Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 03. dub 2016 21:15 #305082

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
No mě opět růže tečou - brečí, co jsem vyfikávala starý silnější větve pákovkama u země, zasypávala jsem to dnes hlínou ale asi k ničemu :(
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Řez růží 23. dub 2016 20:35 #306003

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Prosím prosím o pomoc s na podzim sázenou Tess of the D'Urbervilles.

DSC_0220.jpg

První jsem myslela, že má nové výhony z podnože, ale vypadá, že jsem ji už s těmito výhony sázela na podzim. Ty světlejší jsou z podnože? Pokud ano, šmiknout? (má první zkušenost :-) )

DSC_0221.jpg

DSC_0222_2016-04-23.jpg

moc děkuji za radu

Snad jsem to dala do správné kolonky ...

Řez růží 24. dub 2016 08:08 #306023

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vendy, opravdu to vypadá na podrůstající podnož, bohužel to ve školce asi nevychytali a nechali jí jako řádnou větev. Pro strojním odlistění už pak ani není patrné, že to je podnož ( při podrobném pohledu by bylo jasné, že je to nasazené pod místem roubování, ale tak podrobně to asi v tu chvíli už nikdo nezkoumá). Takže tím pádem rozhodně nemáš růži I.jakosti. Můžeš to dle mě reklamovat a požadovat ať tedy doavatel poradí, co s tím máš dělat.

Já bych ( ale mohu se samozřejmě mýlit) odhrabala hlínu až k místu rozvětvení a planý výhon ufikla hned u kořene ( nůž by měl být lepší než nůžky, je třeba nenechat žádný zbytek větve). U výmladků se doporučuje vyškubnout, protože jinak bývá tendence z toho místa stále obrážet ( dělala mi to stromková růže). Jenže to musí být ten výmladek ještě čerstvý, tohle už je zdřevnatělé a myslím, že to jednak nepůjde vyškubnout a jednak bys mohla zbytek růže poškodit.
Kdyby to nebylo tak narašené, bylo by lepší to na tu "operaci" celé vyndat, ale to už by jí teď ublížilo. Leda bys jí pak dala do květináče a opečovávala, ale i tak je to risk :unsure:
Poslední úprava: 24. dub 2016 08:12 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Vendy, Jikra

Řez růží 24. dub 2016 08:33 #306028

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Jana má pravdu - je to tzv vlk .. loni se mi objevily dost hodně - i u starších růží . a letos jsem olupovala zelené ze dvou stromkových -rašily po celém kmínku .
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Řez růží 24. dub 2016 15:15 #306052

• Vendy
  • Platinum Boarder
Děkuji za rady a vysvětlení. Samozřejmě bych to mohla fiknout jak píšete, ale vzhledem k tomu, kolik mě růže stála, poslala jsem prodejci dotaz co teď a uvidím, jak se k tomu postaví.
Ještě jednou díky!

Řez růží 25. dub 2016 00:01 #306068

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj. to bych udělala taky ( dej pak věeět, co odepsali ;) ), jen jsem si nebyla jistá, jestli jí třeba nemáš z nějaké zahradniční objednávky, tam by ses asi odezvy hned tak nedočkala...
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Řez růží 25. dub 2016 09:52 #306078

• Vendy
  • Platinum Boarder
Tak první odpověď:

Dobrý den, ty zcela zelené lístky ( tvarem užší ) je podnož - odstřihněte co nejhloubějí resp. co nejblíže ke kořenu.

Ještě jsem slušně požádala, o zhodnocení jakosti, tak uvidíme. Dám vědět :-)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Ajka

Řez růží 13. lis 2016 12:41 #314103

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Předem se omlouvám za možná hloupý dotaz... jsem zas zamtená jak vyoraná myš. Střiháte některé růže už na podzim, nebo všechno až na jaře? Děkuji

Řez růží 13. lis 2016 20:13 #314107

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Obvykle napodzim nestříhám, jen pokud potřebuju šípky do vazby, nebo pokud moc překážejí při případných přesunech a pak samozřejmě zakracuju přesazované ( abych se k nim vůbec dostala, finální střih dostanou až zjara).
Ale všimla jsem si, že některé větve, které se kříží jsou vájemně opravdu poškrábané, ikdyž mám zahradu povětšinou za větrem od sousedních budov a zdí. Takže by nějaké zakrácení asi smysl mělo. Já ho rozhodně nemusím dělat kvůli sněhu, obvykle tu napadne za zimu 3-4x jen 1-5cm sněhu, víc jen výjimečně ( naposledy tuším 1997 bylo 40cm, dodnes se o tom mluví jako o velké události :P ).
Následující uživatel poděkoval: Marqetka

Řez růží 13. lis 2016 20:20 #314108

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Pokud stíhám, tak úpravný (ne finální) řez dělám.
Podobně jako Jana mám vysledováno, že to některým větvím jen a jen prospěje.
Kvést už stejně nebudou a zbytečně se komíhají a prohýbají ve větru-sněhu-námraze.
Růže po částečném střihu si i více odpočine (asimilace, výživa, voda, vnitřní pochody).
Kořeny jinak (hůře) vyživí dvou-třímetrové větve a jinak (lépe) větve zakrácené.
Částečným střihem odstraníme plno (mumifikovaných) poupat, zabráníme plísním,
odstraníme mnoho listů - růže jsou v následující sezoně zdravější.

Navíc si "odpad" ze zahrady rozložíme na podzim a jaro a na jaře už nemáme tolik práce.
Kdo nemá kvanta růží, tak si může dovolit se jednotlivým keřům věnovat jak na podzim,
tak na jaře.
Kratší růže se i lépe zazimovávají, kdo dává chvojí, je mezi nimi lepší manipulace,
zakrácené a odlistěné pnoucí se lépe zakryjí větvemi chvojí nebo rákosovou rohoží.
Rákosová rohož se mi tuze moc osvědčila při zimování pnoucích či velkých růží.
Je s ní milionkrát lepší manipulace, než s textilií, neprohýbá se pod sněhem, lépe vypadají,
rychle se nandá i sundá. Skryje se v ní užitečný hmyz... No paráda.
Poslední úprava: 13. lis 2016 20:25 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa, Marqetka, bradhal, Regina
Moderátoři: Eva L., Květa