Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 25. čec 2014 20:17 #290916

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,já jsem napsala do toho rosaplantu a oni mi odepsali,že tvarem květů je ta moje La Roche Guyon víc podobná než ta tvoje.
Tak jsem se znovu dívala a opravdu tvarem květů se ta moje podobá guilottově fotce asi víc než tvoje,kde jsou tvoje květy buclatější.Ještě chtěli víc fotek včetně listů,tak jsem zvědavá jak se to nakonec vyvrbí,Tvoje květy mají naopak totožnou barvu s barvou na jeho fotce,kdežto moje jsou červené. B) Takže jsem z toho jelen.
Mám ji ještě pořád v kontejnéru v kupovaném univerzálním substrátu.Žeby jiné ph?Co ty na to. ;)
Dala jsem dva svoje obrázky s guilottovým k porovnání.

srovnnLaRocheGuyon.jpg
Poslední úprava: 25. čec 2014 20:20 od Evka.

O růžích 26. čec 2014 00:21 #290924

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, jak jsem psala již ( nejen ) v Guill. diskusi - první květy mohou být netypické.

Letos ( horko, sucho, u mne i počítám ta organika ) mají i růže, kt. mám delší dobu odlišnou barvu ( i chování ) proti jiným létům.

Nováčci pak zhusta vůbec neodpovídají popisu, představám... natož fotkám.
Např. Vichy - doposavaď měla kvítky velké pouze jako angrešt
Stephanie Bar.zu Gutt. mi zase dorostla do výšky pouhých 10 cm, dtto Sexy Rexy.
Někt. mají naprosto odlišnou barvu v prvním kvetení, teď na nových výhonech kvetou správně ( nebo taky ne :laugh: , šislé )
Naprosto mne šokovalo Cinco de Mayo,
vykvetlo původně takto

P1170680_2014-07-26.jpg

15,6
další květy již měly tuto ( správnou ) barvu

P1170928.jpg

21,6

To byla zatím největší odchylka, co jsem letos zaznamenala, La R.Guyon jde za ní hned v závěsu.
Dnes se rozvil další květ, schválně jsem k němu přistrčila ty původní.

P1180402.jpg

P1180403.jpg

a) trenýrky hadr.
b) květ není ještě zcela rozvitý, včera byl skoro uzavřený
c) barva se liší od Guill. PRkové, tak buď je Guill. přibarvená, hodně, nebo se modrá objeví na stárnoucím nebo příp. vykvetlém v chladu.
d) neřeším to, ono to nějak dopadne.. :)
Poslední úprava: 26. čec 2014 00:23 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Iveta

O růžích 26. čec 2014 05:54 #290933

• Evka
  • Platinum Boarder
Květo,moc děkuji.Po tomto tvém dalším květu je to už jasné.Buď je fotka u Guilotta přibarvená,nebo nás ještě v budoucnu překvapí i tímto odstínem.Ale jinak je to hezká růžičk.Jen mně štve,když si objednám růži u šlechtitele kvůli barvy na jeho obrázku,který by měl být odpovídající reálu alespoň za určitých podmínek,a ve skutečnosti je pak barva odlišná. :angry:

O růžích 31. čec 2014 18:45 #291142

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Při prohlížení starších diskusí jsem pod fotkami našeho maďarského přispěvatele našla odkaz na jeho fotogaleriina google + : plus.google.com/photos/+Istv%C3%A1nFogarasi/albums?banner=pwa - to je na hodiny a hodiny prohlížení :P . Na některé růže tam má i separátní chlívečky ;) .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Iveta

O růžích 31. čec 2014 19:07 #291146

• Evka
  • Platinum Boarder
Začala jsem se dívat a zrovna jsem otevřela Young Lycidas.Mě se u něho líbí ta sytá barva,ale momentálně má takovou jak na posledních dvou obrázcích vpravo dole a tento odstín se mi u něho moc nelíbí. plus.google.com/photos/+Istv%C3%A1nFogar.../5682150428570232801
Poslední úprava: 31. čec 2014 19:08 od Evka.

O růžích 10. srp 2014 15:06 #291435

• Evka
  • Platinum Boarder
Květo,jak velké máš prosím květy u Palais Biron?Já je mám nějaké malé a pořád mám pocit,že když rozkvetla úplně poprvé tak je měla větší. ;)

O růžích 11. srp 2014 11:00 #291448

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Duběnky - Bedeguary

Šípek byl již v dávných pověstech symbolem spánku (například pohádka o Šípkové Růžence).
Bylo tomu tak nejspíš proto, že na šípcích se často vyskytují chlupaté polštářky, někdy i jako jablko velké.
O těch se říkalo, že přinášejí spánek, jestliže se podloží pod podušku.
Těmto duběnkovitým útvarům se říká bedeguary, které byly ve středověké medicině ceněny jako prostředek proti nespavosti.
Původcem bedeguar je drobný blanokřídlý hmyz - žlabatka, která klade do větví nebo na listy šípkové růže svá vajíčka.

(z knihy 100 nejkrásnějších - Růže; Sedliská, Walter, Humpál; SZN 1989)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Evka, Iveta

O růžích 05. pro 2014 10:34 #293149

• Evka
  • Platinum Boarder
Na odkazu níže uváději,že:

"Existuje sedm základních vůní růží.

růže ~ řeřicha ~ jablko ~ fialka ~ hřebíček ~ citron ~ a ~ čaj.

Tradiční (růžová) vůně se vyskytuje pouze u červených a růžových růží.
Oranžové růže mají obvykle vůni čaje, řeřichy, hřebíčku nebo fialky.
Žluté a bílé růže obvykle voní jako čaj, řeřicha, fialka, nebo citron."

Také tam uváději kdy růže voní nejvíc a kdy mají vůni nejsilnější. www.allaboutrosegardening.com/Fragrant-R...-2&at_pos=2&at_tot=4

Prohlížela jsem si poslední Austinův katalog a mimo jiné se mi tam líbí foto Maid Marion.Když je růže ve více exemplářích,působí to přeci jenom výrazněji než jeden keřík. :)
Překvapila mě tam Gentle Hermione na str.91 jak je obsypaná květy a ta moje stávkuje. :( Takhle ještě nikdy nekvetla.
Poslední úprava: 05. pro 2014 14:25 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

O růžích 05. pro 2014 11:25 #293150

• Evka
  • Platinum Boarder
Také mě zaujala historická růže Eugène de Beauharnais podle popisu na této stránce www.paulbardenroses.com/chinas/eugene.html a obrázku na této pieceofeden.blogspot.cz/2012/03/friday-eugene-was-perfect.html ,ikdyž nevím jestli se jedná opravdu o tutéž. ;) Spíš to bude Le Grand Capitaine www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.58462 ,která se pod názvem Eugène de Beauharnais prodává.

Jsou to ale zmatky s těmi historickými,podobně jako třeba s Comte de Chambord. ;)
S moderními je to jednodušší,ovšem pokud dodavatel nepošle záměnu. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja

O růžích 14. pro 2014 06:58 #293251

• Evka
  • Platinum Boarder
Setkali jste se už někde s růžemi z této dánské kolekce?Mají zvláštní názvy pro růže a vzhledově mě zaujala Our last summer(climber) nebo I have a dream(floribunda). :) roses-forever.dk/brands/plantnrelax/
Mají tam i jiné kolekce roses-forever.dk/
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa