Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 13. lis 2019 07:54 #326634

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
www.ruzepelcovi.com/blog/anglicke-ruze/

Co tomu říkáte ? Na jednu stranu chápu, že nelze do nekonečna množit starší kultivary, které možná už nejdou tak na odbyt, jak by si firma Austin Roses představovala. Nebo jde o odrůdy, které neodpovídají svou kvalitou (odolností, možná i vzhledm) současným požadavkům ? Nevím. Vím jen to, že z jmenovaných růží u Pelců mám např. Mary Rose, Teasing Georgia, Sophy´s Rose, Emanuel (Crocus R.) a nikdy s nimi nebyl žádný problém. Produkce osvědčených kultivarů by asi neměla končit, tedy podle mého, asi naivního, názoru.
Možná by Honza věděl, v čem je "zakopaný pes" ?
Následující uživatel poděkoval: Kika

David Austin - Anglické růže VIII 13. lis 2019 12:24 #326635

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Evo, :unsure: ani jsem si nevšimla, když jsem byla na jejich stránkách. Překvapuje mě, že je tam i Emanuel. To je moje snad TOP růže, mám na obou zahradách a na obou se mu velmi daří. Zrovna u něho nechápu, proč ho chtějí přestat pěstovat (ty ostatní nemám). Škoda, že jsem si toho nevšimla dřív, zrovna dnes mi došly růže od Pelců.
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 13. lis 2019 14:00 #326637

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Koukla jsem na uvedení růže na trh, taky některé krátkověké. Možná, že takový Emanuel tady u nás je někdy choulostivý na padlí, u nich v VB častěji prší a je větší vlhkost, tak to je daleko horší?
Já jsem třeba odstranila Graham Thomas, podmínky u nás nic moc, ale málo kdy dokázal opět vykvést u nás v rovině. :huh:

David Austin - Anglické růže VIII 14. lis 2019 12:42 #326639

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
těžko říct , co je k tomu vede. taky mám Crocus dlouho - a každý rok krásně kvete. je pod švestkou a myslím , že tam má i spoustu kořenů z toho stromu .
další , kterých bych se zastala jsou Teasing Georgia nebo třeba The Wedgwood. druhý jmenovaný sice klopí , ale má krásné květy a úžasně voní . taky slušně naroste , takže se dá použít i jako menší popínavka . kvete opakovaně až do zimy.
myslím si , že mladí od Austina- jeho syn i vnuk - chtějí dávat na trh stále nové kultivary. ty starší už fůra lidí má a není takový odbyt .

wedgwoodr.jpg

teasinggeorgia.jpg

crocus_2019-11-14.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Kika, Ajka, alenak, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 14. lis 2019 17:21 #326641

• Eva L.
  • Moderator
Kájo, taky si to myslím. Dnešní svět se točí hlavně okolo peněz. Ta čistka v produkci má určitě komerční pozadí. Jiný důvod mě nenapadá.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 19. lis 2019 12:14 #326646

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Eva L. napsal:
www.ruzepelcovi.com/blog/anglicke-ruze/

Co tomu říkáte ? Na jednu stranu chápu, že nelze do nekonečna množit starší kultivary, které možná už nejdou tak na odbyt, jak by si firma Austin Roses představovala. Nebo jde o odrůdy, které neodpovídají svou kvalitou (odolností, možná i vzhledm) současným požadavkům ? Nevím. Vím jen to, že z jmenovaných růží u Pelců mám např. Mary Rose, Teasing Georgia, Sophy´s Rose, Emanuel (Crocus R.) a nikdy s nimi nebyl žádný problém. Produkce osvědčených kultivarů by asi neměla končit, tedy podle mého, asi naivního, názoru.
Možná by Honza věděl, v čem je "zakopaný pes" ?

si zaspekuluju :

- zdravotní stav, případné neprosperování - tomu bych jako důvod dalšího nepodporování přílišnou váhu nepřisuzovala. Mně by i celkem zajímalo v této souvislosti zda šlechtitelé ( a školkaři ) mají ( dostatečnou příp. jakoukoliv ) zpětnou odezvu z výsadeb. Další věcí pak je klima v různých částech Evropy ( světa ) - někde růže prosperuje, jinde nikoliv. Či jen sečtou počty prodaných rostlin, oček..

- mě na tom seznamu zarazila přítomnost celkem nových kultivarů.
- u "starých" kultivarů bych tipla jednak rozmělňování poplatků, načítání odváděné poplatkové sumy. Ani jsem v podstatě se nedívala, u kterých růží ještě platí patent ( c, či r ), ale např. Grahamu Thomasovi z r. 1983 by pat. práva vypršela i při držení po celou dobu v r. 2013. U většiny je uvedeno TM, to je sice levnější, vylučuje ale pouze prodej pod např. Lady Salisbury, nikoliv však pod AUScezed. www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.65919
Převráceno : licencovaná školka má v těchto případech smůlu, od Austina očka neobdrží, smlouva s A. pěstování této růže ( skoro jistě ) bez A. podpory vylučuje. Nelicencovaná školka mohla produkovat tuto růži i dříve, prodávat ji pod AUScezed, nyní bude moci i pod Lady Salisbury ( pokud tento název A. i nadále nebude platit ). Případů recyklace TM názvů již bylo...
pro koncového spotřebitele se v podstatě nic nezmění, růže stále bude sehnatelná. Holt jinde, no..

- ono když si vezmeš kolik např. červených kultivarů A. drží, platí ... pak se asi nelze nějaké selekci ( ať už založené na čemkoliv ) divit.

- z uvedených Lady Salisbury mě letos hodně zlobila ( sucho ), přesazovala jsem ji, téměř žádný nárůst kořenů od doby zasazení ( podzim 2014 ). Sophyś Rose ( jaro 2013, kontejnerovaná ) mi letos uschla zcela.
Mary Rose už nemám déle ( neopakovala, vím, u tebe to tak není). Emanuel ( Crocus Rose ) - na ní se hodně loňsko podepsalo. Mám ji od podzimu 2011, vždy kvetla záplavou květů. Pokud bylo sucho, druhý flór byl slabší, pokud pršelo - i ten byl úžasný. Loni záplava v I. fl., pak slabý druhý flór, seděla, neobrážela. Je na celodenním úpalu, v podstatě nejsušší záhon. Loňská poušť se na ní projevila dodatečně. Letos již I. fl. byl výrazně slabší proti jiným rokům, druhý pak skoro nevýznamný. Nízká, nerostla. Nikdy jsem na ní padlí neměla, ani letos, kdy padlí bylo přítomno ( Harlow Carr např. )
Poslední úprava: 19. lis 2019 12:18 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, Luša, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 19. lis 2019 23:06 #326647

• Anonym
Trh očekává 3 nové odrůdy každý rok. Loni byly jen 2, těžko uvěřit, že v jich ohromném a super drahém šlechtitelském programu neměli třetí, která stála za poslání do prodeje. Zároveň potřebují z nových růží udržovat obrat, který zaplatí celý jejich vývoj a následný marketing. Takže hodně marketují ty jejich nejnovější odrůdy. A odrůdy, které se prodávají málo, se jim už nevyplatí nabízet. Myslím, že se snaží udržovat rozumnou nabídku, aby bylo z čeho vybírat, ale aby toho zase nebylo na výběr příliš moc. A aby starší růže nekonkurovaly novým podobným.

Edhelka, North Wales, UK

David Austin - Anglické růže VIII 20. lis 2019 08:04 #326648

• Eva L.
  • Moderator
Květa napsal:
- zdravotní stav, případné neprosperování - tomu bych jako důvod dalšího nepodporování přílišnou váhu nepřisuzovala. Mně by i celkem zajímalo v této souvislosti zda šlechtitelé ( a školkaři ) mají ( dostatečnou příp. jakoukoliv ) zpětnou odezvu z výsadeb. Další věcí pak je klima v různých částech Evropy ( světa ) - někde růže prosperuje, jinde nikoliv. Či jen sečtou počty prodaných rostlin, oček..
)

Květo, to mě taky napadlo. Ale vzhledem k tomu, že austinky jsou určitě rozšířené na všech kontinentech (kromě Antarktidy :cheer: ), tak zpětné informace firma A. jistě má. A zřejmě hrají v selekci svou roli.

Co se týká licencí, to je pro mě natolik vzdálená oblast, že se vyjádřit neodvažuji. Ale vím, že ty víš.

Asi tak úplně nerozumím tomu: "kolik např. červených kultivarů A. drží, platí ". Jako že je stále množí ?
Dívala jsem se na letošní podzimní nabídku a moc jich tam tedy nezbylo. Buď je mají už vyprodané, nebo se s nimi už nepočítá. www.davidaustinroses.com/eu/type/english-roses
Postrádám např. Tradescant, Munstead Wood, Falstaff, L.D.Braithwaite, The Dark Lady, Lady of Megginch, W. Shakespeare, Heathcliff.
Úbytek růží jiných barev jsem nezjišťovala, ale asi to bude podobně.

David Austin - Anglické růže VIII 20. lis 2019 08:24 #326649

• Eva L.
  • Moderator
Edhelko, souhlasím, mám podobný názor. Světoznámé růžařství, jako je Austin Roses, si nemůže dovolit finanční ztráty. Provoz je náročný. Jen mi je některých kultivarů líto, např. Crocus Rose. Ale jak píše Květa, asi se s nimi ve školkách setkáme, nějakou "oklikou" v názvech, třeba. :P

David Austin - Anglické růže VIII 23. lis 2019 01:53 #326653

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Nesmutněte pro krásnou ´Crocus Rose´, dámy.

Pořiďte si ´Emily Bronte´.

V mnoha ohledech se jí neskutečně podobá, v mnoha ohledech ji předčí.
Je zdravější (zcela zdravá i nyní) a silněji voní.

P2910632.jpg

P2910638.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, alenak, babkaela, alcearosa, ibiska, Viki
Moderátoři: Eva L., Květa