Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 09. led 2017 22:32 #314956

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jistě. Vnímání krásy je velmi subjektivní. Je to jako s vínem. Jeden známý pročítá recenze sommelierů a víno nakupuje podle nich. Strašně mu chutnají. Mně už méně, ale dá se to. Jeho žena už víno nepije. A můj muž, pivař, onehdá doma prohlásil, že ta vína jsou strašné patoky.
Nicméně já se obávám, že letos nebudu mít stejně co kombinovat. Momentálně je u nás opět velmi mrazivo. Jdu si odplivnout do Počasí.

Růžové kombinace 09. led 2017 22:37 #314958

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aleno, jj, když je nejhůř, tak to barevně zachrání bílý nebo modrofialový doprovod ;) - růže nebo trvalky.
( gauru mám ráda, ale když ona se mi potfora semení vždycky do popředí - pak má na kraji záhonu metr :unsure: - a když jí přesadím dozadu, tak trucuje :angry: .

Růžové kombinace 10. led 2017 11:20 #314978

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Kvůli asi 3 "plevelným" příspěvkům 3 stránky "plevele". Gratuluji k dobré atmosféře a sjednání "pořádku"
Omlouvat se nebudu, myslím, že svými příspěvky jsem nikomu neublížila. Atmosféra tohoto fóra mně nesedí, nedosahuji požadované úrovně, tak se tady mějte fajn

Růžové kombinace 10. led 2017 11:55 #314980

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Nepatří sem ale není tu šuplík dohady, kam bych přešla.
Ivik, neber to tak. Myslím, že hlavní inspirací jsou fotky.Tam je nejlíp vidět, co kde k sobě jde, komu se jaká kombinace líbí. Můžu desetkrát popsat, kam chci sázet, kdo to tam nezná, stejně mu nic neřekne. Kdyby třeba Lukas jen popisoval a uváděl všechny odbornosti, určitě má velké znalosti, tak to není o ničem.Totéž řada dalších.Když je fotek moc, je to někdy považováno za demonstraci vlastnictví a snahu zvyšovat si nějakou statistiku. Jak jsem měla možnost poznat i jinde, máš rozsáhlé zkušenosti praktické.
Jo a ještě, u ženských prozrazovat věk se jaksi nemá. K stáří a já se v některých směrech za starou považuji, patří i moudrost.Určitý nadhled a zamyšlení o pomíjivosti lidské existence.
Poslední úprava: 10. led 2017 11:59 od Regina.

Růžové kombinace 10. led 2017 12:21 #314981

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Regino souhlasím. Život je moc krátký na tyhle půtky. Nestojí to za to.
Ke Gaurám - jsou opravdu krásné,ale trochu mi vadí, že jsou to letničky.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Růžové kombinace 10. led 2017 12:35 #314983

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Následující uživatel poděkoval: Regina

Růžové kombinace 10. led 2017 12:43 #314984

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Trvanlivost Gaur neposoudím. Ale v jednom mailu s Kajou jsem probírala jednu kombinaci tady. Zpočátku KR. Dávala tuším Dresla. Jsou tam zvonky. Nemám zase tolik času a chuti něco vysazovat, přesazovat a hlavně voda. Kaja přišla na boubelíky, platycodony. Těch je a vydrží. Vlastní zkušenost. Ale do kombinace by mě nenapadly.

Růžové kombinace 10. led 2017 12:59 #314986

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Kaja napsal: Fakt jo! To koukam. Jednou jsem mela ruzovou a neprezila ani se nevysemenila.

Růžové kombinace 10. led 2017 13:29 #314987

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Genovesa napsal:
Kaja napsal: Fakt jo! To koukam. Jednou jsem mela ruzovou a neprezila ani se nevysemenila.

Přesunu se do diskuze k trvalkám..

Růžové kombinace 10. led 2017 17:49 #315001

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.

Jano, zkoušela jsem ji. Možná se mýlím, ale zakopaný pes je právě v perenách s bordovými listy. Být v mírnějších krajinách, kde je možnost nechat v zemi canny a phormia, není problém. U nás o vyšší - pozaďové - pereně nevím. Eupatoria prozelenávala ( a kvetou bíle ), panicum zbordoví až v létě. Aster horizontalis dtto ( v podstatě ) jako sadce.
... možností je použít nějaký keřík.Mluvíme-li o výšce cca metříkové a vyšší. Měla jsem tam weigela Wine and Roses docela OK. Ve výšce cca 50 pak bylo dobré sedum Red Emperor ( u mne nejbordovější, bez švestky v listu, stojavé ) a Euphorbia Chameleon ( v létě prozelená, může se šmiknout, pak je o5 intenzivně bordo, obrazí rychle ). Penstemon H.Red ( špatná barva květu, ale ).
Na okraje heuchery, barevnost by byla fajn, jen trochu se muselo vybrat ( bez stříbrného mramorování ). Velkolisté ( bohužel ) se na slunci pálily ( H.villosa rodič).
Musela jsem doplňovat letničkami, nabavilo mne.

Navazuju na Bradhal,intenzivnost barev. JJ, žlutá... ano nejintzenzivnější. V létě, když se sotva belhám horkem, ji nemohu vůbec. Na jaře a v podzimu s ní nemám problém, dtto ani ve stínu, upřednostňuji žlutozelené hosty. Žlutolisté rostliny jsem rozdala, žlutě kvetoucích růží mám jen velmi omezeně. Celkem tuším 5 kultivarů, pokud do nich počítám i vanilku. Přitahují pohledy, nejvíce září. Zatím se jich neumím vzdát ( páč jsou super jinak ).
Na každého ale mohou působit jinak..
k vyrovnanosti - kromě toho působení na jednotlivce ale asi také přihlédnout k velikosti rostlin. Míněno - ve žluté např. denivka, nižší vs. Geranium Rozanne. Denivek bych v tomto případě dala více než geranií.
Moderátoři: Eva L., Květa