Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 31. pro 2019 05:56 #326716

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Lucie, Desdemona je opravdu kouzelná.
Můžeš mi, prosím, prozradit, jak květy reagují na déšť ? Lepí se, nebo vlhku odolávají ? Díky.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 31. pro 2019 13:39 #326717

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Eva L. napsal:
Ahoj Lucie, Desdemona je opravdu kouzelná.
Můžeš mi, prosím, prozradit, jak květy reagují na déšť ? Lepí se, nebo vlhku odolávají ? Díky.
Evi, květy jsou odolné dešti i slunci, rozhodně nemají sklon k mumifikaci, navíc moc příjemně voní (teda aspoň mému nosu). Myslím, že je to povedená růže. Koncem října chytla trochu černou skvrnitost, ale bylo to opravdu až na podzim a stejně listy už opadávaly. Květy jsem musela ještě zač. prosince ostříhat, začínaly mrazíky.
Nicméně, je to bílá růže a stárnutím květ pomalu hnědne, je lepší ho zavčasu odstřihnout. Ale to je bohužel u všech bílých květů.
Poslední úprava: 31. pro 2019 13:46 od LucieT.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 01. led 2020 08:53 #326718

• Eva L.
  • Moderator
Lucie, moc děkuji za informaci. :) Po svých bývalých špatných zkušenostech s bílými růžemi jsem už opatrná, možná až moc. Do podzinmí objednávky u Pelců jsem si dala Desdemonu dvakrát a dvakrát jsem ji zase smázla. Ani nechci vědět, co si o mně Pelcovi asi myslí. :unsure: Naštěstí ji stále ještě mají nevyprodanou a při jarní nabídce už nezaváhám.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 02. led 2020 19:15 #326719

• LucieT
  • Platinum Boarder
Další nováčci v mé zahradě:
Sweet Juliet - menší květy, ale krásné, v létě trpěla hodně na černou skvrnitost, musím ji na jaře postříkat.
DSC_6816_2020-01-02.jpg

Wollerton Old Hall - vyhodila 2m pruty, kvetla na koncích větví a květy se půvabně skláněly dolů. Tak jako zvláštně voní, ale mě se ta vůně líbí.
DSC_6832_2020-01-02.jpg

DSC_7003.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela, alcearosa, Viki

David Austin - Anglické růže VIII 03. led 2020 07:56 #326723

• Eva L.
  • Moderator
U austinek miluju kulaté pohárkovité květy. A právě proto, mimo jiné, se těším i na Desdemonu.

Nejmladší z uvedených je Scepterd´Isle. První rok jsem se nemohla rozhodnout, jestli se mi líbí, nebo nelíbí. Teď už mám jasno. Líbí a moc.
ScepterdIsle.jpg

ScepterdIsle1.jpg

Benjamin Britten má důstojný, košatý a souměrný keř. Radost pohledět.
BenjaminBritten1.jpg

BenjaminBritten2.jpg

Naopak Royal Jubilee má keř trochu neuspořádaný, ale snad se časem srovná. Květy má dokonalé.
RoyalJubilee4.jpg

RoyalJubilee1.jpg

Jude the Obscure je sladká i svou vanilkovou barvou
JudetheObscure2.jpg
Poslední úprava: 03. led 2020 16:10 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, babkaela, alcearosa, ibiska, LucieT, Viki

David Austin - Anglické růže VIII 03. led 2020 08:18 #326724

• Eva L.
  • Moderator
Už se nevešla něžná Queen of Sweden, ale nemůžu ji vynechat.
QueenofSweden1.jpg

A Wollerton Old Hall, která je na mě asi naštvaná, že ji nedopřeji stát se popínavkou. Vyhání pravidelně dlouhé výhony, které nemilosrdně šmikám. Ale jinak je to krasavice.
WollertonOldHall2.jpg

WollertonOldHall3.jpg

Všechny jmenované výborně rostou a jsou zdravé. Tak kdo by je nemiloval ? :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Luša, babkaela, alcearosa, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2020 15:59 #326725

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Evo, máš je nádherné. Tady se jim moc nedaří, chybí voda. Tenkrát v 2015 jsem koupila od tohoto šlechtitele poslední, Royal Jubilee. Líbí se mi barva, sice trochu "přiklopuje", prokvétá stále a zatím ani nevyhazuje kandelábry z podzimu, voní, zdravá růže. Od začátku byla VIP péče a voda, z konve. :cheer:

DSC01273.jpg
13/6 začínáme
DSC01473.jpg
18/6
DSC01644.jpg
19/6
DSC01551.jpg
Poslední úprava: 04. led 2020 16:03 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, babkaela, alcearosa, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2020 16:52 #326727

• LucieT
  • Platinum Boarder
Royal Jubiléé je vážně krásná růže, na podzim jsem ji taky vysadila. Ale koukám, že je spíš růžová. Já o ní měla představu víc do červena a tmavší, no je s oranžovkama, tak to nebude dobrý. :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2020 17:03 #326729

• LucieT
  • Platinum Boarder
Scepter'd Isle - mám ji dvouletou, je to jedna z mých nejoblíbenějších růží, u mě má na podzim skoro ke 2m a květy se sklání dolů, je nádherně fotogenická a ráda ji fotím. Taky moc krásně voní a je zdravá. No prostě ji mám ráda. :cheer:

DSC_6839_2020-01-04.jpg

DSC_4514.jpg

DSC_4815.jpg

DSC_6351.jpg

DSC_6848_2020-01-04.jpg

DSC_6385.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, Luša, babkaela, alcearosa, ibiska

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2020 17:15 #326738

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
alcearosa napsal:
Možná se na jaře uvolní místečko, líbila by se mně v sousedství Louise Odier angličanka Wolerton Old Hall. Kromě toho , že údajně hodně silně voní, máte někdo zkušenost ?
(Dobrou i horší ) Děkuji.

i když následně tu zkušenosti s WOH byly popsány, ještě toška ze mlýna ode mne.

Fajn, v podstatě nemám výhrady, kromě toho, že se obtížně udržuje ve spořádáném tvaru. Pruty, rozdílné délky. Opakovala, vůně příjemná, nijak silná ( ale mám ji v pozadí záhonu, nechodím k ní čmuchat opakovaně.

ad Royal Jubilee. Aleno, máš ji moc pěknou. Svou mám od podzimu 2013, přesazovala jsem ji - a vůbec se jí to nelíbilo. Ačkoliv jsem nijak kořeny nepoškodila, mátoří se,pomalu.
Lucie - co ji za ty roky pozoruji - jeví se mi jako růže poměrně citlivá k prostředí. Barvu květů ovlivňuje asi v podstatě cokoliv. Použité hnojivo, okolní teplota, pH půdy... původně jsem ji měla zasazenou ve Vítacím ( vys. pH ) a květy byly studeně růžové. Totožná barva jako Charles Rennie Mackintosh. Po přesazení do neutrálního pH + používám dodatečně hnojivo P+K jsou květy v létě až slabě pomerančové. Rozhodně teplý tón.
:lol:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa