Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 13. kvě 2014 20:45 #288720

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
IMG_3195.jpg

IMG_3226.jpg

to by měl být Red Eden
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Aglaé, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 13. kvě 2014 20:50 #288722

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Fanynko, děkuji za fotky. Doufám, že ji letos uvidím i na živo :) .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 13. kvě 2014 21:53 #288725

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Fanynko, ptala ses, jak mi roste Marinette, no znám rychlejší růže. Ale má náročné podmínky u živého plotu a stíněná okolními růžemi, které má převyšovat. Teď ale pustila nový výhon, který se konečně tváří vzrůstně . Má druhou sezonu, brzo hodnotit, dávám růži vždy ty tři čtyři roky, než definitivně pomluvím.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 14. kvě 2014 00:17 #288728

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Kirsten,Claire Austin mám od podzimu 2012,poupata jsou dožluta i květ po rozvití,pak zbělá.Tvar zatím nic moc,spíš trčavé větve,řídké.Zatím má do hustějšího keříku daleko,ale je fakt,že v červnu 2013 byla tři týdny skoro celá potopená ve vodě-povodeň,tak pro skoro novou růži celkem záhul.
ClaireAustin-Austin4.jpg

ClaireAustin2.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Aglaé, helena, Kirsten

David Austin - Anglické růže 2014 14. kvě 2014 10:04 #288744

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Děkuji, Ališi. Ta žluťoučkalintost na celém květu na první fotce je pro mne překvapením. Myslela jsem, že se máslová žluť drží jen ve středu květu. Hm, tak to budu přemýšlet, protože to je barevně jiným směrem, než potřebuji.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 14. kvě 2014 10:24 #288748

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Vlaďko,
ptala jsem se já, ale to je jedno.
Mám ji od Dresly, všechny růže od ní mi dobře rostou, jen tahle jediná a první to asi vzdá. Místo má překrásné, plné slunce, s nikým se nepere, nechápu to.
Moc jsem se na ni těšila. Quendry na W. ji popisovala jako "roztančená" a když mi ji Dresla poslala, byla jsem v 7.nebi.
Zkoušela jsem lehce šťourat (já vím - nešťourat) ale nic jsem neviděla. Škoda, třeba si to ještě rozmyslí, místo jí budu držet.
Dík.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

David Austin - Anglické růže 2014 16. kvě 2014 00:13 #288791

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Aglaé ahoj, gratulace k zahájení kvetení. WC je hbitá.

Miško, Marinette byla jedna z růží, které nejlépe zvládaly podmínky pole
(pozdní - lednové - založení, nulová péče a zálivka), kvetla do úplných mrazů.
Fajn byla taky Mistress Quickly.
Marinette jsem si přesadil do zahrady, MQ je v Třebešicích.
Mar. mám spolu s Cariad, Sophy´s Rose a Charles Austin - jsem zvědavson. Tak uvidíme :).

Kirsten, Claire Austin mi kdysi přišla s roztrženým šípkem,
nebylo to na první pohled znát (asi jako když rozlouskneš hrachový lusk,
drží na horním konci, dá se připasovat k sobě, ale už to není ono),
svázal jsem to, růži zasadil. Kvetla, rostla (málo), ale hrozně mě mrzela
minimální výdrž květů - den. Pravda - byla slabá, mladá a u chodníčku u jižní zdi
(výheň). Vůně při rozvinutí - nepříjemná myrha, odpoledne příjemné citrusové tóny.
Během noci pak květ opadal, ráno už nebyl, nebo byl, ale nesmělo se na něj ani dýchnout.
Pak přišla ta krutozima 11-12 a Claire vypadala neživě, vyhodil jsem ji.
Nevydržel jsem to a loni jsem si koupil novou, extra sazenici v orig. kont. ve Všerubech
(ty víš). Nějak jsem nevěděl, kam s ní, takže zůstala celý rok v kont. Občas mi tam i přischla,
vím - měli byste na mě poslat Martu Kubišovou přes růže. Prostě jsem ji hodně trápil, chudinku.
Přesto ale zůstala totálně zdravá, žádný opad listů, žádná choroba. Klobouk dolů.
Tím si u mě hodně, ale opravdu hodně šplhla. Zasadil jsem ji teď brzo na jaře, na nijak
výhřevné místo, starám se o ni (postřik proti mšicím, zálivka). Keřík je zatím hustý,
souměrný, hojně obrostlý. Měla hrozně moc jemných větviček, ty jsem se snažil vystříhat,
ale zároveň ji moc nezkracovat (hamounek chce větší keřík). Byla opravdu hodně hustá.
Loni moc nekvetla, páč jí při tom zvadnutí opadala většina poupat
(asi třikrát :blush: ). Každopádně i tuhle nezimu strávila v kont., venku, takže
za odolnost absolutní palec nahoru.
Vzpomínám si, že některé květy loni na podzim vydržely i tři a půl dne. Čistí dobře.
Uvidíme letos, těším se na ni. Chtěl jsem ji kombinovat s Wollerton Old Hall,
ale tu jsem dal nakonec jinam (už by se nevešla), u Claire bude Pastella (maličkatá,
takže kdo ví), pak Lady of Shalott (ta přišla přischlá z Proplantu, takže možná vůbec nebude)
a The Lady Gardener - ta roste.

Evko, zdá se, že u Austina začal pracovat buď barvoslepý grafik
nebo grafik s nesmyslem pro realitu. Každopádně je barva Olivie
na ofic. stránkách hodně mimomísu. Použiju Květin termín - Medvědí služba.
(všimla sis těch šílených barev známých růží na jejich ofic. FCB stránkách?)
(palec dolů - ale Olivia se tam teď objevila přirozená, snad? i akurátní)

Kdo ví, jaké barvy budou v reálu ty nové růže mít. Na té jap. výstavě
mohou být růže bledé (ze skleníku), navíc foceno mobilem, to je vidět.
Některé růže (Gentle Hermione, The Alnwick Rose) tam vychází úplně bílé.

Mamiko Uemura mi dala svolení k presentaci jejích snímků zde. Vybral jsem jen nějaké.
Pže jich je víc, udělal jsem album na Rajčeti pro ty, kdo nemají FCB.
Krom Olivie a Básníkovy ženy tam je např. i The Albrighton Rambler, Tranquillity aj.
Pak album smažu.
honzapm.rajce.idnes.cz/Novinky_Austin_2014/
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, helena, Evka, Kirsten

David Austin - Anglické růže 2014 16. kvě 2014 06:12 #288793

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,děkuji za fotky,které jsi dal.Jestli si vzpomínáš,řešili jsme rozdíl foto u Queen Anne,tam šlo zase o tvar květů,který se lišil na jejich foto od reálu,ale barva je celkem v normě.
Každopádně Olivia od Mamiko Uemura z výstavy je pro mně nevýrazná bledule a má moc plochý tvar u snímku detailu květu (omlouvám se těm,kteří mají rádi tento odstín,každý preferujeme jiné odstíny).Ale to foto na oficial. fa AD má šmrnc a stojí za to (ikdyž Tess je tam nějak přebarvená). :up .Na jejich stránkách eshopu měli původně (to museli změnit nejspíš včera) umělou přemrštěnou a zdá se nerealnou barvu středu,jakoby neonovou.www.facebook.com/davidaustinroses
Také si dělám naděje,že v Japonsku je ta barva tak bledá z nějakých příčin a v reálu bude květ sytější a světlejší barva se objeví jen jak bude květ stárnout.Necháme se překvapit. :)
Poslední úprava: 17. kvě 2014 07:13 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 16. kvě 2014 07:42 #288800

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Honzo, děkuji za obsáhlé postřehy ke Claire A. Určitě je zajímavé vědět, jak růže zvládá stresové podmínky.

Prima, žes takhle pěkně shromáždil ty fotky od Mamiko. Myslím, že Olivia bude barevně i nadále překvapením - zdá se mi, že Mamiko má některé fotky špatně exponované a tudíž i barevně posunuté. Navíc růže dává tušit, že jako mnohé další se bude barevně v průběhu kvetení měnit. Pro mne nadále zajímavá a na WL na přední posici. Ale vyčkám.

Nad fotkami u Austina na webu stále kroutím hlavou, ty karty jednotlivých růží jsou hrozné, podle nich bych si jejich růži nekoupila ani omylem.

Přemýšlím, jakou sytě až temně nachovou růži dát na VIP místo do vítacího záhonu vedle Gertrudy Jekyll (stříhanou jako sadovou) - aby byla pevná, dělala pěkný vyšší keř a kvetla po celou sezónu. Favoritem dle popisu a dostupných fotek je austinka Thomas Becket, ale pořád je málo informací, jaká v reálu doopravdy je. Ale láká mne, ne že ne. Ani nevím, jestli už ji někdo v ČR nabízí. Sázím na červnového Chládka.... Nebo nějaká osvědčená lety prověřená austinka? Také na to místo zvažuji historku Charles de Mills.

Wollerton byl po zimě naprosto úžasný, teď mi ho něco napadlo, nevím, jestli nebudu muset udělat nakonec nějaký hluboký zpětný řez. :-(

Stále jsem nadšená England´s Rose - to je keř! První poupata, adepty na letošní vítěze, cosi požralo. Tak se aspoň mohu déle těšit.

Na podzim jsme zasázeli spoustu nových austinek, chodím na ně dýchat a jsem hrozně nedočkavá.... a taky jestli se mi podařilo je poskládat tak, aby se k sobě hodily.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 16. kvě 2014 13:04 #288813

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kirsten, ještě doplním postřehy o Claire Austin za sebe.
Celkově ji hodnotím jako průměrnou až trochu podprůměrnou.
Budu se snažit o objektivitu v popisu. Ale znáte mne, já píšu emotivně ( suchý popis nezvládám ), tož to může vyznít hůře ( či lépe ) než je skutečnost.

Letos u mne jde do 4. sezóny ( nákup 2010, podzim ). Vohlodek, jednovýhon.
Plusy :
zdravá
jako jedna z mála A. nereagovala na přesazení, v pohodě ho snesla.
docela dobře již v 2. roce se zahustila, dobře tvoří nové klacky od báze
návazně na předchozí - nedělá holé nohy ( možná zatím )

Mínusy :
malá trvanlivost květů
hluboký šálek, trpí na déšť, lepivka
slabé klacíky, květy neudrží, váhnou se ( ne klopí, opravdu váhnou ), musela jsem ji vyklackovat ( :down )
klasika, kvete 2x, tím, že květy nemají trvanlivost se zdá doba květení krátká *
patřila k těm růžím, kt. reagovaly na loňské červencové sucho + horko, podruhé loni nekvetla. Hodila bobana.

Neutrál ( pro někoho plus pro jiného mínus, podle očekávání )
zůstává mi hodně nízká ( 50 cm +/- )
menší průměr květů ( cca 4 cm - stříleno od boku )
k vůni se nevyjadřuji, nepřitahovala mne natolik, abych se kvůli ní oklápěla.
mrazuodolnost - OK, nevymyká se.

* emotivní vsuvka - zasazená za nizoučký phlox ( dwarfí ), tím jak kvete krátce mi málem kvetení úplně uniklo. Jako hledala jsem, jestli vůbec kvete, s překvapením jsem zjistila, že ano.

Poslední - mně něco v půdě schází, neleze do květů červená.
Tudíž - jako na tvé fotce nikdy nevypadala. U mne banán ( až citron ) střed max.

Podtrženo, sečteno : nechám si ji, ale nižádnou vášeň ve mně nevzbuzuje.
--
Honzo, dík za album rajčatovské. The Albr. Rambler se mi líbí čím dál víc. Ještě "kamsním". K jaké opoře jsi ho umístil ? Jak měkoučké má zatím výhonky ?
Poslední úprava: 16. kvě 2014 13:26 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Martin, Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa