Pro každé místo existují vhodné trvalky a řada z nich nepotřebuje zálivku ( až na těch pár tropických dní v roce). Roky jsem to tak praktikovala a to jsem ve srážkovém stínu ve velmi teplé oblasti. Prostě jsem si pořídila kolekci středomořské flory do těch nejexponovanějších částí zahrady

. Třeba taková vysoká seda jsou zřejmě nejodolnější ( dobře a jednoduše se množí, ale nejsou invazivní) a udělají oporu a přistínění sousedkám, přičemž jim kořeny příliš nekonkurují. Je s nimi jediná práce, a to zjara odstříhat odkvetlíky
Další věc je, že do malé zahrady je třeba vybírat jen z trvalek s umírněným růstem ( ne vzrůstem), zatímco do velké zahrady je naopak třeba vybírat trvalky, které v krátkém čase vytvoří mohutný trs, aby vůbec byly vidět ( ale v podstatě je to především otázka ceny, lze zamozřejmě udělat velkou plochu i z jednoho méně rozrůstavého kultivaru, ale bude to x krát dražší ). Totéž se týká keřů.
Když je třeba "zaplácnout" co nejlevněji co největší kus záhonu , přijde mi jako nejlepší řešení nějaký pěkný velký keř ( včetně velké růže). To bývá skutečně nejméně pracné, ale pro růže to platí jen, pokud je to jedinec zdravý, který nevyžaduje speciální hnojení nebo postřiky během roku. Navíc, růže stejně jako trvalky potřebují odstraňování odkvetlíků, v tom nevidím velký rozdíl.
Všechno má své pro a proti, nemyslím, že lze říct, že ta či ona rostlina je univerzálně nejlepší. Každá zahrada má jiné podmínky a proto je to neustálé zkoušení, co bude a co nebude fungovat. Ale to hraní s tím je na tom přeci to nejkrásnější

, a že je s tím nějaká práce? Pár let po sobě jsem měla poněkud hektických, nebyl na zahradu čas a kupodivu, to žádné velké následky nemělo

.
Ale abych se vrátila k barevným kombinacím. Nejhorší na tom je, že se mi to vnímání průběžně vyvíjí a to, co mi přišlo před pár lety jako nezkousnutelné, už mi tak nepřijde a naopak s tím začínám experimentovat. Třeba ještě před 4 lety by se u mě nenašla růže barvy jakou má Chippendale, zatímco napodzim už mají takové růže 2 samostatné záhony

. Prostě mi přišly tak úchvatné, že jsem je musela mít a předělala kus zahrady tak, aby byly kam dát

.