Honzo díky

, měla jsem představu, že je budu zimovat v tom skleníku. Loni mi tam krásně přezimovaly kontejnerované růže, co jsem nestihla zasázet napodzim. Je pravda, že byly najaře dřív narašené, takže jsem je musela otužovat a vyndat definitivně až nehrozil mráz, ale zvládly to v pohodě. Tím, jak je skleník napůl zapuštěnej v zemi a zdi jsou cihlové, má velkou akumulační schopnost ( zas to vyvažují fuky v zasklení - skoro dědu podezřívám, že to tak měl snad i schválně). Letos tam zimuji krom růží kontejnerované hortenzie, tak jsem na to zvědavá. Ale ten tip na zimování venku je taky dobrý, kdyby časem bylo víc květníků než je kapacita skleníku.... ( Mmch. pořizuji agapantus - pohledám správnou diskusi a hodím dotaz)
Děkuji za upozornění ohledně toho hnojení. Nepoužívám kupované substráty, takže bych tam asi dala směs kompostu a listovky ( jestli už bude část lupení najaře rozložená), nebo kompost vylehčený pískem + perlitem. Plus chci skusit do nádob ty bílé krystalky ( zas Němec mi ukradl jejich jméno

), aby to lépe drželo vodu. A s tekutým hnojivem - tak tedy jen na list? Nebo jenom Hycol?
Měla jsem loni takhle v nádobě Ledu a Pink Ledu. Jedna byla ve velkém kýbli, kterému jsem udělala díry cca 5cm nade dnem ( vyplněno 5cm kačírku), jako že to bude fungovat jako samozavlažovací květináč, ale moc jsem se napodzim divila, když jsem je obě vyklepla. Ta co byla v obyčejném květináči ( také s těmi 5cm kačírku), měla v tom kačírku hustou změť drobnývh kořínků o průměru cca 1mm s bílými špičkami, zatímco ta v kýbli měla kořeny prakticky stejné, jako při sázení

.
Takže mě to vyléčilo z experimentů s odtokovými dírami, ale rozhodně budu odteď do všech květníků dávat tu 5cm vrstvu štěrku!
Budou mít všechny -+ stejné podmínky, takže se asi i uvidí rozdíly mezi kultivary. Neříkám, že je tak budu trápit navždy, spíš počítám s tím, že si je nakoukám, pro ty nejúžasnější pak někde vyšetřím místečko a zbytek rozdistribuuju

. Ale možná to bude nějaký růček trvat, naž se to místečko povede vyšetřit...