Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 09. led 2017 15:07 #314923

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Naprosto souhlasím s Květou, od prvního písmene až po poslední. Doufám, že z mého příspěvku nevysvítá, že ladění barev považuju za zbytečné. Vůbec ne, jen já jsem to nezvládla. Opakuji, že naopak obdivuji ty pěstitele, kteří si dovedou s barvami poradit. A nejen s barvami, ale i s výběrem doprovodných rostlin - trvalek, keřů. V tomto směru mám velké nedostatky.
Ano, zahrada je naše vizitka a zároveň by měla být takovým impulzem k dalšímu vývoji. Třeba se někdy dopracujeme k ideálnímu (téměř) stavu - samozřejmě ideálnímu z našeho pohledu. Je to nikdy nekončící proces. :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Genovesa

Růžové kombinace 09. led 2017 16:33 #314924

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Omlouvám se, pokud jsem se netrefila tématem do správné diskuse. Dala jsem do vyhledávače kombinace barev a toto je jediná diskuse, která na mě vyskočila.
Současně si nemyslím, že jsme touto diskusí mimo téma. Cílem bylo ukázat i jiné barevné kombinace než učebnicové : myazahrada.cz/2011/04/pusobeni-barev-v-zahrade-i/ .
Příroda totiž hýří tolika barvami, že mi prostě přijde nemožné udržet se v klasické žluto-modro-červené nebo v odstínech růžové, ačkoliv by to bylo samozřejmě nejjednodušší.
Chtěla jsem jen povzbudit ty, kteří se odvažují experimentovat mimo zajeté koleje. Nemyslím si ani, že to, že člověk vidí barvy jinak, není známka neschopnosti, nevkusu nebo neumětelství. Je to jen jiné vidění, které se nemusí líbit každému. Někdy zas vznikají zvláštní barevné kombinace náhodou ( záměny, neodhadnutá barva apod.) a může se ukázat, že to nakonec není tak marné ;) .
Problém je, že když chce člověk zkoušet kombinace barev, jsou růže zrovna ten nejblbější objekt, protože dlouho trvá, než se ukáže, jestli to funguje nebo ne. Trvalky, cibuloviny i letničky v tomhle dávají možnost si barevné kombinace vyzkoušet nanečisto ;) , což šetří čas, práci, peníze a zlamání.
Což samozřejmě neznamená, že tahle diskuse nemůže pokračovat stejně, jak začala. Nic netrá věčně a ani zásoby fotek s netradičními kombinacemi nejsou nevyčerpatelné.

Na druhou stranu osobně nesouhlasím s tím, že zahrada je naší vizitkou. Je to na každém, jestli bere zahradu jako výkladní skříň ( ale čeho? peněz, vkusu, pořádku, osobnosti? - netuším :unsure: ). Já beru zahradu spíš jako jakýsi druh sebevyjádření a je mi upřímně úplně šumafuk, jestli se sousedům, kolemjdoucím nebo návštěvám líbí nebo ne. Pro mě je jediným měřítkem, jestli se líbí mě a jestli mi dělá radost.
Pro mě je to hraní s barvami a tvary. Kdybych uměla malovat, bylo by to rychlejší a jednodušší, ale neumím.
Hraní si s barvami mi dělá radost. Modro-žluto-červené kombinace a kombinace v růžové už jsem si vyzkoušela, je to fajn, ty záhony se mi líbí, ale co dál ;) ? Myslím, že mým cílem snad ani není dokonalost, protože co bych pak dělala? Seděla a kochala se tím?

Každému dělá radost něco jiného, někomu přesně zastřižený trávník, někomu džungle, někomu přesně vyladěná barevná kombinace, někomu veselá barevnost, někomu od každého trošku, protože každý člověk je jiný.
Někdo tu řeší každý sebemenší odklon od barevného tónu a mohlo by to vypadat, že nic jiného ani není "dovoleno" řešit. Proto jsem chtěla ukázat i jiné možnosti, možná ve špatné diskusi, ale lepší jsem nenašla...
Následující uživatel poděkoval: quendery, Ajka, Genovesa, Marqetka, Marta, Smuma, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, bradhal a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Růžové kombinace 09. led 2017 16:59 #314926

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Občas pomůže i náhoda s hledáním řešení........náhodně vysemeněná a opomenutá mavuň u Emila Boleslava Lukáče, který má opravdu velmi zvláštní barvu...... a ono to podle mě jde a docela se mi to líbí :whistle:

DSC06970_2017-01-09.jpg

DSC06969.jpg
Poslední úprava: 09. led 2017 17:00 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lukáš, Vendy, Ajka, Genovesa, alenak, Marqetka, Marta, alcearosa, rok.zaruka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Růžové kombinace 09. led 2017 17:27 #314929

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
102_0293_2017-01-09.jpg

pro mě krásná kombinace růží The Pilgrim a Burgundy Ice
Následující uživatel poděkoval: quendery, Ajka, alenak, Marqetka, Marta, alcearosa, bradhal, Regina

Růžové kombinace 09. led 2017 17:29 #314930

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Jani, moc pěkně a trefně napsané, souhlasím. :)
guendery, také se mi tvoje kombinace líbí. ;)
Následující uživatel poděkoval: alcearosa, Regina

Růžové kombinace 09. led 2017 17:31 #314931

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Eva L.

Naprosto souhlasím s Květou, od prvního písmene až po poslední. Doufám, že z mého příspěvku nevysvítá, že ladění barev považuju za zbytečné. Vůbec ne, jen já jsem to nezvládla. Opakuji, že naopak obdivuji ty pěstitele, kteří si dovedou s barvami poradit. A nejen s barvami, ale i s výběrem doprovodných rostlin - trvalek, keřů. V tomto směru mám velké nedostatky.
Ano, zahrada je naše vizitka a zároveň by měla být takovým impulzem k dalšímu vývoji. Třeba se někdy dopracujeme k ideálnímu (téměř) stavu - samozřejmě ideálnímu z našeho pohledu. Je to nikdy nekončící proces. :cheer

Evo, proč se myslíš, že máš nedostatky?Foto pohledy jsou krásný. Např. na poslední fotce řůže a dlužicha - to je ta třešnička na dortu, pro mě to má šmrnc.(Mimochodem, co to je prosím za růži)

Růžové kombinace 09. led 2017 17:50 #314933

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Zareaguji, dovysvětlím ( snad )Jana V. napsal:
Omlouvám se, pokud jsem se netrefila tématem do správné diskuse. Dala jsem do vyhledávače kombinace barev a toto je jediná diskuse, která na mě vyskočila.
Současně si nemyslím, že jsme touto diskusí mimo téma. Cílem bylo ukázat i jiné barevné kombinace než učebnicové : myazahrada.cz/2011/04/pusobeni-barev-v-zahrade-i/ .
.....

Každému dělá radost něco jiného, někomu přesně zastřižený trávník, někomu džungle, někomu přesně vyladěná barevná kombinace, někomu veselá barevnost, někomu od každého trošku, protože každý člověk je jiný.
Někdo tu řeší každý sebemenší odklon od barevného tónu a mohlo by to vypadat, že nic jiného ani není "dovoleno" řešit. Proto jsem chtěla ukázat i jiné možnosti, možná ve špatné diskusi, ale lepší jsem nenašla...

o tom jsem v mém příspěvku nepsala. Tahle diskuse má název Růžové kombinace.
Není problém otevřít diskusi novou, kde by se neotřelé barevné kombinace ( úplně čehokoliv ) probíraly.
---
S druhým odstavcem - naprostý souhlas.

Jana V. napsal:

Na druhou stranu osobně nesouhlasím s tím, že zahrada je naší vizitkou. Je to na každém, jestli bere zahradu jako výkladní skříň ( ale čeho? peněz, vkusu, pořádku, osobnosti? - netuším :unsure: ).

vizitkou - míněna cedulka : to je moje, tady žiju já, můžete s tím souhlasit nebo ne, mně se tu líbí. Osobnostní výjádření . Nikoliv výkladní skříň.
( Moje zahrada nikdy nebude hotová, co bych dělala po zbytek života ? :laugh: )

Jana V. napsal:
Příroda totiž hýří tolika barvami, že mi prostě přijde nemožné udržet se v klasické žluto-modro-červené nebo v odstínech růžové, ačkoliv by to bylo samozřejmě nejjednodušší.
Chtěla jsem jen povzbudit ty, kteří se odvažují experimentovat mimo zajeté koleje. Nemyslím si ani, že to, že člověk vidí barvy jinak, není známka neschopnosti, nevkusu nebo neumětelství. Je to jen jiné vidění, které se nemusí líbit každému. Někdy zas vznikají zvláštní barevné kombinace náhodou ( záměny, neodhadnutá barva apod.) a může se ukázat, že to nakonec není tak marné ;) .
Problém je, že když chce člověk zkoušet kombinace barev, jsou růže zrovna ten nejblbější objekt, protože dlouho trvá, než se ukáže, jestli to funguje nebo ne. Trvalky, cibuloviny i letničky v tomhle dávají možnost si barevné kombinace vyzkoušet nanečisto ;) , což šetří čas, práci, peníze a zlamání.
Což samozřejmě neznamená, že tahle diskuse nemůže pokračovat stejně, jak začala. Nic netrá věčně a ani zásoby fotek s netradičními kombinacemi nejsou nevyčerpatelné.

Jano, tohle by bylo na dlouhatánskou diskusi ( asi :) ).
- při současné nabídce e-shopů není např. pouze růžová barva nejjednodušší. Těch možností....
- barevné vidění - ano, ano. Každý máme jiné, nepovažuju jej za neumětělství ( atd. ). Sama mám hodně másla na hlavě.. :laugh: , zastáncem toho přesného tónování , jak o něm píšeš, určitě nejsem, spatlám ledacos..
- za tím zúženým barevným spektrem toho, co nám naše luhy a háje nabízejí, si stojím.
Každá zahrada je konstrukt, rostliny v ní jsou prošlechtěny za jakýmsi účelem. V přírodě by ( mnohé ) neobstály. A omezený prostor od souseda k sousedovi, k jejich zahradě, počítaný na metry, ne ha....

Nikomu jsem nechtěla v aktivitách bránit,tohle fórum si děláme/děláte sami.

Zase - pokud s něčím nesouhlasím, nemám problém o tom napsat.
Tak to berte následovně : jen jako pohled jednotlivce, můžete s ním souhlasit nebo ne.. jako kdybych nic nepsala. Už mizím. :laugh:

PS.: Q, náhoda zapracovala totálně úžasně. Moc hezké.
Poslední úprava: 09. led 2017 17:57 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery

Růžové kombinace 09. led 2017 17:54 #314934

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Na krátké přednášce jedné zahradní architekty o trvalkách jsem si poznamenala takovou zajímavou věc. Mimo to barevné kolo, co tu bylo zmiňováno výše, uvedla i další věc. Označila to jako sílu barev.
Principem je, že každá barva je vnímána jinak intenzivně, silně. Žlutá 9, oranžová 8, červená 6, zelená 6, modrá 4, fialová 3... aby záhon vypadal pro oko dobře, je potřeba to barevně vyrovnat. Pokud použiji jednu žlutou rostlinu se sílou 9, tak k ní potřebuju tři fialové se sílou 3.
Bohužel na to bylo velmi málo času a nikde jinde jsem zatím k tomu nesehnala další podklady. Třeba to někdo znáte líp a můžete poradit. Předem díky.

Růžové kombinace 09. led 2017 18:02 #314935

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Květo, vypíchla jsi body, na které jsem chtěla reagovat, nebudu, souhlasím :), jo už Čapek psal, že zahrada nikdy nemůže být hotová ....
Následující uživatel poděkoval: Květa

Růžové kombinace 09. led 2017 18:04 #314936

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
alenak napsal:
Evo, proč se myslíš, že máš nedostatky?Foto pohledy jsou krásný. Např. na poslední fotce řůže a dlužicha - to je ta třešnička na dortu, pro mě to má šmrnc.(Mimochodem, co to je prosím za růži)

dovolím si ještě zareagovat dříve než se EvaL vyjádří.
Její zahradu docela ( možná se dá říct důvěrně ) znám, stejně jako ona mou.
Eva má nádherné formálně řešené rozarium na části zahrady. Se stovkami kultivarů, růže pěstuje dlouhou ( se ohradí, :laugh: tudíž,přeformuluji - delší ) dobu. My dvě se částečně ve vkusu lišíme,( a máme odlišnosti spolu prodiskutlé ), poklonu bych jí vystřihnout chtěla.
Ta růže je Jean Stephenne.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak
Moderátoři: Eva L., Květa