Vendy, ad Grace.
Trápily jsme se spolu 7 let, v počátcích po zasazení jsem byla nadšená - mívala těch 120 - 140 cm, celkem dobře kvetla, květ krásný. Netrvanlivý, ale krásný.
Po krutozimě sice k zemi, ale nezdálo se, že by si nesla nějaké mrazové poškození do dalších let. Ale právě - rok od roku se zmenšovala + trucovala v suchu s opakováním.
S čistkou v záhonech jsem v podstatě ještě nezačala ( páč mám záhony podzimně rozkvetlé ), nicméně o víkendu - když bylo počasně přívětivo a zem trochu oschlá, nelepivá, jsem Grace vyryla. I z toho důvodu, že je to jedna z nejstarších růží, které plánuji pro letošek odtrůnit = fuška. Kořeny macaté, mákla jsem si. Nadzemní část letos měla pouhých 40 cm.
Dito, výšky růží uváděné ( kdekoliv - u prodejců, šlechtitelů, HMF i Rosebooku ) beru s velkou rezervou. Příliš často mi růže, u kt. uvádějí 80 cm, kvete v 140 cm, když prší tak i více.
Záleží následně na mnoha faktorech, některé z nich ovlivnit můžeš, jiné nikoliv. Dá se říci, že pokud budeš růži pravidelně stříhat, tak popínavku ( 3,5m ) z ní mít nebudeš. Ten další rozptyl ( 90 - 150 Austin, 90 - 105 Rosebook ) bych pak brala. Spodní hranice OK, u horní záleží na tom, jak se růži ( a to teda dá se říct i v jednotlivém roce ) bude dařit.
Abych zůstala i Austinek - běžně mívám Hyde Hall nad 150 cm, letos ze záhadných důvodů ( vůbec netuším co mu nesedlo ) má sotva metr.