.... svou vůní mne ale přitáhla z veliké dálky Princezna - no a teď nevím která, ani když si je všechny oživím na D.Austin´s stránkách.... ještě to nemám tak nakoukané a zažité, zatím se jen přitrouble kochám.... a na fakta zapomínám.

Zajímalo by mne, jak by Young Lycidas zvládla ty letošní mokřavy u nás. Jestli by klopila nebo by vydržela držet zpříma.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 18:23 #280050

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Honzo, Jamese Galwaye jsem přesazovala z plného slunce, ale ve vlhčí půdě a poněkud utiskovaného ostatní květenou. Sázela jsem ho 2010 na podzim a na jaře 2011 se déle usazoval, ale vyrazil pěkné šlahouny a bylo jasné, že potřebuje více prostoru. Ten dostal, ale podcenila jsem vysychavost a propustnost půdy. Jestli přežije léto, půjde do těžší půdy, ale bohužel nemám pro něj místo na úplném slunci, částečnému zastínění se nevyhne.

Kirsten, tvoje Munstead Wood je výstavní.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 11. čen 2012 18:40 #280052

• Kirsten
  • Platinum Boarder
Děkuji, Heleno. Není to ale moje zásluha, já se to jen snažím příliš nepokazit panu Austinovi a panu Chládkovi. :)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa