Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 18:30 #275894

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Pročítám to tady a špekuluju.(Garážový záhon).Koukala jsem na obrázek u Kalbuse na růži Jana(gallica),co jsem si u něj koupila.Je taková fialovo-růžová.Pak mám ještě Mamy blue.Ani jednu neznám naživo,musím počkat,až mi vykvetou.Moc by se mi líbila ještě Stanwel Perpetual.Nemáte někdo doma,prosím, podobnou barev.kombinaci?Abych měla aspoň trochu představu?

Re: Růžové kombinace 20. led 2012 19:18 #275895

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Helen, myslím, že Angela v popředí před těmi galikami by byla pěkná. Nenašla jsem, jak velký je ten Tvůj záhon. Mám Cardinála R. i Charlese d M. dvouleté,(nebo 3roky? :ohmy: ) a už jsou to pořádné keře. Obzvlášť Charles je hodně rozložitý. Na HMF píší šířku až 150cm, neměřila jsem,ale myslím, že to bez obtíží dá i v našich podmínkách už teď.Já to tedy podcenila, ale přesazovat ho nebudu.

Ad Angela záhon:Holky díky, já se na ten záhonek tak těším :blush:
Poslední úprava: 20. led 2012 19:21 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 00:10 #275901

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Heleno, s tím sázením trvalek mezi růže v prvním roce má Honza pravdu.
Nasázet, zamulčovat a považovat za provizorium. Jenže - mnoho z nás kupuje růže podle katalogů, HMF a nikdy člověk neví, jak se ona dotyčná růže bude chovat zrovna na jeho zahradě.
Může růst, může růst až za dva roky, může málo kvést, může mít naprosto jinou barvu než si člověk představoval. Nemusí být vhodné podmínky ( letošní déšť ) a člověk může zažít zklamání.
Další věcí je, že málokde je vidět, jak květ vlastně bude velký, jaký bude habitus růže ( chá, můj B.Parfait ).
Jako příklad vybírám Kachništinu a moji Welwyn Garden Glory
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...60&Itemid=112#261408
první kvetení - řekla bys, že se jedná o tutéž růži ?
kdybychom navíc neměly WWGlory ze stejného zdroje ..
druhé kvetení u mne, trošku intenzivnější, ale do Kachništiny barvy furt daleko..
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...80&Itemid=112#268871

jako druhý příklad - Lensem doporučovaná kombinace B.Parfait, H.Pink, Mary Rose. Sadila jsem je tak. Na podzim šly od sebe, Mary Rose mi u nich vadila.
Vlaďko na BP + HPink + Angelu jsem moc zvědavá. Mohlo by jim to spolu moc slušet.

A proč to píšu - růže nasadím podle toho, jak se mi zdály být podle HMF k sobě pasující ( + k okolí ), nijak se tím netrápím. Po prvním roce většinou se ujasní velká spousta věcí, pak přesazuji. Mám ověřeno ( možná i díky té mé lehké zemině ), že růže to ani nepoznají. Skoro vždy vyndám celé kořeny, nepoškozené. A stejně bych druhým rokem stříhala, takže neprožívám ani zkrácení větví.
Jedinou vyjímkou byla právě zmiňovaná Angela, je velmi vitální a při přesazení jsem jí kořeny přetrhla. Druhým rokem se déle vzpamatovávala ( slabší začátek kvetení, pak už byla v poho ).
Trvalky i trávy se po prvním roce přesazují velmi snadno.
Takže za mne - po první sezoně na jaře s rýčem řádím. Do starších výsadeb jdu s nechutí, zejména právě do růží.

Ještě dodatek - dostala jsem již několik růží ( starších - vyrytých po 2 - 3 letech od výsadby ) od EvyL. Nepozorovala jsem , že by utrpěly nějakou újmu : Heidelinde, John Clare, Sonnenröschen, Swany. Zřejmě ani First Lady - do té doby než jí sežrali hryzci podnož.
Trochu měly problémy: Golden Years ( 2 sazenice, jedna je jakžtakž, druhé se nevede - nemají akurátní stanoviště, možná i hryzec, nedívala jsem se. Zmiňovala jsem Bonicu - té to chvíli trvalo , naštíplá podnož. Jacqueline du Pre - spíš se zmenšuje než aby rostla ( růží ? ). Překvapila mne Marie Antoinette -zasadila jsem starší sazenici, Evě moc nerostla, tak abych ji zkusila v jiných podmínkách. Mně také moc nevyrostla, kvetla jakžtakž. Po jedné sézóně jsem s ní šoupala znovu, podnož nepopovyrostla snad ani o cm, MA se snažila zakořenit na vlastních.
( byla jsem na toto tázána, nevěděla jsem, kam zařadit ).
Poslední úprava: 21. led 2012 00:44 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, jana H, Evka

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 01:05 #275903

• Květa
  • Moderator
mišpule napsal:
Pročítám to tady a špekuluju.(Garážový záhon).Koukala jsem na obrázek u Kalbuse na růži Jana(gallica),co jsem si u něj koupila.Je taková fialovo-růžová.Pak mám ještě Mamy blue.Ani jednu neznám naživo,musím počkat,až mi vykvetou.Moc by se mi líbila ještě Stanwel Perpetual.Nemáte někdo doma,prosím, podobnou barev.kombinaci?Abych měla aspoň trochu představu?

Mišpul, nemám. K modrým jsem se propracovala teprve nedávno :silly: .

Ty dvě ( SP + Jana ) vypadají, že z nich budou pěkní obříci.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 06:55 #275904

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
To by mi ani tak nevadilo,nelíbí se mi ta jednolitá plocha garáže.Vloni jsem tam šoupla oleandr,schůdky,na kterých stál,mezi kapradím a trávami nebyly vidět a hned to vypadalo líp.
Na výšku mají 2,5 m místo a když budou 2m široké,taky neva.Myslela jsem SP dát do trojúhelníka s tůjí a hortenziema,aby zakryla ten průhled na přívěs a popelnice vzadu,blíž k plácku u ohniště Janu.Má krásně vonět(říkal p. Kalbus):)

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 07:26 #275907

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květa napsal:
druhé kvetení u mne, trošku intenzivnější, ale do Kachništiny barvy furt daleko..

Květo,k té barvě jsem se chtěla zeptat,nemohla by ta barevna odlišnost být částečně také způsobená foťákem a světelnými podmínkami(slunce polostín apod.)při focení?Zdůrazňuji částečně,protože sama uvádíš změnu barevné intenzity prvního a druhého kvetení.
Všimla jsem si,že například fotky EvyT jsou mnohem sytějších odstínů.

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 07:42 #275908

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Kačka tu zrovna není, troufnu si , páč mám u ní nakoukáno.
Její WWGlory je fakt řvavka. Asi i podmínkami, má hlavně ranní sluníčko. Krásná, já tyhle neumím zkombinovat.Loni jsem neodolala Bridge of Sighs, jsem zvědavá, jak to ustojím. Přesazovat bych ji nechtěla.

Ke kombinacím. Květa říká: často kupujeme růže podle katalogu a nevíme co nás čeká.
:laugh: Několik z nás loni neodolalu kráse Blue for You. Objednala jsem ji coby umírněný keřík do metru.Pak našla na HMF informaci 90-200cm. :woohoo: Hledala jsem jiné místo, co kdyby, že? Šla coby soliter, tam si může dělat co bude chtít. No když tam teď vidím ten vohlodeček, budu jí hodně fandit. Ale našla jsem další informace.www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=rosen_alle&id=603
Květo,Kačko, asi fakt hodně naroste ;) A nebo zafungují ZZ....
Poslední úprava: 21. led 2012 08:07 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 12:25 #275918

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, jj, je to o zkoušení na vlastní "kůži". U mě to růže s přesazováním nemají tak jednoduché, půda je hutnější a vždycky jim bohužel kořeny přervu. :blush:
Prosím, odkud máš Lensem doporučované kombinace? Na jeho stránkách se mi nedaří tuto pasáž najít.

Vlaďko, Charles de Mills má místa dost, u mě se mohutněji tváří Cardinal de Richelieu.

Mišpule, k Stanwell Perpetual: mám ji jednu sezonu. A roste dobře. Nejdříve se rozvalila, potom začaly vyrážet více jak metrové prýty. Zdá se, že bude více do šířky než do výšky. Když jsem ji u Dresly brala, upozornila mě, že pokud ji zasadím hlouběji, bude odnožovat. Pokud ji dám cca 2 cm hluboko, mělo by to být v pořádku.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Růžové kombinace 21. led 2012 13:29 #275922

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Jo, Heleno, Cardinál bude asi mohutnější, ale víc do výšky a ne tak rozložitý. tedy podle mého dvouletého srovnání a HMf. :blush:
Jsou krásný, galiky mám ráda.
Poslední úprava: 21. led 2012 13:30 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Růžové kombinace 22. led 2012 00:53 #275964

• Květa
  • Moderator
Evka napsal:
Květa napsal:

Květo,k té barvě jsem se chtěla zeptat,nemohla by ta barevna odlišnost být částečně také způsobená foťákem a světelnými podmínkami(slunce polostín apod.)při focení?Zdůrazňuji částečně,protože sama uvádíš změnu barevné intenzity prvního a druhého kvetení.
Všimla jsem si,že například fotky EvyT jsou mnohem sytějších odstínů.

Evko, malinko foťákem - trochu vytahuje bílou. Foťák nemám dobrý, fotím ale na macro a fotky detailů ( si myslím ) jsou poměrně dost barvou odpovídající.
Fotím většinou ráno ( to jsou f. nejhezčí díky světlu, předpokládá to ale, že se vyhrabu z postele včas ) nebo večer, když už není slunce.
Rozdíl mezi I. a II. kvetením - v druhém mívají růže ( neříkám všechny ) intenzivnější barvu ( chladem ? )
Máme s Evou nějaké růže stejné ( i stejně staré ) - a pozoruji u svých daleko méně červené v květu. Proti Dresle leckdy také. Říkat čím to je, byla by pouhá spekulace - nevím. Eva jich má na rozdíl ode mne většinu celý den na slunci, kys. půdu... nepřítomnost slunce, jiné hnojení... fakt netuším.
Pokud si někdo v létě vzpomenete - prosím, připomeňte: ráda bych udělala jedno srovnání - vzala bych nějakou růži, kt. máme obě, k Evě a vyfotily bychom je vedle sebe jejím a mým foťákem.

přikládám odkaz na Nur Mahál - pokud dobře pamatuji, Dreslin při květu měl jeden z odstínů uváděných od Rufů ( mají na odkaze dvě f. a i ty se liší barvou ). Můj kvete barvou Susanne´s Garden.
Dtto - přidala jsem do galerie pro srovnání k Evině i svou Blue for You ( když už tu o ní Vlaďka začala ). Vlaďko, Goliáška nééé :lol: :silly: . Já se na ni moc těším, loni jsem měla taky vohlodek, ale snaživý. Uch, už aby to kvetlo.

Heleno, k Lensovým kombinacím - koukala jsem se, ony tam už nejsou. Objevily se po zmáčknutí šipky vedle té jejich růžové růže na vítací straně, koukala jsem se na ně loni na jaře, když jsme od Lense objednávaly. Nebylo jich tam mnoho ( cca 6 ) - asi dvě růžové + dvě žluté, jedna s Guirlande d´Amour. V podstatě pouze propagace jejich výpěstků. Teď jsou tam knihy nebo co.
Poslední úprava: 22. led 2012 01:14 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, helena, jana H, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa