helena napsal:
Mám tu po podzimním přesazení a nevlídné zimě tři Austinky-nerosty. Zatímco Darcey Bussell a Falstaff už se asi i díky vydatnějším dešťům rozběhly, tak James Galway je stále stejný. Teď vím, že je na špatném místě - příliš úpal, vysychavá půda.
Prosím o radu: ponechat na místě, přistiňovat, zkusit pohnojit Hycolem nebo raději urychleně vyrýt a přesadit? Díky.
Heleno, a odkud jsi James Galway předtím přesazovala na plné slunce? Z nějakého polostinného místa?
Jinak mne předtím napadlo to samé, jako Janu H - vysychavé půdy (u jižních zdí) mulčovat, mulčovat a zase mulčovat.
Už nemohu najít odkaz, kde jsem psal, že z nových austinek (podzim 2009) mi James Galway rostla nejpomaleji a nejdéle jí trvalo usazení,
ale asi to bude všeobecná počáteční vlastnost této sorty. Psal jsem tam, že jsou to přesně Zákony zahrady, neb jsem J.G. zasadil
taky k jižní zdi a očekával jsem, že to bude olbřímí keřiško, které bude ozdobou zdi, záhonu (Svatební) i zahrady.
Jak vidno, taky mám James G. u jižní zdi - pravda, východní slunce tam přes sousedovu dílnu nesvítí a západní přes střechy
okolních domů už taky ne, ale jižní zeď to přece jenom je. Takže zkušenost s polostínem i jižní zdí mám i nemám.

Myslím, že v druhé části sezony budeš sama mile překvapena, jak (pěkně) se James Galway vyvrbí.
Moje sazenice vypadala to této drsné zimě (bez ochrany) na umření, raději jsem kolem ní ani nechodil, nedoufal.
Ale hleď, už má dobře metr a pojede dál a bude si žádat trojnožku či treláž. Obojí už mám v záloze nachystáno.
(PS: někde jsi psala, že ti tyčky z lísek koření, rostou - dá se tomu zabránit buď tím, že se použíjí staré, uschlé pruty
(neztrácejí pružnost a pevnost anebo při použití čerstvých větví se mohou zapíchnout do země obráceně, vzhůru nohama)
James Galway 8/6/2012