Zareaguji, dovysvětlím ( snad )
Jana V. napsal:
Omlouvám se, pokud jsem se netrefila tématem do správné diskuse. Dala jsem do vyhledávače kombinace barev a toto je jediná diskuse, která na mě vyskočila.
Současně si nemyslím, že jsme touto diskusí mimo téma. Cílem bylo ukázat i jiné barevné kombinace než učebnicové :
myazahrada.cz/2011/04/pusobeni-barev-v-zahrade-i/ .
.....
Každému dělá radost něco jiného, někomu přesně zastřižený trávník, někomu džungle, někomu přesně vyladěná barevná kombinace, někomu veselá barevnost, někomu od každého trošku, protože každý člověk je jiný.
Někdo tu řeší každý sebemenší odklon od barevného tónu a mohlo by to vypadat, že nic jiného ani není "dovoleno" řešit. Proto jsem chtěla ukázat i jiné možnosti, možná ve špatné diskusi, ale lepší jsem nenašla...
o tom jsem v mém příspěvku nepsala. Tahle diskuse má název Růžové kombinace.
Není problém otevřít diskusi novou, kde by se neotřelé barevné kombinace ( úplně čehokoliv ) probíraly.
---
S druhým odstavcem - naprostý souhlas.
Jana V. napsal:
Na druhou stranu osobně nesouhlasím s tím, že zahrada je naší vizitkou. Je to na každém, jestli bere zahradu jako výkladní skříň ( ale čeho? peněz, vkusu, pořádku, osobnosti? - netuším

).
vizitkou - míněna cedulka : to je moje, tady žiju já, můžete s tím souhlasit nebo ne, mně se tu líbí. Osobnostní výjádření . Nikoliv výkladní skříň.
( Moje zahrada nikdy nebude hotová, co bych dělala po zbytek života ?

)
Jana V. napsal:
Příroda totiž hýří tolika barvami, že mi prostě přijde nemožné udržet se v klasické žluto-modro-červené nebo v odstínech růžové, ačkoliv by to bylo samozřejmě nejjednodušší.
Chtěla jsem jen povzbudit ty, kteří se odvažují experimentovat mimo zajeté koleje. Nemyslím si ani, že to, že člověk vidí barvy jinak, není známka neschopnosti, nevkusu nebo neumětelství. Je to jen jiné vidění, které se nemusí líbit každému. Někdy zas vznikají zvláštní barevné kombinace náhodou ( záměny, neodhadnutá barva apod.) a může se ukázat, že to nakonec není tak marné

.
Problém je, že když chce člověk zkoušet kombinace barev, jsou růže zrovna ten nejblbější objekt, protože dlouho trvá, než se ukáže, jestli to funguje nebo ne. Trvalky, cibuloviny i letničky v tomhle dávají možnost si barevné kombinace vyzkoušet nanečisto

, což šetří čas, práci, peníze a zlamání.
Což samozřejmě neznamená, že tahle diskuse nemůže pokračovat stejně, jak začala. Nic netrá věčně a ani zásoby fotek s netradičními kombinacemi nejsou nevyčerpatelné.
Jano, tohle by bylo na dlouhatánskou diskusi ( asi

).
- při současné nabídce e-shopů není např. pouze růžová barva nejjednodušší. Těch možností....
- barevné vidění - ano, ano. Každý máme jiné, nepovažuju jej za neumětělství ( atd. ). Sama mám hodně másla na hlavě..

, zastáncem toho přesného tónování , jak o něm píšeš, určitě nejsem, spatlám ledacos..
- za tím zúženým barevným spektrem toho, co nám naše luhy a háje nabízejí, si stojím.
Každá zahrada je konstrukt, rostliny v ní jsou prošlechtěny za jakýmsi účelem. V přírodě by ( mnohé ) neobstály. A omezený prostor od souseda k sousedovi, k jejich zahradě, počítaný na metry, ne ha....
Nikomu jsem nechtěla v aktivitách bránit,tohle fórum si děláme/děláte sami.
Zase - pokud s něčím nesouhlasím, nemám problém o tom napsat.
Tak to berte následovně : jen jako pohled jednotlivce, můžete s ním souhlasit nebo ne.. jako kdybych nic nepsala. Už mizím.
PS.: Q, náhoda zapracovala totálně úžasně. Moc hezké.