Ninkwen napsal:
Prosím o Vaše zkušenosti, jak Vám opakuje James Galway? Mi začíná druhou vlnu až teď, což mi přijde dost pozdě a je škoda, že už si je moc neužiju. Je možnost to ovlivnit? Mám jednu rostlinu vyvázanou k pergole, druhou volněji u plotu (první dva roky jsem vyvazovala, letos zkouším jako keř). U pergoly slunce spíš jen okolo poledne, u plotu skoro pořád přes léto, teď už je ale stíňena domem sousedů. Hnojila jsem tekutými slepičinci párkrát v sezóně, stříhala odkvetlé květy. Sledujete nějakou změnu v opakování, dle střihu růže či třeba jejího vodorovného vyvázání či peggingu? Já je letos skoro nestříhala, jen poškozené výhony.
jak bys to chtěla ovlivňovat ?
- je vysoce pravděpodobné, že pokud růži nebudeš stříhat, vykvete ti v I. fl. o něco dříve ( dejme tomu o dny ) než když ji střihneš k zemi. Ale i toto konstatování je poněkud diskutabilní.
- záleží na poloze kde bydlíš ( nástup veg. sezony )
- po I. fl. hrají pak prim geny, ale také okolní podmínky. Růže mají určitou teplotní hranici, po kterou nestrádají. Každá růže ji má jinde ( zjednodušuji ).
Pokud ale teploty vzduchu tuto hranici překročí, růže se dostanou do stresové situace ( zastaví růst, tvorbu poupat ) - a počkají si, až se podmínky "napraví". Vč. sucha.
Chladit ani "přitápět" nelze.
Předloni ( horko dlouho, sucho ) někt. růže neopakovaly vůbec.
Loni ( horko ) začaly růže opakovat až v II. pol. září
Letos - někt. růže začaly s opakováním již v 1.pol. srpna, někt. byla ( už ) v září "zima", opakovaly neochotně. Evě L ( studeněji než u mně ) někt. nezopakovaly.
--
+ James G. má celkem dlouhou pausu mezi I. a II. fl. již v genech.
II. fl nebýval silný, v r. 2015 i 2016 ( mi ) neopakoval vůbec. Již jej nemám.