Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 02. pro 2017 19:53 #321251

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
Dito omlouvám se ale jak mám dlouho některé růže se začínám opravdu ztrácet , ale tuhle mám tedy asi 5 let
on se ti snad rozjede ;)
Následující uživatel poděkoval: Dita, Malajkaa

David Austin - Anglické růže VIII 07. pro 2017 16:47 #321290

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriana napsal:
reaguji ještě na dotaz Vendy k Grace
mám ji 3 rokem po výsadbě, v záhonu stejně starých oranžád..záhon je na jih /+ ještě u nás na jihu/, takže celodenní výpek, no a Grace vypadá nejhůře ze všech..výška asi Květou spomínaných 40cm, slabé větve..dost černé skvrnitosti /nestříkám/. Takže tak, uvidíme, co po této zimě, nerada bych o ni přišla, snad se zmátoří..
jinak v tom záhonu mám The lady gardener, trčí tam, v těch pomerančových, krásně malinově/růžová :evil:
čím je zapříčiněné to růžové zbarvení, dá se nějak ovlivnit?
to že některé barvy byly hodně světlé, jsem brala že je to od úpalu, a než se usadí, ale u TLG jsem asi sáhla vedle...jinak vypadá zdravě, kompaktní keř, dlouhé květenství atd., jen ta barva :woohoo:

Adriano, bohužel, ty negativní poznatky ohledně Grace ( růst věkem od 10 → 5 ) nejsou pouze moje. Obdobnou zkušenost "utrpěli" i jiní. :(

ad The Lady Gardener - nejedná se náhodou o záměnu ?
( jako ano, o případných změnách barvy květu jsem četla. Použít melasu, potaš.
Sama jsem něco podobného zkoušela, ptž. mi v květech schází červená. Mívám květy světlejší, zřejmě i díky písčité půdě, kdy je P + K snadněji vyplavováno. Koupila jsem si spešl hnojivo, zdálo se mi, že barvy byly intenzivnější. Nebo taky mohlo být přání otcem myšlénky, že... zatím jsem to zkoušelo pouze tuto sezónu, na odpovědnější zhodnocení tudíž příliš brzo. )

David Austin - Anglické růže VIII 07. pro 2017 17:14 #321291

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ninkwen napsal:
Prosím o Vaše zkušenosti, jak Vám opakuje James Galway? Mi začíná druhou vlnu až teď, což mi přijde dost pozdě a je škoda, že už si je moc neužiju. Je možnost to ovlivnit? Mám jednu rostlinu vyvázanou k pergole, druhou volněji u plotu (první dva roky jsem vyvazovala, letos zkouším jako keř). U pergoly slunce spíš jen okolo poledne, u plotu skoro pořád přes léto, teď už je ale stíňena domem sousedů. Hnojila jsem tekutými slepičinci párkrát v sezóně, stříhala odkvetlé květy. Sledujete nějakou změnu v opakování, dle střihu růže či třeba jejího vodorovného vyvázání či peggingu? Já je letos skoro nestříhala, jen poškozené výhony.

jak bys to chtěla ovlivňovat ?

- je vysoce pravděpodobné, že pokud růži nebudeš stříhat, vykvete ti v I. fl. o něco dříve ( dejme tomu o dny ) než když ji střihneš k zemi. Ale i toto konstatování je poněkud diskutabilní.
- záleží na poloze kde bydlíš ( nástup veg. sezony )
- po I. fl. hrají pak prim geny, ale také okolní podmínky. Růže mají určitou teplotní hranici, po kterou nestrádají. Každá růže ji má jinde ( zjednodušuji ).
Pokud ale teploty vzduchu tuto hranici překročí, růže se dostanou do stresové situace ( zastaví růst, tvorbu poupat ) - a počkají si, až se podmínky "napraví". Vč. sucha.
Chladit ani "přitápět" nelze.

Předloni ( horko dlouho, sucho ) někt. růže neopakovaly vůbec.
Loni ( horko ) začaly růže opakovat až v II. pol. září
Letos - někt. růže začaly s opakováním již v 1.pol. srpna, někt. byla ( už ) v září "zima", opakovaly neochotně. Evě L ( studeněji než u mně ) někt. nezopakovaly.
--
+ James G. má celkem dlouhou pausu mezi I. a II. fl. již v genech.

II. fl nebýval silný, v r. 2015 i 2016 ( mi ) neopakoval vůbec. Již jej nemám.
Poslední úprava: 07. pro 2017 17:29 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Ninkwen, Dita, Malajkaa

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 07:38 #321293

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
bohužel mi nechtěl příspěvek vzít foto
takže jen slovně--- v prvním flóru byl J.Galway neskutečně nakvetlý a velký - 18.6
druhý flór byl 21.8 - - už o něco méně. později ještě kvetl sem tam na koncích výhonů až do mrazu . i přes velmi krutý sestřih znovu vyhodil vysoké pruty - taky velmi hrubé .je od severu chráněn domem - chyba z neznalosti byla , že jsem ho nasadila ke kraji a ted´ stíní menším angličankám .
Poslední úprava: 08. pro 2017 07:53 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ninkwen

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 08:13 #321294

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Moc děkuji za informace a vaše zkušenosti. Budu jej příští rok více sledovat, to již bude mít čtvrtý rok, tak uvidím, jak si s násadou 2. floru povede. Letos to bylo hodně pozdě. Kaja mě troch uklidnila, že jí opakuje už v srpnu.
Asi bych neměla srdce ho vykopat, má překrásné květy, navíc ještě do teď jej mám ve váze (i když teď už jen poloupátka, ty už se asi nerozvinou, poslední krásny květ opadl při přidávání barborky), takže alespoň v nečem je výhoda jeho letošního pozdního kvetení. Každá z růží má odlišné podmínky, tak budu moci porovnávat. Jinak moc děkuji za toto fórum, zvláště teď v zimě je to studnice informací, inspirace, ale i jen čisté krásy pro potěchu. Chodím sem denně se kochat, manžel mě má za blázna.
Poslední úprava: 08. pro 2017 08:17 od Ninkwen.

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 08:29 #321295

• Kaja
  • Platinum Boarder
jsem chtěla dát ty fotky, protože tam je z foťáku datum . už jsem to teď nechala smazat , ale k něčemu to bylo dobré . aspoń se vědělo , co , jak a kdy.
Poslední úprava: 08. pro 2017 08:29 od Kaja.

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 08:45 #321296

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ninkwen - mně letos J. Galway taky nestihl druhý flór, ale protože jsem nestihla střih po prvním, tak zas stihl vyrobit šípky a ty jsou teda parádní. Veliké, asi 2-3cm široké a 4cm dlouhé s velkým krásným bubákem, oranžové. Děti s nimi zdobily dýně do školky. Takže tak. :)
Následující uživatel poděkoval: Ninkwen

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 10:08 #321297

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Už zvažuji o tom, že nechám na šípky vedlejšího Johna Davise, že bych to samé udělala s J. G.? Budu mít příští léto nad čím přemýšlet:)

David Austin - Anglické růže VIII 08. pro 2017 12:07 #321300

• Kaja
  • Platinum Boarder
můžeš nechat šípky třeba jen na jednom výhonu --

David Austin - Anglické růže VIII 11. pro 2017 16:16 #321314

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
DSC03598_2017-12-11.jpg

20170531_144453.jpg

DSC03781.jpg

DSC03644.jpg

Chianti - růže kvete pouze jen jednou ale velice bohatě , mohutná růže jak do výšky tak šířky , ke konci sezony mívá černou skvrnitost
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, Láďa, alenak, Marta, rok.zaruka, LucieT, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa