Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VII

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 19:09 #313653

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Kajo, nakonec pravda s rohozkou. Dá se přidat vždycky. Kompost ještě nějaký splaším.Ale mám pocit, že i když provedu všechno, co tu čtu, tak výsledek nebude to, co tu někdy vidím na fotkách. Ale uvidíme.
A teď mi došlo, jak čtu pozorněji. Ty máš kompost od žížal, jak vyrábí. Ne s žížalami, co mám já. :) To jsem nikdy neřídila.Ale když o tom píšeš a vidím tvé výpěstky, tak asi na tom něco je.
Poslední úprava: 23. říj 2016 19:15 od Regina.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 19:41 #313654

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
HonzaPM - velice si cením všech rad! Růže jsem ještě nesázela, zatím jsem si jen něco málo objednala u Pelců. Jinak já nikdy nic nevyhazuju, všechno nepotřebné a všechen organický vhodný odpad putuje do kompostéru. Nikdy nedávám jen čistě kupovanou zeminu, vždy ho smíchám s trochou toho jílu, ale je fakt, že ten poměr je jiný. :S Přidávám vždy dospodu trochu kompostu, tak lopatku dvě, podle velikosti rostliny. No, snad to nějak půjde. :)
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 23:45 #313655

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Strawberry Hills mám 4letou a letos ji mám ve škatulce Topek nejrůže. 2 dlouhé vlny kvetení, zdravá, voňavá. Jednu nectnost bych jí vytkla - proč narostla letos i přes razantní střih na jaře i po odkvětu ke 2 m, když je na okraji ?!
Fotku nedám, technické zádrhele na mé straně. Snad se to brzy vyřeší.

Alnwick Castle - dtto, jen jí nic nevytýkám. Spolehlivě 2 vlny, přičemž ta 2.vlna se mi víc líbí. Ty chladnější dny v září jí přidají na lososovém tonu, který mám ráda. Vloni jsem k ní přisadila do páru. A to dělám jen u těch nej.

Obě doporučuji. Honza by asi dodal, že díky množství hnoje. Třeba jo.

Čím je kompost od kalifornských žížal výživnější, než od klasických hnojních?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 24. říj 2016 13:34 #313656

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
101_3039.jpg

Chianti- kvete pouze jednou ale dlouho
101_3992_2016-10-24.jpg

Mary Rose - pro ni bych strčil ruku do ohně
101_5220.jpg

William and Catherine- okouzlující ale někomu nemusí vonět
101_3494.jpg

Gertrude Jekyllvelká růže tak jsem ji hezky ohnul aby ještě víc kvetla , nádherně voní
101_3621.jpg

A Shrapshire Lad - leto jak bylo víc sucho skoro vůbec podruhé nekvetla - jindy kvete dobře i podruhé , je to obrovský keř už je u ni oblou z pořádných trubek
jej to je počtení , taky přidám pár krasavic
to lehké přistínění pod stromy je dobrý pro tmavší barvy angličanek aby se tolik neničily květy na přímém slunci
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, Aglaé, Evka, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 24. říj 2016 20:42 #313658

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, v mnoha věcech s tebou souhlasím ( volné místo okolo růží - alespoň v prvním roce určitě pomůže, také s tím, že růže mají rády teplé půdy - páč vidím, že v chladnějších místech u mě mají delší start), ale ohledně hloubky sázení si nejsem jistá, že lze úplně zobecňovat.

Jednak, nevím, z čeho soudíš, že Květiny růže byly utopeny 30cm, protože já od ní několik "odtruněných" růží takhle mám (většinou růže zóny 7 nebo 6b - odtruněny kvůli každoročnímu namrzání - a skutečně u mě jdou dobře) a žádná nebyla utopena víc jak 10 cm ( +-2cm). Ostatně komu by se chtělo kopat díru 70cm místo obvyklých 40cm :P . I to je kolikrát dost dřina.
A druhak, řekla bych, že určitý vliv bude mít i druh podnože a hlavně typ půdy, místo, drenáž ( přirozená či umělá), podnebí ( teploty, srážky..) apod..
Mám takhle utopených několik růží a povětšinou rostou dobře, dokonce u Edenky jsem přesvědčená, že mi jí to tenktát zachránilo, páč jsem ji vykopala po zimě 2011-12 v domnění, že je mrtvá a našla jeden! růžový pupen cca 7-8cm pod původním povrchem ( zasadila jsem jí na jiné místo a už třetím rokem má bohužel ze země jen jedinou tuhle jednu větev, tato nad zemí je rozvětvená tak, že na zdi zabírá asi 5-6m našířku - mmch. kvete mi průběžně celou sezonu, i teď má ještě víc jak 10 květů).
Mám takhle hluboko zasazených cca 20-25 růží, jediné úhyny, o kterých vím, jsou ty 3 mrtvé podnože z podzimu 2012 od Pelců. Ale, může to být tím, že od začátku preferuju laxu před šípkem. Jen u těch úplně prvních růží opravdu nevím, na čem jsou, to jsem ještě vůbec netušila, že jsou v tom rozdíly.

Bohužel ani nemůžu moc popsat, jak pod zemí vypadají ty moje růže, protože já prostě ty velké růže nepřesazuju ( přesazuju jen první 1-2 roky, to se toho ještě moc nepozná). Odtruňovala jsem jen několik kusů a ty na nových zahradách rostou dobře ( těžko říct, jestli zásluhou mojí nebo nových majitelek ;) ), jak vypadaly podnože si už moc nevybavím, bylo to v začátcích, kdy jsem ještě nevěděla, co se mi vlastně líbí a co ne. Vybavuju si třeba Q.of Sw., zasazená asi 10cm hluboko, na jedné větvi vlastní kořeny, tu jsem oddělila, zasadila vedle matky ( matku stejně jako na původním místě) a rostou obě. První rok byl ten řízek na tom dokonce o mnoho lépe, teď se to tak nějak ustálilo, řízek asi o 10% lepší než matka ( matka ale o 3 roky starší). Naopak James G. ´byl bez podnože, jen vlastní kořeny ( bohužel si myslím, že na tom jsou ty 4 růže z podzimu 2012 všechny stejně, jen ty další jsem nestěhovala, letos už byly parádní, zřejmě už mají vlastní kořeny konečně dost velké).

Každopádně bych si netroufla zobecňovat, že ta a ta podnož/růže "utopení" snáší/nesnáší víc než jiná. Protože když vidím ty rozdíly v rámci jedné zahrady, bojím se už zobecňovat prakticky cokoliv. To, že to jde/nejde u mě, ještě neznamená, že to bude obecně platit jinde ( zvlášť, když moje podmínky jsou vůči zbytku republiky tak extremní :unsure: ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Kaja, rok.zaruka, Regina, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 24. říj 2016 23:29 #313659

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Jano, souhlasim.Zevseobecnovat nelze.
S Honzou bych mozna v leccems taky souhlasila, ovsem nesmel bys, Honzo, podavat ta nauceni tak "zhurta".Brr, uvest Kvetinu vysadbu jako odstrasujici pripad - nene, to neni ani trochu laskavy a vhodny.U Kvety je puda lehka, piscita, vidim veliky rozdil v porovnani s mym jilem a kamenim.Ona sazet hloubeji totiz musi.Ne ovsem 30 centaku.To je prehnany odhad.A vubec, ruze u ni prosperuji vyborne, kez by nam vsem tak rostly.
Pises o vlastnostech podnoze sipku.Myslis tim pavak nebo vseobecne podnoz (vcetne laxy, multiflory atd.)?Pripoj dalsi poznatky pro novacky a tichacky.Jako treba ze kdyz budou mit anglicanku na multiflore, meli(y) by se vyvarovat vapenity pude atp.Ale hlavne - ne tak "zvostra" jo?To aby se clovek bal neco sem vlozit.(Ja se tedy nebojim, ale kolem a kolem, nemam energii)Vzdycky se tu sdelovaly zkusenosti a klobouk dolu pred uverejnenim "nepodarku"
No, abych trochu odlehcila situaci, nejvetsim nepodarkem mezi angl. je England´s rose, neutopena, snad jen prilis cernuchy kolem, neroste
DSCN1032.jpg

Benjamin Britten me sokoval barvou, na to, ze je lonsky novacek od D. si ale vede dobre
DSCN1304.jpg

S Jude the Obscure si uz par let nevim rady, hned u chodnicku a takovy slahouny, at striham, jak chci, proste to neumim
DSCN2010.jpg

Uplna pohadka bude asi Lichfield Angel, sice dlouhy kandelabry, ale na jednom jedinym shluk kvetu, hodne dlouho vydrzi, nevadnou, mam tam vmotanou L.regale, takze je to pekne husty.Ruze ma slunce jen asi 3 hodiny kolem poledne, takze nic moc, statecna, pudu ma hodne chladnou, kolem samy "funeralie"
DSCN1684.jpg

A takhle pekne vadne
DSCN1943.jpg

Od lonska mam jeste Strawberry Hill, ale koukam, ani 1 foto.Anglicanky si musim uz odpustit, spis koukam po Massadovi, jen jednu anglickou touhu momentalne mam - Olivii, kdo prosim, mate?Jaka je?Dekuju
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Vlaďka, Kaja, Aglaé, Evka, Vendy, alenak, Marta, alcearosa a tento uživatel má 2 dalších poděkování

David Austin - Anglické růže VII 25. říj 2016 07:57 #313663

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
evai napsal:
S Honzou bych mozna v leccems taky souhlasila, ovsem nesmel bys, Honzo, podavat ta nauceni tak "zhurta".Brr, uvest Kvetinu vysadbu jako odstrasujici pripad - nene, to neni ani trochu laskavy a vhodny.U Kvety je puda lehka, piscita, vidim veliky rozdil v porovnani s mym jilem a kamenim.Ona sazet hloubeji totiz musi.Ne ovsem 30 centaku.To je prehnany odhad.A vubec, ruze u ni prosperuji vyborne, kez by nam vsem tak rostly.

Asi bych se líp nevyjádřila. Jen bych ráda dodala, že bychom si měli víc hájit tento ostrůvek pozitivních vztahů, jakým by mohly být Krásné růže. Zla a netolerance je v okolním světě až moc. Sešli jme se tady díky společně sdílené lásce k růžím. Co může být příjemnějšího ? A laskavosti není nikdy dost.

Na rozloučenou s letošním létem pár pohledů na krásné Austinovy výtvory.
Darcey Bussell
DarceyBussell1.jpg

A Shropshire Lad
AShropshireLad.jpg

Gertrude Jekyll
GertrudeJekyll3.jpg

Jude the Obscure
JudetheObscure.jpg

Molineux
Molineux3.jpg
Poslední úprava: 25. říj 2016 08:08 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Vlaďka, Kaja, Aglaé, Evka, Vendy, alenak, Marta, alcearosa a tento uživatel má 4 dalších poděkování

David Austin - Anglické růže VII 25. říj 2016 10:19 #313665

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Měla jsem včera nachystaný dlooouhý příspěvek na toto téma, ale Eva to tak pěkně uzavřela, že nebudu čeřit vody.
Jen se přidám k tomu, že forma, jakou ses Honzo do Květy s Dreslou pustil, se mne také nelíbila. Tak zkušené růžařky aby člověk s lupou pohledal. A ano, oceňuji Květinu ochotu chodit sem i se špatnými zkušenostmi.

K odborné stránce věci přidám jednu myšlenku, která tu vůbec nezazněla. Kam mi paměť sahá, protože jsem přišla
k Dresle na pole coby úplný růžový začátečník, troufám si tvrdit, že ona původní hláška: sázet hluboko, vytvoří si vlasní kořeny, byla myšlena hlavně k historkám. Nelze paušalizovat.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Regina

David Austin - Anglické růže VII 25. říj 2016 11:01 #313666

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dámy, děfčata - nikdo tu nekritizuje Květu, jen nedoporučuji HLUBOKOU VÝSADBU sazenic.

Šípek skutečně trpí a růži nevyživí. Týkalo se to tenkrát všech typů růží.
Nicméně - jestli si na zahradě, doma, nebo kdekoliv dělá kdokoliv to, co je mu milé,
je čistě jeho věc. Já cítím povinnost napsat, že roky ukázaly, jak to s hlubokou výsadbou je.

Květa to má, měla a vždycky u mě bude mít dobrý.
Byla prvním člověkem, který na mě před 14 léty na Livingu reagoval.
Byla první, kdo se rozplýval nad mými afrikány (ááách). :laugh:
Když se podíváte zpětně na své absolutní začátky - afrikány, petrželka (hurá, ona roste),
když si vzpomenete na své přestěhování se z paneláku do domku se zahradou - nesmějete se
(samy sobě) zpětně? Já jo. Hrůza.
Výsadby prázdné, nevkusné, šílené - a Květa našla (a stále nachází) v sobě tolik empatie,
že byla schopna mě tenkrát "přijmout do rodiny".

Já bych doporučoval - 3x číst a 1x psát.

A také bych doporučoval přispívat do veřejné diskuse pravidelně,
ne jen v obdobích, kdy se - podle některých - čeří vody. To by bylo moc fajn.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Vlaďka, Aglaé, quendery, alenak, Regina, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 25. říj 2016 11:42 #313667

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo díky, jsem ráda, že to tak cítíš.

Je pravda, že tu už tolik času netrávím, spoustu jsem se tu toho naučila. tedy o růžích vlastně všechno.
Ale počítač je strašný žrout času ;) a čas je vzácný. Je tolik jiných aktivit, co chce člověk stihnout. Proto jak říkáš vyskakuji, jen když se čeří vody. Snad v zimě. :)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa