Honzo, v mnoha věcech s tebou souhlasím ( volné místo okolo růží - alespoň v prvním roce určitě pomůže, také s tím, že růže mají rády teplé půdy - páč vidím, že v chladnějších místech u mě mají delší start), ale ohledně hloubky sázení si nejsem jistá, že lze úplně zobecňovat.
Jednak, nevím, z čeho soudíš, že Květiny růže byly utopeny 30cm, protože já od ní několik "odtruněných" růží takhle mám (většinou růže zóny 7 nebo 6b - odtruněny kvůli každoročnímu namrzání - a skutečně u mě jdou dobře) a žádná nebyla utopena víc jak 10 cm ( +-2cm). Ostatně komu by se chtělo kopat díru 70cm místo obvyklých 40cm

. I to je kolikrát dost dřina.
A druhak, řekla bych, že určitý vliv bude mít i druh podnože a hlavně typ půdy, místo, drenáž ( přirozená či umělá), podnebí ( teploty, srážky..) apod..
Mám takhle utopených několik růží a povětšinou rostou dobře, dokonce u Edenky jsem přesvědčená, že mi jí to tenktát zachránilo, páč jsem ji vykopala po zimě 2011-12 v domnění, že je mrtvá a našla jeden! růžový pupen cca 7-8cm pod původním povrchem ( zasadila jsem jí na jiné místo a už třetím rokem má bohužel ze země jen jedinou tuhle jednu větev, tato nad zemí je rozvětvená tak, že na zdi zabírá asi 5-6m našířku - mmch. kvete mi průběžně celou sezonu, i teď má ještě víc jak 10 květů).
Mám takhle hluboko zasazených cca 20-25 růží, jediné úhyny, o kterých vím, jsou ty 3 mrtvé podnože z podzimu 2012 od Pelců. Ale, může to být tím, že od začátku preferuju laxu před šípkem. Jen u těch úplně prvních růží opravdu nevím, na čem jsou, to jsem ještě vůbec netušila, že jsou v tom rozdíly.
Bohužel ani nemůžu moc popsat, jak pod zemí vypadají ty moje růže, protože já prostě ty velké růže nepřesazuju ( přesazuju jen první 1-2 roky, to se toho ještě moc nepozná). Odtruňovala jsem jen několik kusů a ty na nových zahradách rostou dobře ( těžko říct, jestli zásluhou mojí nebo nových majitelek

), jak vypadaly podnože si už moc nevybavím, bylo to v začátcích, kdy jsem ještě nevěděla, co se mi vlastně líbí a co ne. Vybavuju si třeba Q.of Sw., zasazená asi 10cm hluboko, na jedné větvi vlastní kořeny, tu jsem oddělila, zasadila vedle matky ( matku stejně jako na původním místě) a rostou obě. První rok byl ten řízek na tom dokonce o mnoho lépe, teď se to tak nějak ustálilo, řízek asi o 10% lepší než matka ( matka ale o 3 roky starší). Naopak James G. ´byl bez podnože, jen vlastní kořeny ( bohužel si myslím, že na tom jsou ty 4 růže z podzimu 2012 všechny stejně, jen ty další jsem nestěhovala, letos už byly parádní, zřejmě už mají vlastní kořeny konečně dost velké).
Každopádně bych si netroufla zobecňovat, že ta a ta podnož/růže "utopení" snáší/nesnáší víc než jiná. Protože když vidím ty rozdíly v rámci jedné zahrady, bojím se už zobecňovat prakticky cokoliv. To, že to jde/nejde u mě, ještě neznamená, že to bude obecně platit jinde ( zvlášť, když moje podmínky jsou vůči zbytku republiky tak extremní

).