Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 25. kvě 2015 12:35 #296910

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
hana.johana napsal:
Ad "slepý" výhon u popínavek: myslíte, že kdyby se vyhnul do strany, nasadil by nové větvičky z paždí listů a ty by zakvetly? Hanka

Hano, zakvete, ale až jakoby ve druhé vlně. Pokud se na vršku nevytoří opravdu žádné poupě, tak myslím, že vyštípnutím se to rozvětvení urychlí. Ale neuspěchat. Zaštípla jsem takhle jednou "kandelábr" u CPM a on si stejně pak dál pokračoval v tom táhlém růstu dokud nedosáhl "plánované" výšky a poupě na konci udělal, jen to bylo později než na ostatních ;) .

Pravděpodobná pnoucí Bonica mi dokonce dělá to, že nejdřív kvete na loňských větvích ( z bočního) a současně tvoří ty "kandelábry" a na nich zakvete následně pugétem květů na konci "kandelábru". Pak si dá pauzu a v srpnu pak podruhé kvete na obou typech větví ( na lonských větvích i letošních kandelábrech ) z bočního obrostu.

Jen v r. 2013 se mi napodzim stalo, že Edenka udělala hromadu dlouhých výhonů ( z bočního), které byly slepé, ale na nich pak následně krásně zakvetla z bočního na jaře 2014 ;) .

Závěrem: já bych je nechala a počkala, co se bude dít. Každá růže to má v genech trošku jinak a je třeba tomu přijít na kloub ;) . Tedy samozřejmě, pokud výhon není jednoznačně podnožový ;) .
Následující uživatel poděkoval: Iveta

O růžích 26. kvě 2015 20:03 #296947

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Dnes jsem se dočetla, že čím víc květ růže voní, tím má menší trvanlivost, hlavně ve váze. Protože rychleji přiláká opylovače....
Pro některé z vás asi známá věc, pro mě novinka :whistle: Něco na tom asi je, když vidím držáky jako EdenRose, Leonardo...
A potom prý vůni podporuje jílovitá půda (hurááá) a klasika=teplo.
Poslední úprava: 26. kvě 2015 20:05 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Jikra, alenak

O růžích 26. kvě 2015 21:12 #296955

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
002_2015-05-26.jpg

Já se kochám zatím jedinou-Stanwell Perpetual.Jinak všechno v poupatech,teď jakse ochladilo a sprchlo,vše se zarazilo.Těším se na Edenku,ta bude první,pak Irene von Danemark,Jana,Souvenir de Malmaison a Anna Marie de Montravel.Už se nemůžu dočkat.
Poslední úprava: 26. kvě 2015 21:13 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, Evka, Iveta, Jikra, Ajka, alenak

O růžích 27. kvě 2015 11:48 #296969

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
evai napsal:

Na moje pomery a podminky opravdovy zivel, jsem nadsena.Mimochodem, Kveto, jak u tebe?
V zari r.2013

Voni zvlastne, tajuplne, necitrusove, na HMF pisou po konvalinkach, mozna

EvoI, máš Bon Chance moc pěknou. Mmch., zase pozoruji, jak u tebe jsou v květu stopy červené, u mne ani památka. Miminkovsky růžová.
Letos je ještě v poupatech, loňsko zde :
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...ine?start=310#295553

Jsem s ní moc spokojená. Letošní rok se dala do růstu, pěkný keřík, dostatek větví. V tom předchozím příspěvku píšu, že se mi zdála v růstu trochu váhavá ( na to, že o ní píší, že bude mohutná ). Hodně si od ní do budoucna slibuju, zejména pokud se potvrdí její mrazuodolnost. Mám s ní trpělivost - doufám, že čím starší, tím výstavnější.
Ke květům jsem nečuchala ( pozadí záhonu), letos napravím. Násadu květů má slušnou, těším se. Pěkný tvar květu, moc hezké polorozvité.
www.facebook.com/media/set/?set=a.280129...0750930040286&type=1
Poslední úprava: 27. kvě 2015 11:49 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Jarka

O růžích 17. čen 2015 07:05 #297929

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Zrovna jsem natrefila na velmí zajímavé pro mně video o barvách. :) Já myslela,že karmín a crimson je tentýž odstín,na tom videu je vidět rozdíl a teď vím,že se mi líbí ten naposledy namíchaný nějaký alizarin crimson.Potřebovala bych to video v češtině. ;)
Poslední úprava: 17. čen 2015 07:05 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta, Jarka, Ajka

O růžích 20. čen 2015 08:31 #298116

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jdu za Vámi s žádostí o radu.
Kamarádky maminka se nastěhovala do domečku a bude zakládat zahradu. Nikdy nezahradničila, takže tam budu dělat "odborný" dohled ;) . Chtěla bych jí tam poradit nějaké růže, ale vzhledem k tomu, že je začátečník, potřebuji, aby splňovaly následující podmínky :
- nízké keříky ( do cca 80cm) - to je její podmínka
- zdravé ( stříkání nebude ani výhledově a na nemocné se nebude chtít koukat :unsure: )
- bezúdržbové ( tj. buďto střih na jaře "na ježka" nebo bez střihu)
- stálekvetoucí :P ( má-li se v nováčkovi vzbudit láska k růžím, musí si je zamilovat ;) )
- odolné horku a dešti
- sehnatelná v ČR ( přes e-shop, nebo běžně v zahradních centrech)

Mě napadají jen klasické růže do veřejných výsadeb, jako The Fairy a Bonica. Máte někdo jiný nápad?
Následující uživatel poděkoval: Milada

O růžích 20. čen 2015 09:49 #298119

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Lions rose,na toho Leonarda se začátečníci hodně namotaji.Ale pak taky něco s vůní. To jenom tak narychlo.

O růžích 20. čen 2015 11:49 #298123

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Milada napsal:
Lions rose,na toho Leonarda se začátečníci hodně namotaji.Ale pak taky něco s vůní. To jenom tak narychlo.
Lions má u mě prvním rokem už teď 60 cm. Sázená loni v srpnu. To bude asi oříšek...
Poslední úprava: 20. čen 2015 11:52 od Genovesa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

O růžích 20. čen 2015 20:21 #298133

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Těch 80cm bych jako limit nebrala moc vážně, to nejde dodržet. Ano,i ta Lions mi loni vyhnala kandelabr cca 170cm,a teď mám Aspirin rozhodně přes metr.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Iveta

O růžích 23. čen 2015 08:06 #298270

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kaja napsal:

DSCN2084.jpg

Prix P.J.Redouté roste jako divý . v květníku byl jen loni přes léto .na podzim už byl v zemi. ale je tzv trčavý a kvete v nahlučených soukvětích nahoře . budu ho muset umravnit , ale teď už ho nechám být

Kájo,mě tímto způsobem bohužel roste a kvete Dieter Muller.Jsem z toho nešťastná jelikož moc nezapadá mezi jiné růže a ty květy co rozkvétají uprostřed jsou dost bledé a nevypadají hezky.Jak to máš prosím u něho ty?Vzpomínám si,že se mi u tobě líbil a když jsi teď dala foto této růže myslela jsem nejdřív,že to je můj DM,ale záměna je u mně spíš velmi nepravděpodobná. ;)
Moderátoři: Eva L., Květa