Květa napsal:
Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.
Jano, zkoušela jsem ji. Možná se mýlím, ale zakopaný pes je právě v perenách s bordovými listy. Být v mírnějších krajinách, kde je možnost nechat v zemi canny a phormia, není problém. U nás o vyšší - pozaďové - pereně nevím. Eupatoria prozelenávala ( a kvetou bíle ), panicum zbordoví až v létě. Aster horizontalis dtto ( v podstatě ) jako sadce.
... možností je použít nějaký keřík.Mluvíme-li o výšce cca metříkové a vyšší. Měla jsem tam weigela Wine and Roses docela OK. Ve výšce cca 50 pak bylo dobré sedum Red Emperor ( u mne nejbordovější, bez švestky v listu, stojavé ) a Euphorbia Chameleon ( v létě prozelená, může se šmiknout, pak je o5 intenzivně bordo, obrazí rychle ). Penstemon H.Red ( špatná barva květu, ale ).
Na okraje heuchery, barevnost by byla fajn, jen trochu se muselo vybrat ( bez stříbrného mramorování ). Velkolisté ( bohužel ) se na slunci pálily ( H.villosa rodič).
Musela jsem doplňovat letničkami, nabavilo mne.
Květo, on ten záhon není úplně na úpalu, částečně tam z rána stíní garáž, odpoledne začíná přistiňovat barák a ořešák. Najdou se tam místa, která jsou víc ve stínu, tam mám nějakou NN hnědolistou heucheru a prospívá tam pěkně. Jako další do kombinace tam bude v pozadí tavola a zbytek dodají letničky - pokud se tedy ještě vejdou

, už teď je to dost nahusto. Bílá mi k tomu jako doplňková nevadí, dala jsem tam cíleně i Sweet Blondie, aby to odlehčila. Z meruňko-oranžových růží je tam Charles Austin, Arabia, Tatton, Marie Curie, z tmavých je tam Gospel, Soul a myslím, že DancingFfairy. Růže zřejmě v pauze mezi kvetením vystřídají meruňkové denivky ( většinou bezejmenné, jméno tam má jen Lady Betty Fretz a tmavá Prophet).
Jsem na to moc zvědavá, protože jsem to zakládala loni zjara, růžím to hodně nesedlo, když už kvetly, tak pár kvítky a meruňkové se s Gospel nepotkaly vůbec

( ostatní tmavé dosazeny až teď napodzim).
Bordové trávy jsem původně zvažovala, ale ono to zas není tak moc na sluníčku, že jsem se obávala, aby se vůbec vybarvily. Pokud se vejde, zkusím tam šoupnout letničkový penisetum rubrum a pokud se mi bude líbit, tak holt budu rok co rok sbírat semínka nebo dokupovat nový. Krom Imperaty asi není žádná tráva tak tmavá, aby byla dost výrazná. Všechno, co jsem viděla má v podstatě jen náznak.
Ani se tak nebojím toho, jak budou vypadat ty bordó a meruňky vedle sebe, jako spíš těch tmavých. Krom růží, jsem tam dala clematisy Cardinal Rouge a Mme Julia Correvon a záhon uzavírá astra Septemberrubin
EDIT: koukám na HMF, že mají v Tušimicích tu Fairy blbě značenou

,správně je to Fairy Dance :
helpmefind.com/rose/l.php?l=21.219830 
.