Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 04. kvě 2016 14:15 #306543

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, zmlazovala jsem loni CPM taky do starších větví, trvalo déle, než vytlačila z těch už napůl dřevnatých nové větve, ale krásně se rozkošatěla a letos už je nádherná :) .

Honzo, jak staré byly Crocus Rose?

O růžích 04. kvě 2016 14:31 #306546

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, moc ne - všechny kontejnerované od Chládka nebo ze Všerub (anglickeruze.cz).
Nebylo jim víc, než pět let + doba v kontejneru. Nebyly přímo staré a na zmlazení.
Nebyla to tragédie. Ale byly dost husté a velké - krásné. Jenže nula nových výhonů
zpod země. Taková ta vrba - tlustá hlava a z ní vyrůstající mladé proutky.
Letos by byly dechberoucí, kdybych je býval nechal. Ale šel jsem s plným vědomím
do rizika - a aspoň budou výsledky pokusu.
On tam bratr mj. dost nešťastně aplikoval schůdky vedoucí na dětskou prolézačku,
takže tam růže nemohou být nijak veliké, takže zmlazení (zmenšení) i z toho důvodu.
Jinak bych je (asi) nechal, jak byly, jen dodekoroval a doupravil a byly ty špičkové.
Dřív tam byla i magnolie - tu jsem loni uříznul, takže jsem tipoval, že "Crocusky"
vyletí a novou svobodu náležitě ocení. Zatím se jim nechce. Uvidíme. :)

O růžích 04. kvě 2016 16:48 #306551

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, možná tě "Crocusky" ještě překvapěj ;) . Loni jsem stříhala QofSw. JtO a Pat A. až u země, kvůli KS a vyrazily nové dlouhé pruty ;) . Možná v tom suchu prostě jen moudře čekají na svou šanci. Jestli je CPM už starší a pěkně prokořeněná do hloubky, má výhodu a tedy i náskok ;) .

Mám právě ten dojem, že zrovna angličankám tenhle zákrok až k zemi nijak zvlášť nevadí :whistle:

O růžích 04. kvě 2016 18:52 #306555

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, ještě tři roky zpátky jsem téměř všechny růže stříhal vždy až k zemi.
Pak přišly nezimy, což pro mne bylo nóvum.
Nyní staré výhony, přeživší, si vystačily, a některé odrůdy neměly potřebu
vyhánět nové mladé pruty zpod země.

CPM jsou tam čtyři, jsou stejně staré jako Crocus Rose. Tři prostokořenné,
jedna kontejnerovaná ze Všerub. V suchu jsou prostokořky živější.

Nemyslím, že růže "moudře čekají", prostě nemají z čeho. Žízní a trpí.
A že by angličanky byly extra odlišné od jiných moderních růží, to si taky nemyslím.
Nedá se to shrnout paušálně. Mnozí šlechtitelé používají austinky jako rodiče atd.

Zrovna Jude the Obscure vypadá po střihu až k zemi celkem mrtvá.
Ale asi mi to ani nevadí. Je božsky voňavá a krásná, ale má i mnohé protiklady.
Následující uživatel poděkoval: alenak

O růžích 04. kvě 2016 19:25 #306558

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, je pravda, že to moc nemám s čím srovnat, k zemi jsem moc jiných růží nestříhala, většina mých starých růží jsou buď popínavky nebo angličanky. Popínavky ( Edenka, Rokoko) mi k zemi zmrzly několikrát, vyrazil však vždy jen jeden prut.

O růžích 04. kvě 2016 20:00 #306565

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Mám po zimě všechny růže dost bídné. Nevím, jestli to nebylo i tím, že růže vloni docela dlouho kvetly (některé měly květy ještě v prosinci). Zima byla skoro bez sněhu, bez srážek, a i když mrazy nebyly nijak velké, na růžích se to podepsalo. Na jaře byly růže v žalostném stavu. Musela jsem je oproti minulým rokům dost střihnout. Některé už pěkně obrážejí, jiné zatím ´stojí´. No, uvidím, jak to bude dál probíhat. Hanka

O růžích 04. kvě 2016 20:07 #306567

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, podle mě jsou austinky (ale třeba i Chippendale-Tantau, například, ale i mnohé další)
hodně velcí žrouti. Ve smyslu hodně papání, hnojiva a vody. Jinak neukážou, co v nich,
ale hlavně - jinak prostě nebují - tj. neodmlazují dostatečně od země, ze země.
A tudíž by to mohlo vést k tomu zde probíranému "předčasnému stárnutí austinek".
Nevím, no.

Když třeba koukám na ne až tak typickou austinku ´The Mayflower´ - hodně přírodní, historická,
tak ta i po letech a nepéči vypadá naprosto krásně, mladá, chtivá, svěží, hebká, žádoucí, veselá.
A ty velkoproducentky, velkokvětky (od Abraham Darby počínaje, přes Teasing Georgia, Boscobel
a další konče), ty prostě jednak nesnesou konkurenci trvalek či keřů (odebraná voda a hnojivo),
a druhak i při nekonkurenci chtěji další a další konve vody a hnojiva.
Já to pěkně vidím třeba u Golden Celebration (je přesně z té skupiny od Abraham Darby, TG atd.).
Do té rvu hodně konví, hodně Kristalonu.
Já jí zpočátku dost týral, ubližoval, nechal se trápit ve floxách a suchu...
Tak teď ji rozmazluji (že to nevzdala), hýčkám... Mám velké konve (16,5 L, uf...).
Tak těch jí nacpu třeba osm za večer. Když mám náladu...
A výsledek - milion nových mladých výhonů, krásná mladá růže, přitom jedna z mých nejstarších.
On tohle Austin asi vůbec neřeší - nemusí. Tam ta jejich půda a vláha a všechno, tam jen tak
něco (asi) nezestárne. Kde je příjem (voda, hnůj), je i výdej (nové pruty zpod země).
Jiné sorty mají výdej i bez takového obletování. Možná náhoda, možná to tak je, uvidíme.
Tolik moje teorie. Samozřejmě je to jen začátek - uvidíme.

Bylo by asi zajímavé vidět Austinky v Británii i v jiných (veřejných) zahradách,
kde ta péče není tak zvládnutá a prioritní. Jestli stačí tamní klima a půdy, nebo nee.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Iveta

O růžích 04. kvě 2016 20:10 #306568

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Moje růžindy vypadaly po zimě dobře. Jenže pak přišla kombinace ožrání od srn a přízemní mrazíky cca 10 dní v kuse a je po parádě. Teď teda vypadají bídně. Snad se zmátoří.
Jo, mimochodem, už máme vyvrtaný díry na sloupky a dneska přivezli písek, tak snad už se to trochu hne. :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

O růžích 04. kvě 2016 20:14 #306570

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
ruže raději stříhám víc než míň, Honzo máš pravdu - potřebují pro růst vodu a živiny, jinak to sedí, když nějakou ostříhám k zemi, dostane bonus konev vody, letos studeným jarem jsou u mě opožděný, oni to snad doženou, teď dostaly vodu a hlásí teplo ;)

O růžích 04. kvě 2016 20:25 #306572

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Honzo, teď čtu, jak chválíš růžičku The Mayflower- no a u mě vůbec nešla, vůně byla nádherná, měla jsem 2, jedna odešla brzo a druhou jsem vykopala asi před 3 roky, sice byla zdravá, stále nakvétala ale květy se špatně rozvinuly, no prostě bída. Byla odejita. Oni na tom našem písku angličanky moc nejdou, holt potřebují vodu, mají to v genech :lol:
Moderátoři: Eva L., Květa