Eva L. napsal:
Květo, pěkně popsáno.

Ale zase je to lepší, než nějaká televizní detektivka. A co je pozitivní - máš ještě možnosti. Já kdybych se uběhala, tak už volný plácek nenajdu.

dámy, ano,ano, procházíme tím často, že ?
EvoL, tahle poznámka mne inspirovala k možnému fotoseriálu na téma - Jak jsem sázela Excellenz von Schubert. Odložím jej, ( mj. znáš slovně ), ptž. se ke kombinacím vztahuje pouze okrajově ( prostě typické podzimní běsnění ).
potřebuju se berličkově posunout kupředu :
V lednu 2010 jsem na začátku této diskuse řešila osázení Kompostového záhonu. V přední části zahrady jsem v té době měla převážně zeleno - keře, trávy, pereny.. růží jen pár kousků. Ale už jsem byla částečně polapená..
Květa napsal:
Začnu nenápadně..
páč jsem loni už pomalu přestala mít místo kam sázet (

) vznikla mi v mysli idea zkulturnit další část u plotu.
původně jsem se domnívala, že horko/těžko zryju cca 1metrový pruh a nasáčkuju do něj jeden kultivar Miscanthusu vedle druhého ( jen srovnávací záhon, jak kt. kultivar vypadá ) a před ně nasázím to, co chci upozadit ( se mi přestalo líbit, nesplňuje představy... ale přece nevyhodím, že.. ) ..
Rytí používám jako způsob vybití vzteku.. zřejmě jsem prožívala bouřlivý podzim.. páč
Květa napsal:
jsem k svému údivu zjistila, že mám zryto daleko víc než jsem původně zamýšlela
momentálně cca 2 m široký a min. 15 m dlouhý pruh. Pak už jsem s rytím fakt skončila s tím, že plánovaná šířka bude cca 4 m, nějak ( jak padne ) se okraj zvlnovatí. Záhon je situován až k plotu, žádná Bendí probíhačka.
Mezitím jsem přehodnotila původní záměr, sice tam Misc. nasázím, ale chtěla bych je prokombinovat s růžemi a dalšími nezalévacími trvalkami ( levanule, šanta, šalvěje, phloxy, aster, seda a pod. - jen doufám, že zde půjdou, zem je až moc kvalitní ).
Keříkové tužby zde moc nemám, téměř vše, po čem jsem toužila ( si bláhově ) myslím, že už je zasázeno jinde. Prozatím jedinou výjimkou je forsythia Kumson + dřevitá pivůně.
Celý den slunce.
Zatím mám v hlavě představu - skupina 3 travin, 3 vzrůstnějších růží, opět traviny. Nějaké +/- 1 m růže před trávy. Droboť na obrubu zatím neřeším.
Záměrem byl vzhledem k osázení přední části zahrady pestrý, pastelový záhon. Rozměry se poněkud nafoukly, ledacos nevyhovovalo... přesuny doleva, doprava, do pryč.. však to znáte
Záměrně jsem vytáhla tyhle staré fotky. Letos to pro něj byla 6. sezóna ( spíše 5. ptž. nejvíc rostlin jsem tam dávala na podzim 2010 ). Prošel proměnami, dnes částečně vyhovuje, částečně nikoliv ( nedávala bych tam ohňový začátek ).
foceno ze stejného místa jako druhá fotka..
záhon je koncipován s akcentem od pozdního jara ( pivoňky )do pozdního podzimu ( trávy, astry ). Růže převažují, ptž. jich tam je hodně, hodně barev, snažím se o to, aby trvalky kvetly mimo dobu květu růží ( phloxy ).
V současnosti se snažím o omezení barevnosti ( úspěch jen zčásti ). Mám ráda růže s jednoduchým či poloplným květem, dejme tomu planějšího vzhledu. Preferuju toleranci vůči suchu ( díky šířce se nesnadno zalévá ), růže s dlouhou dobou květu.