Už by mne to nemělo pálit. Přesto vyjádřím svůj názor. Následků jsem si vědoma.
Za posledních několik dnů v diskusi, která slouží k pochlubení se „tahle kombinace růže s růží/rostlinou se mi myslím povedla“ a k dotazům „máte ji/je, myslíte, že vedle sebe půjdou“ přibylo 6 stran příspěvků.
Jsou zde tulipány, rozestavěná zahrada. Přičemž skladba fóra přímo nabízí umístění příspěvků do příslušných diskusí – ála cibuloviny, Vaše zahrady apod.
Jsou zde příspěvky o zbytečnosti ladění tónů ( růží ).
Proč tedy neponechat tuto diskusi lidem, které „ladění“ zajímá ? Kteří se oň snaží ?
---
A dvě poznámky – ani jedna v této diskusi nemá co dělat, přiznávám.
1.
Za fádní určitě nepovažuju jednobarevnou zahradu. Ona totiž není pouze jednobarevná ( např. sice pouze bílá květů, ale další barvu vnáší zeleň listů, dotyky stříbra + modrého probarvení listů, je čistá, chladná, uklidňující. Majstrštyk - Bílá zahrada G.Jekyll - je obdivována po desetiletí, že... ).
Za fádní považuju jiné věci.
2.
Pestrost ( přírody ) - je pouze berličkou dle mého názoru. Výstižnější by bylo napsat – nechci, nemám snahu, nezajímá mne. Případně neumím jako vrchol. Sloves bych našla neúrekom.
Příroda totiž sice vedle sebe naskládá barvy, ale má prostor, má lány. Na obzoru někde pak sjednocující zelenou lesa, remízku. Barevné „skvrny“ opakuje. Tlačí ji čas – bude sucho, bude horko, musím to stihnou před tím. Přírodní ( botanické ) druhy povětšinou navíc mají menší květy, kratší dobu květu, zúženou barevnost. Jaké barvy se u botanických růží vyskytují, že ?
To až ruka šlechtitele po desetiletích ( staletích ) snahy přidala barvy vč.jejich tónů, zvětšila velikost, odolnost. Potažmo u dalších rostlin, kromě barevné škály kvetení, nadhodila samozřejmě i možnost volby barvy v listech. V přírodě albín zahyne či má malou šanci na přežití. Hybridizace nám do zahrady vnesla možnost variegátnosti ( přesto někdy neustálenou, snaha o reverzi ).
A tak bych mohla pokračovat...
---
Každá zahrada je vizitkou svého majitele. U ne/zapálenců ledaskdy ( pouze ) tvůrce, pravda. Někomu se líbí jedno, jinému opak. Ale ! Vždy by se měla líbit tomu, kdo v ní žije.
Má ji rád, má rád to, co v ní roste, s čím se pinoží.
I proto bych si nikdy nedovolila napsat, že je něco zbytečné... když vzpomenu na Livingové diskuse o barvě ubrousků, vymazlenosti interiéru.. nevidím důvod, proč zahradu vyčleňovat.
Někdo tónuje, jiný nikoliv. Puntík.