Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 11. led 2017 17:20 #315059

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, ten tvůj záhon je dlouhý jak Lovosice, klidně může být na jednom konci Novalis a na druhém LofSh ;)

Růžové kombinace 11. led 2017 17:21 #315060

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Já jsem si k LO vybrala Gertrudu Jekyll v tajné naději, že se jim spolu bude dařit jako těm u Honzy. Že to bude moc růžově sladké zatím neřeším, chci je spolu hlavně kvůli vůni, je tam posezení. K nim jako doprovod budou nižší bílé a na stranu od slunce uvažuji nad vínovou The Prince nebo Tradescant nebo Gospel. Chtěla jsem tam Palais Biron, ale byl vyprodaný. Která z nich tam nakonec půjde uvidím až při výsadbě, je to zatím teoretické, posunuju barevná kolečka po papíře.

Růžové kombinace 11. led 2017 17:35 #315062

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, s tou tmavou a bílým doprovodem to bude určitě fajn, je to taková klasická osvědčená kombinace, nemůže to zklamat ;) . Gospel u mě táhla na můj vkus trochu moc do červena, tu jsem ze záhonu s bílo-růžovo-fialovýma vyexpedovala. Sama o sobě je to krásná růže, ale nepasovala mi tam

Růžové kombinace 11. led 2017 17:39 #315063

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Jana V. napsal:
Lucie T., co k LO zkusit něco jako Minervu, nebo Palais Biron ( neřeším ladění listů, jen barvu květu). Nevím, ke kterým růžím spíš tíhneš. Šel by k ní určitě i Generál Štefánik..

Jsem na tvou kombinaci zvědavá ;)

G.Štefánik je také ve výběru. A dále Cardinál Richelieu, Hippolyte, Belle de crecy (ta se mi obzvlášť líbí, je nižší), uvažovala jsem i nad WS 2000 nebo Rhapsody in blue, protože kvetou opakovaně. Obecně mám ráda fialovou barvu a hodně sytou, tak si udělám radost nějakou pěknou výraznou kombinací. Třeba mi ještě padne do oka něco úplně jiného.

Růžové kombinace 11. led 2017 17:51 #315065

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
asi na něco, co mám mom.v hlavě, zapomenu...
a) jsem chtěla napsat, že se mi moc líbil Q divokej koutek, Lukášova s J.Clare. Víc si v té záplavě nevybavuji, asi jsem něco opomněla. Pardon.

b) Vendy - hm, líbí, moc

c) Jani, jsem zvědavá, jaký bude výsledek. ( Soul a Gospel.. )

d) Marquetko -
Lady Salisbury a Queen of Sweden ony kromě rozdílu v teplosti ( no to je zas termit ;) ) mají odlišný tvar květu ale i růst. Asi se opakuju, QofS je gotika, LS přírodnější keřík. Pravdou je, že já bych je k sobě nedávala.
Určo 3. růžová ?
možnost č. 1 - tu bych zvolila já - počkala bych, jak se budou spolu jevit, jakým tónem ti vykvetou. U mne je třeba LS téměř bílá, nádech do studena tam ale je.QofS nemám.
č.2 -
Pro ty odlišnosti bych je "rozbila", nespojovala, podobně jako Vendy. Nejspíš červenou. ( D.B, asi ).
č. 3 -
napadla mne jako 3. Walferdange. Později ji tu ukážu. Ona je trochu chameleon teplá (déle) i studená + má drobný květ. Netuším, jestli by se ti líbila. V létě ti ji mohu spolu s LS vyfotit.

druhou růži neznám.
--

ad LO.
Mám u něj zasazenou St.Elizabeth of Hungary, líbí se mi to. Doplněk jim dělá sameťák Cardinal Hume.
LO

DSCN1106.jpg

St.Elizabeth of Hungary

DSCN2136_2017-01-11.jpg

mohlo by se zdát, že budou splývat, ale ne. Spolu je vyfocené nemám, Bětka je tam čerstvě zasazená. Právě, loni jsem váhala, jestli k LO dát fialovou, pak mi lépe vycházelo toto společenství.
Edit : ještě přidám f. LO ve večerním, tam je rozdíl v barvě patrnější.

DSCN1209.jpg
Poslední úprava: 11. led 2017 18:54 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, Marqetka, Marta, rok.zaruka

Růžové kombinace 11. led 2017 19:10 #315066

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ještě poznámka - u jiného tomu může být jinak, záleží na počasí. A také na míře střihu.
LO mi v teplotně normálních sezónách vykvétá mezi prvními. S Minervou ani s Palaisem Bironem se tudíž v květu nepotkává.
Stalo se ale, že chladem a pak prudkým oteplením LO vykvetl spolu s ostatními růžemi. Letos zase neohnuté části toho monstra vykvetly o dost později, s oběma růžemi by se jakž/takž potkaly.

Růžové kombinace 11. led 2017 20:53 #315071

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Jana V. napsal:
V jednom z mých nových záhonů je hlavním motivem bordová barva stonků a rašících listů růží ( hrozně se mi to líbilo právě na růži Charles Austin vzhledem k barvě jejího květu), cílem je nakombinovat meruňkovo-oranžové růže s růžemi, které budou kvést v barvách bordó ( magenta) a trvalkami a letničkami s bordó listy. Jedno bez druhého nemá pro koncepci toho záhonu smysl. Je to příklad barevné kombinace, kterou jsem tu třeba na fotkách prakticky neviděla. Často mě právě trvalky nebo letničky inspirují k určité barevné kombinaci, do které pak zkouším zakomponovat růže.

Jano, odpovídám tady www.krasneruze.cz/index.php/forum/8-re-o...nech?start=30#298624
Poslední úprava: 11. led 2017 20:58 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Růžové kombinace 12. led 2017 11:52 #315105

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Do rad ohledně kombinací barev růží bych se asi neměla pouštět, sama mám máslo na hlavě. :unsure:
Palais Biron mám vedle Leonarda da Vinci a je to kombinace poněkud nešťastná. Pohled na ně oku moc nelahodí. Přesazovat je kvůli tomu nemůžu, jsou to víceleté růže a riskovala bych jejich zničení. Kdybych P.B. sázela nově, asi bych jako sousedku vybrala růži spíš s nevýraznou, skoro neutrální barvou. Třeba hodně světle růžovou, nebo krémově bílou.
Podobně jako P.B. je obtížněji kombinovatelná Heidi Klum, nebo Old Port. Mají podobnou tmavě karmínovou barvu.
Příklad mojí teoretické představy :

Palais Biron
PalaisBiron1.jpg

a Marie Louise Velge
MarieLouiseVelge4.jpg

nebo Rosenfaszination
Rosenfaszination_2017-01-12.jpg

nebo José Carréras
JosCarrras4.jpg

Odrůdy uvádím jen pro ilustraci kombinace barev. V podstatě totéž platí i pro Heidi Klum a Old Port.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, mišpule, alenak, Luša, Marta, rok.zaruka

Růžové kombinace 12. led 2017 19:02 #315116

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Budu pokračovat ve svých představách. Když už na zahradě toho mnoho nezměním, tak si můžu s barvičkami hrát aspoň tady. :cheer:

Oranžové růže jsou podobné netýkavky, snesou vedle sebe jen méně výrazné barvy. Alespoň mně se to tak jeví.
Jako zástupce oranžových jsem vybrala zářivku Fellowship. Myslím, že už nemůže být oranžovější.
Fellowship3.jpg

Když bych k ní měla vybrat partnerku, tak by se mi líbila nějaká s lehkým odstínem do meruňkova,jako je např. Susan Daniel
SusanDaniel1.jpg

nebo Sue Hipkin
SueHipkin.jpg

nebo ještě světlejší Lion Rose
LionsRose.jpg

S oranžovými růžemi se mi líbí i některé modřinky, třeba Blue Girl s jemně okrovým středem květu
BlueGirl2.jpg

tady je střed květu líp vidět
BlueGirl1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Luša, Marta, rok.zaruka

Růžové kombinace 12. led 2017 19:20 #315117

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Tak k Palais Biron by se líbila ta Rosenfaszination.
A k oranžádě Fellowship bych dala klidně třeba Rhapsody in blue, miluji kombinaci oranž-fialová/modrá. :P
Rhapsody.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Luša, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa