Ahoj Makromolekulo. Praktickou zkušenost s pěstováním popínavých růží v květináči nemám, takže správně bych se asi k tomuto tématu neměla vůbec vyjadřovat. Nicméně si dovolím přijít se svým názorem, třeba teoretickým.
Samozřejmě netuším, proč toužíš mít popínavé růže v květináčích. Asi na balkoně, nebo na terase ? Nemáš zahradu ? Chci říct, že tě chápu, ale přesto si neodpustím varování :
růže koření hluboko (někteří znalci tvrdí, že dokonce až do hloubky 10m, což i mně připadá poněkud přehnané, ale budiž) a po poměrně krátké době 1 - 2 let květináč nebude stačit. K tomu, aby popínavka splnila tvou představu - t.j. zdravý a silný keř s výškou 2 - 3m, potřebuje dostatek živin a vody, které čerpá z hlubších vrstev půdy. A o "hladových a žíznivých" austinkách to platí dvojnásob. Květináč bude vyhovovat, jak už jsem řekla, maximálně na 1 - 2 roky, za tu dobu ti růže rozhodně ještě nenaroste do potřebné velikosti a později bude už jen klempírovat.
Omlouvám se, že ti kazím iluzi, ale myslím si, že je správné upozornit na případné problémy.
Možná, že se ozve někdo, kdo zkušenosti s popínavými růžemi v květináči má, dokonce pozitivní a opraví můj názor. Pak to bude jen dobře a já ti popřeji mnoho úspěchů.