Jani, vzdálenost se dá těžko popsat.

Takhle - na délku má toto místo 3 ( 4 )m.
Růže jsou tam nahusto, o tom žádná

pro doplnění - ono je to několikx překopávané podle toho, jak se na tom místě růžím vedlo ( nebo jak se mi líbily a tak ).
Nejstarší růže jsou tam 7leté - Ballerina + Souvenir. O nich je mi za tu dobu jasné jak vyrostou do výšky i šířky. Sibylle 3 roky = 2 proutky, trčavé ( zabírá cca 20 cm prostoru ) , Munstead Wood - 3 roky, ten ještě zabere ( doufám ) více místa. Sebastian Kneiip - 4 roky, zmrzá, příp. ho následně udusí Belle de Sardaigne.
Astronomia 5 let, u ní je také jasno.
Zbytek je dosazovaný, to jsou 2leté růže. Např. Let's Celebrate jsem tam ale dala jen zkusmo, že se následně rozhodnu, kt. tmavka tam zůstane - jestli Munstead nebo Celebrate.
..ale hýbej s ní, když se jí tam evidentně líbí

.
Velké obavy pociťuji pouze ze vzrůstnosti Taxandrie. Nikde na netu nebylo info jaké velikosti dorůstá, natož o habitusu. Jediné, čeho se člověk mohl chytit byla udávaná výška z L., tzn. 110 cm. A když jsem ji pak viděla letos v HK, protáčely se mi panenky.
Myslela jsem, že ji na podzim přesadím jinam - ale ona se mi tam hodně líbí. Má přepadavý růst, měkké větvičky, kt. se vplíží do sousedních růží. Kvete pouze na koncích větví ( jako moschata ). Rozhodla jsem se, že ji tam ponechám, uvidím, co udělá př. rok. Budu ji hodně stříhat... ale... no, uvidí se.
Původně jsem tam nasázela úplně jiné růže, dost předpisově, vyměřovala jsem si vzdálenosti. Jenže - rozměry na HMF jsou někde úplně jinde( než u mne ). Zrovna tady se mi hodí příklad - původně jsem tam zasadila Felicii. Podle HMF : Height of 3' to 8' (90 to 245 cm). Width of 4' to 9' (120 to 275 cm). Tak jsem jí nechala prostor, představa obr keře.. jak bláhové !
Checht, mám ji od r. 2008, méně mrazuodolná ( vždy k zemi ), umirněných 50 x 40 cm.
Takže zpět k původní otázce - růže jsou tam cikcak ve dvou ( 3 ) řadách. Byly tam původně i nějaké trvalky, ale deformovaly mi tvar keřů, jinde naopak byla prázdná místa kde akorát bujel plevel ( a blbě se to přes trny plelo ). Rozhodla jsem se trvalky odstranit a do proluk natemovat růže. Buď to půjde a holky si poradí .. nebo také ne..
Takže pokus co to udělá - U Šípkové Růži.