Heleno, s tím sázením trvalek mezi růže v prvním roce má Honza pravdu.
Nasázet, zamulčovat a považovat za provizorium. Jenže - mnoho z nás kupuje růže podle katalogů, HMF a nikdy člověk neví, jak se ona dotyčná růže bude chovat zrovna na jeho zahradě.
Může růst, může růst až za dva roky, může málo kvést, může mít naprosto jinou barvu než si člověk představoval. Nemusí být vhodné podmínky ( letošní déšť ) a člověk může zažít zklamání.
Další věcí je, že málokde je vidět, jak květ vlastně bude velký, jaký bude habitus růže ( chá, můj B.Parfait ).
Jako příklad vybírám Kachništinu a moji Welwyn Garden Glory
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...60&Itemid=112#261408
první kvetení - řekla bys, že se jedná o tutéž růži ?
kdybychom navíc neměly WWGlory ze stejného zdroje ..
druhé kvetení u mne, trošku intenzivnější, ale do Kachništiny barvy furt daleko..
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...80&Itemid=112#268871
jako druhý příklad - Lensem doporučovaná kombinace B.Parfait, H.Pink, Mary Rose. Sadila jsem je tak. Na podzim šly od sebe, Mary Rose mi u nich vadila.
Vlaďko na BP + HPink + Angelu jsem moc zvědavá. Mohlo by jim to spolu moc slušet.
A proč to píšu - růže nasadím podle toho, jak se mi zdály být podle HMF k sobě pasující ( + k okolí ), nijak se tím netrápím. Po prvním roce většinou se ujasní velká spousta věcí, pak přesazuji. Mám ověřeno ( možná i díky té mé lehké zemině ), že růže to ani nepoznají. Skoro vždy vyndám celé kořeny, nepoškozené. A stejně bych druhým rokem stříhala, takže neprožívám ani zkrácení větví.
Jedinou vyjímkou byla právě zmiňovaná Angela, je velmi vitální a při přesazení jsem jí kořeny přetrhla. Druhým rokem se déle vzpamatovávala ( slabší začátek kvetení, pak už byla v poho ).
Trvalky i trávy se po prvním roce přesazují velmi snadno.
Takže za mne - po první sezoně na jaře s rýčem řádím. Do starších výsadeb jdu s nechutí, zejména právě do růží.
Ještě dodatek - dostala jsem již několik růží ( starších - vyrytých po 2 - 3 letech od výsadby ) od EvyL. Nepozorovala jsem , že by utrpěly nějakou újmu : Heidelinde, John Clare, Sonnenröschen, Swany. Zřejmě ani First Lady - do té doby než jí sežrali hryzci podnož.
Trochu měly problémy: Golden Years ( 2 sazenice, jedna je jakžtakž, druhé se nevede - nemají akurátní stanoviště, možná i hryzec, nedívala jsem se. Zmiňovala jsem Bonicu - té to chvíli trvalo , naštíplá podnož. Jacqueline du Pre - spíš se zmenšuje než aby rostla ( růží ? ). Překvapila mne Marie Antoinette -zasadila jsem starší sazenici, Evě moc nerostla, tak abych ji zkusila v jiných podmínkách. Mně také moc nevyrostla, kvetla jakžtakž. Po jedné sézóně jsem s ní šoupala znovu, podnož nepopovyrostla snad ani o cm, MA se snažila zakořenit na vlastních.
( byla jsem na toto tázána, nevěděla jsem, kam zařadit ).