Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 08. led 2017 09:45 #314883

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
hmm- trávy se mi líbí , ale mezi růže bych je nesadila .už kvůli přístupu ke keřům . ten pán to má hezké -- zvláště s tou jinovatkou .

DSCN2612_2017-01-08.jpg

sousedka má nějaké trávy - jinak nic- ale i tak jsou hezké . tuhle jsem vyfotila s námrazou
Poslední úprava: 08. led 2017 10:09 od Kaja.

Růžové kombinace 08. led 2017 10:05 #314884

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jemné trávy nemusí byt špatné. Dřív to tu nebylo, teď už se rozšiřují a dají se sehnat pěkné druhy. Mám teda nově sedm odrůd miscantu (uvidím, co přežije do jara), tam se taky dají vybrat jemnější a nižší. Nebo kavyly, ty jsou nádherné. A ještě mám mladou hakonechlou - to je jméno :) www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Hak...oa-macra---Aureola-- Chci je dát různě do pozadí a do popředí, právě do míst, kde už se nebude chodit, ale aby zakryly třeba zeď nebo udělali růži pěkné pozadí.
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Růžové kombinace 08. led 2017 11:04 #314886

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
Láďa napsal:
Tedy Evo a Lukáši (a nejen vy), máte moc hezké zahrady. Tak jsem se kriticky podíval na vlastní a zjišťuji, že jsem sice uspokojil svůj hlad po novinkách nebo růžích, které mně zde nebo na fotkách zaujaly, ale celek působí značně neuspořádaně. Na záhonech mám většinou jen růže, poměrně blízko u sebe, bez doprovodných rostlin. Jediné kritérium, které jsem se snažil dodržet byly stejné nebo podobné barvy u sebe. Ale velikost růží jedné barvy je různá, takže celek působí nevyrovnaně. No a předchozí fotky dokazují, že kombinace i kontrastních barev může být úžasná. Tak jsem se rozhodl, že růže, které nesplnily moje očekávání, nebo u kterých teprve čekám, že se polepší, bez váhání nahradím jinými, aby celek působil aspoň trochu harmonicky.
Láďo já dříve sázel do záhonů jenom růže moc se mi to líbilo ale jak růží přibývalo začalo to být velice strohé tak že posledních pár let to doplňuji spoustou trvalek (mavuně , náprstníky , zvonky , šanty , stračky a spouty dalších ) oni to dokonale podtrhnou
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Vendy, Marta, alcearosa

Růžové kombinace 08. led 2017 11:05 #314887

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pro každé místo existují vhodné trvalky a řada z nich nepotřebuje zálivku ( až na těch pár tropických dní v roce). Roky jsem to tak praktikovala a to jsem ve srážkovém stínu ve velmi teplé oblasti. Prostě jsem si pořídila kolekci středomořské flory do těch nejexponovanějších částí zahrady ;) . Třeba taková vysoká seda jsou zřejmě nejodolnější ( dobře a jednoduše se množí, ale nejsou invazivní) a udělají oporu a přistínění sousedkám, přičemž jim kořeny příliš nekonkurují. Je s nimi jediná práce, a to zjara odstříhat odkvetlíky ;)

Další věc je, že do malé zahrady je třeba vybírat jen z trvalek s umírněným růstem ( ne vzrůstem), zatímco do velké zahrady je naopak třeba vybírat trvalky, které v krátkém čase vytvoří mohutný trs, aby vůbec byly vidět ( ale v podstatě je to především otázka ceny, lze zamozřejmě udělat velkou plochu i z jednoho méně rozrůstavého kultivaru, ale bude to x krát dražší ). Totéž se týká keřů.
Když je třeba "zaplácnout" co nejlevněji co největší kus záhonu , přijde mi jako nejlepší řešení nějaký pěkný velký keř ( včetně velké růže). To bývá skutečně nejméně pracné, ale pro růže to platí jen, pokud je to jedinec zdravý, který nevyžaduje speciální hnojení nebo postřiky během roku. Navíc, růže stejně jako trvalky potřebují odstraňování odkvetlíků, v tom nevidím velký rozdíl.

Všechno má své pro a proti, nemyslím, že lze říct, že ta či ona rostlina je univerzálně nejlepší. Každá zahrada má jiné podmínky a proto je to neustálé zkoušení, co bude a co nebude fungovat. Ale to hraní s tím je na tom přeci to nejkrásnější :P , a že je s tím nějaká práce? Pár let po sobě jsem měla poněkud hektických, nebyl na zahradu čas a kupodivu, to žádné velké následky nemělo ;) .

Ale abych se vrátila k barevným kombinacím. Nejhorší na tom je, že se mi to vnímání průběžně vyvíjí a to, co mi přišlo před pár lety jako nezkousnutelné, už mi tak nepřijde a naopak s tím začínám experimentovat. Třeba ještě před 4 lety by se u mě nenašla růže barvy jakou má Chippendale, zatímco napodzim už mají takové růže 2 samostatné záhony ;) . Prostě mi přišly tak úchvatné, že jsem je musela mít a předělala kus zahrady tak, aby byly kam dát :whistle: .
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, quendery, Lukáš, Láďa, Luša, babkaela, alcearosa, rok.zaruka

Růžové kombinace 08. led 2017 11:18 #314890

• Lukáš
  • Platinum Boarder
101_3136.jpg

tady na fotce je spodní část zahrady je tam už spousta růží ,ale i velké vlhko tak že jsem to tam osázel irisy , vrbami a podobnými rostlinami co hodně odsají vodu
101_3252_2017-01-08.jpg

další fotka skvělá kombinace růží a kontrihelu - ten je skvělý že si ho namnožíte kolik chcete
101_3258.jpg

náprstníky - ty upoutají vždy pozornost vždy až mě třeba překvapilo kolik lidí je nezná
101_3083.jpg

tady v záhonu u altánu mám mavuně a šalvěj
101_3094_2017-01-08.jpg

spodní část zahrady kde jsou právě irisy - samozřejmě dominuje růže Bajazzo , Baron Girod de l Ain
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, Vendy, alenak, Luša, Marqetka, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Růžové kombinace 08. led 2017 11:23 #314891

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Lukáši, paráda. Někdy bych chtěla napsat, že mám místo, kde bych potřebovala odsát vodu.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Růžové kombinace 08. led 2017 11:34 #314893

• Lukáš
  • Platinum Boarder
on tam byl dříve potok který pak zabudovali do kanálu pod zahradu

Růžové kombinace 08. led 2017 15:09 #314896

• Regina
  • Platinum Boarder
zahrada1.jpg

zahrada3.jpg

Lukáši, na fotce jedna je ten probíraný pruh, kterým bych ráda probarvila zahradu. Jak patrno z dalších fotek, jsou zimní, moc barev tam není i když nějaká se samozřejmě najde.Pokud se dožiju dne otevřených dveří u tebe, ráda bych prostudovala v reálu některé tvé kombinace, něco jsem okoukala z fotek tady, nějaké růže zkonzultovala s Kajou. I vodu jsem snad vymyslela tak, aby v tom pruhu byly stračky fakt velké a pořádné rostliny. Budu řešit kapénkovou závlahou. Tady spíše druhá polovička. Na thůjích už začal pracovat. Štěpky ze zbytku se pak určitě budou hodit
Přílohy:
Poslední úprava: 08. led 2017 15:11 od Regina.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš

Růžové kombinace 08. led 2017 15:17 #314897

• Regina
  • Platinum Boarder
Pruh se nějak zmenšil. Doufám, že není znamení, že se na to mám vykašlat. :laugh: Dám znovu
zahrada_2017-01-08.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš

Růžové kombinace 08. led 2017 16:25 #314899

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Holky a kluci, super. Tak se mně to líbí. Myslím, že jsme konečně parta milovníků květin. Můj příspěvek o pestrosti zahrad, o zbytečném bazírování o odstínu růží, o fádnosti ap. nás myslím posunul do sféry kamarádství. Spoustu názvů svých růží si nepamatuji, nepojmenuji podle kvetení, najednou si pamatovat asi 150 růží není pro mě jednoduché. proto nedávám moc příspěvků, protože nevím z hlavy název a nemám čas ani chuť vyhledávat. Časem se polepším :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, babkaela, rok.zaruka
Moderátoři: Eva L., Květa