Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 10. led 2017 18:03 #315002

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Už mi dlouho v hlavě leží v dotaz a možná pravá chvíle ho vytáhnout na světlo...

1)Jakou růži by jste vybrali/doporučili mezi růže Lady Salisbury a Queen of Sweeden? Výškově shodnou, v růžové barvě, spíše sytě nebo tmavší růžová.

2) Mám růži Mogador a chtěla bych k ní jestš jednu, ale nějak vůbec nevím jakou. Určitě historickou, může být i velký keř.

Děkuji za nápady, návrhy, připomínky :)
Poslední úprava: 10. led 2017 18:14 od Marqetka.

Růžové kombinace 10. led 2017 18:17 #315003

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Snaha kombinovat je jedna věc, realita druhá :-) Navíc bez zkušeností že ... a se záměnama navíc.
A proto tady na KR furt lezu a sosám inspiraci a zkušenosti (k nezaplacení - že, ne vše se dá načíst v literatuře) a když můžu vytáhnu i výsledek. Na rady tady jsou jiní zkušení pěstitelé.

(A proto nechápu, že se i tady lidi žerou, ach jo, jako by toho nebylo všude dost. Já si tady z toho beru to krásné, od toho to tu je, špatné jde mimo mě. A to jsem si řekla, že se k tomu vyjadřovat nebudu, jsem hrozná.
Díky všem co tu jste a radíte: Květě, Evám, Janě, Věrce, všem pánům a samozřejmě na někoho zapomenu že .... )

A abych jen nekecala, tak tady holky můj plánovaný záhon s 3x A Shropshire Lady s bílým a bordó doprovodem :P ;) :cheer:
Je z toho 3 x Charles Austin a nakonec to dopadlo jak dopadlo a bílá šla ven...

DSC_0537_2017-01-10.jpg

DSC_0284_2017-01-10.jpg

DSC_0376b_2017-01-10.jpg

Oprava Jeník: růže se správně jmenuje ´Charles Austin´,
uživatelka opakovaně uvádí název kultivaru necelý
Poslední úprava: 11. led 2017 22:47 od Vendy.
Následující uživatel poděkoval: varouch, quendery, alenak, Marqetka, Marta, rok.zaruka, Regina

Růžové kombinace 10. led 2017 18:50 #315005

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Marqetko, Queen of Sweden rose mám u William Shakespeara a blízko je i Darcey Bussell a ta by se mi líbila zas k Lady Salisbury. Ale ber mě s rezervou :-D já a kombinace. Mě třeba přijde Queen of Sweden že je teplý odstín růžové a Lady Salisbury chladnější, ale tu jsem viděla kvést naživo jen jednou ... to jsou rady co?
Jsem říkala, že na to nejsem :laugh:

Růžové kombinace 10. led 2017 19:09 #315009

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Marqetko, nechci radit.Na to jsou jiní. Ale podle mě je asi nejpodstatnější kde ta kombinace bude.Okolí, prostředí.Já taky řeším velký kombinační problém. Takový dlouhý pruh. Fotka je zase někde jinde. V jiným šuplíku. A teď vůbec nevím jestli z velkých třeba jednou kvetoucích anebo klasická kombinace.Marqetka napsal:
Už mi dlouho v hlavě leží v dotaz a možná pravá chvíle ho vytáhnout na světlo...

1)Jakou růži by jste vybrali/doporučili mezi růže Lady Salisbury a Queen of Sweeden? Výškově shodnou, v růžové barvě, spíše sytě nebo tmavší růžová.

2) Mám růži Mogador a chtěla bych k ní jestš jednu, ale nějak vůbec nevím jakou. Určitě historickou, může být i velký keř.

Děkuji za nápady, návrhy, připomínky :)

Růžové kombinace 10. led 2017 20:49 #315014

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květa napsal:
Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.

Jano, zkoušela jsem ji. Možná se mýlím, ale zakopaný pes je právě v perenách s bordovými listy. Být v mírnějších krajinách, kde je možnost nechat v zemi canny a phormia, není problém. U nás o vyšší - pozaďové - pereně nevím. Eupatoria prozelenávala ( a kvetou bíle ), panicum zbordoví až v létě. Aster horizontalis dtto ( v podstatě ) jako sadce.
... možností je použít nějaký keřík.Mluvíme-li o výšce cca metříkové a vyšší. Měla jsem tam weigela Wine and Roses docela OK. Ve výšce cca 50 pak bylo dobré sedum Red Emperor ( u mne nejbordovější, bez švestky v listu, stojavé ) a Euphorbia Chameleon ( v létě prozelená, může se šmiknout, pak je o5 intenzivně bordo, obrazí rychle ). Penstemon H.Red ( špatná barva květu, ale ).
Na okraje heuchery, barevnost by byla fajn, jen trochu se muselo vybrat ( bez stříbrného mramorování ). Velkolisté ( bohužel ) se na slunci pálily ( H.villosa rodič).
Musela jsem doplňovat letničkami, nabavilo mne.

Květo, on ten záhon není úplně na úpalu, částečně tam z rána stíní garáž, odpoledne začíná přistiňovat barák a ořešák. Najdou se tam místa, která jsou víc ve stínu, tam mám nějakou NN hnědolistou heucheru a prospívá tam pěkně. Jako další do kombinace tam bude v pozadí tavola a zbytek dodají letničky - pokud se tedy ještě vejdou ;) , už teď je to dost nahusto. Bílá mi k tomu jako doplňková nevadí, dala jsem tam cíleně i Sweet Blondie, aby to odlehčila. Z meruňko-oranžových růží je tam Charles Austin, Arabia, Tatton, Marie Curie, z tmavých je tam Gospel, Soul a myslím, že DancingFfairy. Růže zřejmě v pauze mezi kvetením vystřídají meruňkové denivky ( většinou bezejmenné, jméno tam má jen Lady Betty Fretz a tmavá Prophet).
Jsem na to moc zvědavá, protože jsem to zakládala loni zjara, růžím to hodně nesedlo, když už kvetly, tak pár kvítky a meruňkové se s Gospel nepotkaly vůbec :( ( ostatní tmavé dosazeny až teď napodzim).
Bordové trávy jsem původně zvažovala, ale ono to zas není tak moc na sluníčku, že jsem se obávala, aby se vůbec vybarvily. Pokud se vejde, zkusím tam šoupnout letničkový penisetum rubrum a pokud se mi bude líbit, tak holt budu rok co rok sbírat semínka nebo dokupovat nový. Krom Imperaty asi není žádná tráva tak tmavá, aby byla dost výrazná. Všechno, co jsem viděla má v podstatě jen náznak.
Ani se tak nebojím toho, jak budou vypadat ty bordó a meruňky vedle sebe, jako spíš těch tmavých. Krom růží, jsem tam dala clematisy Cardinal Rouge a Mme Julia Correvon a záhon uzavírá astra Septemberrubin ;)

EDIT: koukám na HMF, že mají v Tušimicích tu Fairy blbě značenou :unsure: ,správně je to Fairy Dance : helpmefind.com/rose/l.php?l=21.219830 ;) .
Poslední úprava: 10. led 2017 23:44 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: jana H

Růžové kombinace 11. led 2017 09:53 #315034

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Tak mě zase vyšší odbornost a úroveń tohoto fora velmi vyhovuje. Když se potřebuji něco dozvědět, tak jedině tady dostanu opravdu radu, která k něčemu je. Na podzim jsem nasadila růže převážně růžové a růžovo-oranžové kombinace s jedním červeným výkřikem (Darcey Bussel) a sama jsem zvědavá, jestli mě z toho netrefí šlak. Ale bez různých barevných kombinací tady okoukaných by mě trefil určitě. :laugh:

Pořád přemýšlím nad Lousie Odier a co k ní. Chtěla bych nějakou tmavou fialovou růži. Zatím mám času na přemýšlení dost, páč je všude vyprodaná. Než jsem se rozhoupala, byla fuč.
Následující uživatel poděkoval: jana H, mišpule

Růžové kombinace 11. led 2017 11:14 #315037

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Mám L.Odier vedle Bon Chance a je to cukrkandl :) Ta fialová by byla lepší volba.

Růžové kombinace 11. led 2017 11:32 #315038

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Podobná zkušenost. Vlevo od Louis Odier je Billet Doux - cukrkandl - ten trochu tlumí Laguna pnoucí se nad nimi.
Pokud francouzka B.D. mrazy neustojí, vyměním za nějakou výrazněji tmavou, voňavou, odolnou . Vpravo od L.O. je Rosarium Uetersen a to se skutečně nepovedlo. Buď jej přesadím nebo mezi ně dám bílou, pokryvnou. Až sousedovi přerostou nasazené velké keře ,bude tam stín z obou stran, kde já mám pro změnu smrk , a půjdou jinam obě. Ale bude to na malém prostoru oříšek.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Růžové kombinace 11. led 2017 15:45 #315045

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Lucie T., co k LO zkusit něco jako Minervu, nebo Palais Biron ( neřeším ladění listů, jen barvu květu). Nevím, ke kterým růžím spíš tíhneš. Šel by k ní určitě i Generál Štefánik..

Jsem na tvou kombinaci zvědavá ;)
Následující uživatel poděkoval: LucieT

Růžové kombinace 11. led 2017 16:37 #315052

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
G.Štefánik má úžasnou barvu-viz mé mládě,ale kvete jen jednou

IMG_8917_2017-01-11.jpg

Budu taky řešit problém.LO prozatím zakončuje záhon,vlevo mám Novalis a Blue Girl,zatím prcci,sázení podzim 2015.Od LO chci pokračovat světlými růžemi od bílé přes krémovou,broskvové nádechy až po Lady of Shalot na konci.Střibrné,tmavolisté a tmavostonkové doprovodné rostliny,případně kvetoucí bordo květy.Na plot tmavší klematisy,také ve vínových tónech.Plánuju tam právě ty pelyňky.No,jsem na to zvědavá,co z toho vyleze...
Následující uživatel poděkoval: Marta
Moderátoři: Eva L., Květa