Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 14. pro 2014 10:59 #293252

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
Evka napsal:
Setkali jste se už někde s růžemi z této dánské kolekce?Mají zvláštní názvy pro růže a vzhledově mě zaujala Our last summer(climber) nebo I have a dream(floribunda). :) roses-forever.dk/brands/plantnrelax/
Mají tam i jiné kolekce roses-forever.dk/
no nesetkal ale názvy mají podle velmi známých písní - I have a dream , Our last summer - Abba
Následující uživatel poděkoval: Evka

O růžích 10. led 2015 09:33 #293441

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,podívej se co můžeš udělat se svým Pilgrimkem. :) www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.203888
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Kamcule1

O růžích 25. led 2015 09:22 #293657

• Evka
  • Platinum Boarder
Okouzlila mě nová růže z roku 2014 od německého šlechtitele Thorsten König Föhr ®. :) :up
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.71335.0 , foehr-rosen.de/
Poslední úprava: 25. led 2015 10:56 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja

O růžích 25. led 2015 09:32 #293658

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evko, má kouzelnou barvu, ale z té jedno fotky se těžko usuzuje....
Následující uživatel poděkoval: Evka

O růžích 25. led 2015 10:58 #293660

• Evka
  • Platinum Boarder
Já jsem vložila jiný odkaz než jsem chtěla,už jsem to změnila tam je trochu víc obrázků,ale ukáže se později jaká bude. :)

O růžích 25. led 2015 19:53 #293675

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Pestujete někdo růže v květináči? Myslím dlouhodobě, ne že zůstanou v kontejneru, protože je nebylo kam zasadit ;) .
Jak už jsem psala, přepískla jsem to napodzim s objednávkou, asi 10 růží budu muset dát do květináčů a budou tam nejspíš víc jak jednu sezonu. Jsou to buď růže označované jako patio, nebo růže do max. 60-80cm výšky.
Nějaké tipy a rady, čeho se vyvarovat? Vyměňujete každoročně zeminu, nebo jako u pokojovek jen vrchní část?

Chystám se použít cca 10-12l stavební vědra ( za cca 27-30 Kč) a asi je natřu na nějakou světlejší barvu, aby se bal moc neohříval. Počítám s cca 5cm drenáží z kačírku - měla jsem letos přechodně Pink Ledu taky v kýbli a ta drenáž se jí dne kořenů velmi líbila ;) .

O růžích 27. led 2015 16:24 #293712

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, měl jsem Leonardo da Vinci v nádobě asi tři roky.
Zvládala to úplně výborně, bez výměny substrátu. Jen poslední rok měla docela padlí.
To je obecně problém v mé zahradě i u takto odolných růží.
Nicméně Leo v nádobě i párkrát přeschla, když jsem byl pryč, takže měla stresové podmínky,
ale zvládala to jinak dobře a hodně kvetla. Pak jsem ji dal sestřence a té ji rozkousal pes.
Ups...
Měl jsem Therése Bugnet v nádobě asi čtyři roky, a ta to nezvládala skoro vůbec.
Minimální přírůstky, kvetla pouze jednou (má sice opakovat jen sporadicky, ale ona neop. vůbec).
A když jsem ji trochu víc pohnojit tekutým, tak shodila všechny listy.
Neměla moc přírůstky a obecně tak nějak stála. Ale první půli sezony vždy byla krásná.

Takže rozdíly mezi kultivary jsou veliké.
Osobně bych každé dva-tři roky růži z nádoby vyndal, vyklebal bal (jsou na to dobré jemné
plastové hrabičky, i dětské z hračkářství, mají široké zuby a neporaní kořeny),
růži bych ostříhal (starší výhony a zakrátit šípek) a zasadil ji nanovo, do nového substrátu.
Taky pozor na lalokonosce, takže ty dva-tři roky na kontrolu generální je tak akorát.
Jak už jsem psal, hnojení kontejnerových růží je ošidné. Méně je více.
Například jsem nasypal substrát z pytle do kolečka, k tomu hodil několik hrstí granul. hnoje,
celé to promíchal a tím pak vyplňoval nádoby s prostokoř. růžemi - a nedopadlo to dobře.
Růže byly popálené, i když toho hnoje moc nebylo. Záleží asi i na substrátu, většina kvalitních
má zásobní hnojení, prý až na šest týdnů, takže ze začátku určitě nehnojit, ne granul. hnojem.

No a je asi dobré počítat, že s tím zdravím to bude podle kultivarů, pokud budou dobře ošetrované,
tak by neměly mít problém. Zimování u mne - v té garáži, o kt. píšu v Rostliny v nádobách,
nebo jak se ta disk. jmenuje. Chladná garáž na severní straně domu, s velkým oknem.
Jinak ten tvůj skleník nabízí určitě další možnosti. V teplé oblasti bych se je nebál mít
i na severní straně domu (nesvítí tam slunce, teplota je stabilní), na zimu je nahloučit těsně k sobě,
a pak překrýt textilií nebo chvojím, případně zaházet sněhem, pokud je. Ten je i zavlaží.
Tu vlhkost přes zimu hlídat - v sušším substrátu nebudou tolik rašit, ale zase se to nesmí přehnat.
Ta hranice je dost citlivá, ale suchem lze rašení oddálit a růži to neublíží.
To tedy platí pro zimování v bezmrazu, venku pozor, aby suché růže mráz nezničil zcela.

Zimují je takhle např. u Chládka - co neprodají, hodně ostříhají, nandají k severní stěně,
jednu vedle druhé, aby mezi ně nemohl studený vzduch a zakryjí větvemi, zavlaží.
Popř. můžeš menší nádobu dát do větší a prostor mezi vyplnit pískem, pylinami, keramzitem, textilií atd.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., chrast, Marijka

O růžích 27. led 2015 18:36 #293719

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo díky :) , měla jsem představu, že je budu zimovat v tom skleníku. Loni mi tam krásně přezimovaly kontejnerované růže, co jsem nestihla zasázet napodzim. Je pravda, že byly najaře dřív narašené, takže jsem je musela otužovat a vyndat definitivně až nehrozil mráz, ale zvládly to v pohodě. Tím, jak je skleník napůl zapuštěnej v zemi a zdi jsou cihlové, má velkou akumulační schopnost ( zas to vyvažují fuky v zasklení - skoro dědu podezřívám, že to tak měl snad i schválně). Letos tam zimuji krom růží kontejnerované hortenzie, tak jsem na to zvědavá. Ale ten tip na zimování venku je taky dobrý, kdyby časem bylo víc květníků než je kapacita skleníku.... ( Mmch. pořizuji agapantus - pohledám správnou diskusi a hodím dotaz)

Děkuji za upozornění ohledně toho hnojení. Nepoužívám kupované substráty, takže bych tam asi dala směs kompostu a listovky ( jestli už bude část lupení najaře rozložená), nebo kompost vylehčený pískem + perlitem. Plus chci skusit do nádob ty bílé krystalky ( zas Němec mi ukradl jejich jméno :angry: ), aby to lépe drželo vodu. A s tekutým hnojivem - tak tedy jen na list? Nebo jenom Hycol?

Měla jsem loni takhle v nádobě Ledu a Pink Ledu. Jedna byla ve velkém kýbli, kterému jsem udělala díry cca 5cm nade dnem ( vyplněno 5cm kačírku), jako že to bude fungovat jako samozavlažovací květináč, ale moc jsem se napodzim divila, když jsem je obě vyklepla. Ta co byla v obyčejném květináči ( také s těmi 5cm kačírku), měla v tom kačírku hustou změť drobnývh kořínků o průměru cca 1mm s bílými špičkami, zatímco ta v kýbli měla kořeny prakticky stejné, jako při sázení :ohmy: .

Takže mě to vyléčilo z experimentů s odtokovými dírami, ale rozhodně budu odteď do všech květníků dávat tu 5cm vrstvu štěrku!

Budou mít všechny -+ stejné podmínky, takže se asi i uvidí rozdíly mezi kultivary. Neříkám, že je tak budu trápit navždy, spíš počítám s tím, že si je nakoukám, pro ty nejúžasnější pak někde vyšetřím místečko a zbytek rozdistribuuju ;) . Ale možná to bude nějaký růček trvat, naž se to místečko povede vyšetřit...

O růžích 03. úno 2015 11:53 #293857

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN4319.jpg

DSCN4322.jpg

tohle jsou moje loňské stromkové -- mají dva roky .. nevíte někdo proč jsou květy jen na koncích ?? jakou jsem u stříhání udělala chybu? .. první je The Fairy a druhá Neon
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lukáš, ivik

O růžích 07. úno 2015 19:24 #293898

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Tak jsem si teď několik hodin přihlížela fotky od Honzy PM na HPMF. Honzo nádhera, opravdu tak krásné a úžasné kombinace! Nemohla jsem se od toho vůbec odtrhnout a taky máš moc kvalitní fotky, jako profík. Super!!
Poslední úprava: 07. úno 2015 19:30 od Jarka.
Moderátoři: Eva L., Květa