Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 13. lis 2016 20:30 #314109

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
TAkže růže (záhonové), které na jaře příjdou zkrátit, je lepší na podzim přistřistřihnout.
A sadové růže,které již chci nechat růst , tak jen případné úpravné střihy.
Chápu to dobře?

Řez růží 14. lis 2016 16:17 #314119

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marquetko, já bych v obou případech dělala jen úpravný střih, prostě, co je moc dlouhé, co je moc měkké ( nevyzrálé), případně, co je poškozené. Každopádně stříhat jen když je na to vhodné počasí ( nemrzne, neprší), ideálně asi při klesajícím měsíci ;) .

Je třeba to vzít s citem, páč jedna věc je týživa ( jak píše HOnza), druhá věc je, že větve namrzají od konců a když budou moc krátké, víc toho zmrzne ( resp. bude pak nutno stříhat pravděpodobně víc, než u delších větví, ale samozřejmě to záleží na mrazu, délce, intenzitě, větru, slunci atd..).

Honzo, používáš tu klasickou bambusovou rohož, co prodává OBI a spol. ? Nebo skutečně nějakou origoš rákosovou ? ( jsem nikde neviděla :huh: ). Máš pravdu, že textilka je ( zvlášť ve větru) dost nároná na instalaci. Kdysi jsem Edenrose na zdi zkoušela narychlo zakrýt papírovým kartonem. Problém byl opět vítr, je to moc lehké, půlku mi toho do druhého dne rozházel :angry:

Řez růží 14. lis 2016 22:46 #314123

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jo jo, Markétko, bavím se o krácení jednotlivých výhonů, ne o rozčleňování růží dle typu.

Jano, používám typickou rákosovou rohož z Obi.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Luša

Řez růží 14. lis 2016 23:15 #314124

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jinak balení do papíru (nebo látky) trochu popírá ty výhody předzimního střihu,
které jsme si tu vypsali - nenamáhání výhonů nadměrnou zátěží a pod.
Osobně si nějak neumím představit zmoklý těžký měkký karton po celou zimu na růži.

Řez růží 14. lis 2016 23:36 #314125

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, kupodivu i mokrý karton celkem drží tvar, pokud je jen vlhký, ne pro.caný ;) .
Bylo to jen takové rychlé řešení z nouze ( na pár dní, než to poleví), páč nahlásili mrazy a mně bylo najednou líto přijít o ty krásné dlouhé větve :unsure: .
Každopádně to Edenka tenkrát zvládla i bez toho ( jak jsem posléze zjistila), naopak u nohou Rokoko zůstal jeden karton stát skoro až do jara a taky to ničemu nevadilo, páč byl prakticky jen opřený nastojato u zdi, po níž se "plazila" jedna větev ( víc jich chudinka po té kruté zimě neměla, ale letos už to byla pěkná hydřička ).
U nás toho moc nenaprší, karton nikdy nebyl tak mokrý, aby se rozmočil. Zrovna tak u nás prakticky nesněží, takže i ty bakule na těch mých dvou stromkových růžích jim nijak neubližují. Když náhodou napadne nějaký sníh, taky hned běhám a setřásám. Ale hlavně mají tyčku vyvedenou dost vysoko nad roubem v korunce, takže se ta případná váha trochu roznese. Ale především, balím až na poslední chvíli a velmi rychle zas rozbaluji.

Letos chci vyzkoušet experiment. Nebudu kopčit ( asi s výjimkou nováčků), sehnala jsem krásnou loňskou slámu ( no, takovou spíš řezanku :unsure: ), chystám se jí namulčovat do záhonů v pěkně vysoké vrstvě a v některých jí pak nechat i v létě jako mulč proti vysychání ( tam, kde mezi růžemi nemám trvalky).

Řez růží 14. lis 2016 23:45 #314126

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, tak ať ti to se slámou vyjde a nic ti v ní a pod ní nehnije.
Asi víš, kolik sláma spotřebuje z půdy N při rozkladu.

Máš kliku, že ti karton stojí, mě by odletěl. Njn, hory.
Tak už chápu takové ty fotky z Naše krásná zahrada,
jak tam mají papírem obalené stromkové růže a ono Seto nezlomí.

Já jen vím, že stromkové ´Leonardo da Vinci´ obalené velice silnou
vrstvou textilky mi stejně přes zimu vymrzly, kdežto schované v rákosové rohoži přežily.

U ´Sombreuil´ se uvádí, že je to teplomilka. U mne, na horách, nemá pod rohoží
vůbec žádné ztráty. Co je mimo rohož, je mrtvé.

Řez růží 15. lis 2016 07:50 #314127

• Jana V.
  • Platinum Boarder
No, musím se Dresly přeptat, jak to s tou slámou dělá, kdy vlastně a jak v těch namulčovaných záhonech hnojí...

Řez růží 15. lis 2016 12:27 #314141

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jano, to se zeptej.
Protože Dresla by měla mít letos už hotovou listovku, proházenou koňským hnojem.

Vloni jsem mulčovala koňskými koblížky, rozsekanými najemno nahrabovačem. Lehký, odleželý, sypký materiál.
Na jaře jsem jen odhrnula kolem růže.

Problém byl jediný: nalezly mi tam žížaly a za nimi krtek, takže některé růže byly slušně obryté a visely ve vzduchu :sick: .

Dusík dodáš trávou v sezoně. Pokud nebude zase enormní sucho.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Řez růží 16. lis 2016 08:04 #314150

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, myslíš, že bych mohla pod tu slámu rovnou dát čerstvé koňské kobližky ( jen tak mezi ně, ne ke krčkům, že by se v zimě možná rozložilo?)?
Nemám s koňským zkušenost, budu mít letos prvně ( do skleníku slamnatý, ale pár hromádek čistých koblížek by se sehnalo taky - z cesty a výběhu). Kravský bych čerstvý nedala, ale ty kobližky by možná šly - je to přeci jen pevnější skupenství a možná ani není tak agresivní.

Krtka nemám, žížaly vítány ;) .

Řez růží 18. lis 2016 16:56 #314191

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mám problém :unsure: . Dneska jsem zjistila, že Schackenborg Castle v záhonu docela slušně raší :angry: .
Měla v létě ČS, kompletně opadala, znovu vyrašila a teď už je opět opadaná. Zřejmě si špatně vyložila to ochlazení zač. října a došla k názoru, že je jaro :unsure: .
U některých dalších jsem taky sem tam našla pupenec, ale tahle raší komplet. Zatím má pupence asi 2-3mm, ale komplet po celých větvích.
Jiné zas mají napučeno jen několik kusů, ale už jim z toho lezou lístky :blink: .
Vůbec nevim, co s tím. Tam, kde je jich jen pár, jsem došla k závěru, že jim je asi uloupnu, abych jim to rašení zatrhla ( aby se zbytečně nevysilovaly). Za 14 dní se má zase ochladit, už snad by mohly konečně usnout a přestat s tím. Ale co s tou Schackenborg, to tedy nevim :( .
Snad jen celou zimu střídavě balit a rozbalovat a když nebudou krutomrazy, mohlo by to proběhnout snad bez většího problému.
Moderátoři: Eva L., Květa