Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.
Jano, zkoušela jsem ji. Možná se mýlím, ale zakopaný pes je právě v perenách s bordovými listy. Být v mírnějších krajinách, kde je možnost nechat v zemi canny a phormia, není problém. U nás o vyšší - pozaďové - pereně nevím. Eupatoria prozelenávala ( a kvetou bíle ), panicum zbordoví až v létě. Aster horizontalis dtto ( v podstatě ) jako sadce.
... možností je použít nějaký keřík.Mluvíme-li o výšce cca metříkové a vyšší. Měla jsem tam weigela Wine and Roses docela OK. Ve výšce cca 50 pak bylo dobré sedum Red Emperor ( u mne nejbordovější, bez švestky v listu, stojavé ) a Euphorbia Chameleon ( v létě prozelená, může se šmiknout, pak je o5 intenzivně bordo, obrazí rychle ). Penstemon H.Red ( špatná barva květu, ale ).
Na okraje heuchery, barevnost by byla fajn, jen trochu se muselo vybrat ( bez stříbrného mramorování ). Velkolisté ( bohužel ) se na slunci pálily ( H.villosa rodič).
Musela jsem doplňovat letničkami, nabavilo mne.
Navazuju na Bradhal,intenzivnost barev. JJ, žlutá... ano nejintzenzivnější. V létě, když se sotva belhám horkem, ji nemohu vůbec. Na jaře a v podzimu s ní nemám problém, dtto ani ve stínu, upřednostňuji žlutozelené hosty. Žlutolisté rostliny jsem rozdala, žlutě kvetoucích růží mám jen velmi omezeně. Celkem tuším 5 kultivarů, pokud do nich počítám i vanilku. Přitahují pohledy, nejvíce září. Zatím se jich neumím vzdát ( páč jsou super jinak ).
Na každého ale mohou působit jinak..
k vyrovnanosti - kromě toho působení na jednotlivce ale asi také přihlédnout k velikosti rostlin. Míněno - ve žluté např. denivka, nižší vs. Geranium Rozanne. Denivek bych v tomto případě dala více než geranií.