Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 27. bře 2015 06:57 #295172

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pokud byl kompost dobře rozložený, pak to nemůže vadit ( maximálně z toho pohledu, jak píše Jana H.).
Už jsem sázela i do čistého kompostu ;) .
Pokud máte půdu jílovitou, pak jste ten postup udělali nejlíp, jak to šlo :) .

Samozřejmě, že záleží na složení, pokud do něj např. kompostujete hnůj, je pak mnohem výživnější.
Pokud máš strach, jsestli nebdou růže přehnojené důsíkem, tak už v sezoně hnoj jen na květ, napodzim pak Kristalonem Podzim, aby větve vyzrály.

O růžích 27. bře 2015 16:16 #295188

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Hnojit se moc nechystám, tedy ráda bych jen přírodně, tak snad to půjde.

O růžích 27. bře 2015 22:44 #295201

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já mám taky převážně jílovitou zem a tak do jam dávám co nejvíce kompostu. Kompostuju z poloviny hnůj (když je ho tolik, kdo by odolal, že?) a část té lepší původní země promíchám s kompostem.
A růže mi prosperují.
Ehn, tedy až na tu novou záludnost, která se nám všem stala v diskuzi Choroby atd.

A taky už neprovádím letní hnojení. Moc se mi to nezamlouvá. Bojím se sama sebe, že bych je spálila.

Moc dobře si pamatuju ten rozechvělý pocit, když jsem sázela růže z první zásilky. Hotová maturita :) .

O růžích 02. dub 2015 13:56 #295534

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
mám dotaz na Janu V., nebo i ty, co růže hrnkujete..
čekám ted zásilku z floribundy.pl, a protože růží bude dost, /objednávala jsem spíše stylem mamonu než zdravého rozumu :P /, rozhodla jsem se, že část růží zasadím do květináčů, a až vykvetou, se uvidí kam vlastně s nima...a ted ten dotaz:

DO JAKÉHO ?
do toho originál vysokého štíhlého na růže, nebo spíš do stejně vysokého klasika? a stanoviště? abych je uzalévala, mám tu místo u terásky, slunce cca 2h denně, bude to stačit? a pak i hnojit, nebo ne?
mám obavy, aby v květináčích neuschly, ale dojde mi to lepší varianta, jak je pak přesazovat ze země...
Poslední úprava: 02. dub 2015 13:57 od Adriana.

O růžích 02. dub 2015 15:04 #295540

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriano, osobně jsem spíše zastáncem zasazení do země ( v příp. nutnosti do brázdy, jako brambory ;) ). Ony toho za tu jednu sezonu moc v zemi neudělají ( ano, nelze paušalizovat, nekteré překvapí ), podíváš se, na podzim pak přemístíš dle libosti. Odpadá právě ta věčná starost s zaléváním v květnících.
Méně pracné. Řekla bych, že růže jsou i méně streslé ( málo zeminy/prohřívá se/ k neuzalévání / podle léta, samo. Loni jsem květníkové růže stěhovala jak kočka koťata. Na jaře slunce, před horky do polostínu, furt v pohotovosti s vodou, na podzim pak opět slunce. Pak ještě ochrana před stavebníky, Bendou,balonem.. no, nebavilo mne to :laugh: ).
---
V květníkách ale růže přechovávám též.
2 hodiny asi málo.
hnojím i v sezoně.
--
jaký květník - odpověď těžká.
záleží na mnohém :
jak dlouho/ jaká podnož/jaký úmysl
úmysl - pokud chceš růži zahrábnout místo očknutí pod zem i v květníku - vyšší
jak dlouho - do ukončení prvního floru, pouze, pak vysadím - postačuje menší květník. Většinou stačí "Austin", v někt. případech pak i "Kordes". Pokud do konce sezony, bývá i Austin malý ( kořínky lezou spodem ). Dá se samo v průběhu sezony podle růstu přesazovat do větších.
jaká podnož - při šípku občas ani Austin nestačí. Laxa se většinou vejde.
Brala-li's růže francouzské, pak Poláci ( Rosaplant i Floribunda ) je mají přímo od šlechtitelů, z mateřské školky.
Tzn. : pozor, bývají na multifloře ( do kyselé země ). Kořeny jim ( předpokládám již Francouzi )zakrátí, chodí s cca délkou 15 cm. Jdou ale doširoka ( V )
Růže jsou skládkově ošetřené / alespoň mně tak přišly/ - stříknuté zřejmě Kuprikolem.

...občas překvapí, růže popínavá je na nejtenčí podnoži :down
Poslední úprava: 02. dub 2015 15:09 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Adriana, Kaja, Iveta, Ajka, alenak

O růžích 02. dub 2015 15:12 #295541

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
checht - a cos vůbec brala ?
tipnu si, oranžády, viď ?

O růžích 03. dub 2015 00:32 #295567

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Adriano, jako fakt hodně kousků? To pak spíš ta zemina, do deseti ks klidně nádoba.
Já tu mám takovou čipernou bednu, mělkou, do kt. květináče dám a ony se nacucají.
Když někam jedu, tak ji naplním a ony přežijí delší dobu.
Květináče rozhodně k sobě, aby se nepřehřívaly (každý jeden), navzájem se zastíní,
budou odolnější větru i vysychání, podmiska je skvělá záležitost.

Květináč má tu výhodu, že s ním můžeš pochodovat, nechat ho dva dny tam, jako jestli jo,
dva dny jinde... Případně - když bal dobře drží, můžeš rovnou sadit - zazelena během sezony,
když už "je to jistý".

Jinak platí viz. Květa.

Určitě je zalévej i v zemi. Na jednu sezonu nemusíš mít květináče nijak veliké.
Pokud chceš sázet i během sezony, můžeš vyrobit do květníků klícku z králičího pletiva,
nebarveného, nepogumovaného, rozloží se časem a ty můžeš sázet bez obav, že se ti neprokořeněný bal
rozpadne nad jámou. Dělá to tak Tantau u 2L kontejnerů (nebo dříf to dělal).
Hnojení opatrně, zpočátku vůbec, během sezony uvidíš. Určitě jen zálivkou - nic "trvanlivého".
V nádobách jsou náchylnější na nemoce - u mne zejm. padlí (i jinak zdravá Leonardo da Vinci, např.).
Dvě hoďky slunce denně je dost málo.

Ještě jsem ti chtěl napsat něco životně důležitého, ale už nevím co to bylo. :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Adriana

O růžích 03. dub 2015 11:49 #295583

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
no, objednávka vznikla vlastně kvůli Wedding piano, a pak se zvrhla na 25 ks..něco je tam pro kamarádky, ale to je spíš pro takovou moji psych. útěchu, abych si to před sebou obhájila :P, pže ted jsem sadila asi 15 ks od Dresly, a chystám se od ní na velkou obj. podzimní ..

co jsem brala? hih, Květo, neuvěříš...já, ignorant růžové, poté, co jsem vše růžové vyexpedovala k mamce, mám ted období takovéto Heidi Klum, a jeden nový záhon jsem věnovala právě těmto odstínům sladoučké, porcelánové růžové od Spirit of Freedom až k Falstaffovi..

k doplnění krémových a oranžád pořizuji první fakt žluté v životě ;) tu jsem nemohla taky dlouho strávit, pak jsem brala i Jude d.O., o kterou jsem došla přesazením, pak drobnokvětky, no a pak už jen "přihodíme".... asi nic co tady většina nemáte, ale já cca 2 roky nic neobjednávala, proto to utržení z řetězu...a pak fialovky do stříbrně/fialového záhonu před domem na obecním, doplním růžemi, inspirovaná famózním Květiným vítacím s Novalis a spol.- myslím že tento vstoupí do "Zlatého fondu KR" :laugh:

jinak- pokuid by jste při Vašich objednávkách narazili na PERLE d'or, dejte mi vědet, připojila bych se /na Agelu ji měli za 15E, nakonec jsem objednávala na floribundě,/, moc po ní toužím, holce jedné strapaté..
Poslední úprava: 04. dub 2015 21:30 od Adriana.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta, alenak

O růžích 03. dub 2015 14:03 #295592

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Adriano, dala jsem je do 15 l květináčů a asi 4 měly větší kořeny, tak mají 20 l.
Ale protože jsem dávala dospodu drenáž ( a navrchu nechávám asi 3cm mezeru na zalévání), už se mi u většiny z nich nepovedlo dostat místo očkování pod zeminu.
Až na tuším jednu výjimku jsou to vesměs růže buď přímo uváděné jako vhodné do kontejneru, nebo patio nebo je jejich udávaná výška do 80cm.
Ale viděla jsem už i video, kde sázeli do ( mnohem většího) květináče i nějakou austinku ( jméno teď z hlavy nevydoluju),
Následující uživatel poděkoval: Adriana, Iveta

O růžích 03. dub 2015 14:08 #295594

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Adri, některé jsou do těch nádob přímo jako dělané Old Port nebo Sweet Dream.
Sweet Dream je dokonce (si myslím) v nádobě lepší, než na záhoně.
Ona má ráda teplo. I když ty jsi ze substropické oblasti naší minizemě, že?
Ghislaine i Heavenly dají květináč také levou zadní, ale kdybys zrovna pro ně
měla to správné místo, tak by za rok už krásně narostly a příští sezonu už by to byly
koukatelné keře. Do nádoby bych určitě nedával Falstaff, ona je to taková nohatá potvora.
Však ty si určo poradíš.
(a to Wedding Pianko jsi brala jenom jedno? já když mám záchvat, tak ty, kvůli kt. jsem dělal obj.,
beru minimálně třikrát - pro jistotu - a pak nevím, kam s tím :woohoo: )
Následující uživatel poděkoval: Adriana
Moderátoři: Eva L., Květa