Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 01. říj 2017 17:10 #320651

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Tak do tohohle šuplíčku máš pořád zatím nejvíce co "uklízet". Tak šoupnu něco z tohoto týdne.

Charles Austin - ikdyž ji docela šmikám, už se na koukám zespodu.

DSC_0280_postcard_postcard.jpg

The Lady of the Lake. Na jaře nekompromisně střihnutá se zemí (KS), chvilku ji to trvalo, ale už má zase rozcapené pruty kolem sebe. Nějak nevím jak na ni. Šlahouny háže skoro vodorovně a když je chci upravit, polámu je, jsou strašně měkoučké a jemné, dřevnatí až později a s tím už neudělám vůbec nic.

DSC_0664b.jpg

Graham Thomas - bezproblémová samodržící růže.

DSC_0666b.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Marta, alcearosa, luci, Dita

David Austin - Anglické růže VIII 01. říj 2017 17:23 #320652

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Alan Titchmarsh - milionplátkové květy v trsech, vždy sklopené, přenádherná.

DSC_0683_2017-10-01.jpg

William Shakespeare 2000

DSC_0680b.jpg

Tess of the D'Urbervilles - tak tahle málem šla. Od zasazení házela bokem pláňata. Párkrát jsem udělala na radu Květy (díky!) odkop, utržejí výhonu, zamazání uhlím a dala pokoj :-)

DSC_0681_2017-10-01.jpg

The Lark Ascending

DSC_0676_2017-10-01.jpg

DSC_0667b.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, Marta, alcearosa, luci, rok.zaruka, LucieT, Dita

David Austin - Anglické růže VIII 03. říj 2017 10:46 #320657

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vendy, ad Grace.
Trápily jsme se spolu 7 let, v počátcích po zasazení jsem byla nadšená - mívala těch 120 - 140 cm, celkem dobře kvetla, květ krásný. Netrvanlivý, ale krásný.
Po krutozimě sice k zemi, ale nezdálo se, že by si nesla nějaké mrazové poškození do dalších let. Ale právě - rok od roku se zmenšovala + trucovala v suchu s opakováním.

S čistkou v záhonech jsem v podstatě ještě nezačala ( páč mám záhony podzimně rozkvetlé ), nicméně o víkendu - když bylo počasně přívětivo a zem trochu oschlá, nelepivá, jsem Grace vyryla. I z toho důvodu, že je to jedna z nejstarších růží, které plánuji pro letošek odtrůnit = fuška. Kořeny macaté, mákla jsem si. Nadzemní část letos měla pouhých 40 cm.

Dito, výšky růží uváděné ( kdekoliv - u prodejců, šlechtitelů, HMF i Rosebooku ) beru s velkou rezervou. Příliš často mi růže, u kt. uvádějí 80 cm, kvete v 140 cm, když prší tak i více.
Záleží následně na mnoha faktorech, některé z nich ovlivnit můžeš, jiné nikoliv. Dá se říci, že pokud budeš růži pravidelně stříhat, tak popínavku ( 3,5m ) z ní mít nebudeš. Ten další rozptyl ( 90 - 150 Austin, 90 - 105 Rosebook ) bych pak brala. Spodní hranice OK, u horní záleží na tom, jak se růži ( a to teda dá se říct i v jednotlivém roce ) bude dařit.
Abych zůstala i Austinek - běžně mívám Hyde Hall nad 150 cm, letos ze záhadných důvodů ( vůbec netuším co mu nesedlo ) má sotva metr.
Následující uživatel poděkoval: Vendy, alcearosa, Dita

David Austin - Anglické růže VIII 03. říj 2017 15:48 #320664

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Darcey Bussell
DSC_4295.jpg

Lady Emma Hamilton
DSC_4316.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, Marta, alcearosa, luci, Viki, Dita

David Austin - Anglické růže VIII 14. říj 2017 13:35 #320720

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
ahoj, mám prosbu :
nevíte náhodou někdo kolik stojí doprava růží od Austina. Chtěla jsem si objednat letošní novinky, ale nějak nemůžu přijít na to, kolik od něho stojí doprava ???
Poslední úprava: 14. říj 2017 13:36 od AlenaC.

David Austin - Anglické růže VIII 16. říj 2017 07:13 #320721

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
já sem tento rok platila 16,95 euro :-)

David Austin - Anglické růže VIII 16. říj 2017 18:11 #320722

• AlenaC
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 257
Moc děkuji za info. To by nebylo tolik. Tak teď ještě abych zvládla udělat objednávku a hlavně zaplatit. Kartou to neumím, tak jestli to budu moci poslat přes účet, no uvidíme. Díky.

David Austin - Anglické růže VIII 16. říj 2017 20:03 #320724

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
oni to mají docela přehledné ty objednávky...držím pěsti!:-)

David Austin - Anglické růže VIII 19. říj 2017 14:26 #320749

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Prosím, kdo máte 2 až 3 roky Carolyn Knight ? Měla jsem ji objednanou u p. Šípa, už ji nemá a u Pelců jsem dostala informaci, že ji už očkovat nebudou, u nich slabé větve a náchylná k ČS. Chtěla jsem ji kvůli barvě,
mrazuvzdornosti a menší trnitosti. Vyplatí se ji objednávat napřesrok? Jsem rozpačitá ze zkušenosti s ní u pěstitelů. První rok je sice u mně každá angličanka křehká,zpravidla se nejdříve vykřeše druhým rokem, ale nechci riskovat a dlouho čekat. Jak u vás , kdo ji máte ? Dík za poznatky.

,

David Austin - Anglické růže VIII 02. lis 2017 08:22 #320937

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Někdy letos jsem se tu ptala na The Prince a tuším HonzaPM vyjádřil myšlenku, že Austin nabízí jen ty růže, které jsou kvalitní a ty v něčem překonané už ne. Že to není marketing, hrnout každý rok nové odrůdy, ale že ty nové jsou opravdu lepší než ty staré.
Dá se tedy říct, že růže, která už není na jeho stránkách, má nějaký "problém"? Nebo že se třeba ukázala nějaká vada, třeba málo kvete a tak?
Austinek mám sedm a to je tak akorát, po dalších netoužím, zas tolik jsem jim nepropadla, ale ať vím do budoucna. Díky.
Moderátoři: Eva L., Květa