hana.johana napsal:
Ad "slepý" výhon u popínavek: myslíte, že kdyby se vyhnul do strany, nasadil by nové větvičky z paždí listů a ty by zakvetly? Hanka
Hano, zakvete, ale až jakoby ve druhé vlně. Pokud se na vršku nevytoří opravdu žádné poupě, tak myslím, že vyštípnutím se to rozvětvení urychlí. Ale neuspěchat. Zaštípla jsem takhle jednou "kandelábr" u CPM a on si stejně pak dál pokračoval v tom táhlém růstu dokud nedosáhl "plánované" výšky a poupě na konci udělal, jen to bylo později než na ostatních

.
Pravděpodobná pnoucí Bonica mi dokonce dělá to, že nejdřív kvete na loňských větvích ( z bočního) a současně tvoří ty "kandelábry" a na nich zakvete následně pugétem květů na konci "kandelábru". Pak si dá pauzu a v srpnu pak podruhé kvete na obou typech větví ( na lonských větvích i letošních kandelábrech ) z bočního obrostu.
Jen v r. 2013 se mi napodzim stalo, že Edenka udělala hromadu dlouhých výhonů ( z bočního), které byly slepé, ale na nich pak následně krásně zakvetla z bočního na jaře 2014

.
Závěrem: já bych je nechala a počkala, co se bude dít. Každá růže to má v genech trošku jinak a je třeba tomu přijít na kloub

. Tedy samozřejmě, pokud výhon není jednoznačně podnožový

.